katerina9455 katerina9455 komentáře u knih

☰ menu

Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Asi nejsem cílovka nebo jsem knihu četla ve špatný čas, ale prostě ne. Nedočetla jsem a sáhla raději po jiné.

01.01.2023 2 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Zase jsem se jednou nechala strhnout okolím a volila tuto hodně čtenou a recenzovanou knihu. Přečteno jsem měla rychle. Jednak kniha nemá velký rozsah, jednak jsem čekala, co se bude dít dál... jaké bude mít kniha vyústění. Ničeho, co by mě zaujalo jsem se ale nedočkala. Kniha jistě řeší důležité téma, které se doposud v knihách moc neobjevuje (alespoň jsem nenarazila na takovou knihu), ale řekla bych, že situace popsaná v knize je v rodinách bohužel častá. Mě bohužel kniha nijak nezasáhla a popravdě mě ani moc nebavilo ji číst. Nesedl mi styl ani volba jazykových prostředků. Takže za mě 3/5.

25.02.2021 3 z 5


Probuzení Simona Spiera Probuzení Simona Spiera Becky Albertalli

Konečně jsem se ke knize dostala a bylo to ještě lepší, než jsem čekala. Knihu jsem přečetla opravdu jedním dechem. Rozhodně ji budu doporučovat. Jsem ráda, že u nás vycházejí knihy s kontroverzní tématikou a rozhodně je důležité, aby dále vznikaly knihy pro děti a mládež s LGBT tématikou nebo třeba tématikou závislostí, tématikou smrti apod.
Z této knihy jsem opravdu nadšená, jak krásně je napsaná, s lehkostí a vtipem, zároveň zpracovává tak náročné a důležité téma. Nutí čtenáře vše prožívat se Simonem a proto je taky snadné ji přečíst během jednoho dne. Sama bych hned chtěla patřila k té skvělé partě kamarádů.
Stejně jako knihu mohu doporučit filmové zprscovani (ovšem knihu hodnotím o malinko výš).

12.06.2020 5 z 5


Píseň slonů Píseň slonů Wilbur Smith

Knihu jsem četla už nějaký rok zpět a bylo to moje první setkání s autorem. Měla jsem období, kdy jsem žila Afrikou, toužila jsem tam jet a pomáhat, přečetla mnoho životopisných knih a viděla nespočet dokumentů. V knihovně u tedy jsem uviděla tuto knihu a protože jsem milovala nejen Afriku, ale také slony, okamžitě jsem ji začala číst. Byla jsem překvapená surovostí s jakou je příběh vyprávěn. Avšak nesmírně mě kniha bavila a opravdu jsem ji zhltla. Díky ní jsem přečetla pár dalších od Wilbura Smitha, ale tato zůstala mojí nejoblíbenější. Dnes preferuji jiný žánr a moje sny o Africe se rozplynuly, dnes mám zcela jiné, než tehdy v pubertě. Ale stále vím, že pokud si chci přečíst dobrodružný příběh, který mě vtáhne do děje a zaručeně mě nezklame, tak to bude některá kniha od Smitha.

08.06.2020 5 z 5


Twilight sága (box) Twilight sága (box) Stephenie Meyer

Četla jsem před několika lety, v pubertě, kdy všude kolem byly filmové verze této ságy. Dlouho jsem odolávala a říkala si, že tomu nepropadnu jako ostatní, nakonec jsem se rozhodla pořídit i knížky a dopadla jsem hůř než moje spolužačky, které znaly jen filmy :-D Příběhem jsem žila, neustále bojovala mezi tím, koho bych si vybrala já - vlka nebo upíra? Chtěla jsem být Bellou, i když ne zrovna s jejími vlastnostmi. Nakonec jsem přečetla sérii několikrát a knižní podoba mě fakt bavila mnohem více než filmy, i když jsem milovala herce v hlavních rolích. Celý knižní box jsem si koupila také pro krásné obálky a měl v určité fázi mého života významné místo na poličce :-D Dnes se tomu směji a říkám si, že to obrovské boom kolem této ságy, jak v knižní, tak filmové podobě vyprchalo... A vlastně jsem také "zapomněla"... Od velkého pobláznění ve svých cca 13 jsem knížky neotevřela (úspěšně se na nich vrství prach) a filmy jsem viděla od té doby snad jednou. Ale nějak se nemohu knih zbavit, i když dnes vím jaké nekvalitní čtivo to je. Zároveň hodnotím překvapivě vysoko... ale prostě nostalgie je nostalgie a já se jí bohužel nechávám dost ovlivňovat :-D

08.06.2020 3 z 5


O duši a dívce - Pohádky z hor O duši a dívce - Pohádky z hor Martin Vopěnka

(SPOILER) Pohádková kniha jejíž podtitul „Pohádky z hor“ nám již napovídá tematiku a prostředí, ve kterém se budou příběhy odehrávat. Kniha nás přivádí opět do prostředí Větrných hor, kde je nádherná, doposud lidmi neporušená příroda, kde vládnou zvířata a přírodní zákony. V knize nejsou personifikována pouze zvířata, jakožto obyvatelé hor, ale také neživé součásti přírody jako například stromy nebo skály, dokonce zde vystupují abstraktní bytosti jako Smrt, Život nebo voda. Ve čtrnácti příbězích nám autor přibližuje koloběh života v horách v reálném obraze, a to i s každodenním bojem o život a potravu.
Ve třech pohádkách (Krkavec vypráví o duši a dívce, Krkavec vypráví ještě o zasuté vzpomínce a Krkavcovo pobláznění) ponechal autor roli vypravěče starému krkavci. A vůbec by nevadilo, kdyby se krkavec stal vypravěčem v celé knize, protože by tak pohádky dostaly jiný rozměr. Vyprávění ústy táty krkavce nám ukazuje, že vyprávění příběhů je dobrou záminkou, kdy se sejde celá rodina.
Hned první pohádka knihy s názvem Smrt nám vypráví o tom, že smrt je v horách každodenně přítomná a je jen na každém z obyvatel hor, jak se budou o svůj život starat a se smrtí bojovat. Příběh, který dal pravděpodobně název celé knize – O duši a dívce vypráví o každodenním spěchu, hnaní se za úspěchem a zapomnění na své přátele a věci, které máme skutečně rádi. V dalších příbězích nahlížíme například do života myší, které jsou závislé na příchodu turistů do hor, jelikož u nich hledají obživu nebo pohádka o sviští rodince. Metaforický příběh O medvědovi, který ztratil sám sebe zobrazuje problém se závislostí. Všechny pohádky jsou propojené motivem Boha Stvořitele, který je laskavý a na vše dohlíží a vše moudře spravuje.
V knize je uvedeno, že je kniha určena pro děti od 8 let. Ano, dětem se kniha určitě zalíbí jak pro zvířecí postavy, tak pro krásné prostředí horské přírody. Ale nejsem si zcela jistá, zda již tak mladí čtenáři naleznou v knize poselství, které autor do knihy vložil. Tím chci říct, že kniha je vhodná určitě i pro starší děti a dospělé. Uniknout od každodenního shonu do tiché a neuspěchané přírody se zalíbí každému. A autor právě spoléhá na to, že si díky knize uvědomíme hodnoty, které jsou opravdu cenné. Pečovat o vztahy a také o svou duši, nehnat se jen za penězi a úspěchem a někdy vypnout a zajít si do přírody.
Poklidnou a krásnou přírodní atmosféru knihy dokonale vystihla japonská ilustrátorka Iku Dekune, která doplnila pohádky svými kresbami.

08.06.2020 4 z 5


Tradiční český rok Tradiční český rok Josef Lada

Jakožto milovník Josefa Lady, přírody a veškerých tradic jsem si musela tuto knihu pořídit do své knihovny. Ráda si v ní listuji a opakovaně čtu pranostiky, zvyky a básničky spjaté s konkrétními svátky.

08.06.2020 5 z 5


Listonoš vítr Listonoš vítr Radek Malý

To je tak, když se spojí dva šikovní umělci... Radka Malého i Pavla Čecha mám moc ráda a hlavně miluji podzim. Nebudu zastírat, že v tomto případě jsem si knihu koupila hlavně kvůli Ilustracím Pavla Čecha, ale verše Radka Malého mě těší skoro stejnou měrou... Když čtu verše a koukám na ty kouzelné ilustrace cítím to podzimní slunce, přírodu hrající všemi barvami a občas se převlékající do šedého roucha s očima plných slz, cítím vítr na tváří a ve vlasech a nostalgickou náladu... Miluji podzim, miluji tuhle knihu! Rozhodně není jen pro děti. A jsem ráda, že jsem ji po dlouhém hledání konečně sehnala do své skromné knihovny.

07.01.2020 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Moje první kniha od autorky. V budoucnu sáhnu určitě po další, protože tato kniha mě oslovila. Dlouho jsem s čtením váhala, neboť obvykle nevěřím knihám, které doporučuje široké okolí a jsou aktuálně hodně čtené, často se v takových případech spálím.
Vzhledem k nevelkým očekáváním mě kniha opravdu velice mile překvapila a schramstla jsem ji jako malinu, hodně kyselou, v hořké čokoládě, takovou, která zanechá dlouho svoji chuť v ústech... Silný příběh, skvěle podaný, s dobře vystavěnou kompozicí, díky které získáváme příběh a vysvětlení po malých kouscích, dovídáme se o nelehkém životě židovky Hany, která si prošla peklem. Rozhoně se nejedná jen o téma holocaustu a to je právě to, co dělá tuto knihy jinou. Opravdu se tento příběh čte sám a pocity hlavní hrdinky Hany prožívá čtenář naprosto autenticky. Tleskám!

07.01.2020 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Vážně nerada čtu knihy, která jsou mi doporučovány širokým okolím nebo se o nich zrovna moc mluví. Aristokratku jsem nečetla v době, kdy vyšel první díl a všichni moji známý o ní mluvili (většinou se u takových knih dost zklamu). Knihu jsem přečetla až nyní po shlédnutí filmu, neboť hodně lidí psalo, že film je mnohem slabší. Mně se film moc líbil, taková pohádka pro dospělé s vánočním nádechem, sympatickými herci a sem tam se u něj usmějete. Tak jsem se rozhodla přečíst knihu, když je lepší... Popravdě opět se potvrdila obava, že to, co je tolik čtené ještě neznamená, že se jedná o dobrou knihu. Asi jsem náročný čtenář a také to přiznávám, že čtu ráda klasiku a ruské autory obzvlášť, ale proč si nedát nějakou oddechovku? Jo opravdu to byla oddechovka a velká. Literárně nula nula nic. Určitě je kniha hodně jiná než film (nevím zda lepší, snad tedy co do množství "vtipu"). Osobně jsem se neřechtala jako někteří píší, nemám ráda tento styl knih či filmů, kde je rádoby vtipů až moc! Autor tlačí na pilu na můj vkus až moc. Jak napsala nějaký pán v jedné diskuzi: "Jsou to takové knižní Babovřesky" a s tím musím souhlasit! Knihu jsem přečetla, hodně jsem si od ní odpočinula, ale vlastně si z ní nic neodnáším. Další díly mě nelákají. Chápu však popularitu knihy v jistém kruhu čtenářů.

22.11.2019 2 z 5


Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině Marvin Pasch

Knížka, která pomůže studentům pedagogiky nebo začínajícím učitelům. Za velmi povedené považuji vložení příkladů ze života, na kterých jsou vysvětlované pojmy, definice a problematika ukázána a každá kapitola je tak převedena na praktickém úkolu. Popravdě spoustu věcí je vysvětlovaných na oborech jako jsou exaktní vědy, ekonimika apod. na kterých jednotlivé pojmy chápu, byl pro mě však trošku problém pracovat s generalizacemi, fakty nebo dalšími věcmi s mým oborem - český a ruský jazyk. Po knize bych asi sama nesáhla, nebýt v povinné literatuře v jedno předmětu na VŠ.

22.11.2019 3 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Geniální kniha! Tak dlouho jsem se na ni chystala a jsem strašně mile překvapená. Řadím mezi top knihy, co jsem měla možnost číst. Rozhodně mohu také říct, že je to jedno z nejčtivějších děl z klasické literatury. Děj, postavy, ten přesah a vtip s jakým je kniha napsaná, postava ďábla - Volanda je naprosto geniálně pojatá (opakuji slovo geniální, ale je to tak a podobné slovo, které by to vyjádřilo jsem nenašla) Věřím tomu, že po jednom čtení nenalezne člověk všechno, co je možné v této knize mezi řádky nalézt, a proto si zcela jistě knihu přečtu v budoucnu znovu a ne jednou.

08.11.2019 5 z 5


Řvi potichu, brácho Řvi potichu, brácho Ivona Březinová

Knihy Ivony Březinové většinou nezklamou a v tomto případě je tomu opět tak. Kniha zachycující problematiku autismu bych doporučila jak dětem, tak rodičům, vlastně komukoli, kdo se chce nějakým způsobem seznámit s poruchami autistického spektra. Hlavními postavami jsou dvojčata Pamela a Jeremiáš. Užitím těchto dvou postav autorka docílí kontrastu mezi zdravou Pamelou a jejím autistickým bratrem. V knize jsou realisticky líčeny každodenní problémy sourozenců a jejich matky.
Kniha je skvěle pojatá z narativního hlediska, kdy máme personálního vypravěče, ale do textu jsou vloženy i pocity a retrospektivní pasáže z pohledu jedné z hlavní postav - Pamely. Také grafické zpracování se mi moc líbí, každá kapitola je zvýrazněná v určité barvě, podle dne v týdnu, kterému podle Jeremíáše odpovídá určitá barva.
Do příběhu je zasazen i další pohled na lehčí formu PAS - a to je Pamelin spolužák Patrik. Tato linka příběhu je však v závěru až moc romantizující a dle mého názoru zbytečně přidaný prvek. Příběh je jak už jsem uvedla realistický a dle doslovu v knize můžeme vidět, že samotná autorka se problematikou autismu zabývala opravdu podrobně, avšak v závěru knihy sklouzává k trochu idealizovanému konci. Přesto musím udělit plný počet hvězdiček. Knihu jsem přečetla jedním dechem a byla jsem z ní nadšená!

06.11.2019 5 z 5


Hanin kufřík Hanin kufřík Karen Levine

Kniha, na kterou jsem se dlouho chystala. Nezklamala, naopak ještě víc překvapila. Poutavý příběh, potažmo dva příběhy, které dělí doma cca 60 let, ale spojuje jeden artefakt, jedna dívka... Kniha nejen pro děti. Stručně a jednoduše, avšak také působivě zpracované téma holocaustu, války, koncentračních táborů. Vše ukázané na příběhu jedné konkrétní dívky dává tématu mnohem větší sílu a jako dokázal strhnout nadšení u japonských dětí při pátrání po majitelce kufříku, tak věřím, že nadchne všechny mladé čtenáře. Příběh skvěle doplňuje velká řada fotografií. Určitě si dovedu představit tuto knihu ve výuce dějepisu či literatury, jakožto prostředek k přiblížení a studiu problematiky holocaustu.

24.09.2019 5 z 5


Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Jako u předešlých dílů jsem nejprve viděla filmové zpracování, první dva filmové díly hodně kopírovaly knihy, tento třetí díl se v mnohem více věcech rozcházel, přece jen filmové zpracování bylo natáhnuto do dvou částí a přineslo hlavně hodně akce, kniha přináší mnohem více vysvětlení a z mého pohledu logiky. Ale přesto poslední knižní díl je nejslabší, předešlé dva byly opravdu strhující, tento poslední je docela fajn zakončením, sem tam překvapí a sem tam vás dojme, ale nějak mi chybí Katniss jako taková a vlastně i krutost her, i když průchod městem připomíná další ročník hladových her. Díl se mi líbil, docela dobře a logicky zakončil celu trilogii, ale něco tomu chybělo, takže 3/5.

04.08.2019 3 z 5


Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Musela jsem začít číst hned po prvním dílu. Opět musím říct, že jsem nejprve viděla film. Ale kniha mě i tak dokázala překvapit. Avšak musím uznat, že jak se mi u prvního dílu líbila rozhodně více kniha, především díky hlavnímu charakteru Katniss a větší popisnosti dvanáctého kraje, tak druhý díl se mi líbil o něco víc ve filmové podobě, i když kniha dává více příležitostí k propojení a vysvětlení děje a činnů. I tak musím hodnotit za plný počet a celou sérii si koupit domů do své knihovny !

22.06.2019 5 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Dříve jsem viděla filmové zpracování, které mě nadchlo. Sága se mi líbila dějově, nápadem i hereckým obsazením. Nyní jsem se po nějaké době konečně rozhodla si tuto ságu přečíst, neboť často čtu, že se filmové zpracování liší nebo, že kniha je mnohem lepší. Musím říct, že knihy jsou lepší, více vše přožíváte s hrdiny. Na druhou stranu jsem už ovlivněna tou filmovou verzí a nedokážu si vytvořit vlastního hrdiny a sklouzávám k filmovým hercům. Avšak jedno velké překvapení a zároveň jedno velké plus má kniha. Hlavní hrdinka! Mnoho lidí kritizuje tu knižní Katniss, ale za mě právě v knize pochopíte všechny pocity, rozhodnutí a osobnost Katniss. Možná se jeví více sobecká, občas ztracená a není to tolik sexy, rvavá a neohrožená dívka jako ve filmu, ale to se mi právě líbí. V knize je hrdinka mnohem více lidská a uvěřitelná. Dokážu se s ní dost ztotožnit a její postavu jsem si ještě víc zamilovala... Stejně tak další postavy, například Peetu. Kniha se četla opravdu jedním dechem a první díl jsem přečetla během pár cest do práce. DOPORUČUJI!

22.06.2019 5 z 5


Fimfárum Fimfárum Jan Werich

Prostě klasika. Werichovy pohádky miluji a ráda se k nim vracím. Osobitý humor a vytříbený jazyk, jisté poselství a kritika některých lidských vlastností. Jeden z pokladů české autorské pohádky.

02.06.2019 5 z 5


O Mamě Romě a romském pámbíčkovi O Mamě Romě a romském pámbíčkovi Hana Doskočilová

Skvělá dětská knížka, která zábavnou formou a na příběhu putování přibližuje romskou kulturu. Dvanáct přikázání zrcadlí zásady romské kultury. Skvělé ilustrace doplňují už tak velmi povedenou knížku.

02.06.2019 5 z 5


Na vlnách TSF Na vlnách TSF Jaroslav Seifert

Seifertův poetismus... hravý a zábavný. Oblíbená sbírka. Není co dodat!

02.06.2019 4 z 5