Probuzení Simona Spiera

Probuzení Simona Spiera https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321804/bmid_probuzeni-simona-spiera-lWw-321804.jpg 4 1612 389

Creekwood série

1. díl >

Na začátku všeho byly nevinné emaily… Poté co se Simon zapomněl odhlásit ze školního počítače, najde jeho korespondenci spolužák Martin a začne ho vydírat. Simon je totiž gay a před svými spolužáky to stále tají. Poslední dny trávil korespondencí se zajímavým klukem ze školy s přezdívkou Blue a natolik se sblížili, že by zvlášť jeho nerad vystavil nějaké trapné situaci a pomluvám. Spolužáci dovedou být pěkní sígři! On by to ustál, ale co Blue? Zná ho zatím jen po síti, ale kdo je Blue doopravdy? Žádného kluka ze školy, co by byl gay, nezná… S nerdem Martinem ale není radno si zahrávat, a tak se snaží vyhovět jeho požadavku: dostat se co nejblíž Simonově nejlepší kamarádce Abby.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Simon vs. the Homo Sapiens Agenda , 2015


více info...

Erra
Erra
25.01.2024 5 z 5

Je to skvělé, do příběhu postavy krásně zapadají. Vše se točí kolem teen lidi a je tam krásně vidět to přemýšlení. Příběh je i realisticky napsaný, takže bych neměla problém věřit, že by se to opravdu někomu mohlo stát. Což beru jako plus, je to čtitelný, oddechový.

Tyn_a
Tyn_a
20.11.2023 4 z 5

To je tak roztomilá a sladká kniha. Ta první láska, ten comingout, ta první opravdová touha a pronikající chtíč.
Ač ae jedná o ya, pro věčně zasněné, je kniha ideální.

"MojE city jsou k němu jako srdeční tep, tiché, ale neutuchající, všudypřítomné."


Nathally
Nathally
08.11.2023 5 z 5

Naprosto dokonala kniha, kterou jsem měla přečtenou během pár dní. Neuvěřitelně moc jsem si Simona oblíbila. A ty vtipné hlášky a co víc - narážky na Harryho Pottera! Navíc i ten pes, pojmenovaný Bieber. Vážně skvělá knížka. Už od začátku mi vrtalo hlavou, kdo může být ten Blue a musím říct, že jsem to uhodla. Tak dobrou knížku jsem dlouho nečetla.

Rainbowdreamer
Rainbowdreamer
03.07.2023 5 z 5

Moc pěkný příběh o první lásce dospívajících kluků, známý z neméně pěkného filmového zpracování (Já, Simon). Příběh, který mě oslovuje nevinností končícího dětství a vírou v tu pravou lásku. Knížka mě oslovila ještě více než film, což se mi stává celkem pravidelně, protože kniha mi jednak umožňuje uplatnit svoji fantazii a jednak poskytuje bohatší a pestřejší děj. Moc dobře napsaný a vystavěný příběh, Becky Albertalli prostě umí psát.

SimonaA.
SimonaA.
24.04.2023 4 z 5

Kniha se mi moc líbila, je prostě milá. Skoro až dětská, což mi nevadilo. Takový Muffin a čaj v americkém podání. Hodně muzikálové, ale dá se na to zvyknout. Určitě doporučuji na chmurné dny. Nenechte si ji zkazit filmem. Z původní knihy filmaři ponechali asi jen jména postav a kompletně to předělali, důvod jsem nepochopila... proč předělávat něco, co funguje. Knihu jsem měla z knihovny, tak váhám, zda nepořídit do knihovničky na horší časy. A naprosto souhlasím se základní myšlenkou obou kluků - copak má člověk povinnost hlásit orientaci? Ta nás přeci nedefinuje jako osobnost.

Gaabii
Gaabii
01.04.2023 5 z 5

Tohle se mi moc líbilo. Takové odpočinkové, milé. Do poslední chvilky jsem byla napnutá, kdo je ten druhý.

Karlík27
Karlík27
21.03.2023 4 z 5

Milý oddechový příběh s hezkým koncem.

Nuttelka
Nuttelka
19.03.2023 5 z 5

(Audiokniha)
Ale jo, dávám plný počet :-) I když už dááávno nejsem cílová skupina, tohle bylo "ňuňu", pohodová audiokniha. Výborné rozptýlení mezi všemi těmi detektivkami :-) Viktor Kuzník je naprosto skvělý Simon a poslech mě navnadil i na film.
Nejvíc se mi líbila scéna s opilým Simonem, byl naprosto k "sežrání" :-)

AlčaH
AlčaH
13.03.2023 5 z 5

Dala jsem si re-reading této knihy a líbila se mi stejně jako poprvé, když jsem ji četla před pár lety. Je to příjemná, oddechová kniha, která není plná kdovíjakých zvratů - ale dívá se na takové věci jako je láska, přátelství, objevování sama sebe, coming out (zamýšlený i ten nechtěný, o který se "postaral" někdo jiný), rodinné vztahy... Všechno to jsou důležitá témata - zejména v dospívání -, ale mnoho z nich i v dospělosti. Postavy jsou sympatické a myslím, že člověk k nim jednoduše přilne a oblíbí si je - alespoň já to tak měla. Styl psaní je čtenářům velmi přístupný, jak je to pro young adult knihy typické, takže kniha se čte hladce. Za mě velmi povedený kousek v rámci svého žánru. :)

Závěrem - viděla jsem i film, ten se mi sice líbil, byl fajn - ale v tomhle případě za mě jednoznačně vede kniha. :)

ElikaS
ElikaS
10.02.2023 3 z 5

Young adultky mám ráda, i když už dávno nejsem cílovou věkovou skupinou. Ovšem tahle knížka je opravdu těžce Young adult a na ní už je ve třiceti pozdě. Umím si představit, že v 15 by se mi líbila, teď už mi přišla hodně naivní a tak trochu o ničem. Problémy, které hlavní hrdinové řeší, vlastně nejsou žádnými problémy a úplně zde chybí nějaká závažnější zápletka. Zvláštní je, že přitom film nebyl vůbec špatný.
Tak abych to shrnula pro náctileté to není vůbec špatné, dospělé už to úplně neuchvátí.

nela3812
nela3812
23.01.2023 3 z 5

Musím konstatovat, že na filmové zpracování to v mých očích bohužel nemá. Film má za mě mnohem větší vibe a více mě vtáhl do příběhu.

Samotná kniha je však velmi čtivá a je to příjemná oddechovka na odpoledne po práci, kterou zvládnete přečíst na jeden zátah. Oproti filmu se mi zde moc libili emaily mezi hlavními hrdiny, které jsou o něco více spicy a dodávají příběhu šmrnc. Jinak si v knize neužijeme příliš zvratů či komplikovaných situací, které by bylo třeba řešit a přidali do příběhu trochu napětí.

Oproti tomu však poměrně důkladně poznáváme veškeré postavy, které se v příběhu objeví. Samotným postavám věnuje autorka mnoho času a osobně bych ráda více nahlédla do tématu LBTQ+ a pocitů s tímto tématem spojených. Chápu-li to správně, je právě toto téma hlavním poselstvím příběhu.

Hodnotím 3/5 a pokud uvažujete o knize i filmu, doporučuji začít knihou.

kaja9825
kaja9825
24.10.2022 3 z 5

Příběh nás bere na střední školu a zaměřuje se na Simona, který si potajmu píše emaily s jiným klukem s přezdívkou Blue. Nikdo totiž kromě Blua neví, že je Simon homosexuál.

Upřímně nemám tohle téma ráda, nebo spíše nevyhledávám knihy s náměty LGBT komunity, ale knížka je zpracovaná tak, že jsem si dovedla představit, že knihu napsal středoškolák.
Podle knihy je natočený i film a ten jsem taky viděla jako první a musím říct, že se tolik neliší od předlohy, každopádně kniha rozhodně lepší.
Děj hezky utíká i díky kapitolám, kde jsou vidět emaily mezi hochy.
Občas jsem byla naštvaná na postavu kamarádky Simona, která se chovala až iracionálně kvůli každé kravině a věděla jsem, že takového člověka bych ve svém okolí nechtěla
Bylo mi po čase líto i jednoho blbečka, který Simona emaily vydíral aby dosáhl svého.

Jak tento druh knih nečtu, tak si nejsem jistá, ale řekla bych, že se najdou lepší knížky které toto téma coming-outu zpracovávají, ale i tak se mi kniha dobře četla a hodnotím ji celkem kladně. ️
3/5⭐️

Annyshga
Annyshga
18.09.2022 2 z 5

Dnes půjdu zase proti davu . Vysoké hodnocení knihy opravdu nechápu. Příběh mi přišel dost jednoduchý a skoro do 3/4 knihy vlastně o ničem. Opravdu jsem se se čtením trápila ale protože nerada nedočítám knihy neodložila jsem ji. A možná i dobře. Po velkém odhalení Simonovi orientace se konečně začalo něco dít a byla jsem zvědavá kdo bude onen záhadný Blue. Upřímně šance, že bych uhodla kdo to je byla velmi mizivá. V celé knize je o něm zmínka jen jednou. Knihy s LGBT tématikou mi nevadí ale určitě znám lepší příběhy než je Simonův. Nutno ale podotknout, že cílová skupina, kterou má kniha oslovit jde hodně mimo mě. Být o 10 let mladší možná bych hodnotila lépe.

Megynka
Megynka
20.08.2022 odpad!

(SPOILER) Bohužel, absolutně nechápu zdejší nadšení. O čem ta kniha jako vlastně měla být?! Naprosto jednoduchý příběh o tom, jak se kluk přiznal, že je gay a všichni ho za to obdivovali ... nechápu. Čekala bych srandu, napětí, nějaký postoj lidí okolo, třeba i šikanu... tohle vlastně nebylo vůbec o ničem, stačilo by úplně přeskočit hned na poslední stránku. Za sebe musím říct ne. Opravdu NESKUTEČNÁ nuda totálně bez děje.

Steffy
Steffy
18.08.2022 5 z 5

Knížka se čte neskutečně dobře. Vzala jsem si jí jako takovou oddychovku, protože jsem nejdřív viděla film. Hrozně mě bavilo si číst maily mezi Bluem a Simonem. Nakonec jsem byla i překvapená, že byl děj trochu jiný než ve filmu.

Petkona
Petkona
08.07.2022 5 z 5

Strašně příjemná, oddechová knížka. Příběh mě neskutečně bavil i když jsem z filmového zpracování věděla jak dopadne. Četlo se to neskutečně rychle, filmové a hudební narážky byly skvělé, stejně jako postavy. Ty jsem si všechny oblíbila a v průběhu čtení jsem chtěla děj prožívat s nimi. Příběh měl strašně hezkou atmosféru a čtení jsem si moc užila a proto mě na konci mrzelo, že už je konec.

Witchann
Witchann
30.05.2022 3 z 5

Nečekala jsem to, ale bavilo mě to a měla jsem hodně rychle přečteno. Pěkná oddychovka.

-knihomolka-
-knihomolka-
11.05.2022 1 z 5

Film se mi líbí, ale kniha je napsaná jako pro puberťáky. A možná je:-) každopádně už se k ní nevrátím, bavila by mě možná tak v patnácti.

Danago
Danago
24.04.2022 4 z 5

Na mě bohužel moc americké a moc středoškolské. Některé momenty v knize se mi moc líbily, ale jiné mě opravdu nebavily. Nejsem cílová skupina , na toto téma se mi víc líbila kniha z českého prostředí Muffin a čaj. Bohužel se na mém čtenářském zážitku asi podepsalo i to, že jsem hodně z děje už znala z vyprávění předem, takže mě hlavní myšlenky v knize už nepřekvapily tudíž nezasáhly.

Maanna
Maanna
03.01.2022 4 z 5

Kniha je opravdu velmi čtivě napsaná i dialogy působí reálně, což není vždy běžné... Velmi jsem si užila vztahy mezi dospívajícími a jejich proměny kvůli prvním láskám. Dokonce i ti chápaví rodiče byli chápaví ještě přiměřeně... Ono to celé bylo malinko idylické a někdy lehce příliš výchovně vysvětlující, ale ještě se to dalo překousnout. Zápletka s vydíráním mi přišla trochu nepravděpodobně zamotaná, příběh mohl fungovat i bez ní. Simon pak byl při pátrání po tom, kdo je vlastně tajemný Blue, poněkud natvrdlý - zejména jeho druhý typ nedával žádný smysl. Dost mě navíc vytáčelo oslovení "Jacquesi" Ale celkově to bylo příjemné čtení, které může probudit k větší otevřenosti.