O Mamě Romě a romském pámbíčkovi

O Mamě Romě a romském pámbíčkovi https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53362/o-mame-rome-a-romske-53362.jpg 4 18 7

Podtitul: Dvanáct romských přikázání, jak je svým dětem vypravují romské maminky. Co je na těch příbězích zvláštní? Romské maminky je ani dvakrát nevypravují úplně stejně. Pokaždé něco změní, něco přidají, něco uberou. Jsou to vlastně střípky příběhů ze starých bájí i z bible, z pohádek všech národů, které na své dlouhé pouti světem Romové potkávali... Jako barevná sklíčka kaleidoskopu stačí trochu pootočit a vznikne nový obrázek. Nebo jako korálky, ty se také dají navlékat na šňůrku pokaždé jinak.... celý text

Přidat komentář

katerina9455
02.06.2019 5 z 5

Skvělá dětská knížka, která zábavnou formou a na příběhu putování přibližuje romskou kulturu. Dvanáct přikázání zrcadlí zásady romské kultury. Skvělé ilustrace doplňují už tak velmi povedenou knížku.

Ťapulka
22.06.2018 5 z 5

Řekla jsem si, že se pustím do povinné četby mého syna, abych dohnala, co jsem v jeho věku nepřečetla, nebo co ještě tehdy nebylo vydáno. A jsem moc ráda za toto rozhodnutí i díky této knížce, která je milým průvodcem historií Romů, pohlazením po duši, krásnou pohádkou a zároveň podnětem k zamyšlení. Nejvíce se mi líbily první kapitolky a pánbíček v loktuši. Určitě se k této knížce ještě mnohokrát vrátím!


Kiki22
04.07.2017 5 z 5

Moc pěkná kniha, která dobrou formou ukazuje cestu Romů historií. Pohádky mě velmi bavily a myslím, že mají co dát nejen dětem :)

mot33
14.08.2016 4 z 5

Musím uznat že jsem se dlouho nemohl k této knížce dostat a pak jsem jí přečetl.Kratké povídky či pohádky z romské historie mě docela upoutali.

hanicka258
27.01.2015 5 z 5

Velice zajímavé čtení... V příbězích čtenář nachází odpovědi na některé záležitosti romské mentality, což zřejmě bylo záměrem autorky... Pohádky se mi moc líbily. :-)

kamibe
24.05.2014 5 z 5

Moc příjemná knížka. Taková úsměvně a poklidně naladěná. Musela jsem ji přečíst rychle a nepoznamenala jsem si z ní nic, i když jsem si při čtení říkala, že to a to a tohle by za to stálo.

kamibe
22.02.2014 5 z 5

Nečekaně pěkná! Jednotlivé kratinké pohádečky navazují jedna na druhou, jsou vtipné, jakoby drobně radostné a je v nich schována mnohá moudrost, prezentovaná malinko jinak, než bychom čekali - je odlehčená, možná stejně jako pohled Romů na život vůbec. Romská přikázání, která tu a tam z některých pohádek vykouknou, jsou vážná i úsměvná najednou. Jako třeba toto: Rom Romovi pomůže vždycky, Pánbůh, jenom když se probudí.
Pohádkové příběhy doprovází milé obrázky Gabriela Filcíka.
Čtu ji opravdu s chutí. Pohádky už jsem nečetla ani nepamatuju, je to příjemné oživení. Děkuji.