Jirinamac Jirinamac komentáře u knih

☰ menu

Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Knížka se čte dobře, příběh má spád, střídá se radost i smutek v těžkém životě, pak válka skončí a čekají se už jen radostné chvíle. Jenže dochází k masakru, který citlivý člověk neunese. Příběh je to do určité části smyšlený a docela mě mrzí, že tomu pravdivému z naší historie není věnována větší vzpomínka. Zase je tady kus pravdivé historie, která není moc známá a měla by se dostat mezi veřejnost. Masakr na Švédských šancí asi v učebnicích dějepisu nenajdeme. Kolik nám toho ještě bylo z naší historie utajeno? 4½ *

24.07.2024 5 z 5


Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Knížka je napsaná čtivě, ale asi dost vzdálená od pravděpodobnosti, spíš takový rodinný horor. Moc zločinů najednou a už od začátku je upozorněno na odlišnost Nely. Knížka má spád, tak 3½*

23.07.2024 3 z 5


Uloupený život Uloupený život Jaycee Dugardová

Statečné děvče, které se dokázalo poprat se životem v tak hrozných podmínkách. Život s úchylným mužem a jeho manželkou, která byla pod jeho vlivem. Jaycee popisuje svůj útrpný život a když prožívala i svou lásku ke zvířatů, která jí hodně pomáhala, ale zároveň bol, který musela prožívat při jejich ztrátě. Později měla i možnost odejít, ale bála se života "tam venku". Co dcery, vždyť i ony musely být poznamenané takovým životem. Na internetu jsem našla i další informace a jaký trest dostal Phillip a Nancy.

22.07.2024 5 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Zpověď člověka, který se nemůže dostat z nekonečného chození v kruhu, ovládají ho prášky a chlast, občas má světlou chvilku a tak se zabývá myšlenkou sebelítosti. Za Chandlera bych dala 5*, ale za Matthewa 3*.

18.07.2024 3 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Knížku jsem poslouchala a nevím, jestli je to přednesem M.Stránského, ale jak píše čtenářka Tída, tak mi také přijde, že se pan doktor trošku povyšuje proti svým kolegům. Já mám zkušenost se sanitkou, která mě s úrazem vezla 2x do Motola na urgent a smekám před všemi zdravotníky na které jsem natrefila. Díky Nikol a sociálním sítím je pan doktor populární a je dobře, že vznikla i tato knížka rozhovorů, kde je spoustu rad o poskytnutí rychlé pomoci. Díky.

15.07.2024 4 z 5


Cesta do blikajícího pekla Cesta do blikajícího pekla Šárka Andrlová

V té době byl problém, že herny a automaty byly na každém rohu a ze začátku je to nevinná záležitost a pak pocit, že se to přece musí obrátit. Blikání, cinkání a závislost je na světě. V tomto příběhu měla Milena štěstí, že to ustál manžel a rodina se udržela. Ze svého okolí jsem bohužel znala příběh s tragickým koncem.

12.07.2024 5 z 5


Pohřešovaná manželka Pohřešovaná manželka Sheila O'Flanagan

Podle obálky jsem čekala romantiku, podle žánru to má být thriller a dobrodružné, ale to úplně nesedí. V knížce jde sice o manželství s manipulátorem, ale hlavně jde o vyrovnání se s minulostí od dětství k dospělosti, kdy Imogen nečekaně odešla z manželství. Všichni v okolí si mysleli, že je šťastná, ona už měla dost života, kdy nemohla projevit svůj názor a žila podle pravidel manžela. Odešla do míst, kde prožila hezké chvíle v dětství se svou matkou. Příjemné čtení.

07.07.2024 4 z 5


Táta za všechny peníze Táta za všechny peníze Day Leclaire

Knížku jsem si vzala v čekárně u doktora a myslela jsem, že na čtení do MHD bude dobrá, ale zůstala dlouho rozečtena a moc mě to nebavilo. Jednoduché čtení, ale čekala alespoň humor, bohužel nic, ani romantika a ani humor, alespoň dočteno a dáno do knihobudky.

05.07.2024 2 z 5


Těžký život knihomolů Těžký život knihomolů Hanka Grehová

Knížku jsem našla v knihovně mého syna a pobavila jsem se nad ní asi tak hodinku. Vtipné a trefné. Knížka, která udělá den příjemnější.

05.07.2024 4 z 5


Chlapec na vrcholu hory Chlapec na vrcholu hory John Boyne

První polovina je celkem uvěřitelný příběh, ale pak je to zvrtne v děj z kterého mrazí, i když skutečnosti je to dost vzdálené. Když si člověk pomyslí, jak se i děti dají lehce ovlivnit a zmanipulovat ke zlu.

04.07.2024 3 z 5


Psáno s nadějí Psáno s nadějí Aly Martinez

Četlo se to dobře, jen už mi to přišel dost protahovaný děj, sice překvapivý, ale překombinovaný závěr.

24.06.2024 3 z 5


Lhala jsem Lhala jsem Veronika Kašáková

Knížka je hezká vzhledově, ale čtení mě vůbec nebavilo. Mám ráda, když je všechno jasné a přímé a to poetické okecávání se spoustou slov mě nebaví. První knížka měla jiný styl a to mi rozhodně přišlo zajímavější.

19.06.2024 3 z 5


Šťastná planeta, aneb jak jsem na kole objel svět, 2. díl Šťastná planeta, aneb jak jsem na kole objel svět, 2. díl Vítězslav Dostál

Velký obdiv, že toto zvládl před třiceti lety. Za 3 roky projel 56 zemí a to měl k dispozici pouze papírové mapy a stále stejné kolo, které tedy mělo 107 defektů, výměna 22 duší a 28 plášťů. Je vidět, že V. Dostál má i informace o dané zemi a všechno zajímavě popisuje. Vyjížděl 18.9. 1994 ze Staroměstského náměstí a návrat 21.9. 1997.

15.06.2024 5 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Vyslechnuto na ČR Plus v četbě na pokračování, ale určitě si chci přečíst i knížku osobně. Ten konec jsem takový nečekala. Není to má první knížka o životě v KLDR a každé čtení těchto knížek mě nutí k přemýšlení, jestli to i u nich má šanci na jiný a radostný život. Kdybych podobné vyprávění nečetla i od jiných autorů, tak bych tomu ani nevěřila, že taková může být skutečnost.

03.06.2024 5 z 5


Šťastná planeta, aneb jak jsem na kole objel svět 1. díl Šťastná planeta, aneb jak jsem na kole objel svět 1. díl Vítězslav Dostál

Když si člověk představí, že to všechno zvládal bez navigací, internetu, telefonu, jen s papírovou mapou. Za těch 30 let se svět dost změnil, ale stále je to zajímavé a přínosné čtení.

01.06.2024 5 z 5


Polednice Polednice Jiří Březina

Taková pohodová detektivka na jedno odpoledne, ale moc napínavé mi to nepřišlo. Časem detektivy vyzkouším v dalším pokračování, možná ještě překvapí

30.05.2024 3 z 5


Příběh akvamarínu Příběh akvamarínu Miriam Blahová

Mám ráda příběhy, kdy se propojuje současný a minulý život a tady je to takové tajemno do jiného století. Jednoduché seznámení se životem v 19. století, kdy hrozbou byl mor, ale i s nemocí, která je poslední dobou dost častá v našem století. 4½ *

25.05.2024 5 z 5


Dcera Osvětimi Dcera Osvětimi Tova Friedman

Často si při čtení těchto knížek říkám, proč Židé dále zůstávali při své víře, která je zradila, ale pak zase chápu, že jsou to jejich kořeny, které je i přes to utrpení v minulosti k tomu vedou, ale často je to také fanatický boj. Autorka si prošla peklem, nevím, jak dalece si může pamatovat události z tak ranného dětství, ale na konci píše, že jí pomáhala s rodinnými detaily teta Sophie a knížka zápisků (Jizkor), kterou jí předal její otec a tak sestavil tyto paměti. Je dobré číst tyto knížky, aby byly odstrašující, ale nevytvářet žádnou nenávist k dalším bojům..

21.05.2024 4 z 5


Moje čínská dekáda Moje čínská dekáda Pavel Dvořák ml.

Na YT sleduji jeho videa už delší dobu a tak jsem uvítala, když se mi dostala ke čtení tato knížka. Moc dobře napsané a doplněné krásnými fotografiemi. Dále má knížka na okraji každé stránky QR kódy, tak stačí naskenovat a otevřít video na YouTube. Určitě jeho vyprávění zaujme nejen jako zajímavý cestopis, ale přiblíží i život v Číně.

12.05.2024 5 z 5


Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Prožívat celý život jako veřejný majetek sledováním bulvárních novinářů a navíc žít v chladném prostředí rodiny, kde se vše řídí protokolem, který je ještě z jiného století, to určitě není pro citlivého kluka. Nesleduji královskou rodinu, ale ten život v ní mi přijde hodně studený a necitlivý. Vzepřel se rodině a šel za svou láskou,tak snad je jeho život v Americe spokojený a šťastnější, když v tom nemusí žít jeho děti. Dala bych i 5*, ale některé části mně přišly napsané moc zdlouhavě a nebylo nutné tolik detailů.

10.05.2024 4 z 5