Náhradník

Náhradník https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509910/bmid_nahradnik-bqK-509910.jpg 4 345 107

Princ Harry poprvé vypráví svůj příběh – a svou cestu popisuje se syrovou, neochvějnou upřímností. Náhradník je přelomovým titulem plným pochopení, odhalení, sebezpytování a těžce vydobytého poznání o nekonečné síle lásky i zármutku. Jde o jednu z nejpalčivějších fotografií dvacátého století. Dva chlapci, princové, kráčejí za rakví své matky, zatímco celý svět sleduje jejich smutek – a strach. Když princeznu Dianu ukládali k věčnému odpočinku, miliardy lidí přemítaly o tom, co si asi myslí a co cítí princ William a princ Harry – a jak se budou od tohoto okamžiku jejich životy vyvíjet. Tady je Harryho příběh. Než ztratil matku, byl dvanáctiletý princ Harry známý jako ten bezstarostnější, veselý Náhradník o poznání vážnějšího Následníka. Zármutek všechno změnil. Harry začal mít potíže se školou, se vztekem, se samotou – a protože vinil ze smrti své matky tisk, nedokázal se smířit s životem ve světlech reflektorů. V jednadvaceti letech vstoupil do Britské armády. Vojenská disciplína mu vrátila řád a účast na dvou misích z něj doma udělala hrdinu. Záhy si však připadal ztracenější než kdy dřív, trpěl posttraumatickou stresovou poruchou a sužovaly jej paralyzující panické ataky. Navíc nedokázal najít opravdovou lásku. A pak potkal Meghan. Svět uhranula láska jako z filmového plátna a lidé ze všech zemí se radovali z jejich pohádkové svatby. Od začátku však šel po Harrym s Meghan tisk a čelili vlnám urážek, rasismu a lží. Když Harry sledoval, jak jeho manželka trpí, nabýval pocitu, že se oni sami i jejich duševní zdraví ocitli v ohrožení. Neviděl jinou možnost, jak zabránit opakování tragického osudu, než uprchnout z rodné země. Během staletí se jen hrstka členů odvážila opustit královskou rodinu. Jako poslední se o to pokusila jeho matka…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Práh
Originální název:

Spare , 2023


více info...

Přidat komentář

Morfyk
11.04.2024 5 z 5

Slyšeno jako audiokniha.

Prince Harrolda jsem konzumoval jen z médií a z bulváru a stal jsem se tak stejným člověkem jako většina ostatních, co na něj jen plivou a myslí si o něm, že je příkladem rozmazleného fracka, kterému padlo vše do klína a narodil se do rodiny, kde vlastně nemusí vůbec nic. Po poslechu knihy, musím ale můj názor změnit.

Jak jsem rád, že jsem se mýlil. Kniha je naprostá pecka, poslouchala se sama a neustále jsem měl nutkání poslouchat dále a pokračovat v příběhu. Změnil jsem na Harryho svůj názor, to stejné i na Meghan (k dobrému) a nikdy by mě nenapadlo, že vlastně za nitky tahají jiní lidé, než nám mass media předhazují a že celá královská rodina jsou jen takové loutky a PR pozlátko, vysunuté do popředí a ta pravá hra o trůny se odehrává na pozadí.

Hodnocení: 97%

JointlieKat94
10.04.2024 4 z 5

AUDIOKNIHA.
Královskou rodinu jsem nikdy nijak moc neřešila, od mala jsem ale zbožňovala Dianu, a taky se mi víc líbil trošku rebelskej Harry, po smrti Královny jsem se začala o rodinu zajímat o něco více.

Ráda sleduju Kate, ale překvapila mě Meghan. Vlastně jsem o ní četla vždy nějaké špatnosti a tak.. díky této knize jsem se o obou ženách dozvěděla o něco více. Samozřejmě, nikdo z nás neví, co je pravda a co jen trochu upravená pravda, v podání Harryho máme ale o něco víc možností se nad vším více zamyslet.

Bylo mi smutno z toho, jak o sobě píše jako o Náhradníkovi.. jak tak byl od dětství brán. Bylo mi smutno ze smrti jeho (jejich) maminky a těch okolností.. bylo mi taky smutno z toho, jak se Palác zachoval ve spoustě situací.. Bylo mi smutno z toho, jak hrozný mohou být paparazzi, a co všechno mohou, kolik životů můžou svojí prací zničit..

Harry byl v této knize opravdu sdílný, svěřil se snad se vším. A já mu to žeru. Bavila jsem se, smutnila jsem, přemýšlela jsem.

Harry ten život opravdu neměl lehký, rozhodně nebyl zas tak moc královský, jak si mnozí z nás mohli myslet.


Jana283
10.04.2024 3 z 5

Život a historie britské královské rodiny mě zajímá. Je tak výjimečný, náročný a určitě ne záviděníhodný. Ale kolik pravdy je v tom, co o nich čteme ? Ať už je to bulvár nebo oficiální životopisy. Proto mě pohled samotného prince – náhradníka - zajímal. A ať už je pravdivý z větší či menší části, bolesti a nátlaku si tenhle člověk užil určitě hodně. Žít pod drobnohledem bulváru, který tragicky poznamenal nejen život jeho matky, ale denně komentuje a ovlivňuje každé jeho rozhodnutí jeho i zbytku rodiny Kdo z nás by to vydržel? Naprosto chápu jeho potřebu napsat vlastní verzi příběhu.

Pauvka
28.02.2024 4 z 5

Me se knizka libila, ale nektere pasaze me fakt nebavily a tahly se.

marieke
21.02.2024 4 z 5

Patřím mezi ty, kterým Harry a Meghan nevadí a britská královská rodina mě zajímá léta, stejně jako vše britské takže Harryho paměti jsem si s chutí přečetla a četlo se to dobře. Žádné kňučení a kydání špíny jsem v nich neviděla, i když určitě zase jiný pohled by měli William nebo Charles, kdyby taky napsali knihu. Ano, je to hodně o špatných vztazích s novináři, ale to se Harrymu vůbec nedivím. A teda neměnila bych ani s jedním členem královské rodiny, je to život ve zlaté kleci.

hypersexuálka
21.02.2024 5 z 5

Moc krásné, hezky se to četlo. Je fajn se dozvědět taky jiný úhel pohledu než jen bulvár, média a oficiální vyjádření. V hodně věcech jsem s ním soucitila a chápala ho. Jako člověk má názory a pocity jako já. Za mě přátelský rozumný chlap který má v hlavě jasno a ví co chce, rodinný typ, který se dokáže postavit za sebe děti i svou ženu. Málokterý chlap takový je. A to mladí to je hodně úsměvné, kdyby nebyl známý veřejně tak nad těmi trapasy člověk mávne rukou a řekne si "nu chlapecká nerozvaznost, blbost" a zasměje se. Prostě co by jako chtěli od člověka který dospívá? Každý jsme dělal kraviny.

dlabikk
21.02.2024 5 z 5

Musím říct, že také jsem se nijak o královskou rodinu nezajímala. Pak ale přišla má obliba v poslouchání audioknih a bohužel pouze takto jsem schopná dát biografii :o) Souhlasím s Leona333, těch nářků byla kniha plná až k pousmání. Musím říct, že Harry na mne působil jako jelito (jít na párty v nacistické uniformě, ...) a asi je dobře, že se na trůn nedostane. Kniha mě bavila a pobavila, nicméně zůstávám nezaujatá. Není co závidět a z novinářů mi bylo opravdu na blití ... Počkám si až někdo namluví Pomstu a pak si udělám obrázek, kdo jsou Harry a zvláště Meghan zač.

Peyka
18.02.2024 4 z 5

Před pár lety velmi očekávaný memoár - myslím, že spousta lidí čekalo kydání hnoje na královskou rodinu, obří kontroverzi atd...jenže to se teda sekli. :)
Harry vypráví poutavý, zajímavý až fascinující příběh jednoho kluka, který tak strašně touží po tom setkat se s mámou.
Některé pasáže byly až srdcervoucí,některé zábavné, i edukativní. Harry se nelituje, ani nikým neopovrhuje, prostě říká svůj příběh plný smrti, neštěstí, lásky, dobrodružství a "šťastných" konců. Četla jsem v originále, ale krásně se četlo. Člověk se u toho naučí i další britské výrazy.
Je potřeba říct, že já nejsem velký fanoušek britské královské rodiny, v UK jsem několik žila a mám na to svůj názor. Tuhle knihu budete mít nejspíš hodně rádi nebo nenávidět. Já se přikláním k té první části. 80%

nai.ivka
13.02.2024 4 z 5

Harry teď vyhrál jeden soud s bulvárem a to kvůli napíchnutým telefonům. A je to dobře. Hyeny by neměly mít pořád navrch. Líbila se mi první polovina knihy, až do seznámení s Meghan, potom už mě to "nebavilo". Nejspíš je dost blbé vyrůstat v tak toxickém prostředí jakým je královský palác. Bez mámy, s traumatem, s bulvárními hyenami na každém kroku.

mclenin
12.02.2024 4 z 5

Zaujímavý náhľad do života kráľovskej rodiny a zákulisia britskej monarchie osobným pohľadom jedného z jej členov. Kniha, ktorá je označovaná mnohými za kontroverznú vzhľadom na kritické vyznenie vo vzťahu k niektorým blízkym princa Harryho, je samozrejme otázne do akej miery je jeho výpoveď objektívna či zodpovedajúca realite a do akej miery mohla byť motivácia autora ovplyvnená jeho manželkou či inými vplyvmi, no to sú skutočnosti pre mňa ako čitateľa nie až tak podstatné. Podstatné je, že kniha funguje ako autentická výpoveď človeka, ktorý síce pochádza z „vyššej vrstvy spoločnosti“, no jeho prežitky sa ničím nelíšia od bežných ľudí – prežil si traumu, ktorá sa vinie celým jeho ďalším životom, pričom v knihe opisuje ako sa s ňou snažil vysporiadať a fungovať ďalej, opisuje jeho mladosť a dospievanie, štúdium, život v armáde až po hľadanie lásky, odcudzenie sa s bratom či otcom, a na pozadí celej výpovede znie hlasná kritika médií a paparazzov, ktorých v podstate viní za mnoho negatívneho v jeho živote. Aj napriek pomernej hrúbke knihy a teda rozsiahlosti textu sa čítala ľahko, autorovi (resp. kolektívu autorov, ktorí na knihe pracovali) nemožno uprieť istý rozprávačský talent. Kniha funguje aj ako oddychová beletria, fiktívny príbeh, odhliadnuc od toho, že má reálne základy.

Knižnípauza
07.02.2024 5 z 5

Británie a královská rodina je pro mě takovým "koníčkem" snad odjakživa. Cokoliv britského mě zajímá a ráda si o tom zjišťuji informace. Britská královská rodina je jedním z témat, které mě dlouhodobě hodně zajímá, tudíž mě tahle kniha nemohla minout.
Jedná se taky o můj první přečtený životopis a jsem ráda, že hned na poprvé jsem očividně sáhla po kvalitně napsané knize. Dejme si ruku na srdce : silně pochybuji, že Harry něco z knihy sám napsal, na to má své lidi. Tudíž opravdu smekám před spisovatelem, který jeho vypravování přenesl na papír. Tohle bylo za mě neuvěřitelně čtivě napsané. Nejvíce jsem čtivost knihy ocenila v části, kdy se hodně vyprávělo o válce. Není to něco co by mě všeobecně zajímalo, ale chápu že člověk co tohle v moderním světě zažije, má potřebu se o to podělit.

Nejvíce se mi líbí asi první třetina knihy, kde se Harry zaměřil hodně na to, co bylo po smrti jeho matky, jeho školní léta a celkově je v této části knihy za mě nejzajímavější náhled do královské rodiny. Smutek co Harry zažíval v tomto období mě neuvěřitelně dojal. Z vyprávění bylo cítit úplně všechno a je smutné, že tohle nějaké dítě muselo prožívat osamoceně.

Samozřejmě co člověk to názor a vím, že hodně lidí bude mít na knihu velké výtky. Pro mě ovšem velké překvapení a doporučení, pro všechny kdo se o tématiku trochu zajímá.

carcassonna
07.02.2024 odpad!

Títo dvaja - Harry a jeho žena - sú samá dráma. A navyše častokrát kompletne vymyslená dráma. Čítala som Pomstu od Toma Bowera, ktorý krásne vykreslil osobnosť Harryho ženy - jej manipulácie, to ako sa za každú cenu snažila dostať do pozornosti médií, aké taktiky používala (a stále používa)... Takže po prečítaní tejto knihy mi ostala iba pachuť rozmaznaného, zmäteného, mentálne nestabilného chlapa, ktorý nie je dosť inteligentný na to, aby pochopil, že je manipulovaný a neschopný prevziať zodpovednosť za svoje činy (on aj jeho showgirl iba obviňujú každého, kto neskáče, ako chcú a kto ich prekukne). Zážitky tu opisované sa zdajú byť prekrútené tak, aby sedeli "autorovým" motívom. Chcel súkromie, nebol šťastný, vypadol, fajn, ale nech už radšej nič nepíše, lebo je to iba samé fňukanie. A štýl, akým je to celé písané, tomu tiež nepomohol.

KlaraD851
06.02.2024 1 z 5

Při čtení mi často vyskočila v hlavě hláška paní Stašové z Pelíšků: Teda, to muselo dát příšernou práci. Přitom taková blbost, co?
Nejsem "hejtr" Harryho a Meghan, ale tohle fakt ne.

roso.mak
01.02.2024 5 z 5

O knize by se toho dalo napsat strašně moc. Snad jen:

Někteří si stěžují, že nepředává žádné pikantnosti. A já se ptám, co to sakra máte za nároky, když vám nestačí ani omrzlý penis?

Rozhodně jsem si díky této knize uvědomila, jak strašně velký problém může mít pronásledování paparazzi v zemi, kde si za jednu jedinou fotku postavíte barák.

Tato kniha mě naučila nevěřit ničemu, co se o královské rodině píše. A to ani v médiích, která nejsou bulvární. A to natolik, že pochybuji i o tom, co je napsáno v této knize. A to je dobře. Účel splněn.

Baushka
26.01.2024 4 z 5

Velice čtivě napsáno, četlo se to moc hezky. První dvě části mě bavily, ta poslední už mi tolik neseděla. Hodně tlačila na pilu, snažila se vyvolat konkrétní emoce. Pravda je většinou někde uprostřed, knížka za přečtení ale stojí.

Margherita_N
21.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Zachraňte Harryho, to je můj osobní podtitul vlastního životopisu Harryho Walese. Měl odmalička neobvykle a ne jednoduše nastavený život a věřím mu, že ho to poznamenalo. Jak hrubě se k sobě jeho rodiče chovali a jak byl po jejich rozvodu zmatenej ze svojí maminky, která se chovala jako milující rodič, ale pak zase na dlouhé časové úseky mizela. Věřím mu, že bylo těžký skousnout, když mu tatínek oznámil, že si chce vzít svoji dlouholetou milenku, ač ho Harry s bratrem prosili, aby to nedělal. Nakonec se ale oba nadechli, vydechli a dali mu požehnání a to je obdivuhodný. Věřím, že to měl Harry nesmírně těžký s výběrem povolání, protože když si našel to svoje, armádu, kterou miloval, byl tam kvůli svému jménu na obtíž, komplikoval všechny válečné operace, protože nepřítel na něj vždycky přišel, a tak ho po dvou misích prostě už nechtěli. To je mi líto. Ale když se na knihu podívám trochu s odstupem, četla jsem dlouhatánský životopis profesionálního vojáka, který zabil na misích několik lidí a tohle povolání bylo jako droga, hrozně chtěl do další mise. Je to taky životopis hejska, který bral kokain a do očí tvrdil lidem z paláce, kteří na to přišli, že to není pravda. Tím podkopává věrohodnost všech následujících historek. Dodám jen, že opakovaně píše o tom, že pravidelně kouří trávu, a přiznal se k braní houbiček, po kterých si jednou myslel, že na něj útočí záchod nebo co. Jak se pak prosím pak mám dívat na historky ze závěrečné části knihy, která je jen opěvováním Meghan, která má být jakýmsi vtělením Harryho zemřelé matky? Začněme u příhody, kdy prvorodička Meghan statečně snáší bolesti vyvolávaného porodu, na noční stolek si hned po příchodu do porodnice vybalí samozřejmě fotku Harryho maminky (když se před třemi lety H + M seznámili, netušila, kdo Diana je, ač to věděl na světě každý a Meghan navíc žila v Kanadě, tedy v Commonwealthu, z Harryho vyprávění to ale vypadalo, že ani nevěděla, kdo je britská královna, z čehož měl Harry nesmírnou radost - nechám na každém, kde přesně si Harry protiřečí, možností je nepočítaně). Ale k porodu - Meghan dostane ty šílené vyvolávací bolesti, pročež má vedle sebe rajský plyn, jenže ouha, už ho nemá, protože Harry zavětřil drogu a vdechnul ho okamžitě celej sám. Meghan v bolestech spolu se zdravotní sestrou se tomu jen vesele zasmály (hahahaha). Dál Harry tvrdí, že po neslavném útěku do Los Angeles se nastěhovali do kamarádova domu, kde se jejich roční syn neustále zastavoval u jakéhosi obrazu na stěně. Když se na něj jednou pořádně podívali, zjistili, že je na něm napsáno, že zobrazuje Dianu, bohyni lovu. Podle něj další důkaz toho, že je matka pořád s ním, že není někde v záhrobí, ale po jeho boku. Když přišly za pár měsíců Vánoce, tenhle malý synek rozbil ozdobu na stromek s královnou Alžbětou, kterou koupila Meghan (hahahaha) a pokusil se ji ještě polít vodou. Načež Harry zašel za jakousi vědmou (netuším proč) a ta mu tvrdila, že jeho mrtvá matka je právě v místnosti s nimi a říká, že schvaluje všechny jeho činy, že by se zachovala stejně a že ta příhoda s rozbitou ozdobou, kterou se Archie pokusil zalít, ji hrozně pobavila a musela se smát. Takže podle Harryho je mu duch jeho matky v patách a sleduje jeho každodenní počínání, potvrzeno americkou vědmou. Jakkoli téměř dvě třetiny knihy, kde Harry psal o svém dětství a pak službě v armádě a prvních holkách a proměnách vztahu s bratrem, působily jako poměrně zajímavý životopis zevnitř královské rodiny (který určitě nenapsal Harry, protože se opakovaně označuje jako ten se špatnými školními výsledky, který rozhodně nečte ani nepíše), poslední část jde kvalitativně rychle z kopce a celý příběh dost podráží.

Librorumistka
19.01.2024 5 z 5

Tento životopis byl takřka dokonalý Osobně se přiznám, že královskou rodinu nijak zvlášť nesleduju ani nezbožňuju, mám k ní poměrně neutrální postoj, avšak když jsem měla možnost poslechnout si příběh tohoto kontroverzního člena královské rodiny, ráda jsem ji využila a neprohloupila jsem. V příběhu se dostáváme až k smrti matky prince Harryho, tedy v moment, kdy se mu celý život začal komplikovat. Nejvíce na knize oceňuji právě otevřené řešení vlastních problémů a témat jako je trauma ze smrti matky, zkušenosti s drogami či intimní problémy. Příběh je navíc (až na pár slabších míst) velice čtivý a poutavý, hlavní důraz je kladen na problémy, které měl princ s novináři. Za mě je tento příběh velice silnou výpovědí a rozhodně stojí za přečtení.

Pebra
10.01.2024 3 z 5

Ve mně dříme věčné dítě, takže se mi nejvíce líbily popisy hradních komnat a strašidelných nekonečných palácových chodeb, zahrady a vůbec prostředí, v kterém princové vyrůstali. Už to samo o sobě je příšerně neosobní a vydrží v něm žít jen ten, kdo v sobě utluče spoustu emocí. K příběhu snad jen podotknu, že smrtí Diany se v Harrymu zkrátka cosi zaseklo a zůstal také věčným dvanáctiletým klukem, i když prošel vojenskou přípravou. Upřímně vůbec nepatřím k obdivovatelům královské rodiny a jejich manýrů, Kate je mi velmi nesympatická a její dcera jakbysmet. A ten nejmladší spratek co se věčně pošklebuje a všichni ho za to obdivují? No - nevím :). Snad jen malý budoucí král se mi jeví upřímně.

Njangu
07.01.2024 5 z 5

Přes počáteční pocit, kdy jsem si myslela, že Harry je ukřivděný a všechno kolem něj se děje vlastně proti němu, jsem postupně změnila názor. Čekala jsem od toho příběh házející špínu na celou britskou MONARCHII.
Ale byl to příběh citlivého chlapce, který se od smrti své maminky potýkal s nedostatkem citlivé pozornosti. Celá monarchie je studená, bez emocí, bez objetí bez jakéhokoli zájmu. Vidí jenom sama sebe. A do toho novinářský hon, který nebere konce.
Nevím, jestli je to objektivní náhled, ale každopádně je to zajímavý náhled. Myslím že to bylo vykreslené hodně věrohodně a bez zbytečných záporných emocí. Takže je to uvěřitelné. Každý ať si udělá názor sám.

vera5841
16.12.2023 3 z 5

Příběh citlivého chlapce, který se narodil do velmi zvláštní rodiny a aby toho nebylo málo, na prahu puberty přišel o milovanou matku. Dle všeho se mu v rodině velmi svázané pravidly nedostalo pomoci, kterou potřeboval a očividně se to s ním táhne dodnes.
Harryho příběh začíná právě smrtí princezny Diany a to rozhodně nebylo lehké čtení.
Dále pokračuje Harryho studiem a prací v armádě. Musím říct, že armádní část mě trochu nudila, ale na druhou stranu bylo také zajímavé dozvědět se, jak to v britské armádě chodí.
Poslední část je věnována především Megan a "praní rodinného prádla". Nechám na každém, ať si udělá obrázek o tom, zda je Megan opravdu jeho spása a nebo naopak zkáza.
Na knize se mi líbili popisy královských sídel a zahrad, stejně tak vidět některé události ze zákulisí.
Pravdou ale je, že si Harry v knize několikrát protiřečil, vše je napsáno velmi subjektivně a mnoho až účelně. Každá rodina je nějaká a snad všude jsou nějaké problémy.. ale jen Harry řeší své mindráky celosvětově přes média, kterými tolik opovrhuje. Když několikrát ve svém královském životopise zmíní "nečtěte královské životopisy, je to zlo a samé lži" Tak je to spíše úsměvné.
Kéž by ten malý zlomený chlapec v něm našel svůj vnitřní klid.