Uloupený život

Uloupený život https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159556/bmid_uloupeny-zivot-JJ6-159556.jpg 4 123 35

Příběh dívky, která se v jedenácti letech stala obětí únosu. Desátého června 1991 se Jaycee probudila jako jindy, ale netušila, že večer se už do svého pokoje nevrátí. Cestou do školy ji unesl neznámý muž, zavřel ji do vlhkého sklepa, kde ji znásilňoval a držel celých osmnáct let. Bez lékařské pomoci porodila dvě děti. V současné době vede nadaci na pomoc podobně postiženým rodinám.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

A Stolen Life , 2011


více info...

Přidat komentář

zaru0878
29.11.2022 3 z 5

Začátek se mi moc líbil, ale konec byl zdlouhavý a nudný. Četla jsem lepší knihy s podobnou tématikou.

Moniska2410
31.08.2022 5 z 5

Velmi drsný příběh. Až k neuvěření jak jde člověku vymýt mozek, což asi u dítěte není zase tak těžké. Pro mě trochu nepochopitelné, že se nepokusila nějak zachránit, když už byla dospělá a měla přístup na internet, nebo měla možnost vyjít mimo dům........asi hodně silný stockholmský syndrom. Obdivuji její statečnost, jak se se vším vyrovnala po záchraně.
Opravdu nikdy nepochopím jak je možné, že na světě jsou zrůdy co se vydávají za lidi.
Při čtení sem zažívala plno emocí, vztek, beznaděj, smutek i pláč,ale nakonec RADOST , že unikla a shledala se s maminkou, sestrou a tetou.


Tom.Majka
14.08.2022 1 z 5

Mně se to nelíbilo,čekala jsem asi něco jiného,podle recenzí tady jsem si ji pořídila a byla jsem zklamaná.

lenuskav
30.01.2022 5 z 5

Muze se vlastne dat 5 hvezdicek za neco tak desne smutneho? za to vsechno co musela zazit? je to neskutecny... doufam, ze uz sema lip

Karoley
08.01.2022 5 z 5

Uloupený život je skutečným příběhem Jaycee Dugard, kterou v jedenácti letech unesl cestou do školy neznámý muž, zavřel ji do vlhkého sklepa, kde ji znásilňoval a držel celých osmnáct let. V zajetí mu porodila dvě děti.

Drsný příběh.. těžko si představit, čím vším si musela chudák holka projít. Nejvíc mě dostaly "dlouhé jízdy" a deníkové záznamy. Ke konci knihy mi i slza ukápla. Silný čtenářský zážitek.

Nikol681
30.11.2021 5 z 5

Takovýhle knížky by se neměly psát, protože by se tohle nemělo dít! Když řeknu, že to bylo hezky napsaný, tak to bude znít dost bláhově- zkrátka- od začátku až do konce jsem měla husí kůži a nechápu, že se něco takovýho mohlo kdy stát. Knížka, co opravdu stojí za to, si přečíst!
Snad už bude líp, Jaycee..!

medlovice
07.10.2021 4 z 5

Není to první knížka, kterou na toto téma čtu, žel není to posední. Je to hrůza , ale třeba hned zítra bude nějaký úchyl, teda duševně nemocný chlap číhat na svou obět, zase e bude příběh opakovat, zase bude někdo moc trpět. Protože netrpí jen unesené dítě ale hlavně jeho okolí. Jaycee měla snad trochu štěstí, že nebyla zavřená v tmavém sklepě a že ji Phillip netýral až tak moc a nebyla dlouho opuštěná. Přeju jí spokojený život, nahledla jsem na stránku její nadace , tak at se jim daří plnit jejich plány.

GYROTOURBILLON
05.09.2021 5 z 5

Neuvěřitelné, ale určitě možné. Souhlasím se všemi 4 -5*.

Sati
10.05.2021 4 z 5

Přečteno jedním dechem, smutný příběh, ale jako kniha čtivé a některé části jsem četla doslova s otevřenou pusou

Sorrow
08.03.2021 3 z 5

Jak vůbec hodnotit takovou příšernost, kterou si Jaycee musela projít? Obecně nerada hodnotím memoáry a biografie, neboť je to jako hodnotit něčí život. Omezím-li se tedy pouze na to, co se dívce (nyní již dospělé ženě) přihodilo, samozřejmě, že si tu knihu musíte přečíst. Sama autorka na začátku přiznává, že je její vyprávění značně útržkovité a jednotlivé vzpomínky mohou být více či méně zastřené, což je pochopitelné vzhledem k tomu, jak mladá byla, když se jí ony události staly, navíc má lidská mysl určitě tendence hrozné věci vytěsňovat. Jaycee mapuje své vyprávění už před únosem, ale hlavní část samozřejmě patří tomu, co nastalo po něm. V závěru nechybí ani informace z doby po osvobození, které byly pro ni a její dcery neméně náročné kvůli všudypřítomnému zájmu médií a snaze vyrovnat se s traumatickými zážitky a začleněním se do fungování v rámci společnosti. Pro mě osobně byl nejemotivnější právě únos samotný a události, které následovaly krátce po něm. To, jak si dívka procházela vším poprvé. Dugard doplňuje jednotlivé úryvky reflexemi, které získala díky dlouhodobé pomoci od terapeutů, čímž kniha získává rovněž poměrně odborný nádech. Doplněna je taky fotografiemi a deníkovými zápisy. Odkloním-li se od zrůdnosti obsahu, musím konstatovat, že mě mrzí, že zrovna v případě takto důležité knihy nebyla věnována dostatečná péče korekturám. S takovým množstvím chyb a překlepů jsem se dlouho nesetkala. Stylisticky je samozřejmě znát, že Jaycee není spisovatelka a jak předeslala, její vzpomínky jsou místy mlhavé a útržkovité a byť se mi příčí to napsat, zhruba po polovině knihy se tak nějak vytrácí náboj vyprávění. Řada věcí se opakuje a čtenář se začíná „těšit“, až nastane ten závěrečný zvrat, který objasní, jak se z vězení dostala (bože, já jsem ale bezcitná). Celkově je Uloupený život, a hlavně poselství, které šíří nesmírně významné, určitě by si ho měl přečíst každý, připravte se ale, že obsah tady velmi výrazně převažuje nad formou.

Damaj
09.08.2020 3 z 5

Zpočátku drsný příběh, který měl děj a nějaký spád. Druhá půlka knížky byla jen uměle prodlužována popisováním koček, koní, ...
Je hrozné, že se jedná o skutečný příběh a nikdo si ničeho nevšiml nebo Jaycee nepoznal.

klara.franta
04.08.2020 5 z 5

Jedno velké wau! Je to težké čtení, nepřidává tomu ani to, že se něco takového opravdu stalo. Ale za mě super kniha zhltnutá jak nic.

Katka2382
12.05.2020 5 z 5

Tak toto je asi noční můra všech rodičů na světě.Obdivuji autorku že to vše zvládla se zdravým rozumem a také obdivuji její maminku.Vůbec si to nedovedu představit,po těch dlouhých letech..... .

35medvidek35
07.07.2019 5 z 5

Moc pěkná kniha podobná jako příběh Nataschi Kampuschové

kannibal28
19.04.2019 2 z 5

Začalo to dobre ale čim dalej to bolo slabsie koho zajimaju koničky , mačičky keby to opisoval philip určite by to bolo zajimavejšie, Keby opisovala jazdy určite by to bolo omnoho lepšie. S toho konca bolo najlepšie podakovanie

Mruskulka
21.03.2019 5 z 5

Když si představíme, kolik dětí za den zmizí a každé to dítě může zažít, to co autorka, je to příšerné. 18 let je dlouhá doba a musím říci, že autorka ještě měla štěstí, že žije, porodila dvě zdravé děti, setkala se opět se svou rodinou a dá se říci, že únosce nebyl z těch nejhorších. Přesto je to nepředstavitelné.

MirkaProk
02.10.2018 3 z 5

Velmi drsný příběh. Až k neuvěření jak jde člověku vymýt mozek, což asi u dítěte není zase tak těžké. Pro mě trochu nepochopitelné, že se nepokusila nějak zachránit, když už byla dospělá a měla přístup na internet, nebo měla možnost vyjít mimo dům, ale kdo to nezažije, tak asi nepochopí. Obdivuji její statečnost, jak se se vším vyrovnala po záchraně.

Nixa
18.10.2017 5 z 5

Tohle byl opravdu silný příběh! Jaycee jsem nesmírně obdivovala za to, že byla tak silná a dokázala všechny ty hrůzy přežít. Obávám se, že já bych to asi nezvládla. Opravdu nikdy nepochopím jak je možné, že na světě jsou zrůdy co se vydávají za lidi!

Damato
07.09.2017 4 z 5

Tak tohle je horší, než ten nejděsivější horor. Vůbec nevím, jak hodnotit. Ale protože jsem si hned v úvodu přečetla, že autorka je hlavní postava, pořád jsem si říkala, že to dobře dopadne. Dobře? Malé holce ukradli dětství, ukradli ji mámu a všechno to, co každá holka - a to nejen malá, ale i už dospělá holka -vedle sebe potřebuje. Bezpečné zázemí, pocit jistoty ,láskyplnou náruč, kde se ukryje před světem...a oni ho jen odsoudili a nepověsili? Malá jedenáctiletá holka tohle všechno zažila a prožila? A ještě dokáže po tom všem založit nadaci a pomáhat podobně postiženým? Hernajs, copak to jde nechat toho bastarda aby dál chodil po téhle zemi?

Kelly99
15.02.2017 5 z 5

Opravdu silný příběh. Po přečtení této knihy nevím, co napsat. Neskutečné co si Jaycee musela protrpět a nejhorší je jak dlouho to trvalo. Nechápu, že neskončila v těžkých depresích. Má můj veliký obdiv. Jak tohle může někdo provést 11-ti letému dítěti? Nechápu. Silný, dramatický příběh.

Štítky knihy

životopisy, biografie strach nadace únosy dětí únosy podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Jaycee Dugardová
americká, 1980
2013  83%Uloupený život

Kniha Uloupený život je v

Právě čtených1x
Přečtených178x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených8x
Knihotéce52x
Chystám se číst130x
Chci si koupit51x