Cesta do blikajícího pekla

Cesta do blikajícího pekla https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480663/bmid_cesta-do-blikajiciho-pekla-873-480663.png 5 93 50

Na první pohled pracovitá úřednice a vzorná matka. A na ten druhý? Román s autobiografickými prvky o ženě, která propadla závislosti na automatech. Do Mileny byste to nikdy neřekli. Když po práci vyzvedává svého syna v kostýmku bankovní úřednice nebo když vaří večeři… Přemýšlí přitom jen nad záminkou, jak zmizet z domu. Jak rychle utéct do světa, který ji polapil. Nikdy by vás nenapadlo, že je gamblerka. Ve svém příběhu Milena vypráví, jak se problémy s gamblerstvím stále víc vsakují do rodinného i pracovního života. Jak dlouho se jí podaří utajit svou nebezpečnou vášeň před manželem a přáteli? Kdy si sáhne na úplné finanční i morální dno? A dostane se z toho vůbec?... celý text

Přidat komentář

ZáchodovýČtenář
06.04.2024 5 z 5

Doporučuji. Měla by to být povinná četba pro každého, kdo chce vlézt do herny. Myslím, že autorka záměrně zakryla manželovy chyby.

Pierre65
06.04.2024 5 z 5

Dost drsný příběh. Tenhle svět je mi cizí, neznám žádného gamblera a nedovedu si představit tímhle projít. Navíc mít odvahu se otevřít a pustit čtenáře dovnitř. Skvělá kniha.


Cherry52
06.04.2024 5 z 5

Jednodechovka, nemohla jsem se knížky odtrhnout. Je skvělé, že má dobrý konec

hanzmb
12.03.2024 5 z 5

Náhodně jsem narazil na tuto knihu a hned mě zaujalo její téma. To snad ještě nikdo nezpracoval. Navíc to bylo od české autorky, což ještě zvyšovalo na zajímavosti. A dostal jsem víc než jsem čekal. Tohle byl opravdu drasťák, na jaký se narazí jen málokdy. Navíc, když hrdinkou je bankovní úřednice a máma od 2 dětí. Pro mě, který jsem ještě v životě nehodil korunu do automatu, to bylo i trochu sci-fi. A k největšímu překvapení došlo po pár stránkách. Ono se to odehrává v mém rodném městě, kde žiju už skoro 70 let. Navíc zjevně jsme byli skoro sousedi. Oba jsme bydleli v sídlišti Habeš. Samozřejmě všechny místopisné pojmy znám, ale ty názvy heren mi nic neříkaly. U Kauflandu nikdy nic takového nebylo. Snad něco u Startu. Pak jsem si uvědomil, že v té době jsem ještě pracoval a po městě se pohyboval autem nebo na kole. Pokud jsem se stavil v hospodě, tak většinou v Siestě v Kosmonosích, kde jsme se my cyklo-závislíci potkávali a doplňovali vydané tekutiny.

Lenucha77
21.02.2024 5 z 5

Tato kniha mě naprosto odrovnala. Je výpovědí, varováním, nahlédnutí do hlavy hráče. Umožní pochopit, co se s nimi děje a pak člověk pochopí, jak důležité bylo zakázat automaty v rohu každé hospody. Protože jsem měla možnost vidět gamblery v akci i pak, když už přišli o všechno - tedy z druhé strany, tak vím, že přesně takto to probíhalo. Výsledkem byly vždy zničené rodiny a zpřetrhané vazby přátelství. Kniha je velmi dobře napsaná. Měla jsem problém se od ní odtrhnout a moc jsem Mileně držela pěsti.

TetaMadla
29.12.2023 5 z 5

Příšerná kniha. Příšerně neodložitelná. Člověk prakticky od začátku ví, jak to bude dál, protože to prostě jinak být nemůže, děsí se toho předem, vlastně to ani nechce vědět - a přece nemůže knihu odložit a dál se zatajeným dechem sleduje ten stále se zrychlující sešup po šikmé ploše, ten neodvratný pád až na samotné dno. Už už to vypadá, že je hrdinka ze závislosti jakžtakž venku - a bác ho, zase to "posere". A jede to stále dolů a dolů, hloub a hloub. Do poslední stránky není jasné, jak to vlastně dopadne. Dostane se z toho? Nedostane?
O závislosti na automatech asi slyšel každý, ale málokdo z nás má osobní zkušenost. Mně o takových lidech vypráví občas dcera, pracující v gastronomii, bývají to příběhy jejích kolegů, kteří měli našlápnuto na celkem dobrý život, než všechny naděje, plány a šance naházeli do bedny. Příběhy děsivě podobné tomuto.
Knížku jsem zhltla na dva zátahy. Trochu mě rušilo, že první polovina je poměrně popisná, zatímco druhá se podobá spíše souhrnnému záznamu bez větších detailů. To je proti první části dost odlišný způsob vyprávění a trochu mi ten přechod skřípal. Na druhou stranu, kdyby autorka udržela podrobnější styl, byla by kniha jistě dvojnásobná a to nevím, zda bych dokázala dočíst. Ne kvůli způsobu psaní, ale kvůli ději, tak děsivě předvídatelnému a neúprosně katastrofickému. Už takhle jsem na knihu několik dní myslela neustále a myslím vlastně dosud. Člověka nemůže nenapadnout myšlenka, že autorka takovým peklem prošla...
Jediné, co mi připadalo maličko nepravděpodobné, byl postoj Milenina manžela Jirky. Ale kdoví, možná takový anděl existuje.
Cesta do blikajícího pekla určitě stojí za přečtení. Mně se dostala pod kůži a budu na ni ještě dlouho myslet.

MilenaB.
17.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem přečetla za jeden den. "K večeři si namažte chleba, tohle musím dočíst." Příběh je zajímavý a místy děsivý. Příběh ženy se střední třídy, která svojí závislostí ničí sebe i rodinu.

Prostředí heren a gamblerů neznám. Jednu hernu jsem míjela cestou s dětmi do školy a vždycky jsem, podle těch, co kouřili venku, měla pocit, že tam chodí jen divní lidé a "socky". Nenapadlo mě, jak lehce se do toho dá spadnout a že se to možná týká někoho, koho znám a kdo se dobře maskuje stejně tak, jako to umí alkoholici.

Rudyamon
24.05.2023 5 z 5

Knihu jsem přečetl jedním dechem. Prostředí heren mi vždycky bylo cizí, takže bych si tento příběh kdysi nejspíš nevychutnal. Jako zaměstnanec stejného kasina, do kterého tak ráda chodila hlavní hrdinka, však dnes tento svět vidím doslova v přímém přenosu, takže jsem Milenu do jisté míry chápal. Skvěle napsaný příběh, syrový stejně jako její skutečný příběh boje se závislostí. Smekám před příběhem i před realitou, která byla inspirací.

blazejmartin
28.04.2023 5 z 5

Poslední dobou přečtu snad všechno. A tohle prakticky na jeden nádech. Snad nejlepší kniha na Pointě.

Lucissia
30.03.2023 5 z 5

I když se to tak na první pohled nezdá, drsná kniha. Dobře popsaný boj se závislostí, až se mi chvílemi nechtělo číst dál, přesto jsem po chvilce otvírala knihu zas... Přečteno za necelý den... :-)

pogmanka
16.02.2023 5 z 5

Skvěle napsaná zpověď o závislosti, kdy si říkáte, že do toho přece někdo s rodinou a zázemím nemůže spadnout, ale opak je pravdou a pak už vidíte ten kolotoč, který se nedá zastavit a jen se modlíte, aby se to nakonec povedlo. Musím říct, že mít takového manžela je opravdu úžasné, protože se nevzdal a bojoval za svoji rodinu a manželku a přes všechno jim dával šanci, což je hrozně obdivuhodné. Opravdu skvělá kniha, kterou jsem přelouskala během jednoho dne. Určitě si od autorky přečtu i něco dalšího.

MikeMK
16.01.2023 5 z 5

Cesta do blikajícího pekla je čtivá a dá se zhltnout za večer. Tedy kniha, ta cesta.... to je tíha, nádherně ovšem popsaná, a hrůza v tom, že Milena je jednou z nás. Není vyvrhelem není divná, je to prostě normální ženská, která to jenom zkusila... Občas jsem měla chuť skočit do knihy, chytnout Milenu za flígr a dát jí pár facek, aby se probrala. Jenže ono by to vlastně ani moc nepomohlo. Navíc Mileně - autorce Šárce - bych dala pět hvězdiček za to, že jak píší pode mnou další - šla se svou kůží na trh. Myslím, že tahle knížka pomůže mnoha lidem více nežli stovky brožurek v poradnách pro závislé. Každý máme nějakou závislost, viďte... ale tahle, tahle vás táhne dolů a hned tak nepustí. Automaty bych i na základě tohoto příběhu nikdy nezkoušela. To si dám radši další kafe... Jinak opravdu čtivé a strhující, s autorkou byl rozhovor na DVTV, doporučuju najít a poslechnout....

Lena79
02.01.2023 5 z 5

Útlá knížečka o vážných věcech.
Hlavní hrdinku od závislosti neubránil ani fakt, že má dvě malé děti a milujícího manžela. Autorka nám servíruje syrový pohled na okamžiky, kdy se závislost pomaloučku a nenápadně vkrádá do nitra inteligentní ženy a milující matky, až do doby, kdy už z toho vlaku vystoupit nelze. Nabízí se také pohled na falešné přátelství mezi gamblery. Nejsilnější moment v knize je přiznání si hlavní hrdinky, kdy si řekla: "Jsem závislá a potřebuji pomoc."

Midhir
06.12.2022 5 z 5

Každý je na něčem závislý. Někdo na automatech, někdo na sexu, další třeba na čokoládě. Cesta do blikajícího pekla, je bravurně napsaná a neskutečně uvěřitelná kniha s dobrým koncem, navíc přečtená za jeden večer. Snad právě proto, že se tak trochu dotýká každého z nás. Mých pět hvězd je málo. Dal bych šestou už jenom za to, že jsem při čtení měl pocit, že snad slyším i zvuk těch prokletých beden. Moc se těším na další knihu autorky.

Kexina
29.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Nejsem si moc jistá, jak moc autobiografické tohle dílo je. Některé pasáže mi přišly až příliš jednoduché, hlavní postava z daných situací vyvázla často až příliš snadno a lusknutím prstu. Stejně tak nepovažuji za reálné,že sice u automatů ztrácela pojem o čase a domů chodila o hodiny později, než byla domluvená doba, ale jakmile měla vyzvednout dítě ze školky, ani jednou nezaváhala a "náhodou" se z transu probrala pokaždé včas...
I tak to bylo ale velmi zajímavé čtení a rozhodně dobrý námět k tomu aby si každý uvědomil, jak snadno se může gamblerem stát kdokoli.

Wimpi
27.11.2022 5 z 5

velmi čtivě napsaný příběh, který svou autentičností a syrovostí nezapře, že autorka "ví své", smutné čtení za pět hvězdiček bez zaváhání

Macek735
20.11.2022 5 z 5

Hodnotím pěti hvězdami. Málokdo jde s kůží na trh a gamblerství otevřeně přizná. Takovýchto knížek je podle mě málo a problém s patologickým hraním přiznat je hrdinství.
Za to, že ho autorka překonala sama, bez pomocí léčebny-palec nahoru. Zároveň také velký dík jejímu manželovi, který jí v krizové době neopustil a v těžkém boji proti této zákeřné,moderní zhoubě jí naopak podpořil, což se málokdy stává. Rodina se v takových případech většinou rozpadá, což neblaze nesou všichni účastníci problému včetně dětí.

PetraL.689
15.10.2022 5 z 5

Tahle knížka pro mě byla velkým překvapením. Svět automatů a závislostí jakéhokoli druhu mě vždycky míjel, takže jsem se trochu bála, že se do hlavní hrdinky nebudu schopná vcítit. Omyl! Příběh Mileny je vylíčen opravdu autenticky, se vší syrovostí a hořkostí, která k němu patří. Každý, kdo podobným peklem někdy prošel a dokázal se z něho dostat, má můj obdiv.

Arkagas
30.08.2022 4 z 5

(SPOILER) knížka po které jsem sáhla, protože mám s tímhle druhem závislosti bohaté zkušenosti z rodiny. Když se řekne gambling, každý si v první moment představí lidské trosky, které jsou krom automatů závislé i na alkoholu. Milena ale alkohol nepije. U automatu sedí s colou a snaží se vydělat peníze, což jí zprvu docela vychází. Ale závislost se přikrádá pomalu a nenápadně. Nejdříve zmizí výplata, pak si vybere potají z manželovy karty, následuje půjčka o homecreditu, žádání o půjčky u kamarádů, kradení peněz švagrové a nakonec úplné dno - vykrádání kasičky svému synovi. Dluhy se vrší, Milena mizí z domu stále častěji a až když prohraje za jeden večer přes 160k, rozhodne se svěřit manželovi. Následuje insolvence, protože Milena defakto prohrála jejich byt i auto, stěhování z města a nástup do nové práce. Milena si o sobě myslí, že je silná a zvládne vše sama s ambulantní návštěvou psychologa, ale recidiva je věc, která na Vás číhá klidně i po několika letech. A tak nezbývá nic, než nastoupit na léčení.. 
Tahle kniha je strašně skvěle napsaná, protože sledujete příběh obyčejné ženské, která propadla závislosti a dotkla se tak dna, kam by ji nikdy nenapadlo, že se podívá. Kniha, která je přínosná v osvětě o tom, že automaty nehrajou jen fetky a alkoholici, ale lákadlu výhry může velmi rychle propadnout každý a především kniha o tom, že každá závislost se dá léčit, pokud kolem sebe máte lidi, kteří Vás v tom nenechají a pokud se sami rozhodnete, že chcete. V opačném případě se můžete snažit jak chcete a stejně to bude k ničemu. Byť jsem po knize sáhla úplnou náhodou, jsem ráda, že se ke mě dostala. 
Moje hodnocení: 8/10

Kája95
09.08.2022 4 z 5

Kniha je monotematická .... Tak jako každá závislost, pořád dokola. Vystoupit z takhle rozjetého vlaku je šíleně těžké. Výborně napsané, zajímavé a málo diskutované téma

Štítky knihy

prvotina autobiografické prvky gamblerství závislosti

Autorovy další knížky

2022  91%Cesta do blikajícího pekla
2024  0%Tajemství domu v L.

Kniha Cesta do blikajícího pekla je v

Právě čtených3x
Přečtených98x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených8x
Knihotéce76x
Chystám se číst48x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x