Příběh akvamarínu

Příběh akvamarínu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508480/bmid_pribeh-akvamarinu-8Tc-508480.jpg 4 182 69

Jak daleká cesta vede k tomu, kdo je nám nejblíž? Rutinní život Jasmíny, která bydlí s matkou a marně hledá práci, může změnit snad jen zázrak. Je jím příchod Oskara, který se přistěhuje do její blízkosti, nebo tajemný Joachim, který tvrdí, že pochází z roku 1836? Historie dřevařské kolonie v Lomné je pro Jasmínu zajímavější než nepříznivá realita, v níž se musí vyrovnat s vážnou nemocí. Nemůže ovšem věčně snít, je potřeba postavit se k osudu čelem, otevřít srdce a hrát s rozdanými kartami.... celý text

Přidat komentář

Ludmila91
12.04.2024 5 z 5

Krásný příběh

Anna_Malik_Ova
07.04.2024 5 z 5

Příběh akvamarínu je příběhem o přátelství, o boji a vyrovnání se s autoimunitní nemocí a také, samozřejmě o lásce. A ta láska tady panečku - zase mě svou intenzitou rozplakala a to už se začíná stávat u autorky zvykem. Krása, nečekanost a čistota toho citu na mě dopadla tak silně, až se mi tomu skoro nechtělo věřit. A ono to vlastně k neuvěření bylo, k neuvěření skvělé! Například postava Joachima, já si ho tak zamilovala. Ten charakter, mluva, oddanost a pracovitost Neskutečně celou knihu oživil a já se těšila na každou chvíli, kterou s ním naše hlavní hrdinka Jasmína stráví. A i jeho vlastní kapitoly mi vzaly dech.
Kniha je čtivá a přes těžká témata se čte neskutečně lehce. Neměla jsem představu, jak to celé může dopadnout a tak, jak se to stalo mě potěšilo, ale jak jsem psala na začátku tak i rozbrečelo. Dojalo.
Historie Lomné mě zaujala natolik, že už si v hlavě plánuji výlet a potřebuji se na tu krásně popsanou krajinu jet podívat osobně. A jelikož vím, že i v další autorčině knize toto místo hraje svou úlohu, těším se dvojnásob.

A ještě na závěr musím vyzdvihnout milostné pasáže, ty se četly jedna báseň a pak taky vyprávění o Itálii a přímo o Miláně - tleskám.

„Změny jsou těžké, někdy ale nutné. Neohlížej se za tím, co bylo. Vyhlížej to, co bude.“


Mistylady
26.03.2024 4 z 5

Příběh akvamarínu byl úplně jiný než autorčina první kniha.
Děj se odehrává v blízkosti mého rodného kraje, takže mi opět přirostl k srdci.
Je vyprávěn z pohledu obou aktérů, prolínají se zde dvě časové osy.
Z Jasmíny, na začátku stydlivé a tiché dívky se postupem času stává neuvěřitelně silná žena, která se konečně přestane ohlížet na druhé a začne si plnit své sny. Cesta k nim je plná překážek, slz, bolesti, strachu, ale taky je naplněná láskou a plná milých setkání s úžasnými lidmi.
Joachim, který přichází do současnosti z minulosti, je prostý dřevorubec. Přesně takhle si představuji naše předky. Skvěle vykreslená atmosféra chudých lidí, pro které je dřina v lese dennodenním chlebem.
Napsala bych toho o knize spoustu, ale to už bych trochu vyzrazovala děj. Snad jen, že jsem celou dobu čekala jiný konec. Chápu, že to dopadlo, jak to dopadlo, konec je úžasný, přesto romantická dušička ve mě byla trochu smutná. Ale i to ke knize patří a vlastně by se tam jiný konec ani moc nehodil.

HH77
25.03.2024 4 z 5

Kniha byla zajímavá a ctiva. Jelikož však cestovani časem není úplně můj šálek kávy, ubiram jednu hvězdičku. Nicméně je zde krásne popsano, jak moc se svět za těch téměř 200 let které od sebe jednotlivé dejove linky dělí,změnil.

kramlinka88
05.03.2024 5 z 5

V příběhu se nám prolínají dvě dějové linky, jedna Joachimova z roku 1836 a druhá ze současnosti, a v té se nám představí mladá Jasmína.

Jasmína si žije relativně poklidný život se svou maminkou v malé vesničce, dokud se jí, díky zdravotním komplikacím její tety, neobrátí život vzhůru nohama :-)

Nejen tím, že při úklidu kostela narazí na krásného Joachima, který není úplně z naší doby, ale také a hlavně kvůli svému vážnému onemocnění, o kterém se záhy dovídá.

Jaké to pro ni bude mít následky? Jakou roli v tom všem hraje Oskar, syn nových sousedů? Naučí se s touto vážnou nemocí žít ?

Někdy stačí potkat ty správné lidi ve správný čas a dospět díky nim k uvědomění si, co je v životě důležité, a že je třeba ho žít teď a tady, protože budoucnost je vždy nejistá...nikdy nevíme co dobrého či zlého nám život přinese.

Zuzulinka
02.03.2024 5 z 5

Kniha se mi líbila!

skalek
25.02.2024 5 z 5

Moc pěkná kniha...přečteno jedním dechem
Děkuji p.Bláhová

lulucinax
23.02.2024 4 z 5

Moc pěkný romantický příběh s historickou linkou z dřevařské kolonie v Lomné z 19. století.
Hlavní hrdinka Jasmína žije se svou matkou, která se zabývá esoterikou a ztrpčuje jí tím život na vesnici. Jasmína na mě působila trochu hloupě a tak nějak nevěděla, co se sebou a se svým životem, ale bylo jí teprve 22 let.
Až když se začne scházet s Joachimem, posléze i s Oskarem a potká nové kamarádky, získává sebevědomí a začne žít svůj život. Nevím proč, ale žádná z postav mi nepřirostla k srdci.
Příběh byl čtivý a skvěle napsaný, jen jsem měla trochu problém se zázraky, které se děly, a které jí umožnily vídat se s Joachimem.

LéňaM
02.02.2024 3 z 5

Moje prvni "fantasy" kniha.
Příběh kde se prolíná minulost a přítomnost se mi libil, ale cestování v čase mě moc neoslovilo.
Přesto byla kniha hezká.

Safrika
20.01.2024 5 z 5

Joachim ach.. moc povedena knizka! Vtipna, romanticka, poucna, velmi chytlava a ctiva, jsem spokojena. Uz se tesim na dalsi dila autorky.

JanaŠamšová
02.01.2024 5 z 5

"Prý je život moc krátký na to, aby nám ho zařídili jiní. A je důležité stavět vlastní priority a sny nad rady ostatních."
Jak daleká cesta vede k tomu, kdo je nám nejblíž?
Druhá kniha autorky a také další krásný příběh, který pohladí. Těžko soudit, která byla lepší, každá má něco do sebe.
Dva příběhy, současnost a minulost. Příběh Jasmíny a Joachima, ale také Oskara vás chytí za srdce a hlavní postavy si vás získají. Líbí se mi, že autorka staví příběhy na historických událostech a v obou knihách si našly místo Vánoce, které mám tolik ráda.
Čas zázraků, splněných přání...
"Někdy čekáme na zázrak a zapomeneme na obyčejné věci. Na malé zázraky, bez kterých by náš život nebyl takový, jaký je."

wendys93
04.12.2023 4 z 5

Vážná nemoc je vždycky svině. Zvlášť, když se týká někoho, kdo je vašemu srdci blízký, ba dokonce úplně nejbližší. Tím spíš s eale člověk nesmí vzdát, měl by být za všech okolností maximálně podporován a tak nějak obecně by se měla umocnit a posílit jakási sounáležitost.
V tomhle román je tohle poselství, pokud tomu tam chcete říkat, dost silně znát. Nechybí ani romantická linka, historické pasáže a odbočky a v neposlední řadě ani citlivý přístup, laskavost a naděje, která všechny protagonisty drží na nohou.

VevodkyneLinda
11.11.2023 5 z 5

Kniha která mě absolutně dostala.

traceybeegee
11.11.2023 4 z 5

Kniha, která mne také zaujala od autorky Miriam Blahová

PŘÍBĚH AKVAMARINU

280 stran

Každý z nás se setkal s člověkem, který trpěl nějakou nemocí. A také se každý se svým onemocněním vyrovnává po svém.

A ne jinak je to i v tomto případě.

V knize nám autorka propojila 2 světy, neboli současnost a hodně dávnou minulost.
Mně osobně se to třeba líbilo.
Vždycky jsem si říkala, kdyby tak šlo ovlivnit minulost, aby ta moje budoucnost byla alespoň o trošičku lepší...

V tomto příběhu se Joachim Szkandera díky přenašedle - kříži ocitá v současnosti a setkává se v kostele s Jasminou. Ta je zde na brigádě a uklízí. Zpočátku je zaskočená jeho chováním a identitou. Ale protože je čtenářka a umí si sehnat u naučnou literaturu, dozvídá se, že si Joachim nevymyslel nic z toho, co jí o sobě řekl. Nemá to v životě lehké...
ALE ani Jasmínu nečeká cesta růžovou zahradou. Má zdravotní problémy a po mnoho vyšetřeních je odhalena příčina...
Jak se dokáže vyrovnat se svou nemoci a poprat se s osudem???
A jak jí pomůže Joachim srovnat se se životem, když sám utrpěl bolestnou ztrátu???
Kniha má hezkou romantickou linku a hezky se četla.
Malinko, ale fakt malinko víc se mi líbila slunečnice.
JEŠTĚ jednou děkuji za možnost si knihu přečíst v rámci štafety od @recenzienika a děkuji autorce Miriam Blahová - autorka, že píše tak skvěle a čtivě.
Dávám 4 z 5

TerkinKnižnySve
07.11.2023 5 z 5

Čo povedať?

Príbeh akvamarinu , príbeh Joachyma a Jasminy, príbeh pretkany minulosťou a prítomnosťou.

Fascinovala má táto fantasy stránka, či za to mohla Jasmina, či Akvamarin, či predsa len kríž ?

Miriam nás previedla svetom choroby, jej následkami a hlavne tým, že i keď máte nevyliečiteľnú chorobu, život ide ďalej a vy musíte žiť , vyrovnať sa s tým a byť napriek všetkému šťastný

Joachym naopak musel zistiť, že bez lásky sa nedá žiť a, že nie všetko je v jeho rukách

Musim povedať, že ten koniec má opäť emočne zničil ale v dobrom, také zimomriavky som mala, že až.

Ďakujem Miriam i za tento príbeh a rozhodne ti odporúčam napísať ďalší príbeh spojený minulost- súčastnosť pretože je to úžasné

Dydy7
21.10.2023 5 z 5

Jak daleká cesta vede k tomu, kdo je nám nejblíž?

Ide o príbeh Jasminy, ktorá musím povedať, že mi na začiatku prišla taká divná - nepadla mi hneď na úvod, do oka - chcela by všetko a pritom sa nechávala živiť mamou ...

V príbehu spoznávame tajomného Joachima, ktorý tvrdí, že pochádza z roku 1836 - tam sa vraciame do minulosti :-)
Jeho som si obľúbila v celej knihe, úplne najviac !

Taktiež sa v príbehu objaví aj nový sused Jasminy - Oskar ...

Znova sa mi veľmi páčilo, že sa v knihe striedala minulosť a prítomnosť...
A okrem toho, sa tam strieda veľa emócií - smútok, radosť , bolesť, zvrat ...

Na konci knihy, som bola dosť prekvapená, ale je super, keď si človek v hlave premieta nejaký svoj záver a nakoniec, to skončí inak .........

Příběh slunečnice, sa mi páčil o niečo viac, ale to neznamená, že táto kniha, bola zlá - vždy má každá kniha, niečo do seba a ja som veľmi rada, že som si mohla prečítať od pani autorky, aj túto knižku a ja naozaj môžem len odporúčať :-)

Zouharka
11.10.2023 5 z 5

Tak takhle kniha mela moc krásný Pribeh.
Téma nemoci v knize mi není moc znam,nemam v rodině nikoho kdo by ji trpěl.
Byl vystihnut Pribeh bolesti,radosti,smutku a dalších nespočet emoci
Stejne jako u Pribehu Slunecnice jsem hltala stranky jednu za druhou a najednou byl konec,
Silna ,emotivni kniha.
Skvele napsana
Obdivuju a tleskam
Doporucuji

Jidu
10.10.2023 5 z 5

Tohle byla zase pecka! Bylo mi řečeno, že někomu se víc líbí Slunečnice a někomu Akvamarín. No já miluju obě absolutně stejně .

Máme zde opět hlavní hrdiny s extrémně těžkým životním osudem, který by nemusel každý ustát, ale příběh nám ukazuje, že vše zlé je k něčemu dobré. Něco vede k poznání sebe, k dodání odvahy, k lásce...kdo ví!

Musím znovu obdivovat um autorky používat dobové nářečí a celkově český jazyk. Jak Joachimova mluva z první půlky 19. století, tak Jasmínina moderna, byla neskutečně povedená.

Jak už je z odstavce výše jasné, tak se nám zde zase nepravidelně střídaly kapitoly, které vyprávěl Joachim ve své době, a kapitoly Jasmíny v přítomnosti. Tohle já zkrátka můžu. Dá to příběhu nový pohled na věc, různé vnímání jednotlivých postav stejné situace atd.

Co dodat, tohle je skvost, stejně jako Slunečnice, a já se těším na další knihu od autorky. Miriam řadím k top českým autorům a rozhodně stojí za obrovskou pozornost.

Knihu samozřejmě doporučuji na 100%. Nemám jedinou výtku.

Dája1990
06.10.2023 5 z 5

Neskutečně silný příběh , slza mi na konci ukápla , líbilo se mi střídání příběhu Jasminy (současnosti ) s Joachimem ( minulosti ) i to že v příběhu figurovala vážná nemoc . Člověk si uvědomí že zdraví je fakt nejvíc , ostatní jsou už jen maličkosti . Určitě mám v plánu přečíst od autorky Příběh slunečnice

Kniholenka9
25.09.2023 5 z 5

Příběh mě velmi mile překvapil i přes to, že jsem čekala něco jiného. Jasmíně do života jako blesk z čistého nebe vstoupí závažné onemocnění. Dokáže se s ním vyrovnat sama? Pomůže jí její nový soused Oskar nebo tajemný muž z minulosti Joachim, který tvrdí, že přišel z roku 1836? V knize jsou krásně popsané historické události v Lomné i uvěřitelné cestování časem. Jedná se o romantickou knihu se špetkou fantasy a za mě jí mohu doporučit.

Štítky knihy

láska tajemství romantika české romány romány pro ženy

Autorovy další knížky

Miriam Blahová
česká, 1989
2022  81%Příběh slunečnice
2023  87%Příběh akvamarínu
2021  87%Letní kraťasy
2024  91%Příběh mateřídoušky

Kniha Příběh akvamarínu je v

Právě čtených7x
Přečtených186x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených11x
Knihotéce124x
Chystám se číst122x
Chci si koupit29x
dalších seznamech4x