Moje čínská dekáda

Moje čínská dekáda https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525300/bmid_moje-cinska-dekada-653e5b33dbab6.jpg 5 31 12

Pavel Dvořák žije v Číně už víc než deset let. Z malé slovenské vesnice se přestěhoval do dvacetisedmimilionové Šanghaje. Začátky bez zázemí, peněz a známostí byly těžké, ale otevřely mu dveře do života v Číně. Potkal tu svou čínskou manželku, uchytil se jako tlumočník, průvodce a nakonec i majitel cestovní kanceláře.

Biografie a memoáry Cestopisy a místopisy Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , BizBooks
Originální název:

Moja čínska dekáda


více info...

Přidat komentář

Martinmmm
13.01.2024 4 z 5

Zaujímavé príbehy Slováka žijúceho už roky v Číne, ktorý ju pozná zo stránok bežnému turistovi neprístupných..a krásne fotografie.

Puddle
17.10.2023 5 z 5

Přesně jak zde píší další, kniha se čte jedním dechem, až mě mrzelo, když jsem přečetl poslední stránku.


helena8303
28.07.2023 5 z 5

Četlo se to samo, byla jsem smutná, že kniha není ještě tlustší.
Přečetla bych to i ve slovenštině, ale v českém překladu to bylo lepší.
Pro mne nečekaný pohled na Čínu. I když jsem věděla, že je velká a národnostně i kulturně pestrá, tak mě překvapilo, jak je to tam všude jiné.
Moc děkuji autorovi za přiblížení - pro nás - exotické země.

momo67
14.04.2023 5 z 5

Tak som si myslel akí sú tí Číňania zaostalí. Najmä po Pillsbury knihe "Stoletý maraton", kde sa sťažuje čo všetko im Američanom Číňania ukradli. No a Dvořák ukazuje, že všetko je to trocha inak.

luc_hru
02.04.2023 5 z 5

Tohle české vydání knihy se ke mně dostalo v rámci nákupů na Velký knižní čtvrtek. Autora jsem předtím neznala stejně jako toho moc nevím o Číne. Knížka je naprosto skvělá po všech stránkách a naprosto splňuje všechny požadavky, které mám na výborný cestopis. Autor Čínu zná velmi dobře, mluví místním jazykem a navíc je z každé stránky cítit, jak má zemi o které píše rád, i když to i tam někdy není jednoduché. Asi nejlepší stránkou knihy je popis první návštěvy autorovy čínské ženy v Evropě, který mi dal dost námětů k přemýšlení o tom kam jako společnost spějeme. Pokud by se autor chtěl pustit do dalšího pokračování, určitě se hlásím jako věrný čtenář. Teď se alespoň pustím do čtení blogu, na který jsou v knize četné odkazy.

jluky
18.02.2023 5 z 5

Zgustla som si na tejto knihe....teším sa na ďalšie. Krásny obal, fotky.

dusan27
23.12.2022 5 z 5

Perfektná kniha. Približuje množstvo vecí, ktoré sa nám ani nesnívali ako funguje svet a aké sú zvyky v Číne. Doplnená o videá a ďalší obsah je to asi naj kniha posledných rokov čo som čítal.

IVANA143
22.11.2022 3 z 5

Kniha je vizuálne velmi pekná. Dozvieme sa tam vela zaujímavých vecí a určite za prečítanie stojí. Mňa trošku mrzel štýl písania. Mnohokrát sa tam niečo opakovalo, a často to vyznelo, že je to omyl, ako keby autor zabudol, že o tom už písal. S tým je spojené aj časté skákanie v čase a miestach. Kniha je plná zážitkov, ale všetko to je písané tak narýchlo. Len sa to spomenie, a už sme zase niekde inde. Za mna by možno bolo lepšie, keby sa v jednej knihe autor venoval detailnejšie určitému obdobiu.

Vknihách
06.10.2022 5 z 5

Musím začať šatom. Táto kniha je tak netypicky odetá, no o to krajšia. Jednoducho zvolená farba s ilustráciou na “kartónových”doskách ako z leporela. Originálne! Avšak nielen zvonka. Zvnútra je rovnako krásna. Zážitky Pavla dopĺňa množstvo nádherných fotografií zachytávajúcich rozmanitosti krajiny a tamojšieho obyvateľstva.
Už v Predslove som mala zimomriavky. Písala ho mama autora. V skratke, ale s emóciou napísala, čo pociťovala, keď sa jej syn rozhodol odísť z domu. Najprv študovať, potom študovať, pracovať a následne sa “zabudol”domov vrátiť. Dokonca bol niekoľko dní nezvestný…Ja ako matka si to nedokážem ani len predstaviť, ale vidieť, že plne dôverovala svojmu dieťaťu a dovolila, aby si našlo miesto v živote ako dospelý, inteligentný muž, ktorý toho dosiahne veľa. Lebo stačí CHCIEŤ!
Bolo fascinujúce čítať, ako sa chlapec rozhodne sám učiť po čínsky. A ten dôvod… Neuveriteľné! Jackie Chan prispel k popularizácii bojového umenia u nás, ale myslím, že k učeniu čínštiny až tak nie. S výnimkou Pavla.
Najviac ma zaujali zážitky z čínskeho “paintballu”v prírodnej rezervácii, keď pri zákaze fajčenia zamestnanec odhodil ešte horiacu cigaretu do kríkov, pritom skupine hráčov zakázal fajčiť;z čínskych diskoték,kde majú viacero zamestnancov na toaletách-umývač wc po každom použití, podávač papierových utierok, otvárač odpadového koša, otvárač dverí,v niektorých mali dokonca k dispozícii pri pisoároch maséra krku, či asistenta pri vracaní(hihi kultúrne rozdiely); trefný názov alkoholu, ktorý sa dá preložiť ako “dvoma panvicami po hlave”(vraj pocit po požití je rovnaký);dokonca som sa dozvedela o Slovákovi, známom architektovi v Číne (hanbím sa, o pánovi Hudecovi a jeho úspechoch som absolútne netušila);Pavel otvorene píše o tom, ako sa do Európy dajú dostať výrobky z materiálov, ktoré sú u nás pre škodlivosť zakázané….
Pobavil ma postreh Pavlovej manželky “Mne sa tu u vás páči, že stále používate aj historické veci(vlaky).”
Pavel píše naozaj pútavo, svoje príhody podá bez príkras, také, aké sa stali. Popri rozprávaní nás zasvätí do histórie alebo vysvetlí ako čo funguje. Na všetko priestor ani v knihe nie je, a tu musím vyzdvihnúť autorov um. Na okrajoch strán sú umiestnené QR kódy, ktoré po naskenovaní načítajú autorov YouTube kanál s videom na danú tému. Skvelé,nie?
Nečakala som, že táto nenápadná knižka bude tak fascinujúcim čítaním inšpiratívneho muža.

Pasadenka
20.08.2022 3 z 5

Příjemné doplnění mozaiky k ostatním Pavlovým aktivitám na internetu. Knížka je trošku kratší, než by se mi líbilo a taky hodně z ní již zaznělo ve videích na youtube a blogu. Pavel je průměrný až lehce podprůměrný autor a slovu nevládne. I když mluví je to takové neohrabané. Co mu však chybí ve slovech, to nahrazuje v obrazu. Fotky i videa mají solidní úroveň a je radost vidět, jak nad tím, co natáčí, přemýšlí a jak se vizuálně i dramaturgicky posouvá. V tomto je rozhodně moc šikovný. :)

Knížka se snaží trošku víc vtáhnout do jeho Čínské duše. Nicméně nejedná se o žádnou společenskou sondu, ani intimní vyprávění. Autor se všeho dotkne jen zlehka a čtenář dostane nástin toho, co Pavel prožil. Pro ty, co Pavla neznají to může být celkem vděčná knížka na odpoledne. Fanoušci jej zas rádi podpoří – navíc, když se sám v knize vyznává z toho, jak hledá stabilní zdroje příjmů. :) Ohledně Číny je však knížka poněkud strohá. To už mi připadá nadupanější Etzlerův Novinář v Číně (zde je však politické ukotvení jasné a Čínské zřízení dostane docela sodu :D ), nakolik je dlouholetý novinář a na textu je to znát.

Celkové hodnocení ale dávám za 3. Pět mám jen pro speciální knížky, ke kterým se vracím a na 4, i když budu brát k úvahu všechny okolnosti to jednoduše není. Nicméně, když bude pokračování, tak určitě po něm šáhnu. A když se mezitím autor posune i po slovní a stylistické stránce, tak to bude určitě krásná knížka. Tak a teď honem na ty děcka Pavle! Se ženou jste za dobře, tak je potřeba další 165 cm mamuty. :D

Mako123123
17.08.2022 5 z 5

Jedným slovom- úžasné. Viacerými slovami- táto kniha patrí medzi tých top 5 čo by som si vzal na opustený ostrov. Vysoko odporúčam. :)

Lucka11
01.08.2022 5 z 5

Ak sa ma niekto v blízkej dobe opýta na čitateľský tip, bude to jednoznačne táto kniha! Ľahko sa číta - napriek tomu, že ide o zmes humoru, exotiky a aj smútku... Krásna úprava celej knihy, dychberúce fotografie a pre mňa skvelý bonus QR kódy! Kniha je nimi doslova "napeckovaná" a tie vám ukážu ďalšie zaujímavé videá od autora napr. Breakdance v Číne, Ako sa v Číne varia vajíčka, Rozvádzajú sa Číňania?... Dúfam, že sa časom dočkáme aj pokračovania :-)

Autorovy knížky

2022  93%Moja čínska dekáda

Kniha Moje čínská dekáda je v

Právě čtených1x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených8x
Knihotéce18x
Chystám se číst25x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x