Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502743/bmid_pratele-lasky-a-ten-ohromny-prusvih-PVv-502743.png 4 880 260

Hvězda oblíbeného seriálu Přátelé nás ve svém otevřeném, vtipném a nesmlouvavě upřímném životopise zavede nejen do zákulisí natáčení legendárního sitcomu, ale i vlastního boje se závislostí. Matthew Perry nechává ve svém výjimečném životním příběhu čtenáře nahlédnout do nahrávacího studia nejúspěšnějšího komediálního seriálu všech dob a zároveň se otevřeně svěřuje se svým bojem se závislostí. Jedinečným stylem, s bezmeznou upřímností a svým typickým humorem barvitě líčí podrobnosti z celoživotního zápasu se zdravotními problémy a odhaluje, co k nim přivedlo člověka, kterému alespoň na první pohled nemůže v životě nic chybět. Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih je nezapomenutelný osobní příběh, ve kterém autor sdílí nejintimnější podrobnosti o ztracené lásce, o nejtemnějších hodinách svého života a o těch nejlepších přátelích. Neotřesitelně upřímná, dojemná a zároveň vtipná – autobiografie, na kterou nejen fanoušci seriálu Přátelé netrpělivě čekali.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Bourdon
Originální název:

Friends, Lovers and the Big Terrible Thing , 2022


více info...

Přidat komentář

kristyna.havlov
22.04.2024 3 z 5

Zajímavá kniha, je v nyní v top nejčtenějších knih a já se nedivím. Sama teda přátelé nesleduji, ani jsem nesledovala, přesto jsem se rozhodla knihu přečíst. Jeho dětství nezačalo nejlépe, otec ho opustil (pak se tedy s ním zase shledal a vidal se s ním), jeho máma byla velmi mladá, když ho měla. Matt byl opravdu hodně citlivý člověk, v knize opravdu dobře popisuje své pocity, co zažíval, že se cítil nechteny, jako kdyby nikomu na něm nezáleželo. Každopádně i když je kniha zajímavá, zda se mi, že se tam dost veci opakuje, určitě by nebylo od věci to trochu zkrátit. A další výtka co mi trochu na knize vadila - Matt přeskakoval z jedné životní etapy do druhé, nebylo to nějak souvislé od dětství až do jeho ,,konce,,.

čemijka
18.04.2024 3 z 5

I když jsem dlouholetý fanoušek Přátel, této knize jsem se dlouho bránila. Věděla jsem, že to nebude moc hezké čtení, co se týká obsahu. Věděla jsem, že si Matthew Perry prošel závislostí na všem možném. Tajemstvím to nebylo a ti, co sledují Přátelé, ve kterých je to nejvíce patrné, jak se v průběhu let měnil jeho vzhled a váha podle toho, co zrovna bral nebo byl zrovna chvilku čistý. Přesto jsem netušila, že na tom byl až tak špatně. Jeho dost upřímná zpověď se mi četla překvapivě dobře. Zažil toho hodně špatného i dobrého a nikdy se nevzdal.
Bylo to vtipné i smutné vyprávění, které občas přeskakovalo do různých časových rovin, kdy jsem se zrovna neorientovala, o jakém roce mluví, ale i tak se mi líbilo, že to zakončil pozitivně s vyhlídkou a přáním lepší budoucnosti.


Romča11
17.04.2024 4 z 5

"Pokud si neodnáším ze života žádné jizvy, to jsem neměl nic za co bych bojoval?"

Tahle kniha představuje unikátní příležitost nahlédnout do hlavy člověka, který měl tu příležitost hrát v seriálu Přátelé, ale zároveň se celý život potýkal s nemocí jménem Závislost.
Celá kniha působí jako autorova opravdu upřímná zpověď, kde odhaluje všechny stránky svého života a to i ty stinné. Kniha je plná upřímných emocí, kteté autor během svého života prožíval, to velmi oceňuju.
Kniha se velmi dobře čte, je napsaná velmi čtivě a velmi dobře strukturovaná. Akorát ke konci se dobrá struktura trochu vytratila. Autor často přeskakoval v časových obdobích svého života a občas jsem se ztratila v tom, o jakém období zrovna mluví. Také jsem měla problém s tím, že se ke konci často opakoval. I když chápu autorův záměr, že chtěl jisté věci zdůraznit, působilo to na mně nudně.
Naopak mi kniha dodala pocit, že člověk není sám, když se potýká s nějakými problémy.
Celkově se jedná o skvělou a upřímnou autobiografii. Doporučuju!

PetraDD
17.04.2024 4 z 5

Prvni pulka me velmi bavila, za 5 hvezdicek, ale postupem casu to zacala byt trosku nuda. Vlastne moc nevim, co si o nem myselet. Kluk bez sebevedomi, ale v nekterych pasazich byl az tak moc sebestredny, chapu, slava ho semlela, ale nekdy toho vychvalovani bylo az az. Druha pulka knihy je chaos, asi jako jeho zivot. Preskakoval zivotni etapy, ze jsem nechapala, o jakem roce se treba bavi.
Kazdopadne me mrzi, jak dopadl. Konec knihy je velmi pozitivni. Je videt, ze chtel dal zit a konecne najit tu pravou.. :)

brunettlibrary
10.04.2024 4 z 5

Kniha je velmi těžké čtení už jen z toho důvodu, že se tady Perry velmi otevřeně rozepisuje o svém životě a nejvíc popisuje svůj největší průšvih - závislost. Autor svou autobiografii píše poutavě, ale nechci se tady dneska sálodlouze rozepisovat o hodnocení knihy. Mě kniha přišla jako jakási forma zpovědi a právě kvůli tomu se na ni dívám jinak. I když by si člověk mohl říct, že po tolika návštěvách léčeben už do toho člověk prostě nemůže spadnout... opak je pravdou a já osobně bych to označila pouze za silné řeči nezávislého. Je mi to celé líto mnohem víc, když jsem si přečetla konec knihy. Tady Perry mluví pozitivně, vyhlíží nové a lepší zítřky... ale my víme, že se jich nedočkal. A to mě na tom mrzí asi úplně nejvíc. Já jsem nebyla velká fanynka herce za jeho života ani seriálu Přátelé. To až jeho smrt mě donutila se o celé téma víc zajímat. Knihu doporučuji už jen kvůli autentickému pohledu na závislost a její hrůzné důsledky.

PetraKysova
06.04.2024 5 z 5

Ku knihe som sa dostala až teraz, aj keď som sa na ňu tešila už keď prvý krát vyšla. Neviem či by som mala s knihy rovnaké pocity ako keď som ju čítala až po smrti Matthewa. U niektorých pasáži som sa striasla, pretože to bol priamy odkaz na to ako umrel. Akoby to už v tedy vedel. Možno vedel.
Kniha na to, že opisuje naozaj veľmi ťažké téma závislostí, pocitu osamelosti a depresie, je napísaná svižne a neuveriteľne čtivo. Je to obraz toho, že aj keď máte všetko v skutočnosti nemáte vôbec nič. Je to kniha o veľmi silnom a neutíchajúcom boji so sebou samým. Nečíta sa ľahko. Snáď Mattheu už našiel to čo tak úpenlivo celý život hľadal.

Olous1
04.04.2024 5 z 5

Tohle není opravdu veselá kniha, opravdu se nedivím, že Matthew Perry zemřel. Opravdu velká závislost na lécích a alkoholu. Bylo mi ho líto. Ani spoustu peněz vám nepřinese šťastný život. Byl v podstatě sám. Na tuto knihu musíte mít čas a náladu abyste vše vstřebali a pochopili čím vším si prošel. Byl to skvělý herec.95%.

Pythonissam
03.04.2024 5 z 5

Kniha mne velmi překvapila, hlavně proto, že nebyla napsána druhou osobou, ale přímo autorem. Skvěle se četla, i když některé pasáže pro mne, jako čtenáře a fanynka, byly těžší. Ukazuje na Perryho reálný život přesně takový, jaký byl aniž by zkoušel něco "přibarvovat". Kniha ukazuje hlavně jeho těžký boj s alkoholem a drogami, celou tu dlouhou trnitou cestu. Konec knihy je krásný a všichni co ho mají rádi by mu to dobré přáli, ale bohužel všichni víme, jak to nakonec dopadlo.

Auto999
31.03.2024 4 z 5

Čtivě napsaná kniha. Pokud čekáte knihu o seriálu Přátelé budete zklamáni. O nich je méně než třetina knihy. Zbytek je o životě Perryho, ale hlavně o závislostech na alkoholu, cigaretách a lécích na bolest. Neustále se opakující návštěvy odvykaček a chvíle normálního života. Úplný konec je pozitivní. Bohužel jak to dopadlo ve skutečnosti všichni víme.

Proveju
30.03.2024 5 z 5

Nemám co dodat, vlastně podle mě nejde knihu ani jinak hodnotit, ale to je můj názor. Protože mi přijde divné hodnotit život nějakého člověka, který ho hodil na papír. Každopádně já poslouchala audio knihu a šel mi z ní kolikrát až mráz po zádech. Hlavně díky hlasu, který pro knihu vybrali... Odpočívej v pokoji, Matthew

jiri77
24.03.2024 4 z 5

Moje nejoblíbenější postava z Přátel byl právě Chandler Bing ,kterého skvěle ztvárnil Matthew Perry. Hodně mě překvapilo, při četbě této knihy, jaké velké problémy měl se závislosti na lécích a alkoholu. Někdy jsem se divil, že to jeho tělo vůbec vydrželo. Není to veselá četba, ale pro fanoušky Přátel menší povinnost.

LittleK
21.03.2024 3 z 5

Ze začátku jsem hltala každé slovo, protože jsem byla v šoku z toho, s čím se celý život potýkal a já o tom neměla ani tušení. Znala jsem ho jako toho usměvavého, stydlivého Chandlera, na kterého se už nikdy nepodívám stejnýma očima. Do poslední třetiny knihy jsem se musela ale hodně nutit. Matt často na přeskáčku prolíná různá období, takže jsem si jen těžko dělala ucelenou představu o průběhu jeho života - kdy byl zrovna střízlivý a kdy na lécích, alkoholu nebo obojím. Jak tu už zaznělo, velmi často se některé pasáže opakovali, což bylo opravdu nudné a zbytečné, ale na druhou stranu to vystihuje ten opakující se vzorec jeho závislostí, ze kterého se nedokázal dostat. Mrzí mě, že když už se z něj konečně vyhrabal po všech těch prohraných bitvách, nedokázal v posledních letech svého života najít to kýžené štěstí a zemřel jako smutný člověk. Snad mu tahle zpověď přinesla trochu útěchy, že nezůstal úplně nepochopený a nepoznaný.

Ivan Kučera
14.03.2024 3 z 5

Za odvahu 5*, za nudu 3*. Zrejme to bol samozrejme zámer, ale na môj vkus priveľa drog, alkoholu a liečební a primálo Priateľov. Najviac ma bavili historky z natáčania. Naopak, čítať o tom, na akých drogách Matthew frčal a aká časť vnútorného orgánu mu kedy a kde praskla a spôsobila mu akútne ohrozenie na živote, to ma nie že nebavilo. Kniha o závislostiach by normálneho človeka asi nemala baviť v klasickom zmysle slova. Ale po pár desiatkach strán to proste skĺzlo do monotónnosti, bolo to stále o tom istom. Občas mi do očí vrazila chyba na strane prekladateľa (závislosť na alkohole je OK, závislosť na alkoholizme nie) a myslím si, že americký editor urobil chybu, keď Perrymu dovolil ponechať v knihe pár krátkych zmienok o Keanu Reevesovi. Fakt som nechápal, prečo by mal niekto ako Keanu Reeves zomrieť a herci ako Chris Farley alebo River Phoenix, ktorí boli široko-ďaleko známi svojou tvrdou závislosťou na drogách, nie.

nicole1990
12.03.2024

Zbytecne zdlouhavé jinak zajímave čtení o jeho celoživotním boji s drogama a alkoholem .

xxbarbarelaxx
11.03.2024 1 z 5

Za mě to bylo zbytečně zdlouhavé. Pořád dokola se v knize omílaly stejné fráze, stejné pocity a stejné situace. Bohužel úplně nerozumím pozitivním ohlasům. Do čtení jsem se musela nutit.

Gibis
07.03.2024 4 z 5

Je smutné, že všechna sláva a peníze světa nedokázaly zaplnit díru v Mattyho srdci. Mám pocit, že právě to obrovské bohatství jen přispělo k jeho stále se prohlubujícím závislostem. Přes všechen humor, který kolem sebe šířil, to byl v podstatě velice nešťastný člověk. Alespoň tak se v knize prezentuje. A upřímně, vzhledem k tomu, kolik léků, drog a alkoholu do sebe za život nacpal, se divím, že to jeho tělo vydrželo tak dlouho.

malekeli
06.03.2024 2 z 5

Knihu jsem sice dočetla, ale pozitivním ohlasům upřímně nerozumím. Matthew omílá pořád dokola ty samé fráze a vlastně mi v průběhu čtení začal být i nesympatický. Omlouvám se, ale za mě veliké zklamání. RIP

Oname
04.03.2024 3 z 5

Kniha byla určitě zajímavá. Navždy už uvidím Chandlera Binga trochu jinak.
Cesta životem Matthew Perryho byla tedy nářez, já nechci hodnotit jeho postoje a kroky, ale je zajímavé si knihu přečíst a seznámit se s jeho vlastním rozhodnutím v daném okamžiku a případným důvodem, který ho k tomu vedl.
RIP MP.

Lejdus
28.02.2024 3 z 5

Od knihy jsem čekala víc hlavně především kvůli pozitivním ohlasům. Nicméně v knize autor několikrát zmiňuje jedny a ty stejné pasáže týkající se jeho léčení apod. Bylo pro mne zajímavé zjistit, kolik zdravotních problémů v posledních letech měl - neměla jsem tušení. Jako zpověď člověka, který v podstatě umírá je to však dobře napsaná kniha. Pro nadšence seriálu Přátelé i fanoušky herce je to nejspíše dostačující.

monika0356
24.02.2024 5 z 5

Tak tohle byl silny pribeh. Od ted, kdykoliv uvidim znovu Pratele, budu se na to uz divat trosku jinak. Moc me mrzi, jak to nakonec dopadlo.

Štítky knihy

životopisy, biografie tajemství herci závislosti

Autorovy knížky

Matthew Perry
americká, 1969 - 2023
2022  79%Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih

Kniha Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih je v

Právě čtených85x
Přečtených1 206x
Čtenářské výzvě442x
Doporučených35x
Knihotéce367x
Chystám se číst370x
Chci si koupit134x
dalších seznamech15x