JanHrnecek JanHrnecek komentáře u knih

☰ menu

Nikdy se nevzdávej! Nikdy se nevzdávej! Benjamin Ferencz

Název knihy zní jako klišoidní motivační brak, kde jsou rady, které jsou v běžném životě neaplikovatelné. Ale nesuďte knihu dle obalu, respektive názvu. Kniha je sympatickým způsobem vylíčený život Bena Ferencze, okořeněný poznatky, jakým způsobem Vaše bytí může být příjemné. A to celé v kontextu příběhu.

Kniha má skromné množství stránek, i tak je nám ale zřejmé, že autor toho prožil tolik (krásného i ošklivého), že by to dalo na několik svazků.

A to nejdůležitější: po přečtení Vás zachvátí vlna klidu, že na světě jsou (byli - Benjamin tento rok zemřel) duševně krásní lidé.

29.11.2023 3 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

(SPOILER) Co k tomu říct? Asi by to byl zajímavý a místy vtipný vhled do mysli puberťáka, který vzdoruje všemu a všem. Ta zkreslenost reality, kdy si člověk představuje, jak před vším uteče. Ta naivita jednotlivých řešení. Ovšem Holdenovi je 19. To už je dospělost. Na základě toho se to u mě celé nepotkalo.

A to věčné opakování vět je opravdu otravné. Ale aspoň jsem se párkrát zasmál.

'' A tohleto je souzeno lidem, kteří v tom nebo onom období svého života hledali něco, co jim jejich okolí nemůže poskytnout. A tak se vzdali hledání. Vzdali se dřív, než vůbec začali hledat.''

14.11.2023 3 z 5


Poslední povel Poslední povel Timothy Zahn

(SPOILER) Rozhodně nejlepší počin z celé trilogie. Děj příjemně plyne, akce střídá akci. Mnoho postav (Karrde, Wedge, Thrawn či Aves) čtenáře opravdu baví. Jenom Temný naklonovaný Jedi působí spíš otravně, než aby budil hrůzu. Smrt Thrawna elegantní jako celá jeho postava!

06.05.2023 4 z 5


Temná síla na vzestupu Temná síla na vzestupu Timothy Zahn

Rozhodně lepší, než první díl. Děj je srozumitelnější, čtivější a zajímavější. Rozhodně to ale má své slabiny. Některé popisy si člověk jen s těží dokáže vizualizovat. A ne úplně všechny dějové linky jsou zajímavé. Konkrétně Luke mě místy až vyloženě nebaví. Thrawn je místy až nadpřirozeně dokáže odhadovat situace, že si čtenář říká, jaktože je možné, že už dávno nevládne galaxii. Jinak to poměrně funguje. Dvojice Han a Lando je výtečná a Leina mise byla výborná!

PS: kdo překládá X-wing jako křížo-křídlou stíhačku je reinkarnace Jar Jara!

25.04.2023 4 z 5


Dědic impéria Dědic impéria Timothy Zahn

(SPOILER) První polovina knihy mě tedy rozhodně euforií nenaplňovala. Až poté, co jsme se dostali na Myrkr mi čtení začalo ubíhat trochu více a víc jsem si příběh užíval. Zaplať pánbůh za pašeráky, Hana a Thrawna. A Landa!
PS: překlad ve vydání z roku 1993 je zhmotněním temné strany..

22.04.2023 3 z 5


Star Wars - Darth Plagueis Star Wars - Darth Plagueis James Luceno

(SPOILER) Co si od světa Star Wars přejete, to zde také najdete. Politické machinace, filozofování nad Sílou, světelné meče, blastery. Spoustu postav, které můžeme znát z televizních obrazovek. Filmy začínají blokádou Naboo Obchodní federací. A tady zjistíme, co všechno tomuto aktu, který rozvířil neklid v galaxii a následně čistku Jedi, předcházelo. Do detailu popsané, skvěle provázané. Mistrovské dílo.

29.03.2023 5 z 5


Star Wars: Ahsoka Star Wars: Ahsoka E. K. Johnston

(SPOILER) Rozkaz 66 byl vykonán a jedna z mála přeživších Jedi Ahsoka poznává život po čistce. Ze začátku to působí spíš jako epizoda ze seriálu Rebels. Nic se neděje, postavy až na Ahsoku nejsou nijak sympatické. Po opuštění Raady ale začíná to, co chcete od knihy SW. Zdánlivě nesouvisející příběhy se spolu začnou proplétat a dostanete příjemné dokreslení části života jedné z nejoblíbenějších postav galaxie. Ahsoka padla, ať žije Fulcrum.

23.03.2023 4 z 5


501. legie 501. legie Karen Traviss

V téhle knize mělo přijít vyvrcholení toho všeho, co jsme v předchozích Republikových komandech četli. Místo toho spisovatelka udělala v příběhu další uzle a z některých hlavních sympatických hrdinů, udělala postavy, na které člověk začne být alergický. Škoda.

14.09.2022 3 z 5


Star Wars: Rozkaz 66 Star Wars: Rozkaz 66 Karen Traviss

(SPOILER) Rozkaz 66 výborně vykreslil a popsal jeden ze stěžejních momentů ve STAR WARS galaxii. Pohled na genocidu Jediů očima klonů byl zajímavý a rozšiřující obzory. Kniha byla emotivní, akční, politická, ideologická a nekompromisní. Nemůžu jinak, než plným počtem hvězd.
-
Karen Traviss umí čtenářovi některé hrdiny krutě vepsat do jejich srdcí. Fi a Ordo jsou prostě jediněční.

26.08.2022 5 z 5


Star Wars: Pravé barvy Star Wars: Pravé barvy Karen Traviss

Přímý kontakt je dle mého prozatím stále nejlepší knihou této série, ale Pravé barvy se dostatečně přiblížily. Mnoho postav se stalo sympatičtějšími. Děj se pomalu chystá pro Rozkaz 66 a člověk je v napětí, jak tohle celé dopadne.

26.08.2022 4 z 5


Star Wars: Trojitá nula Star Wars: Trojitá nula Karen Traviss

(SPOILER) Komentář u prvního dílu jsem zakončil s přáním, aby dvojku provázela Síla. A já se nyní ptám: ,,Vaii gar ru´cuyi? (Kde jsi byla?)“, protože kvalita šla dolů. Mám několik bodů, které mi vadily a místy až pily tal (krev).

Zaprvé. Mám rád kulturu Mandalorianů téměr jako Mandaloriané sami. Ale nemusí být nutně půl knihy v jejich jazyce. Člověk pak musí pořád listovat na konec knihy jako nějaký di´kut (***) , aby se podíval do slovníku.

Příběh jako takový jde od ta´raysh (desíti) k rayshe´a (pěti). Pátráme po hut´uunských (zbabělých) teroristech, u kterých vlastně ani pořádně nevíme kdo jsou.

Jatne´biur (nejepší otec) Kal Skirata spíš než hrdinný pěstoun klonských verda (válečníků) vypadá jako úchyl, který v malých dětech vypěstoval Stockholmský syndrom.

A o jetii (Jedi) Etain se vůbec nezmiňuji.

Poté, co jsem Vám dal ukázku, jak moc je napříjemné všude strkat mandalorianské slova, udělám lehké shrnutí.

- * mnoho mandalorianského jazyka
- * chování Etain
- * malé seznámení s padouchy
+* postavy klonů
+* galaktická detektivka
+* popis akce

Nakonec dám 4 ku 2, protože STAR WARS.

Příště znovu a lépe, vode (bratře).

14.08.2022 3 z 5


Star Wars: Přímý kontakt Star Wars: Přímý kontakt Karen Traviss

(SPOILER) Jsem fanda Star Wars velký jako Hvězda smrti a pro klony mám slabost. Proto jsem šel do knihy s handicapem přísného metru a velkého očekávání. A co jsem přečetl mě velmi potěšilo. Svět Hvězdných válek není jednoduchý svět a vepsat ho na papír je ještě větší výzva. Karen Traviss nám ale poslala příběh, který všechna úskalí rozsekal e-webem. Postavy byly přehledné a sympatické (až na Etain ze začátku). Zajímavé bylo, že je nepopisovala pouze po povrchu, ale přistoupila i na psychologii a ve čtenáři tím rozvířila zajímavé myšlenky a emoce. Děj krásně plynul a nechyběla akce. Jediné, co mi trochu scházelo, byl závěrečný epický souboj s lightsabery mezi Etain a di´kutem Hokanem. Tak či onak, Přímý kontakt mě příjemně navnadil na Trojitou nulu. Těším se na další dávku galaktické jízdy komanda Omega. Síla je provázej!

12.08.2022 5 z 5


Podzimní boogie-woogie Podzimní boogie-woogie Jan Švancara

Můj malý detektiv uvnitř mě, odchovaný od Jø Nesba a utvářen Harry Holem, měří přísným metrem. Navíc nejsem bůhvíjaký fanoušek českých současných autorů. Proto jsem do Podzimního boogie-woogie šel se značným handicapem. Autora reflektuji na Twitteru a jsem si vědom jeho umění hrát si se slovy. Koneckonců i to v díle párkrát prokázal. Celkově ale kniha byla nadmíru povedená. Děj víceméně nemá žádné pomalé místo. Případ se postupně vysvětluje a já se dočkal i Holeovského mazaného řešení, když byl hlavní hrdina v úzkých.
Za svou čtenářskou kariéru už jsem dal mnohem větší částky za mnohem horší knihy. Ale marně se vzpomínám, že bych dal někdy tak málo peněz za tak kvalitní počtení.
To, že je Viktorova oblíbená kniha Pěna dní, byla jen poslední kapka k tomu, abych si svazek umístil na nejčestnější místo ve své knihovně.
Jediná drobná chybička se dá shledat v délce. Moc rád bych byl ponořený ve víru tohoto textu znatelně déle.

07.05.2021 5 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Opět GE-NI-ÁL-NÍ.

14.09.2020 5 z 5


Lady Fuckingham / La Rose d'Amour Lady Fuckingham / La Rose d'Amour Oscar Wilde

Laciná, ubohá rádoby kontroverze. Betonová zahrada byla proti tomu na Pulitzerovu cenu..

27.08.2020 odpad!


Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Plný počet hvězd. A kdyby šlo ještě víc..

19.03.2020 5 z 5


Policie Policie Jo Nesbø

Tak jen v rychlosti. Opět jsem litoval, že nedokážu číst pět řádků najednou, abych už konečně věděl další věci. Opět se o mě několikrát pokoušely mrákoty. Opět jsem přemýšlel nad knihou, když jsem ji zrovna nemohl číst. Nesbo mě opět pohltil.

24.02.2020 5 z 5


Přízrak Přízrak Jo Nesbø

Nedýchám, nemrkám.
To byla jízda.

16.12.2019 5 z 5


Levhart Levhart Jo Nesbø

Zase ten Harry Hole. Zase ho milujete a zase jste na něho naštvaní. Zase strhující. Zase nemůžete knihu odložit. Zase jsem unešen. Zase plný počet hvězd.

06.11.2019


Pěna dní Pěna dní Boris Vian

Knihy s absurditou mám rád, ale jsem na ně dost vybíravý. Pěna dní je však absolutní maximum, co se kvalit týče. Těším se na každé následující slovo v textu, s čím autor přijde nyní. Je to koktejl neobyčejné fantazie, "humoru" a bláznovství, který mě nikdy neomrzí. Tohle dílo v mém žebříčku nejlepších počinů na milión procent okupuje první pětku.

23.10.2019 5 z 5