Star Wars: Přímý kontakt

Star Wars: Přímý kontakt https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61568/bmid_star-wars-primy-kontakt-yjv-61568.jpg 4 76 15

Klonové války zuří po celé galaxii. Vítězství či porážka je v rukou elitních jednotek - chladnokrevných klonovaných vojáků, kteří plní nejtěžší úkoly a jdou tam, kam by nikdo jiný nešel, a dokážou to, co by nikdo jiný nedokázal. Čtyři klonovaní vojáci republikového komanda operují hluboko na území nepřítele. Mají za úkol sabotovat výzkum nové biologické zbraně na planetě obsazené separatisty. Ale nepřátel je příliš mnoho a komando nemůže spoléhat na žádnou podporu. Komando navíc tvoří přeživší vojáci různých elitních jednotek, kteří si na sebe musejí teprve zvykat. Situaci jim ještě ztíží nezdařený výsadek, při němž je Darman, specialista na trhaviny, odříznut od svých druhů. Při hledání zbytku jednotky se sice setká s padawankou Jedi, ale ta bohužel nemá žádné bojové ani velitelské zkušenosti. Republikové komando a osamělou padawanku čeká nebezpečná cesta nepřátelským územím, na němž se to hemží trandoshanskými otrokáři, separatisty a podezíravými domorodci. Jediný chybný krok může vést k jejich prozrazení... a rychlé smrti. Pro každou jinou jednotku by to znamenalo sebevražednou misi - kromě republikového komanda.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Star Wars Republic commando. Hard contact , 2004


více info...

Přidat komentář

Belforn
01.09.2023 4 z 5

Kniha mě poměrně bavila. Postavy byly zapamatovatelné, něčím i zajímavé. Ocenil jsem autorčino vykreslení jinakosti klonů i vlastně obecného přístupu v sebedůvěře. Záporák sice nebyl na úrovni Thrawna, ale byl minimálně zajímavý, co se přemýšlení týče.

Zak66
23.06.2023 5 z 5

Tak, po Novém řádu Jedi, jakožto nejlepší sérii všech dob, jsem se pustil do série Republikové komando a hned první díl prostě bomba. Vrátit se do Klonových válek a této éry je opravdu skvělé. Nejlepší na knize jsou rozhodně postavy. Všichni čtyři členové Omegy mi padly neuvěřitelně do oka a každého z nich jsem si okamžitě oblíbil a zapamatoval. Prostě sympaťáci. Postava Etain se mi upřímně také moc líbila. Je hodně odlišná než třeba jiní Jediové, ale to mě nevadilo. Ba naopak mi to přidávalo k té postavě. Ne každý je holt jako Anakin, Obi-Wan nebo Ahsoka :). Příběh a zápletka jsou poněkud jednodušší, ale to mě vůbec nevadí. Hlavní záporák je docela dobrý a zajímavý. I když je to trošku nižší liga a je méně zapamatovatelný. Ovšem kniha jako taková je skvělá a už se těším na Trojitou nulu.


ArkAngel
08.03.2023 3 z 5

Číst po tolika letech Republikové komando bylo zvláštní, neboť Filoni s Lucasem totálně překopali fungování klonů i Mandalorianů, než jak je popisuje Travissová. Obecně je to takové surovější a militarističtější, což by v obsahu více směřovaném na děti asi neprošlo. Popravdě musím říct, že jsem se do čtení celkem nutil, ale jestli si dobře vzpomínám, další díly už jsou lepší. Tohle bylo spíše takové uvedení postav a fungování komand.

JanHrnecek
12.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Jsem fanda Star Wars velký jako Hvězda smrti a pro klony mám slabost. Proto jsem šel do knihy s handicapem přísného metru a velkého očekávání. A co jsem přečetl mě velmi potěšilo. Svět Hvězdných válek není jednoduchý svět a vepsat ho na papír je ještě větší výzva. Karen Traviss nám ale poslala příběh, který všechna úskalí rozsekal e-webem. Postavy byly přehledné a sympatické (až na Etain ze začátku). Zajímavé bylo, že je nepopisovala pouze po povrchu, ale přistoupila i na psychologii a ve čtenáři tím rozvířila zajímavé myšlenky a emoce. Děj krásně plynul a nechyběla akce. Jediné, co mi trochu scházelo, byl závěrečný epický souboj s lightsabery mezi Etain a di´kutem Hokanem. Tak či onak, Přímý kontakt mě příjemně navnadil na Trojitou nulu. Těším se na další dávku galaktické jízdy komanda Omega. Síla je provázej!

wullcann38
25.06.2021 4 z 5

Na začátek série teda né moc dobré,ale jsem zvědav na další díl.
Takže za mě:70%

daniel6725
29.12.2020 3 z 5

Přímý kontakt vítězí svou stručností, akcí, dobrými dialogy a trochu jinou atmosférou, než na jakou jsme zvyklí u jiných SW titulů. Jestli mě něco při čtení občas rušilo, pak to byly až přílišné popisné pasáže, které trhaly dynamiku dialogů.

KubaHanzelin
11.12.2019 4 z 5

Musím uznat, že jsem se toho trochu bál, přece jen fanoušci chtějí knihy o uživatelích Síly, ať Světlé nebo Temné strany, ale tohle je něco jiného..a příjemně překvapilo!
Nečekal jsem, že by se mi mohla líbit kniha, která je zaměřená na speciální jednotku klonových komand, ale stalo se tak, taková SW military, která bavila skoro stejně, jako jiné SW knihy, ano, má to své mouchy (viz. začátek, ne moc originální příběh), ale i tak jsem se příjemně bavil, hlavně díky nahlédnutí do myšlení a života klonových vojáků a jejich názorů..
Těším se až se dostanu k dalšímu dílu, který, jak tu čtu je ještě lepší

DarthSoren
22.07.2018 4 z 5

FPS hra Republic Commando byla totální, prostě skvělá. Románová série, kterou otevírá Přímý kontakt, na hru z dílny LucasArts navazuje. Ale první díl mě zpočátku nebavil ani zdaleka tak jako hra. Pasáže s komandy byly fajn, ale... Postava Etain Tur-Mukan mi přišla plytká, nezajímavá a nudná. Až do jejího setkání s Darmanem jsem se u její příběhové linie opravdu nudil. Pak ale příběh jakoby nabral na obrátkách, postava Etain se začala rozvíjet a začal jsem hltat i pasáže Darmana a Etain a rovněž pasáže zbylých členů komanda. Je potřeba zmínit, že první díl je spíše úvodem, představením hlavních postav série, takže nečekejte nějak zvlášť ohromující příběh. Vždycky jsem měl radši příběhy s rytíři Jedi a Sithy než tyhle "military" Star Wars romány, ale Karen Travissová mě zaujala a ukázala, že s Mandaloriany a komandem pracovat umí. Jo, líbilo se mi to - až na ten docela nezáživný a roztahaný začátek.

AuroN
07.03.2018 4 z 5

Republikové komando je původně mimořádně dobrá FPS střílečka, která se bohužel nikdy nedočkala žádného přímého pokračování. Za jistou satisfakci můžeme považovat tuto stejnojmennou knižní sérii, která příběh členů jednotky Delta a Omega rozvíjí dále. Přímý kontakt je v této sérii první knihou a jako taková slouží v prvé řadě k seznámení se s hlavními postavami - jednotkou Omega a jejich první společné misi, která tak úplně nejde podle plánu. Příběh je v zásadě jednoduchý a zdálo se mi, že slouží spíše jako takový podkres k postavám, které jsou hlavními tahouny románu. Vše, co se v průběhu děje stane je psáno syrověji, což je jeden z aspektů, kterými se série odlišuje od jiných. Zajímavostí může být, že autorka je z velké části jedním z největších budovatelů mandalorianské kultury a tak s odkazy na ni nikterak nešetří. Je to rozhodně zajímavá kniha, byť musím říct, že v nabídce najdeme určitě i lepší kusy. Ovšem jako start jedné série je to určitě důstojné čtivo.

+ syrovost, přehlednost a akce
+ velmi odlišný pohled na válku
+ hloubka charakterů

- plytký děj
- nepříliš zajímavé záporné postavy
- Etain - tento charakter mi prostě nesedl

celkové hodnocení: 70%

Veve636
21.04.2016 4 z 5

tak konečně jsem se dostal k prequelu mé první SW knihy a jsem trošičku zklamaný. To ale neznamená, že je to špatná kniha, to vůbec né, Druhý díl - Trojitá nula je ovšem ve všem o kousek lepší, zde je méně postav a přímočařejší příběh. Nakonec ale vůbec nevadilo že jsem začal druhým dílem, nic tak zásadního krom setkání Etain s Omegou vzhledem k druhému dílu tu nebylo

davidurban1973
03.04.2016 3 z 5

Docela slušná kniha. Dobrý úvod do série o klonových komandech a náhled do myšlení a vývoje klonových vojáků.

Palorizek85
04.03.2016 5 z 5

Výborný úvod do ságy. Pozdější díly se mi sice líbí více, ale pro uvedení do obrazu je to dobré.

BroDan
15.02.2016 4 z 5

Ako fanúšik Star Wars som si túto knihu musel kúpiť. A neľutujem to, pretože sa mi veľmi páčila. Zápletka je tu veľmi jednoduchá, nenájdete tu žiadne skvelé prepojenia a pod., dej je viacmenej veľmi priamočiary, no možno je to takto správne. Autorka tu veľmi pekne vystihla hodnotu človeka, či už je len jeden vojak z mnohých, alebo nie. Jedna vec, ktorá bola pre mňa mínusom, hoc som fanúšikom Star Wars (o to horšie to môže byť pre toho, kto sa s týmto svetom ešte veľmi nestretol), nepoznám všetky rasy a pod., a pripadalo mi tak, že autorka sa spoliehala na to, že čitatelia ich poznajú všetkých, pretože ich vôbec neopisovala. Spomenula možno tak ich výšku a farbu očí štýlom ("Pozrel sa do jeho červených očí."), no ja som si veľmi často nedokázal predstaviť danú rasu, preto som knihu čítal s mobilom v ruke a hľadal si rasy na googli. Kniha je príjemným spestrením voľných chvíľ, číta sa príjemne a rýchlo, aj napriek tomu, že je v češtine (mimochodom, bola to prvá beletria, ktorú som čítal v češtine). Ale celkovo, skvelá voľba.

dobroslav9182
02.02.2015 3 z 5

Zábavná a akční military sci-fi ze světa Star Wars, do které jsem se pustil jen díky PC hry Star Wars Republic Commando, jejíž hlavní představitelé se mají ukázat už v druhém dílu :-D. Čtyři přeživší koloni ze čtyř různých jednotek se musí naučit spolu nejen vycházet, ale i spolupracovat. A nejlépe rovnou za chodu.
P.S.: Jen teda když už Egmont tak šroubuje cenu nahoru, mohli by aspoň sehnat lepšího překladatele. NE, že by v knize byly nějaké výrazné chyby, jen je překlad místy až příliš začátečnický a doslovný.

cr8g
09.01.2014 5 z 5

Jedna z nejlepsich SW knih

Štítky knihy

Star Wars

Autorovy další knížky

2011  84%Star Wars: Přímý kontakt
2014  86%Star Wars: Rozkaz 66
2011  83%Star Wars: Trojitá nula
2015  71%501. legie
2014  78%Star Wars: Pravé barvy

Kniha Star Wars: Přímý kontakt je v

Právě čtených1x
Přečtených109x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených7x
Knihotéce81x
Chystám se číst28x
Chci si koupit27x
dalších seznamech3x