501. legie

501. legie https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275460/bmid_501-legie-0uH-275460.jpg 4 42 12

Jediové byli zdecimování velkou čistkou a Republika padla. Bývalí členové republikových komand, nejlepších speciálních jednotek v celé galaxii, klonovaných z Janga Fetta – se najednou ocitnou na opačné straně a v nové zbroji. Někteří se rozhodnou dezertovat a uprchnou na Mandalore, kde skupina žoldnéřů, odpadlických klonovaných vojáků a bývalého Jedie pod vedením Kala Skiraty vytváří hnutí odporu proti imperiální moci. Jiní, včetně mužů z jednotek Delta a Omega, nyní slouží v imperiálních komandech 501. legie, jež je přímo podřízena Darthu Vaderovi a pronásleduje uprchlé Jedie a dezertéry. Pro Darmana, jenž se musí vyrovnat se ztrátou své jediské ženy a odloučením od malého synka, jde o mučivou zkoušku věrnosti. Není jediný, kdo musí prověřit do krajnosti pevnost bratrských vazeb a přehodnotit hluboko zakořeněné představy. V divokých nových pořádcích však nezbývá nic jiného než odsunout stranou staré spory a spojit se proti mnohem větší hrozbě.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Star Wars - Imperial Commando: 501st , 2009


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
12.03.2023 3 z 5

Kvalitativně nejhorší díl to určitě není, ale na druhou stranu je 501. legie ve strašné nevýhodě, že bylo pokračování zaříznuto a dějové linky už dokončeny nebyly. Travissové se vlastně ani moc nedivím, když jí Lucas s Filonim všechno překopali, ale co se dá dělat. Některé prvky díla byly pak víceméně využity při tvorbě Vadné Várky, která jede v něčem podobné zápletky, ale Imperiální komando jako takové už asi pořádně nikdy neuvidíme. Leda by se rozhodli něco podobného využít v dalších řadách již zmíněného animáku.

monkal
28.10.2022 5 z 5

Největším problémem této knihy je, že příběh měl pokračovat, ale bohužel se tak nestalo. Děj není uzavřený a celkově tak kniha působí divně. Některé původní hlavní postavy jsou upozaděni a objevují se zde původně vedlejší charaktery nebo postavy z jiných knih, což ale vůbec nevadí. Z knihy jsem měl poněkud smíšené pocity a vlastně doteď nevím, jak se k ní postavit. Některé pasáže jsou fajn, mají spád a děj, Jindy je to neskutečná nuda a člověk čte mezi řádky nebo rovnou obrací celé stránky. Vůbec nevím, jaké hodnocení dát. Tři hvězdy mi přijdou málo, čtyři zase moc, takže asi něco mezi tím.


JanHrnecek
14.09.2022 3 z 5

V téhle knize mělo přijít vyvrcholení toho všeho, co jsme v předchozích Republikových komandech četli. Místo toho spisovatelka udělala v příběhu další uzle a z některých hlavních sympatických hrdinů, udělala postavy, na které člověk začne být alergický. Škoda.

3001
23.01.2022 1 z 5

(SPOILER) Moje první kniha o Republikovém/Imperiálním komandu. Musím říct, že jsem od knížky čekal víc. Není tam téměř žádná akce, vyjma tří scén, kde loví Jedie. Víc mě ale zajímal osud klonů po konci Klonových válek. Tady se mi dostalo zklamání. Zběhlí kloní se ukrývají na Mandaloru společně s několika Jedi a když se rozhodnou pro nějakou akci, tak dopadne neúspěšně. Asi nejvíc mě štvalo jak tam dokola tvrdili že "Jango žije." nebo "Vader má rudou čepel." a jak koumali nad tím jestli je to Jedi nebo Sith nebo Bůh ví co.
Knihu jsem přečetl celou ale nijak zvlášť mě nezaujala. Zlatý Thrawn.

Zak66
11.07.2021 4 z 5

Tato kniha je 5. dílem série Republikový komando a já ke své smůle jsem si ji přečetl jako první stejně jak daniel6725 pode mnou. Hlavní problém je, že je tam asi 40 postav a člověk se mezi nimi velmi těžko orientuje. Na to, že kniha má 416 stran, tak je tam zoufale málo akce. Jenom tři akce za celou knihu, což je velká škoda.

PS: Po druhém přečtení mnohonásobně lepší. Především z důvodu, že jsem si už konečně přečetl celou sérii Republikové Komando. Díky tomu člověk plně chápe děj a orientuje se v postavách. Tím se odstranily asi dvě největší výtky, které jsem dřív měl. Je ale opravdu škoda, že již nevzniklo pokračování, ale dohledal jsem si, jak by to skončilo a jsem vcelku spokojen.

daniel6725
29.05.2020 1 z 5

Aby měl příběh smysl, musí mít začátek a konec. Tato kniha ho nemá. Vychází jako 5. díl série, která je dlouhodobě nedostupná a předchozí díly musí člověk shánět přes bazary (a někdy má i smůlu). Já jsem udělal tu chybu, že jsem si titul přes neznalost předchozích dílů zakoupil a přečetl. Čtenář nemá šanci orientovat se přinejmenším ve 30 postavách, u nichž je minimální rozdíl (mj. proto, že jsou to skoro všichni kloni). Na 400 stránkách najdete akci, kvůli které si knihu o komandu kupujete, jen asi na 3 místech - pokaždé velice stroze. Zbytek je plytké přemítání o osudech hrdinů, o životě, o Mandaloru apod., které nikam nevede a čtenáře nijak neobohatí. Příběh není uzavřen ani žádným šíleným cliffhangerem. Škoda. Nevyužitý potenciál. A všudypřítomné nadužívání mandalorštiny mě teda po celou dobu jenom vysíralo.

KubaHanzelin
28.01.2020 2 z 5

Dost možná nejhorší SW kniha co jsem četl, bohužel, příběh je dost plytký, takže posun od Rozkazu 66 naprosto minimální, opakuje se pořád to samé dokolečka, ale autorka to roztáhla na neuvěřitelných 416 stran.
Žádná dějová linka nebyla dokončená, chápu proč (viz. komentář od DarthaSorena), takže kvůli tomu hodnocení nestrhávám, ale je to každopádně škoda, i když mě 501. legie bavila z celé série o klonových komandech nejméně a celkově mě tato série nijak extrémně nenadchla (i když to vypadalo ze začátku nadějně), rád bych věděl jak to všechno dopadlo, ale to už se bohužel s velkou pravděpodobností nikdy nedozvíme

DarthSoren
12.03.2019 3 z 5

Republikové komando je nadobro pryč. Zůstali jenom mandalorianští kluci Kala Skiraty ukrývající se na Mandaloru, několik Jedijských uprchlíků a První Galaktické Impérium, které nyní disponuje Imperiálním komandem. Tahle kniha měla obrovský potenciál, nová éra, pozadí a minulé události mohli (a měli) být zárukou budování něčeho skvělého. Ale to by asi musel psát jiný autor. Určitě bylo tohle kapku lepší než předešlý Rozkaz 66. Bohužel, Travissová pokračovala v mnoha neduzích Republikového komanda. Už mě neštvala Etain s její schopností dělaní opravdu debilních rozhodnutí. Tuhle čest zde přebral Darman. Bohužel. Během 4 knih, jsem si na něj zvykl a měl jsem tuhle postavu docela rád. Ale co zde s ním autorka provedla, bylo s prominutím na blití. Ještě že se zde vytáhl Niner a jak jsem ho dosud docela přehlížel, v 501. byl jednou z nejsilnějších stránek knihy. Podobně jako Bardan Jusik. Ostaní postavy jsem bral v pohodě, jenom s Darmanem jsem měl opravdu problém. Doufal jsem i mnohem víc v rozvíjení atmosféry nového režimu. Neukončenost příběhu mne vzhledem k událostem Travissová vs. Filoni nepřekvapuje, ale stejně byla 501. Legie ukončená dost podivně - i předchozí knihy končily více-méně cliffhangerem, alespoň se však vždycky něco v závěru vyřešilo - zde nikoliv. Ale dobrý, po slaboučkém Rozkazu 66 jsem čekal něco mnohem horšího.

AuroN
14.03.2018 3 z 5

Imperiální komando. Jak úžasně skvěle to zní, že? Kéž by se to tak stejně dobře četlo... S poslední knihou o Skiratovi a jeho klonech to vezmu rychle. Je to lepší, než předchozí díl. Přehoupnutí do nové éry příběhu velmi pomohlo a vše působí takovým novým dojmem. Bohužel se ale samozřejmě zase tolik nezměnilo a stále tu máme ty samé nedostatky a problémy. Ubylo (bohudíky) několika postav, jejichž místo zaplnily jiné a román je kratší než ten předchozí, takže se to vcelku dá zvládnout, ačkoli jednání některých postav je neustále nesmyslné a pro mě nepochopitelné. Velmi mě potěšila lehká provázanost s dvěma povídkami (které osobně považuji za lepší, než celou sérii o komandech). Stejně jako v předchozích románech, i v tomto hlavní postavy (čti autorka) silně kritizují řád Jedi a ohrazují se vůči němu. A stejně jako předtím, i zde je cítit, že jsou to vše jen osobní antipatie autorky, které nejsou nikdy zcela vysvětleny. A když už jsem u postav, nemohu si odpustit zmínit, jak je naprosto příšerné, jak jsou všechny postavy spárované, zamilované a žijí si svůj idylický život na Mandaloru. Člověk má pak pocit, že sleduje Rodinná pouta. Někteří (určitě se mezi ně neřadím) mohou být nešťastní, že příběh zůstává neuzavřen, protože nikdy nedošlo na druhý díl Imperiálního komanda. Je to pravda, autorka se s Lucasfilmem nerozešla právě v nejlepším mimo jiné z toho důvodu, že nesouhlasila s Lucasovou představou o Mandalorianech, která se poměrně lišila od té její (viz. seriál Klonové války). Mírnou satisfakcí pak může být, že Travissová na svém blogu odhalila, jak by to s klony nakonec dopadlo, i když to nakonec není těžké odhadnout (informace jsou volně k dohledání na internetu).

+ feeling imperiální éry
+ provázání s povídkami

- stále to samé dokola
- autorka a její vnucené názory

celkové hodnocení: 60%

Ergo
31.10.2016 5 z 5

Kniha bombová, slušně vyplní bílá místa v předchozích dílech + je to pokračování, takže co dodat, snad jen, že pokračování se nekoná, neboť Traviss (z neznámých důvodů) zrušila psaní pokračování. Takže pokud po tom neskočí jiný autor, budem muset zůstat u fanfikce a domyslet si happy end sami.

Palorizek85
03.04.2016 5 z 5

Výborná kniha navazující na Republikové komando. Jediové na útěku a Kal Skirata stojí před dilemem zdali se zapojit do pomoci či do jejich destrukce. Opět výborná kniha Karen Traviss.

CrushingSmile
29.03.2016 5 z 5

Má se jednat o první díl ze série Imperiálního komanda, docela mě zklamalo že za posledních sedm let nevyšel díl druhý a nějak jsem se jej nikde nedohledal. Kniha perfektní, ovšem ten otevřený konec nechává hodně nadějí do příště.