Poslední povel

Poslední povel https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77364/posledni-povel-77364.jpg 4 203 23

Velkoadmirál Thrawn s pomocí zbytků imperiální flotily zasazuje Nové republice jeden zdrcující úder za druhým. Jeho hlavním trumfem jsou klonovaní vojáci, které získal díky technologii nalezené v císařově tajné pevnosti. Zatímco se Thrawn chystá k rozhodujícímu tažení, Han Solo a Chewbacca usilují o vytvoření spojeneckého svazku pašeráků, který se má pokusit o poslední zoufalý útok proti Impériu, a Leia, připravující se na porod jediských dvojčat, se snaží ze všech sil udržet Novou republiku pohromadě. Republikové armádě tváří v tvář přesile Impéria zbývá poslední naděje - vyslat malou jednotku pod vedením Luka Skywalkera do pevnosti, v níž se nacházejí Thrawnovy klonovací stroje. Tam však číhá hrozivé nebezpečí v podobě Temného Jediho C'baotha, jenž řídí bitvu proti povstalcům a sbírá síly, aby mohl završit svůj plán: zničit Luka Skywalkera.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Olympia
Originální název:

The Last Command , 1993


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
10.12.2023 3 z 5

Ať si každý říká, co chce, ale Thrawnova trilogie je za mě neskutečně přeceňovaná. Děj jsem pochopitelně v nějakých střípcích znal již ze svého dřívějšího pátrání, jak vypadalo rozšířené universum, ale pořád to nezabránilo tomu, abych nebyl ve výsledku zklamán. Joruus každou knihou více magoří, Mara se potýká s otravnými intruzivními myšlenkami, Thrawna čeká zrádná smrt, protože je na hrdiny jinak až moc dobrý a ke všemu jsou tu všichni posedlí klonováním, takže je vyrábí jako na běžícím páse... včetně klona Luka Skywalkera. Ach jo.

JanHrnecek
06.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Rozhodně nejlepší počin z celé trilogie. Děj příjemně plyne, akce střídá akci. Mnoho postav (Karrde, Wedge, Thrawn či Aves) čtenáře opravdu baví. Jenom Temný naklonovaný Jedi působí spíš otravně, než aby budil hrůzu. Smrt Thrawna elegantní jako celá jeho postava!


V.Skywalker
12.10.2022 5 z 5

Naprosto parádní vyvrcholení, i když závěr mi přišel možná až zbytečně uspěchaný

postoran-CZ
10.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Tak se i mně podařilo trilogii dotáhnout do konce. Prostřední část mi přišla nějaká pomalá, ale pak se to zase zrychlilo děj měl spád. Co mě ale zamrzelo, byl Thrawnův konec. Čekal jsem něco epičtějšího.
PS.: Celá trilogie vyšla minulý rok v reedici od nakladatelství Egmont. A naštěstí byl upraven i překlad, takže Luke už nelétá s křížokřídlou, jak tomu bylo v původním překladu.

daniel6725
22.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Vyvrcholení trilogie o Thrawnovi mě dostalo. Objevují se zde všechna pozitiva předchozích dílů doplněná o "něco na víc". Pro mě to byl moment, kdy Luke věnoval Maře Anakinův meč, což je hluboce symbolické. I Thrawnova smrt měla potřebnou pompu.

Zak66
06.09.2021 5 z 5

Já nevím co říct. No prostě úžasný, úžasný, úžasný. Třetí díl, Poslední povel má všechno skvělý: postavy, akci, dějové zvraty atd. Konečná vesmírná bitva byla super a finální souboj s C'baothem famózní. Všechno do sebe zaklaplo a příběh uzavřelo. Celou tuto trilogii jsem si velmi užil a nemohu se dočkat, až si ji jednou přečtu znovu.

Ruru
18.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Grandiózní, velkolepé a jedno z nejlepších finále, které jsem, kdy četla. Držela jsem palce střídavě Karrdovi, Maře, Lukovi, Hanovi, Leie… každý si tam našel svůj moment, kdy jsem mu prostě musela fandit. A občas i litovat. Např. na Karrda se šila pěkná imperiální bouda a když Maru chytili na chodbě se slovy „Dobrá, Jade. Hezky pomalu. Je po všem.” tak jsem asi dostala infarkt i mrtvici najednou. Té knížky jsem se nechtěla pustit a četla jsem ji i při chůzi na táboře. Posledních cca 30 stránek mi nezbývalo, než sedět jako na trní, číst s otevřenou pusou a jen valit oči. Na konci do sebe všechno krásně zapadlo, a Maru mám teď ráda víc, než kdykoliv předtím. Jedním z nejlepších momentů byla určitě Thrawnova smrt. Těžko použít slova na mé pocity při té scéně, ale zkusím to. Pomalu jsem při ní nedýchala a jediné, na co jsem myslela, bylo že žádný další Thrawn už nebude… že nebude záležet, jak se ten nebo onen konkrétní člověk bude snažit… a že tenhle úžasný velkoadmirálský záporák vždy byl, je a bude jen jeden…

Bohužel, část s Lukovým klonem mi vyspoileroval bratr (děkuji, fakt), takže to mě nepřekvapilo. Ale stejně jsem si boj s ním užila, a byla jsem ráda, že se ukázaly nějaké Mařiny bojové schopnosti, a že to všechno nezachránil jen Luke.

Co říci závěrem?
Pokud jste fanda Star Wars, řekla bych, že je to skoro vaše povinnost, a kdo nemá rád sequely (vítejte do klubu) můžete to brát jako já, a to sice jako „opravdové" pokračování ep. VI.
Tato série se určitě řadí k mým oblíbeným a všemi deseti vám ji doporučuji.

wullcann38
20.04.2021 5 z 5

Nejlepší díl trilogie.
R.I.P Thrawn

Köttur
11.11.2020 5 z 5

Kniha podle mě nemá chybu. Skvělé zakončení skvělé série. Postavy i děj jsou velmi dobře propracované, s čím jsem ale osobně měla problém, bylo občasné špatné popsání situace či prostoru, s čímž si moje představivost často nevěděla rady. Také mi docela nedávalo smysl Thrawnovo uvažování. Ano, víme, že je to génius, ale i tak by se mohl alespoň čas od času mýlit a ne pokaždé z mála informací z fleku vyvěštit strategii Nové Republiky na týdny dopředu. But...it was so artistically done ;)

Thrawn
18.09.2020 5 z 5

Po druhém přečtení (v jiném vydání) ještě lepší. Perfektní série, kterou už nic nepřekoná..

willis
01.06.2020 2 z 5

Celá trilogie celkem dobrá, tedy v rámci světa SW, dobrodružství, létání sem tam, zrady, špionáže atd. Odkazuje a prakticky navazuje na původní filmovou trilogii. Zahn přišel s novými postavami, které se potom rozvíjeli i v dalších knihách. Ale co tady udělal s Thrawnem? Snaží se ho ukázat geniálního stratéga a myslitele, ale z těch asi deseti misí v trilogii mu vyjde jenom jedna, jinak ji vždycky někdo překazí, je tady za strašného joudu. Konec vypadá tak, že mu docházel papír do psacího stroje a musel to ukončit v zrychleném módu. To nemá logiku. Stejně je to asi jedno, když události z těchto knih spláchli epizodou 7 do záchodu.

StarPopcorn
01.06.2020 5 z 5

(SPOILER) R.I.P Thrawn
Všichni držme minutu ticha za nejlepšího velitele, který kdy ve Star Wars byl.

bagger95
07.12.2019 3 z 5

Zcela nenarocny cteni, pohodicka pred spanim, pri dojizdeni atd., da se kdykoliv zaklapnout. Ale uprimne, kdyby to nebylo ze sveta SW, asi bych to nedocital, pribehove to uplne odvar neni.

tuommo
03.06.2019 3 z 5

Třetí pohádka od Zahna. Je to jednoduché, čtivé, bez větších wow momentů. A je to ze světa SW (jako klidně bych si dokázal představit i film, který by byl úspěšnější než nové SW disneyovky :-) )! Jen ten konec mi přišel takový rychle ukončený.

jesterkan
17.03.2019 5 z 5

Závěr velmi dobré ságy. Knihu jsem přečetl rychlostí světelnou až mě zamrzelo, že nebylo více stran a rozsáhlejší děj.

KubaHanzelin
21.01.2019 5 z 5

To už je opravdu konec? Prosím né! Tohle byla fakt parádní trilogie, pořád se něco dělo, intriky, akce, Síla, Thrawnova genialita..p-p-p-paráda!
Snad někde splaším Ruku Thrawnovu:)

Dr.Linus
30.10.2018 5 z 5

Tento komentár bude patriť všetkým dielom tejto trilógie. Začal by som tým, že som po prečítaní príbehových liniek EU bol trochu skeptický voči tejto trilógii, napriek tomu, že Thrawn bol môj najobľúbenejší záporák v Rebels, samozrejme okrem Vadera. Dvojica Pellaeon-Thrawn nápadne pripomínala dvojicu Watson-Holmes, čo bolo veľmi dobrý nápad, ukázať, ako by asi pôsobil Sherlock keby sa dal dokopy s Moriartym. Paradoxne mali tieto knihy väčšmi atmosféru starých HZ ako mali prequelové filmy, čo veľmi oceňujem. Za to ako ma dokázali tieto knihy vtrhnúť do deja, nemôžem nedať iné hodnotenie, ako to najvyššie.

Rilian
01.10.2018 3 z 5

Celkově hodnotím trilogii kladně. Skvělý nápad a především vynikající záporák. Dovedl bych si celou trilogii představit jako epizodu VII.-IX. (což vhledem k těm otřesným filmům by bylo jenom přínosné). Nicméně příběhu chybí náboj a trochu lepší vykreslení celé války. Popravdě jsem očekával od Trawnova tažení trochu více. Nejvíce se mi líbil druhý díl, po kterém jsem očekával dynamické finále. Ale závěr na čtyřech stranách mě dost zklamal. Rovněž i samotný Trawn je ve třetím díle spíše sporadicky.

Blekí
01.04.2018 4 z 5

Rozhodně nejlepší díl celé série! Thrawnova genialita v plné síle, dochází k rozuzlení příběhu a všechno do sebe zapadá jako skládačka! Musím přiznat, že až po dočtení posledního dílu jsem plně pochopila, proč jsou z této trilogie všichni tak nadšení. Nádherné počtení a skvělý úvod do expanded universe.
Podrobnější recenzi nejen tohoto dílu, ale i celé série si můžete přečíst v záložce recenze - Trilogie Thrawn (Královna Klára, kralovnaklara.blog.cz)

DarthSoren
03.03.2018 5 z 5

Také bych mohl okopírovat komentáře z předchozích dílů a mrsknout je sem. Už mě ani nenapadají superlativy. Skvělé zakončení perfektní série, která doslova stála za zrodem expanded universe. Na konci vám bude líto jenom jedné věci - a to že tahle trilogie končí.