Pěna dní

Pěna dní https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39175/bmid_pena-dni-Lvk-39175.jpeg 4 1346 205

Nevšední příběh s řadou vtipných až pitoreskních peripetií, kořeněný oslňující autorovou fantazií a odlehčený od začátku do konce svérázným humorem od lehké ironie po sžíravý sarkasmus, vyniká originalitou jazyka, který nesnáší otřelost, nudu a faleš.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

L'Écume des jours , 1947


více info...

ivokick
ivokick
08.03.2024 5 z 5

I když to nakonec vlastně bylo dost smutné čtení, uchvátil mě ten styl, mladický náhled na svět, práci, peníze a stát. Díky krásnému jazyku je to radost číst.

nevermore3
nevermore3
14.02.2024 4 z 5

Snový svět, s bizarními scénami. Krásný popis svatby, kdy se ve dvou větách odbyde, že se tam zrovna někdo zabil.... Jen tak mimochodem, o něco později někdo ukopne hlavu bruslema... Ze začátku je příběh "normální" a celé to graduje a posouvá se to tímto šíleným směrem. Mně to sedlo, i když jsem to úplně kompletně nepobral


debreno
debreno
27.01.2024 4 z 5

Miestami zábavné, miestami smutné, surrealistické, preplnené symbolmi. Nie pre každého, akoby zahalené do akéhosi drogového opojenia. Určite však kvalitné, v dnešnej dobe už klasika.

classicalenjoye
classicalenjoye
17.12.2023 3 z 5

Mám rád surreálné, hravé a zkrátka podivné příběhy, ale tenhle mě zas tak nenadchl, ani se moc dobře nečetl. Průměrné.

Zemlja
Zemlja
08.10.2023 4 z 5

Neopakovatelné čtení. I další autorovy knihy, když se naladíte na vlnu jeho psaní, jsou jedinečné. Těžko je popsat.

LukasB.453
LukasB.453
31.07.2023 5 z 5

skvěle hravé a plné fantasie. francouzské v nejlepším slova smyslu (a že mám k francouzské literatuře vztah hodně rezervovaný). neuvěřitelné - je to pětasedmdesát let stará kniha!

Janina2609
Janina2609
28.07.2023 4 z 5

Ke čtení této surreálně hravé romanci se vracím po několika letech (čtenářská výzva) a jsem za to ráda. V minulosti jsem totiž knihu absolutně nepochopila, nelíbila se mi. Léta běží, čtenář literárně zraje a dnes mám na knihu úplně opačný názor. Hravý, bláznivý popis věcí a událostí, lehkost života proti těžkosti nemoci, chřadnutí, odcházení (smršťující se pokoj, vybledlé barvy)vytvářejí příjemný kontrast.
Příběh vychází ze života autora-trumpetista Vian hrál po skončení války po sklepních klubech v Paříži a za jejich bary míchal bizarní koktejly a chrlil zábavné, senzační či surreálné romány podle toho, jakou měl zrovna náladu. Přítel existencialistů, který v Pěně dní láskyplně paroduje Sartra a Beauvoirovou.
Doporučuji k přečtení současně s knihou
V existencialistické kavárně.

murdoch
murdoch
17.06.2023 4 z 5

Nádherná, hravá fikce, kterou jsem kdysi dostal jako dárek. Nic tu není tak, jak to známe... Popravdě, taky hodně zvláštní dílo. Ale rozhodně stojí za přečtení. Autorova fantazie pracuje na plné obrátky, to mám rád.

Baru16
Baru16
04.06.2023 5 z 5

"Čekání je předehra v mollové tónině."

Tahle kniha je hluboko zaryta v mém srdci.
A zajděte na pěnu do Divadla D21!

Bakana
Bakana
03.03.2023 5 z 5

Čtení u mě mělo 3 fáze:
1. (1. kapitola a skepticky) To bude pěkná blbost.
2. (pár dalších kapitol, pobavená vtipnou bizarností vylíčeného světa) To je ale blbost, kdo si tohle může vymyslet :-D!
3. Poslední cca třetina knihy mě nutila se zamýšlet. Díky téhle části knížka dostává ještě jeden rozměr navíc, kvůli kterému u mě neupadne v zapomnění.

capricorn__
capricorn__
02.02.2023 5 z 5

Začátek byl docela strašidelný chaotickým stylem psaním, ale později, hlavně k závěru, jsem si ke knize našel cestu a zamiloval si jí. Vím určitě, že mi během prvního čtení, kdy jsem se hlavně snažil zorientovat v ději a postavách, uteklo hodně symbolismu, proto se ke knize určitě plánuji vrátit.

101evca
101evca
03.08.2022 4 z 5

Kniha na mě působila ze začátku jako nedefinovatelná šílenost, kterou vyplodila nějaká chorobná mysl. Bez nějakého řádu autor vytváří snově absurdní situace, ryby v potrubí, piano na koktejly, myšky pomocnice v domácnosti a taneční večírky. Ale i v tomto světě světla, barev a hudby je smrt stejně konečná a sžírává. Svět, kde i krása zabíjí a může připravit člověka o vše, co vlastnil a miloval.

"Začal si hlasitě zpívat do pochodu, ale hned toho nechal, neboť ozvěna mu ze všech stran hrozivě vracela útržky slov a zpívala něco docela jiného než on."

"Plameny ji nemohly pohltit, neboť byla zářivější než ony."

D_žejn
D_žejn
18.07.2022 5 z 5

Číst Pěnu dní je jako dívat se na fantaskní, hravý a neuvěřitelný film plný gorteskních obrazů a čisté lásky ke světu. Snít s otevřenýma očima.

Surreálnost textu je nutné užívat si s otevřeným srdcem a růžovými brýlemi. Pak budete lovit úhoře v potrubí pomocí pasty na zuby, řídit auto s volantem v kufru nebo si nechávat pianem míchat koktejl podle oblíbené jazzové skladby. Za vší tou imaginací, hrou a bizardními obrazy se skrývá dojemná love story Colina a Chloe. Jejich život je jako nekončící jazzový věčírek, kdy jediným problémem je, který koktejl mi piano namíchá.

Boris Vian se vedle sebe nebál postavit dva ostré kontrasty – bestarostný hravý svět a krutou všudypřítomnou smrt, který je k mání jako zboží za výlohou (a to doslova). Pěna dní je kniha, kterou nelze jen přečíst, ale musí se prosnít.

Hanncha
Hanncha
06.05.2022 5 z 5

Nevěděla jsem do čeho jdu a tak mě kniha ze začátku trochu zarazila, ale po chvíli jsem si zvykla a moc mě bavilo, že jsem byla prakticky celou dobu čtení ve střehu, protože autor nikdy nedal najevo jakým směrem se bude vyprávění ubírat. Moc se mi příběh i svět, který autor stvořil líbil.
Za mě skvělé!

toni-az
toni-az
10.04.2022 3 z 5

Přišlo mi to tak trochu jako kombinace Alenky a Doriana Graye ve francouzském podání. Absurdno zvláště zezačátku mi připadalo takové nepřirozené a hodně za každou cenu, jen aby se šokoval čtenář. Bohužel, v dnešní době už taková věc spíš otravuje než šokuje. Příběh taky nic světoborného, ale celkově to nebylo zase tak zlý. Hodně to vytáhl jazyk, ale na víc než lepší průměr to u mě tentokrát není.

NjaŇaMrnčala
NjaŇaMrnčala
08.04.2022 5 z 5

Nejdřív jsem nevěřil vlastním očím.
Ale pak už jsem si to jen užíval.
Nářez.

K.O.
K.O.
02.04.2022 5 z 5

Jo, tak tohle můžu :)

morienhithwen
morienhithwen
26.03.2022 4 z 5

Z počátku jsem si říkala, jestli na takový nonsens nejsem už moc stará, ale postupem času se metoda vynořila a Boris zase nezklamal.

Petra21
Petra21
23.03.2022 4 z 5

Nechala jsem se uhranout fascinujícím, až fantastickým slohem a plula jsem si na překvapivě příjemné surrealistické vlně dojemně neuvěřitelných i fádních obrázků ze života několika více či méně sympatických mladých (ne)rozvážlivců. Leč ouha, nechala jsem se unést příliš a těžko jsem se navracela k činům jednotlivců a jejich zvláštní vizi světa... načež mi vyrazila dech otevřená kritika bezbřehého kapitalismu i "voskovskowerichovská" satiricky laděná levicová úvaha se stroji a fabrikami. A omlouvám se všem, ale právě tuto část jsem považovala za vypíchnutelný hřeb celého díla spolu s paradoxem bohatství a chudoby. Do očí bijící příběh veliké lásky mi pro tentokrát zůstal jakoby skrytý...

deauville
deauville
04.01.2022 5 z 5

Nevím, jaké drogy při psaní tohoto díla autor užíval, ale výsledek je super, bez ohledu na to, že celý příběh končí docela smutně. Ráda se k tomu vracím.