Kdo chytá v žitě

Kdo chytá v žitě https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38931/bmid_kdo-chyta-v-zite-2OP-38931.jpg 4 4148 595

Jeden z nejpopulárnějších amerických poválečných románů od klasika moderní literatury. Příběh vyprávěný sedmnáctiletým Holdenem Caufieldem je vlastně popisem necelých tří dnů jeho cesty domů (po opuštění přípravky v Pencey) předvánočním New Yorkem, kdy se Holden konfrontuje s řadou lidí (spolužáci, venkovanky ze Seattlu, prostitutka a její pasák, rodiče, učitel...). Více než putováním prostorem je tato cesta však spíše putováním od nevinnosti k vědoucnosti, od sebeneznalosti k sebeuvědomění, od izolace k pocitu sounáležitosti s okolním světem. Černý humor, jímž je tento svět nazírán, je jednou ze zbraní proti němu: člověka, který není schopen se světu smát, brzy jeho zoufalství zahubí...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Catcher in the Rye , 1951


více info...

Přidat komentář

Vera Silent
02.04.2024 1 z 5

Tak se také řadím k těm, kterým se kniha nelíbila. Uvalila mě do neskutečneho čtenářskeho bloku, poněvadž jsem ji pořád odkladala a fakt se mi nechtělo ji otevřít.

Je to nekončící vnitřní monolog a to i tehdy, když nám hlavní hrdina přehrává primitivní a bezvýznamné dialogy. Nulový děj, žádné napětí, otravná hlavní postava, která se snaží znazornit paradox intelektuála chovajiciho se hloupě, ale já jsem tuto navnadu nežrala. Ještě nejsem tak stará, abych si nepamatovala své roky dospívání a tohle se tomu nepodobalo ani omylem.
Na dílo světové literatury je to strašně málo.

VetDejvid
14.03.2024 4 z 5

Kedysi som tento román hodnotil 5/5. Teraz som si ho prečítal po 13 rokoch. Stále ho považujem za výborné dielo, ale časom si uvedomujem, že v dobe kedy som mal podobný vek ako hlavný protagonista, ma zasiahol oveľa viac. Už som z teenagerskej mizérie a bezdovodnej depresie vyrástol. Vtedy som sa však s knihou v mnohom stotožňoval, tiež som trpel vehementným pocitom odlišnosti od druhých :) Ach, čítanie tejto knihy po 2. krát mi navodilo mnoho spomienok. Od tej doby už nedokážem dať knihe v porovnaní s inými "klasikami" plné hodnotenie, ale to, že bola mojím milníkom vo svete literatúri jej už nikto nevezme. :)


SSTknihy
21.02.2024 4 z 5

Frustrace, nuda, neukotvenost, náhlé záchvaty vzteku, nadšení, nebo naopak lhostejnost, touha po tělesném kontaktu a strach z intimity, vztek, pohrdání autoritami, hledání sebe sama... Všechen ten zmatek se odehrává v mysli i těle sedmnáctiletého Holdena během jeho putování předvánočním New Yorkem. Co na tom, že tahle kniha byla napsaná před víc než 70 léty a teenageři mají dnes trochu jiné záliby a cíle. Podstata zůstává stejná. A tahle je navíc hodně dobře napsaná.
P. S. Jen by tomu slušel modernější překlad, protože krindapána (= ty vole), s těmi tajtrdlíky (= magory) se vážně nedá mluvit celý večer o pohlaví (= sexu) :-)

kovanna
16.02.2024 4 z 5

Kniha je taková úsměvná. Rozhodně to není žádné života měnící dílo, ale přesto vůbec nelituji přečtení. Zkrátka taková klasika, co by měla být odškrtnuta ze seznamu, ale upřímně vůbec netuším proč. Dle mého je trik v tom (napříč pověsti knihy a jejímu zařazení do světové literatury), nebrat ji vůbec vážně a nic neočekávat, pouze se nechat unášet docela i "nudným" dějem, který Vám nemá co říct... protože až v takovém smýšlení Vám vlastně něco řekne. :) Přestože jsem místo procítění do hlavní postavy spíš měla chuť mu někdy pár výchovných vrazit, tak ve Vás kniha zanechá něco úsměvného... Zřejmě to bude spíše zásluha autora a jeho kouzlu promítnuté ve specifickém stylu psaní.. První čtení bych hodnotila klidně i 1 hvězdičkou (kdy knihu opěvoval můj nikdy neopěvující bratr!), po druhém přečtení, kdy jsem pochopila co od knihy "nečekat", mi přišla jiná, tak autentická.

bee88maja
14.02.2024 5 z 5

Stopéro jsem si tuhle knihu užila, doslova mne umrtvila. Dlouho jsem se u knihy tak neřehtala jak houpací kůň...Dlouho jsem neměla takovou chuť podívat se na černobílý film, na nějakého toho tajtrlíka. Nasát atmošku. Štípnout tě do panímandy... Být prostopášná. Tancovat. Kniha plná života a zmatků jednoho bláznivého kluka s podivuhodnou silou a pravdou. Začínám chápat, proč bývá mezi čtenáři velmi oblíbená. Taky si ji ráda přečtu ještě minimálně jednou :).

Anikkk
13.02.2024 3 z 5

Čítala som to už dávno...ale spomínam si, že moje očakávania boli väčšie. Asi preto, že je veľa o knihe povedané, je to zaradené medzi povinnú Americkú literatúru.
Na mňa to až taký silný dojem neurobilo.
Príbeh chlapca svojej doby.

KubaHanzelin
12.02.2024 3 z 5

Ze začátku to vypadalo velmi slibně a zajímavě, po dočtení nevím co psát, možná už nejsem cílovka, možná bych měl být cílovka, vzhledem k tomu, že se stále občas cítím jako dítě, ale bohužel cca od půlky už jsem vyhlížel konec, protože se opakovalo pořád to samé dokola
A ani té Hance Holden nezavolal, to mě fakt deprimuje nejvíc.

Andyska007
07.02.2024 5 z 5

Knížka se mi líbila kdysi i teď. "Když někoho chytí někdo, jak jde žitem kdes". Nebo to bylo trochu jinak?
To, že není v knize tolik akce, neznamená, že jde jenom po povrchu. Naopak jsou v ní zásadní myšlenky o dospívání, o smyslu lidské existence... Do hlavního hrdiny se dokážu vžít, myslím, že takových Holdenů by se i dneska našlo dost a dost...
Nicméně jsem si všimla, že kniha vzbuzuje rozporuplné reakce. A to je dobře! Ukazuje to sílu sdělení, genialitu autora. Každý čtenář má potřebu se vyjádřit. V tom je síla (některých) knih.

DjLuko
30.01.2024 5 z 5

Čo viac napísať o tisíckrát pitvanej literárnej klasike, iba že aj mňa dojala jemnosť a citlivosť s ktorou Salinger zachytil pubertálne hormonálne turbulencie, pocit odcudzenia a nepochopenia. Mnohým mojím známym sa kniha nepáčila s dôvodom, že im postava Holdena prišla ako otravný fagan bojujúci proti celému svetu - mne to však príde ako zásadné nepochopenie konceptu diela - rovnakí otravní fagani sme boli kedysi predsa všetci, niektorí nimi stále sme. :) Podľa mňa však netreba veľký čitateľský dôvtip, alebo čítanie medzi riadkami, aby sa nám odkryla pravá povaha Holdenovej postavy - a teda jeho neobyčajná citlivosť, vnímavosť k svetu a ľuďom okolo neho, ktorí ho síce všetci štvú svojou skrývanou nafúkanosťou, no i tak sa mu nedarí nemať ich rád. Nadčasové a krásne.

Pablo70
27.01.2024 5 z 5

Čtenářce Sgjoli – To opravdu neshledáváš na Holdenovi nic pozitivního?
Po shlédnutí filmu Můj rok se Salingerem jsem se po necelém půlstoletí vrátil k této knize (děj jsem dávno zapomněl, jenom na předsádce zbylo věnování ...kterým věnuji „jednu ze svých nejmilejších knih“ někomu, kdo už se mnou dávno není).
Také jsem utíkal z domova, ale dokázal jsem to jenom na jednu noc Holden možná v sobě zrovna zatraceně tápe, ale má to už v hlavě zatraceně dobře srovnaný. A myslím, že se v životě neztratí, jen co se bude moci postavit na vlastní nohy. Třeba to bude trvat, ale nemám strach, že by to nakonec nedokázal. Je už svůj a to je dobře. V důležitých věcech má jasno. O to ostatní se musí se životem poprat.
Jedna ze špičkových knih o dospívání.

hladko
24.01.2024 4 z 5

Pokud budeme na román nahlížet pouze jako na popis nepromyšleného jednání jedné rozhárané pubescentní duše, ochudíme se o více vrstev, které se za pomyslně jednoduchým dějem schovávají. Možná se nám tak nepodaří odpovědět si na otázku, proč byl v padesátých letech v USA tento román tak populární, proč si mnozí mladí Američané nasazovali červené lovecké čepky, proč pro ně bylo tak snadné se s Holdenem Caulfieldem identifikovat. Je potřeba se více ponořit do kontextů doby. Prožitek z knihy je možné zintenzivnit snahou o pochopení záměrů autora, snahou o pochopení nadšení čtenářů tehdejší doby, dohledáváním informací o vzniku románu, o literatuře, na kterou román a autor navazuje, o porodních bolestech psaní a vydávání knihy, o dobových historických kontextech, o autorově životě. Čtenář je pak připraven lépe prohlédnout za zdánlivě jednoduchou kompozici a snáze se mu vyjeví alegorie, která je vždy nějakým způsobem za něco ukryta a snadno unikne nepozornému, nebo nezkušenému oku. Já se ji hledat učím a dopomáhám si recenzemi zkušených kritiků, sahám po slovnících světové literatury a jiných literárních příručkách. Pěkné kontexty také knize doplní film Rebel v žitě o nesnadných počátcích Salingerovy autorské kariéry. (v roli spisovatelova mentora se zde objevuje dnes již „zakázaný“ Kevin Spacey)
Rozhraní dětství a dospělosti není věru jednoduchá doba a kdo to popírá, ten na intenzivní období svého života zapomněl, popř. vzpomínky na vnitřní pnutí a přetlaky v sobě potlačil. K tomuto období nutně patří myšlenkové tápání, hledání směru, rezignace a následné znovuvzplanutí. Je to období kontrastů, protikladů, vnitřních rozporů a z toho plynoucích protiřečení. Je to období projevů, které z Holdena doslova stříkají od začátku do konce románu a člověka, který si sám na sebe nepamatuje, nebo nezískal dostatečný odstup, aby na sobě obdobné jednání zaregistroval, mohou docela slušně iritovat. Možná až tak, že se sám trochu stane tápajícím Holdenem. Holdenem, kterého sere celý svět.
Dospívání je prostě období, kdy nevinné a naivní dítě opouští svůj bezpečný svět a jeho čistoskvoucí duši čekají bolestivá střetnutí s pragmatickou, chaotickou, nespravedlivou, těžce pochopitelnou a uchopitelnou realitou života. A svou nově utvářenou pozici v novém světě dospělosti krvavě vykupuje hořkou ztrátou snů a ideálů. A podaří-li se mu dospět, pravděpodobně vymění dobrodružství všedního dne za jistoty a bezpečí života budoucího.
Holden hoří. Holden hoří a padá. A jako meteorit se každou další stránkou přibližuje k očekávanému a strašidelnému střetu se zemí. A dá se předpokládat, že pokud antihrdina neshoří už v atmosféře, půjde o kataklizmatický dopad, jenž nezůstane bez fatální újmy na zdraví lidí v jeho bezprostředním okolí. Holdenův moment přerodu skutečně doprovází fyzický kolaps, navíc na velmi symbolickém místě. Hrdina dopadá, aby následně mohl znovu povstat. A znovu potvrzuje, jak je důležité v kritických momentech svého života mít kolem sebe ty správné lidi. Průvodce. Průvodce s bezelstným, upřímným a čistým záměrem. Ideálně Průvodce, který vás má bezvýhradně rád.

jesuswlasac
23.01.2024 odpad!

Čo to vlastne bolo a ako sa toto mohlo dostať do svetovej literatúry ?! Moja prvá a určite aj posledná kniha od Salingera ! Víkend priblblého pubertiak, ktorý nevie čo od života vlastne chce a vlastne sa nikam ani nedostal. Zbytočná strata času. Ako klasiku si predstavujem viac psychoanalyz a väčšiu poitu. Ešte teraz sa zamýšľam na tým : Co tým chtel básnik kurva říct ?!?

luca321
12.01.2024 3 z 5

Upřímně jsem čekala asi něco víc. Začátek mě docela zaujal, přišlo mi to jako zajímavé zpracování dobrého tématu. Ke konci mi už ale příběh přišel moc monotónní, pořád se tam opakovalo jedno a to samé. Na druhou stranu se mi líbilo smýšlení i zvláštní vyjadřování Holdena. Celkově to nebylo špatné, ale čekala jsem více akce.

Naďa2411
04.01.2024 1 z 5

Aknihu jsem si poslechla v rámci ČV na tento rok podle výběru z doporučeného žebříčku knih. Děj vypráví puberťák se kterým to "opravdu cloumá". Nedivím se, že v době komunismu byla tato kniha u nás zakázaná, aby "nekazila" naši mládež. Hlavní postava Holden popisuje obyčejné věci kolem něj, vše hluboce rozebírá, je znát, že děj je datovaný v roce 1951, protože tak se dnešní počítačová generace nechová. Americký hoch vulgárně popisuje své sexuální zážitky, hodně kouří, ale vadí mu špinavé a smradlavé lidi. Kniha se mi nelíbila, sama bych si jí nevybrala.

Any26
08.12.2023 5 z 5

Jestli chcete co vědět, tak je to vážně prima knížka. Já jen, že co mě vážně nadchne je kniha, kterou člověk dočte, načeš by si přál, aby byl s autorem ohromnej kamarád a moh mu zatelefonovat, kdy se mu zachce. A jestli chcete co vědět, tak to tahle kniha fakticky je. Bez legrace.

A teď teda vážně. Jsou tomu cca 2 roky, co jsem tuhle knížku objevila a prakticky jedním dechem zhltala. Myslím si, že tahle knížka se skvěle hodí právě do tohohle pochmurného počasí (podzimní-zimní). I když možná ne tak samotná knížka jako obecně Salinger. Salinger byl skvělý spisovatel a jeho díla mě zkrátka baví.
No prostě, Holden Caulfield mi nějakým způsobem přirostl k srdci, i když z jeho chování člověk kolikrát nemusí být dvakrát nadšený.

Pozn. čteno v cizím jazyce. A jsem ráda, že jsem se právě tímto způsobem vrátila k této knížce.

Smolař
17.11.2023 1 z 5

Další příspěvěk do soutěže o nejnesympatičtěší postavu. Holden je prostě otravnej hlupák, kterej si myslí, že sežral všechnu moudrost světa a narazí do zdi pokaždý, když otevře reprák. Že je puberťák ho neomlouvá.
Kniha prakticky o ničem. Nechápu, co je na ní tak světobornýho.

burg
14.11.2023 2 z 5

Výzva 2023 - kniha se žlutou obálkou.
Já vlastně nedokážu říct, jestli se mi to líbilo, nebo ne. Dlouho, předlouho jsem se do knihy nemohl začíst (zhruba první třetina), až jsem to vzal jedním vrzem při dlouhé a nudné směně v práci. Ten frajer byl jednoduše a slušně řečeno na pěst - svým jednáním, chováním i mluvou. Děj nulový, konec vlastně nudný a bez nějakého efektu. Zkrátka škoda času. Velké zklamání.

JanHrnecek
14.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Co k tomu říct? Asi by to byl zajímavý a místy vtipný vhled do mysli puberťáka, který vzdoruje všemu a všem. Ta zkreslenost reality, kdy si člověk představuje, jak před vším uteče. Ta naivita jednotlivých řešení. Ovšem Holdenovi je 19. To už je dospělost. Na základě toho se to u mě celé nepotkalo.

A to věčné opakování vět je opravdu otravné. Ale aspoň jsem se párkrát zasmál.

'' A tohleto je souzeno lidem, kteří v tom nebo onom období svého života hledali něco, co jim jejich okolí nemůže poskytnout. A tak se vzdali hledání. Vzdali se dřív, než vůbec začali hledat.''

m2056
12.11.2023 2 z 5

Na to jak je Kniha v některých kruzích vychvalovana až do nebes tak za mě zklamání a zdlouhavé nic moc

TwoFace
11.11.2023 1 z 5

Teda, to bylo ale o ničem. Ztráta času, fakt, že jo. Úplně mě to deprimovalo...