Kdo chytá v žitě přehled

Kdo chytá v žitě
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38931/bmid_kdo-chyta-v-zite-2OP-38931.jpg 4 4197 4197

Jeden z nejpopulárnějších amerických poválečných románů od klasika moderní literatury. Příběh vyprávěný sedmnáctiletým Holdenem Caufieldem je vlastně popisem necelých tří dnů jeho cesty domů (po opuštění přípravky v Pencey) předvánočním New Yorkem, kdy se Holden konfrontuje s řadou lidí (spolužáci, venkovanky ze Seattlu, prostitutka a její pasák, rodiče, učitel...). Více než putováním prostorem je tato cesta však spíše putováním od nevinnosti k vědoucnosti, od sebeneznalosti k sebeuvědomění, od izolace k pocitu sounáležitosti s okolním světem. Černý humor, jímž je tento svět nazírán, je jednou ze zbraní proti němu: člověka, který není schopen se světu smát, brzy jeho zoufalství zahubí...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Catcher in the Rye , 1951


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdo chytá v žitě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (601)

Talita1
včera 4 z 5

Salinger prináša hlavnú postavu Holdena, ktorý prekvapuje svojou otvorenosťou a neberie si servítku pred ústa. Dej sa odohráva niekoľko dní pred Vianocami a Holden je mladý študent, ktorému to v škole vôbec nejde. Čo mu však ide dobre, to je vyjadrenie svojich pocitov i názorov na svoje okolie. Páčila sa mi tá priamosť aj Holdenova láska k mladšej sestre. Čítalo sa to ľahko a knižka je pomerne tenká.

Česneksmedem
24.07.2024 5 z 5

Z pohledu dědka, který si nepamatuje, jestli si po večeři vzal léky a vyčistil si zuby, který je rád, že ještě udrží svěrače, ale často neudrží myšlenku, se mi tato světová klasika, která se zde hodně čte, jevila jako taková milá blbůstka s červenou loveckou čepicí, o nemnoha stranách, kterou jsem si rád přečetl, ale pravděpodobně už pozítří si z ní toho věru mnoho pamatovat nebudu, natož abych si pamatoval, co jsem za blbosti dělal v pubertě, teda, pokud jsem ji už měl.


BeyondHorizon
29.06.2024 odpad!

(SPOILER) Pro mě naprostá ztráta času. Jde o neuvěřitelně nudnou novelu, která zeje tak specifickou prázdnotou, že se mi zdá, že to může být vlastní snad jen americké literatuře (podobně jako Velký Gatsby).
Celý děj se odehrává v rámci několika dní, kdy sledujeme mladíka, který se tak nějak plouhá životem. Právě ho vyrazili ze školy a neví co by kde by, tak se potlouká po vyprázdněném New Yorku, ubytuje se v pochybném hotelu, vymetá pochybné bary a interaguje s (pochybnými) lidmi. Snaží se zahnat samotu, tak si domlouvá schůzky, které ho pak vlastně ani nezajímají. Jen utrácí peníze a nemá žádný cíl. Všichni ho serou. Všechno je na hovno a ať všichni táhnou někam a nechaj ho na pokoji. A to je vlastně vše, o čem tahle kniha je.
V komentářích, které tuto knihu vychvalují, často vídám názor, že síla této knihy spočívá právě v tom, jak skvěle zachytila tento teenagerský angst a nihilismus a že kousek Holdena je přeci jen v nás všech. Nevím teda jak vy, ale já s Holdenem nedokázala moc sympatizovat. Pokud má někdo takhle moc prázdný vnitřní život, tak je mi to upřímně líto a doufám, že se to zlepší. :) Nicméně souhlasím, že nihilismus a angst byl zachycen výborně. Kniha nastavuje pomyslné zrcadlo a projektuje ven negativní energii, která nejspíš rezonovala s většinou čtenářstva. Budiž, záměr chápu, nicméně se mnou to vůbec nekomunikovalo. Minulo se to účinkem, s Holdenem jsem nedokázala najít společnou řeč. Možná, kdybych se vrátila do té mentality, ve které jsem byla na střední...
Styl psaní byl super a charakterizoval Holdena dost dobře, možná až moc dobře... Vzniklo kvůli tomu něco, co pro mě bylo na hranici čitelnosti kvůli nudě. Četla jsem to snad měsíc, musela jsem se do toho extrémně nutit.
Knihu si interpretuji tak, že je to prostě o životě mladého člověka, jak se srovnává s realitou života ve společnosti, nechutenství, nemožnosti se vymanit z okovů a nedostatečné síly k tomu změnit svoji životní dráhu. Nevyřešené psychické problémy, sebedestrukce. Odtrženost od okolí, nemoct navázat s nikým upřímný vztah a dosáhnout porozumění (jediný pozitivní vztah měl Holden se sestrou a jeho fascinace jejím vzhledem mi přišla... zvláštní). Jenže toto přišlo pouze v několika posledních kapitolách. Na to, aby se toto dílo nazývalo KLASIKOU mi toto přijde neuvěřitelně málo... A to je můj největší problém s touto knihou, že se považuje za "klasiku". Proto také dávám takové hodnocení.
Opravdu by mě zajímalo, co lidi tolik fascinuje na této knize, že je populární dodnes a je neustále zařazovaná do povinné školní četby. Nechce se mi věřit, že to je opravdu jen tím, že se někteří s Holdenem ztotožňují. To by bylo fakt deprimující. Bez legrace. :)

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (12. týden)

21.03.2021


Knižní novinky (15. týden)

07.04.2019


Citáty z knihy (2)

Mezi jiným přijdeš na to, že nejsi první, kdo byl zmaten, vyděšen, a dokonce zhnusen chováním lidí. V žádném případě na tom tak nejsi sám. Bude to pro tebe vzrušení a povzbuzení, až to poznáš. Mnoho a mnoho lidí před tebou totiž mělo stejné trápení, v morálním a duševním slova smyslu, jako máš právě ty.


Věčně říkám: ,Těší mě, že jsem se s váma seznámil, někomu, s kým mě ani dost málo netěšilo se seznámit. Ale když člověk chce žít, musí tyhle věci říkat.


Kniha Kdo chytá v žitě v seznamech

v Právě čtených67x
v Přečtených6 611x
ve Čtenářské výzvě626x
v Doporučených388x
v Knihotéce1 077x
v Chystám se číst1 329x
v Chci si koupit194x
v dalších seznamech61x