Star Wars - Darth Plagueis

Star Wars - Darth Plagueis https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199684/bmid_darth-plagueis-199684.jpg 4 204 42

Darth Plagueis - jeden z nejnadanějších sithských lordů, kteří kdy žili. Netouží po ničem jiném než po moci a obává se jen toho, že ji ztratí. Jako učedník bezvýhradně přijme nemilosrdné praktiky Sithů. A když přijde správný čas, zničí svého mistra. Zároveň však přísahá, že jeho nikdy nepotká stejný osud. Protože na rozdíl od svých předchůdců, Darth Plagueis si nakonec osvojí nejvyšší moc… překonat smrt!... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Star Wars. Darth Plagueis , 2012


více info...

Přidat komentář

FiFoj
14.02.2024 4 z 5

Informační hodnota této knihy pro (nekánonický) vesmír SW je zásadní. Obsahuje celou škálu nových informací od milých malých detailů až po příčiny důležitých událostí z filmové ságy, ale především osvětluje motivace některých hlavních protagonistů a dává jim tím nový hlubší rozměr. V poslední třetině však knize jaksi dojde dech a výrazně ubyde na poutavosti příběhu, což je častý nešvar titulů, u kterých víme, jak dopadnou.

Díra_na_trhu
19.09.2023 5 z 5

Dávno pradávno, to měl ještě Palpatine dlouhé vlasy, klečel na kolenu a podával hlášení. Každý někde začínal. I ten náš imperátor. A tohle je šikovný, machiavelistický příběh o tom, jak bohatý synek ke galaxii přišel.


Lunďák
25.06.2023 4 z 5

Můj komentář bude podobný jako u ostatních - perfektní kniha pro znalce. Doplňuje a navazuje.

JanHrnecek
29.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Co si od světa Star Wars přejete, to zde také najdete. Politické machinace, filozofování nad Sílou, světelné meče, blastery. Spoustu postav, které můžeme znát z televizních obrazovek. Filmy začínají blokádou Naboo Obchodní federací. A tady zjistíme, co všechno tomuto aktu, který rozvířil neklid v galaxii a následně čistku Jedi, předcházelo. Do detailu popsané, skvěle provázané. Mistrovské dílo.

V.Skywalker
12.10.2022 5 z 5

Kvantum odkazů na epizodu 1 a další díla z období republiky jsem hltal stejně jako příběh Plagueise a Sidiouse. Luceno prostě umí.

memphisz
21.08.2022 3 z 5

Obchodní zájmy, politika a politikaření - tak by se dala popsat hlavní témata této knihy. Luceno přichází s příběhem o Darth Plagueisovi, mistrovi známého Dartha Sidiouse (Palpatina). Postupně se od jeho snah o ovládnutí nesmrtelnosti dostáváme k Darth Sidiousovi a k jeho politickému vzestupu z bohatého synka až v nejvyššího kancléře. Plagueis a Sidious úspěšně dokončují temný velký plán na zničení Republiky, Jediů a zavedení vlády pevné ruky Sithů. Konečné vítězství, k němuž zahájil cestu před tisícem let Darth Bane, je na blízku.

Kniha slouží nejlépe jako prequel k Epizodě I. Skrytá hrozba. Nejen proto, že poslední zhruba desetina se událostmi už přímo s filmem překrývá, ale také proto, že je zde vysvětlen původ celé řady motivů z epizod I, ale i II. Dozvíme se původ Dartha Maula, důvod zběhnutí Hraběte Dookua z řádu Jedi, postup zmanipulovaní Syfo Diase k vydání tajného příkazu k vytvoření armády klonů, ale třeba i to, jak se Padme stala královnou Naboo. To vše je zabalené v tuně politiky a obchodu. Čteme tak o zasedání galaktického Senátu a politikaření kolem obchodních zájmů celé řady politiků a korporací, včetně neblaze proslulé Obchodní federace.

Tak jako musel Lucas čelit kritice po uvedení Epizody I do kin, kdy se spíše komorní pojetí Hvězdných válek z původní trilogie proměnilo v politicky-obchodní válku plnou nezáživných proslovů, tak je i znatelně cítit rozdíl mezi knihou Darth Plagueis a například legendou o Darth Baneovi. Nesedne to tedy asi každému, a drobné písmo sazby tomu příliš nepomůže. Celkově ale velmi dobrý dojem a rozestavení figurek a příběhových linek pro filmovou trilogii z let 1999 až 2005.

xbenakk
27.07.2022 5 z 5

Musím uznat, že za mě zatím to nejlepší, co jsem ze světa SW četl. Rochnil jsem si nad intrikami a temným pozadím a kdyby bylo o 200 stran více, vůbec by mi to nevadilo. Darth Plagueis a Darth Sidious jsou vykresleni jako skvělí následníci Darth Bana, mohl by na ně být patřičně hrdý. Kniha by mohla být poměrně zajímavě zfilmovaná, ale asi by to velký kasovní trhák nebyl. Ale představivost, ta mrška jedna nezbedná, ta tady pracovala jako stachanovec na 120%.
Co musím knize vytknout je sazba. Velmi malé písmo, místy pro nás slepce skoro až nečitelné.

DarkAvenger
19.07.2021 5 z 5

Tak vzhledem že můj nejoblíbenější záporák je Palpatine ze Star Wars tak nemohu než dát kníze pět hvězd. Kniha o jeho životě a minulosti se mi moc líbila i kdyz to byla těžší četba o politice ale ta mě nakonec taky zajímá a to nejen v SW světě. Tahle kniha by byla dobrá i jako film.

Zak66
09.07.2021 5 z 5

Opravdu naprosto skvělá Star Wars knížka, která baví od začátku do konce. Postavy Plagueise a Sidiouse jsou neskutečně super. Je tu mnoho narážek a odkazů na dávné Sithy včetně Banea. Člověk se hodně podívá do politiky světa Star Wars a to je skutečně zábava sledovat. Pro každého fandu Star Wars povinnost.

PS: Po druhém přečtení ještě lepší. V mnoha intrikách a plánech jsem se mnohem lépe orientoval. A to i v narážkách na mnohé Sithy.

bafometamendes
05.07.2021 5 z 5

Ne nadarmo je tato kniha považována za jednu z nejlepších knih ze SW světa. Darth Plaguies se stal pro mě třetí knihou ze SW světa a jako ty před ní nezklamala. Nebudu kecat, sice mi prvních 100 stránek trvalo než jsem se do toho vžila, ale stálo to za to!!! Místy mě trochu mátly rasy, kterých je v knize zmíněno mnoho a ne všechny si je pamatuji, tudíž jsem si je párkrát musela vyhledat. To postupné prohlubovaní a poznávání temné strany Síly a ta politika. Sice víte, že Darth Sidious se nakonec chopí moci, ale do posledního okamžiku nevíte kdo z těch dvou Sithů je zákeřnější.
Tudíž můj závěr zní: Vřele doporučuji přečíst všem Star Wars fanouškům :D

Geny
28.04.2021 5 z 5

Naprosto špičkově napsaná kniha. Jen mi bylo líto, že v rámci politikaření a pletichaření se nešlo víc do hloubky, jenže je mi jasné, že pak by to bylo spíš na celou sérii. Ale když si člověk uvědomí, že tohle bylo o dvou sithech a jejich vztahu a ne o příběhu z galaxie far far away, který povětšinou už známe a do jehož rámce je to zasaženo, tak mu dojde, že nejde než dát plné skóre a ještě napsat komentář, jak dobré to bylo

Ailee
27.03.2021 4 z 5

První třetina mě málem odradila. Až když přišel na scénu Palpatin, začal mě děj skutečně zajímat. Jen škoda, že místo tolika dialogů a ničem a spooooustě politikaření, se nenašlo v příběhu více místa na akci. Těch pár záblesků mi rozhodně nestačilo, tudíž, i když bylo rozhodně zajímavé sledovat události, které vedly k prvnímu filmovému dílu SW, pro mě byla kniha vlastně nudná. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla, ale vím, že podruhé ji už do ruky nevezmu. I když musím uznat, že je to zatím nejlepší příběh, kde mají hlavní slovo Sithové, který jsem dosud četla.

Archibalt
01.03.2021 5 z 5

Knihu bych zařadil mezi ty lepší ze Star Wars. Určitě stojí za přečtení.

wullcann38
20.11.2020 4 z 5

Dobrá kniha

daniel6725
19.08.2020 5 z 5

Za mě nejlepší SW knížka, kterou jsem četl. Příběh totiž odkrývá mou pozadí vzestupu mé nejoblíbenější postavy - Sheevy Palpatina. Celý děj vysvětluje, jak mohli zůstat Sithové v posledních letech republiky perfektně skryti, rozkrývá šílenou pangalaktickou obchodně-politickou konspiraci a obsahuje i spousta akce s blastery a světelnými meči.

Köttur
08.06.2020 4 z 5

Kniha byla pěkně psaná, i když jsem se občas trochu ztrácela v politické situaci. Je to trochu náročnější čtení, při kterém musíte znát víc, než jen základní rasy a názvy planet ze SW universa, ale rozhodně doporučuji.

DK_Ronie
04.06.2020 4 z 5

Trochu nerad, ale přeci jen dám jednu hvězdičku dolu. Bylo to poměrně náročné čtení chvílemi. Ačkoli jsem velký fanoušek SW, tak to nemám tak zmáklé a někdy jsem se ztrácel v tom politikaření, označování světů, frakcí a ras. Ale když od tohoto odhlédnu, tak to byla skvělá kniha mapující "temné začátky" velkého sitha Císaře i jeho mistra :-) Výborné pro doplnění kontextu, příběhu. A překvapil mě zejména závěr knihy zasahující vlastně až do Epizody I.

Sorrangar
20.04.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších knih SW! Příběh se čte jedním dechem. Setkáte se s legendárním sithským lordem, mistrem císaře Palpatina, a to od jeho učňovských let plynule k titulu mistra až po tragédii Dartha Plagueise Moudrého. Obsahuje fascinující intriky Sithů, jejich manipulaci s největšími galaktickými korporacemi a vrcholnou politikou s cílem postupně převzít vládu v galaxii (někoho by možná značné zapojení politiky do děje mohlo spíš otrávit, ale mě přesně tohle baví a k filosofii Sithů to perfektně sedí). Perfektně doplňuje děj filmů jako prequel. Dozvíte se detaily o zapojení Naboo do sithských plánů.

Šokovalo mě zjištění, že se děj knihy na konci překrývá dokonce i s filmovou Epizodou I. Nechci spoilovat, ale tenhle fakt ve výsledku dost potěšil, protože celé Epizodě I dává úplně jiný rozměr, přestože na první pohled boří dávno nastavená pravidla ;-)

Jury
27.01.2020 4 z 5

Vyborna kniha, ktera funguje dokonale jako spojovacka s epizodou 1...kdyby tam bylo min politiky a vic akce tak to ma u me plny pocet... Disney se melo vysrat na celou novou trilogii a radsi natocit tohle...

DoubleBreadCZE
16.01.2020 5 z 5

Moc se mi líbí Lucenův styl psaní, ta živost - zejména v první části knihy - a realističnost, nečekaná dravost v Plagueisově vystupování, tak odlišná od veřejných praktik Hega Damaska. Trilogie Dartha Banea byla skvělá, zde se však objevuje zcela nový prvek a je to příjemná změna, přestože rozumím tomu, že nesedne každému. Upřímně jsem věřila, že Luceno musel aspoň jednou dělat v politice, jeho schopnost vnést smysl a logiku do strategií všech korporací a politiků mi přišla obdivuhodná. Vyprávění o Sidiousově cestě k moci a sithském vrcholném obrození dějícím se za záclonami před veškerým světem, ale také o podivném prokletí sithské mysli a jejích touhách, bylo zajímavým smysluplným doplněním filmů a pojetí o této galaxii far, far away. Závěr velkolepý... a velká pohroma tiše přichází na scénu.

Štítky knihy

Star Wars

Autorovy další knížky

James Luceno
americká, 1947
2014  89%Star Wars - Darth Plagueis
2008  80%Zrod Dartha Vadera
2007  78%Labyrint zla
2007  74%Háv klamu
2015  75%Tarkin

Kniha Star Wars - Darth Plagueis je v

Právě čtených9x
Přečtených277x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených38x
Knihotéce172x
Chystám se číst65x
Chci si koupit29x
dalších seznamech4x