hvězdo.kupa hvězdo.kupa komentáře u knih

☰ menu

Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Ve čtení fantasy nejsem tak úplně zběhlá, a tak ze startu prosím o prominutí, že mé hodnocení není vyšší.
Chyběl mi ten spád událostí, neustávající napětí. Oproti filmu, který byl doslova nabitý emocemi a peripetiemi přátelství, v knize převládají části popisující jak moc svítilo slunce a kterým směrem vlála tráva.
Když už se mi z něčeho zatajil dech, o větu dál jsem mohla s klidem vydechnout, protože se žádné vzrůšo nekonalo. Přiznám se, že "zhltla" jsem doopravdy až posledních deset stránek, když se společenstvo rozpadalo, jinak jsem knížku louskala poctivě, ale pomalu.
Neznat filmovou trilogii, asi bych vůbec nevěděla, která bije. Ale vzhledem k mým sympatiím k Pánovi prstenů se pustím i do dalších dílů a budu doufat, že jejich putování nabere trochu rychlejší spád. :)
A jen tak na okraj: zjištění, že moje oblíbená scéna, kdy se dává společenstvo dohromady (Já budu tvůj meč! Já tvůj luk! A já tvoje sekera!), je jenom ve filmu, bylo pro mě lehkým zklamáním :D

10.05.2018 3 z 5


Jeden plus jedna Jeden plus jedna Jojo Moyes

Na začátku jsem byla děsně napjatá, uprostřed už mě ta romantika začínala nudit, blízko ke konci jsem za každou kapitolou v duchu vykřikla: "Cože??!" a na konci už mi bylo jasné, jak to s nimi dopadne.
Možná mi přišel trochu únavný ten kontrast mezi extrémní chudobou a extrémním bohatstvím, který mi byl neustále připomínán. Ale jinak vesměs uklidňující čtení, takové to, co je potřeba občas zařadit mezi to kriminálno, nereálno, depresivno ...

04.04.2018 3 z 5


Zpívá, zpívá, každý pták Zpívá, zpívá, každý pták Evie Wyld

Protože seriál McLeodovy dcery je moje srdcová záležitost, těšila jsem se na tento příběh z farmy, o samostatné nebojácné ženě.
Prvních dvě stě stran jsem byla zmatená, netušila jsem, o co vlastně jde, a na těch posledních dvaceti stranách jsem pochopila prolínání současnosti s minulostí a to, že současnost je vyprávěná popořadě, kdežto minulost zpětně. Za tento nápad dávám plusový bod, i když v tom byl chaos.
Ale stejně nedokážu říct, o čem to vlastně bylo. Co byla ta děsivá věc jsem se nedozvěděla a to nedokážu odpustit. Fantazie má v knihách místo, ale vocaď pocaď.
Knížka podle mě postrádá jakoukoli pointu, zápletku, ponaučení - cokoli. Možná, kdyby měla víc stránek, víc slov, pustila mě blíž. Zase jsem se nechala zlákat krásnou obálkou... ;)

20.03.2018 2 z 5


Můj kámoš Ježíš Můj kámoš Ježíš Lars Husum

Brácha mi koupil knížku k narozkám. Podezírala jsem ho, že především kvůli "cool" názvu, a možná že jo, ale ačkoli jsem se bála, co to bude za zvrhlé čtení, byla jsem příjemně překvapená. Ano, je to zvrhlé, je to jednoduché, ale v jednoduchosti je často krása a mně to tady úplně vyhovavalo.

05.03.2018 4 z 5


Řeky Londýna Řeky Londýna Ben Aaronovitch

Tuhle knížku jsem nedočetla :-O Fakt jsem chtěla, ale nešlo mi to. S Harry Potterem, jak hlásá obálka, to nemá pranic společného, možná to není špatná knížka, nedokážu posoudit, asi jsem sáhla do špatné části fantasy oddělení :D

05.03.2018


Geraldova hra Geraldova hra Stephen King

Samota je podle mě jedna z nějděsivějších věcí. Ve spojení s bezmocí je to pro mě dostatečná dávka děsivého napětí.

05.03.2018 5 z 5


Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Myslím, že při tomhle čtení jsem vydechla až, když jsem zaklapla desky. Byla to pecka, dlouho se mi nestlo, že by mě tak strašně moc překvapil konec. Ještě dlouho jsem to vstřebávala a pěla ódy :D A hrozně mě potěšilo, že se to chystali zfilmovat s hvězdným obsazením. Což mě ve výsledku nepotěšilo vůbec. Natáhnout toto skvostně napínavé dílo do sedmi dílů bylo podle mě hrozně na škodu a závěr, ta původně nejvíc struhující část, tu natočili v pěti minutách a šlus. Vizuelně hezký, ale málo překvapivý. Být vámi, rozhodně dám nejdřív přednost knížce!

02.03.2018 5 z 5


Jeden deň Jeden deň David Nicholls

Film, to je prostě srdcovka jak blázen a jsem asi ráda, že jsem ho viděla dřív, jiank bych k hlavní hrdince neměla tak blízko. Krásná romantická knížka, která má místo v mé knihovně. Ale film miluju víc :)

02.03.2018 4 z 5


Drobný poklesek Drobný poklesek Jan Ellison

Moc nemusím to neustálé skákání z přítomnosti do minulosti a zase zpátky, obzvlášť, když to autor neumí podat tak, abych z toho neměla hlavu jak pátrací balón :) Až dokonce jsem moc nevěděla, o čem čtu, "o co jí vlastně jde". Jednou stačilo.

02.03.2018 2 z 5


Nádherně tlustá čili Buchty nejsou řešení Nádherně tlustá čili Buchty nejsou řešení Jen Lancaster

Proč někdo nemůže překousnout, že knížka byla z většiny o tom, jak se hlavní postava snažila samu sebe dokopat k hubnutí? Vždyť to je v hubnoucím procesu podle mě to nejhorší. Jistěže to omílala pořád dokola, protože každý, kdo se chystá zhubnout si to omílá pořád dokola, je to opruz v knížce, stejně jako v realitě. Ale autorka to aspoň dokázala podat s humorem, protože při neúspěšném hubnutí člověku nic jiného nezbývá. Cesta k hubnutí je podle mě opravdu dlouhá (pro nás obyčejné nijak extrémně ctižádostivé smrtelníky) a nejhorší je prostě začít. Každý, kdo tohle někdy zažil, se podle mě musí nad touto knihou aspoň párkrát pousmát.

02.03.2018 3 z 5


Hobit (alebo Cesta tam a späť) Hobit (alebo Cesta tam a späť) J. R. R. Tolkien

Kdysi dávno, u babičky na prázdninách... Zhltla jsem hobita, ačkoli jsem zase měla tisíc předsudků ( vždyť je to fantasy, vždyť je to strašně starý a bla bla). Byly to neoprávněný předsudky. A stejně tak jsem měla až doteď předsudky vůči trilogii Pána prstenů (vždyť to bude moc složitý, vždyť už znám filmy nazpamět a bla bla). Ale nakonec už na mě Společenstvo prstenu čeká v poličce, protože tohle chci zažít znova.

02.03.2018 5 z 5


Chata v Jezerní kotlině Chata v Jezerní kotlině Jaroslav Foglar

Rychlé šípy byly pro mě nejlepší ve všech podobách. A tenhle příběh o přátelství jim v mém srdci dost konkuroval a ještě dneska, po patnácti letech, si umím vybavit, jak mi bylo dobře, když jsem tohle četla.

01.03.2018 5 z 5


Dcery Lamače kostí Dcery Lamače kostí Ted Dekker

Navzdory takovému "hnusnému ději" mě to potěšilo. Byla to má jedna z prvních zkušenností s thrillerem, možná, že dnes už by mě neuchvátila, ale tehdy tedy rozhodně ano, proto doporučuju spíš thrillerovým začátečníkům ;)

01.03.2018 4 z 5


Dcera sněhu Dcera sněhu Eowyn Ivey

Ano, na tohle ráda vzpomínám, baví mě tady ty příběhy uprostřed hnusného nevlídného studena, kdy se postavy musí vypořádat především samy se sebou. A to teda každý neumí.

01.03.2018 5 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Moje první Kingovka. Moc nadějí jsem do ní nevkládala. Ale to proto, že jsem tehdy byla Kingem nepolíbená. Taky jsem si myslela, že název je chyba tisku. Dnes už se tomu směju a s láskou vzpomínám na tohle první seznámení s "Kingzávislostí" :)

28.02.2018 5 z 5


Život po tobě Život po tobě Jojo Moyes

Druhý díl mi přijde jako zbytečné pokračování, plné zbytečných "neuvěřitelných" náhod, zbytečně velká love story o úplně jiné Louise, které si vynutili čtenáři. Tvářím se, že to není pokračování svého prvního dílu, abych si nepokazila dojem z něj.

28.02.2018 3 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Konečně příběh s obyčejnou holkou, která se nevrhá do všeho po hlavě tak, jak je to dneska moderní, a které vážně věřím, že je obyčejná a spokojená se svým obyčejným životem. Slaďák konečně z trochu jiného soudku. Chytlo mě za srdce. Film překvapivě stejně skvělý, jako jeho knižní předloha.

28.02.2018 5 z 5


Nejdražší dcera Nejdražší dcera Elizabeth Little

Nadchlo mě to, co psali na obálce, ale příště už jim nebudu tolik věřit :D Též jsem se ztrácela v postavách, a taky v těch, které tam neměly žádný zásadní význam, tudíž nevím, proč mě musely zatěžovat. Vlastně mám ráda, když mi autor trochu jasně řekne fakta, tady to rádoby tajemné vyprávění oklikou, za které na konci ani nedostanu odměnu, mě dost nudí.

28.02.2018 1 z 5


Báječné dny Báječné dny Raphael Montes

Ale tak bylo to trošku psycho, nu co už. Taky moc nefandím ději, ve kterém se pořád běhá se džbánem pro vodu a to ucho se ne a ne utrhnout. A jemu to prostě pořád prochází a mně to zároveň dochází, že tady se někdo očividně snažil natáhnout zápletku, až to bolí. Ale v tomto případě mi to nijak zásadně nevadilo, ve mně pořád převládalo nadšení té původní myšlenky - jak nacpat holku do kufru. A on ji tam cpal často a mně se to prostě líbilo :D

28.02.2018 4 z 5


Marley a já aneb Život s nejhorším psem na světě Marley a já aneb Život s nejhorším psem na světě John Grogan

Jo, nejenže roním slzy pokaždé u filmu, ale i u knížky se mi svíralo srdce. První milou zprávou bylo, že film má knižní předlohu, takže jsem do ní vložila své naděje a ona mi to oplatila vtipným, láskyplným vyprávěním o nelehkém soužití se čtyřnohým přítelem. Zvířecí bezmezná oddanost mě vlastně vždycky dostane do kolen.

28.02.2018 5 z 5