Jeden deň

Jeden deň https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92535/jeden-den-92535.jpg 4 932 217

Román z prostredia súčasnej Veľkej Británie o vzťahu medzi mužom a ženou, ktorí sa spoznali na vysokej škole a napriek vzájomnej príťažlivosti sa rozhodnú, že zostanú najlepšími priateľmi. Lenže môže existovať skutočné priateľstvo medzi mužom a ženou? Nie je to skôr láska? Dexter a Emma sa zoznámili na vysokej škole a napriek vzájomnej príťažlivosti sa rozhodli, že zostanú len priateľmi. Dvadsať rokov, počas ktorých sledujeme ich osud, si budú vzájomne prenikať do sŕdc, pomáhať si aj ubližovať, zbližovať sa aj vzďaľovať, aby nakoniec pochopili, že najšťastnejší sú, keď sú spolu. Lenže niekedy môže najdôležitejšie rozhodnutie nášho života prísť príliš neskoro... Román je plný vtipných postrehov, vypointovaných príbehov a skvele zaznamenaných ľudských pocitov dvadsiatnikov, tridsiatnikov a štyridsiatnikov. Na pozadí ľúbostného príbehu autor odkrýva prednosti a nedostatky všetkých generácií naprieč spoločenským spektrom. Ako s postavami zamáva život? Ako naplnia svoje ideály? Kto sa prepožičia kompromisom?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

One Day , 2009


více info...

Přidat komentář

keselylenka
07.03.2024 4 z 5

Moc příjemné čtení, hezký příběh, který mě chytil za srdce. Z postav mi bohužel většinu knihy nebyla sympatická ani jedna. Uvidíme, co seriál na netflixu

monushka
24.02.2024 4 z 5

Na Netflixu mě podle popisu zaujal seriál Jeden den. Když jsem zjistila, že je podle knižní předlohy, bylo jasné, že před shlédnutím seriálu si musím přečíst knihu. Bylo to moc pěkné čtení, kdy jsem mohla strávit několik let se dvěma hlavními hrdiny a jejich osudy.


Lenisk@
22.02.2024 4 z 5

Film znám už spoustu let a vždycky se mi líbil, takže jsem se rozhodla, že je načase konečně přečíst předlohu a všimnout si detailů, které se do filmu určitě nemohly dostat. Popravdě Dex i Em mi v určitých okamžicích svého života lezli na nervy, jindy jsem je jen mohla obdivovat a fandit jim, aby se konečně jednou potkali ve správné době. Škoda jen, že to nebylo mnohem dřív.

MíšaS.
26.12.2023 2 z 5

Co se mě týče, tak ten konec to zazdil úplně... Chtěla jsem dát tři hvězdy, není to žádný zajímavý příběh, podobných jsem četla a viděla již spoustu, ale za ten konec jednu ubírám, zbytečné melodrama. Kniha mě prakticky nebavila již od začátku...

Ivanule
15.12.2023 5 z 5

Naprosto dokonalá kniha, příběh o Dextrovi a Emmě, kteří se seznámí na konci školy, a v jedné chvíli si slíbí,že zůstanou kamarádi a budou se sházet každý rok,přesně v tento den v červenci,a pokud se do 40 nevdá Emma nebo neožení Dexter vezmou se, a jak to tak v kamarádství bývá, tak i je potkává za ty roky lepší a horší dny a samozřejmě i jejich kamarádství utrpí občas nějaký ten šrám. Ale autor vše vystihl nadmíru výborně a my se na konci dozvídame,jak to nakonec s Dexem a Em, s Em a Dexem dopadne:) A můžu doporučit i film:)

kristleko
27.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Proměny životů dvou obyčejných lidí, nasvícené dvacet let po sobě vždy uprostřed léta na den svatého Swithina. Dex & Em, Em & Dex... Ti dva působí naprosto opravdově a jejich vztah i charaktery se na těch čtyřech stovkách stran obnažují až na dřeň. Emma se životem protlouká, jak dovede. Je to trochu zasněná intelektuálka, ale ryzí, poctivá a jdoucí si za svým snem aspoň trochu zlepšit svět kolem sebe (ať už učením, divadlem nebo literaturou), ale nevěří si a to jí dlouho sráží. Co ona postrádá, tím Dexter přímo oplývá - penězi od rodičů, sebevědomím hraničícím s narcisismem... Ne že by sny neměl, ale omezují se na slávu, blahobyt a zábavu. Propadá pozlátku televizního byznysu, alkoholu, drogám, chová se jako nedospělý a bezcitný floutek. Co takové dva lidi může spojovat...? Jejich křehký romantický příběh stojí na čtyřech silných rozhovorech (v Egejském moři, před restaurací Poseidon, na svatbě Tilly a v pařížském bytě) plných něhy, špičkování, ale i ironie a bolesti. Sledovat všechny ty roky jejich protínání a míjení sice je leckdy hořké, ale ve všech těch životních zvratech přetrvává naděje. Jako by ty dva pojilo jakési nezničitelné pouto. A až v samém závěru (kdy už je vše nenávratně ztraceno) přichází ten chybějící střípek, že je k sobě svázal ten magický "den poté", přitom tak všední - ospalé ráno, kocovina, výšlap nad kopec nad městem... a jediný polibek, kterým "všechno začalo"... Tento jediný úkrok od přísné chronologie vyprávění mu dává ohromnou sílu. Nakonec je to ale "jen" literatura, takže tragickým koncem (bez něhož by však poslední část nebyla zdaleka tak silná) se přece není třeba vázat. I když takový někdy život je, že nadělí citrony, ze kterých limonádu prostě neuděláte... Lze ale přemítat, jak by Dex & Em dopadli, kdyby on odeslal dopis z Indie, kdyby ona řekla "ano" na dovolené v Řecku nebo kdyby se zkrátka v nějakém okamžiku zachovali jinak. A byli by pak šťastní...?
Z knihy plynou dvě poučení do mezilidských vztahů. Za prvé, neexistuje nic jako "špatné načasování". Když totiž potkáte toho pravého, kdy jde vše hladce a konverzace nevázne, tak je třeba to zkusit, jinak se ze života stane potácivé zkoušení metodou pokus-omyl, zkrátka mrhání časem. A za druhé, nesmíme zanedbávat vztahy s lidmi, kterým na nás záleží a mají nás rádi, a myslet si, že někoho máme "jistého", jako záložní plán pro případ, že neklapnou nějaké lákavější plány. Není to kniha o tom, že přátelství mezi mužem a ženou nemůže existovat, jako spíše že skutečná láska znamená, že váš partner je současně vaším nejlepším přítelem a že víte, že je přes všechny své chyby a slabosti v jádru dobrým člověkem (a proto mu třeba dáte další šanci). Téma osudového a přitom nenaplněného vztahu mě vždy dostane; ač o něm byla napsána řada knih, Jeden den je z nich nejsilnější, má svižné dialogy, jemný humor a skvěle navozuje atmosféru 90. let (což asi ještě více vyniklo v anglickém originálu). K románu se rád znovu vrátím, už ale těžko zažiju ten pocit, jako když jsem jej dočítal dlouho do nedělní noci se slzami v očích a pak nemohl spát, protože mi hlavu zaplnili Dex & Em. (10/10)

knihomolka525
30.09.2023 2 z 5

Další zklamání.Přeskakování v časových úsecích života aktérů sem a tam.Až promiskuitní život Emmy a Dextra.Prostě v polovině mě to přestalo bavit číst.Obzvlášť, když není čas nad tak objemnou knihou sedět

Radimka
17.07.2023 4 z 5

Tak se mi to tady nějak rozbilo. Smazalo se mi přečteno a tak už nevím, co jsem si napsala. V knižce mám napsáno docela dobrý, tak asi dobrý. Viděla jsem i film, ale nevím, jestli před nebo po. Láska a míjení mezi obyčejnou holkou a sympatickým osamělým frajírkem.

janas118
11.07.2023 5 z 5

Úžasně napsaná kniha!

Calinda
06.04.2023 5 z 5

Na jedné straně přemýšlivá, inteligentní, zodpovědná a vždy spolehlivá, avšak lehce upjatá, trochu zahořklá, kousavá a sem tam nudná Em, na druhé straně neobyčejně atraktivní, nebezpečně přitažlivý, extrovertní a bezstarostný, od kolébky velmi dobře finančně zajištěný Dex, který bere vše, co mu jeho lehkomyslný život nabízí - chvilkovou slávu, hromady ženských, jeden tah za druhým, chlast, drogy... Em je holka do nepohody, Dex chodící red flag. Ty dva k sobě něco neodolatelně přitahuje. Em se snaží žít spořádaný, průměrný a společensky přijatelný život, Dex neví, co bude večer, natož za týden a každou chvíli něco šíleně podělá. V životě však tápou oba dva stejně. Ano, je to klišé jako hrom. Ale velmi dobře napsané klišé. Mám moc ráda tuhle knížku, četla jsem ji podruhé a určitě ne naposledy, mám ráda autorův styl psaní (ve všech jeho knihách), oceňuji nápad na příběh odehrávající se vždy jeden den v roce, líbí se mi sarkastické a vtipné dialogy mezi hlavními postavami, ke konci se mi i lehce zamlžil pohled... Všichni jsme jistě poznali v životě nějakou Em (pokud jí přímo nejsme) a toužili poznat (ale jen na chvilku) nějakého Dexe...

sBety
04.03.2023 5 z 5

Em & Dex. Dex & Em. Knížku jsem našla v knihobudce a četla ji v angličtině, takže mi to trvalo déle a mám pocit, jakobych s nimi prožila opravdu těch 20 let. Zajímavý koncept, dostat vždy jen každoroční jednodenní náhled do jejich životů. Po dočtení posledních kapitol brečím, budou mi chybět.

nada3314
28.02.2023 5 z 5

Brilantní britský bestseler. Úžasný romantický příběh. Určitě jsem nečetla naposledy. Užívala jsem si každou stránku.

mekkejla
16.10.2022 3 z 5

(SPOILER) Hodně jsem se na ni těšila, ale bohužel moje očekávání nenaplnila. Ema mě štvala s tím jak se neustále nesmyslně shazovala a Dexter ten mě fakt vytáčel do vrtule. Fakt nechápu, jak do něj mohla být některá zblázněná. A nejhorší byla kapitola, kde se staral o mi miminko... No a ten závěr??? Tolik stránek kvůli tomu, aby to pak dopadlo takhle? Ne, moje oblíbená knížka to nebude.

Sagisia
27.08.2022 4 z 5

Těžko se mi hledají správná slova... Naprosto mě dostávaly vtipné rozhovory mezi Emmou a Dexterem. A jednotlivé autorovy myšlenky, které do knížky vložil (plus citace Thomase Hardyho v kapitole Tři výročí, z té mrazí). Podle mého názoru je to právě ta přidaná hodnota, kvůli které je kniha tak oblíbená. Třeba ve filmu mi přišly dialogy hrozně osekané, proto se mi tolik nelíbil. Příběh byl občas trošku zdlouhavý, přeci jen 20 let je dlouhá doba. Ale myslím, že to docela stálo za to.

pavlina4737
10.08.2022

(SPOILER) Tahle kniha byla jedna z těch knih, do kterých jsem se nemohla ze začátku dostat, ale po měsíci čtení jsem se do ní začetla. Podle mě skvělý příběh o tom, jaký vlastně život je a jak se mění každým rokem. Jen s tím koncem mám docela problém a předstírám, že Dex a Ema mají svůj happy ending.

Sixtínka
01.08.2022 3 z 5

Taký priemer.
Niektoré pasáže boli celkom pekné, iné zas hrozne zdĺhavé. Celkovo ma to ktovieako nechytilo. Navyše, ja by som Dextera už dávno poslala do riti - a nechápala som, prečo to Emma nespravila tiež a prečo za ním vždy pribehla ako poslušné hlúpe šteňa. Bol to obyčajný pako.

Hani_cerna
30.07.2022 5 z 5

Naprosto boží knížka od začátku až do konce…

Jiitush
30.07.2022 5 z 5

Tohle je asi moje nejoblíbenější kniha. Četla jsem ji už potřetí v průběhu šesti let a pokaždé se mi ten příběh zdál jiný. Je to tím, že já sama čtu román vždy v jiné životní fázi a do postav (především do Emmy) si promítám svůj vlastní život a porovnávám se s nimi. A tak nějak mě uspokojuje vědomí, že pochybovat sám o sobě a nevědět, co se životem, je vlastně úplně normální.

Tess.96
20.07.2022 2 z 5

Kniha je dlouhá, má několik zdlouhavých pasáží, které mě hodně nudili. V první polovině knihy si obě postavy neustále stěžují na to jak je dospělý a nestudentský život těžký. Je mi 26, vím jak těžké to je a nepotřebuju si o tom ještě číst Celkově jsem byla hodně frustrovaná a naštvaná a hlavní postavě Dexterovi bych nejraději dala přes hubu, jak se někdy choval. Prostě kniha a příběh jako takový se mi nelíbil a šel úplně mimo mě. Jsem zvědavá jak se mi bude líbit film.

KatkaP.
11.07.2022 3 z 5

Z příběhu jsem byla nadšená, dokud nepřišel ten zlom na konci a ten to všechno zabil:( dočetla jsem to jen, aby se neřeklo,už to bylo břitké a o ničem:(