HiRes HiRes komentáře u knih

☰ menu

Levhart Levhart Jo Nesbø

Kult Harryho Holea a Jo Nesba doplnila dalsi skvela kniha. Sice rozsahlosti nejvetsi, ale to neznamena, ze mene kvalitni, naopak prectete 100 stran a zda se ze jich bylo 10. S knihou jsem mel jediny problem, mnohokrat se tam objevilo slovo prizrak ... chvili jsem premyslel, kterou ze to knihu ctu :-).

30.11.2013 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Bláznivě úžasné, vtipné a jednoduše psané. Stoletý stařík, který točil světem :-) Na knize je znát, že má autor rád Haška a zřejmě hlavně Švejka.

25.10.2013 5 z 5


Válka za bílého dne Válka za bílého dne Peter V. Brett

Paráda, Brett se posouvá dál a dál, po dočtení poslední kapitoly mi bušilo srdce jak pominuté a mozek pracoval na plné obrátky. Ale to neznamená, že zbytek knihy byl špatný, ba naopak byla to paráda, opět jsme se zase podrobně dozvěděli o další postavě. Nevím proč Brett chce abychom měli Ineveru a Jardira rádi, ale tím, že píše o jejich životě samostatně, a popisuje nám jejich ne moc lehký život, tak mám rád i tyto "záporné" postavy.

20.10.2013 5 z 5


Exploze Exploze Liza Marklund

Velice oceňuji autorčin popis práce reportéra, včetně komunikace s policií a obyčejnými lidmi. Občas trochu zdlouhavé, ale když to vezmeme vše dohromady vyšla z toho kvalitní a zajímavá kniha.

08.09.2013 4 z 5


Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Čtivě napsáno, ale příběh byl horší. Většinu času se děj táhne, a konec, kde se toho děje nejvíce autorka napíše do pár stran. Najde se i mnoho kvalitních nápadů, které okořenily a zachránily tuto knihu.

08.09.2013 4 z 5


Odplata Odplata Anders Roslund

Něco málo by se dalo změnit, ale to snad všude ne? Rychlé prozrazování zápletek, které se dali natahovat, možná trochu pomalejší tempo, ale jinak prostě super. První kniha o trestu smrti a asi to jde znát, že se mi to líbilo o to víc. Narozdíl od boxu, jsem ke knize přistupoval jako k projevu emocí a tolik se nezaměřoval na děj, takže jsem se nenudil. Jediné co považuji za škodu je, že jsem stále ještě nepřilnul k Ewertovi, není to pro mě hold srdeční postava, ale naopak k odsouzenci na smrt ano :-)

22.08.2013 5 z 5


Box 21 Box 21 Anders Roslund

Často se psalo, že je to kriminálka, tak jsem ze začátku k této knize přistupoval, což byla chyba, jelikož jsem se začal nudit. Jakmile jsem po pár stránkách pochopil, že to žádné klasické krimi nebude. A udělal to co určitě autoři zamýšleli, vcítil se do pocitů postav, hned to bylo mnohem lepší. Díky vášni pro kriminálky mě závěrečná, slangem, "jobovka" moc nepřekvapila.... Ale vskutku povedené dílo :-)

22.08.2013 5 z 5


Tajemství Turínského plátna Tajemství Turínského plátna Sam Christer (p)

Provedení podobné jako u Odkaz Stonehenge...., ale ne tak povedené. Plusem knihy jsou možná tak krátké kapitoly, takže na léto k vodě jak dělané, a fakta o Turínském plátnu. A nakonec velké mínus, za celkem neuzavřený konec, což je k zbláznění, hlavně u několika postav se kterými nevíme co se stane. Knize vesměs chybí to pravé překvapení a napětí....

22.07.2013 3 z 5


Spasitel Spasitel Jo Nesbø

Trochu slabší než jiné Nesbovi knihy, ale stejně to bylo skvělé počtení. Nebylo tu to známé napětí, které bylo u předchozích dílů.

09.06.2013 5 z 5


Game Game Anders de la Motte

Asi druhá kniha u které jsem měl hned na začátku chut ji odhodit, jelikož mě začátek moc neuchvátil a hlavně jsem tam vůbec nepobíral tu druhou dějovou linii, úplně mi narušila mé natěšení na "HRU". Asi až po xx (desítkách) stránkách konečně člověk pochopí proč to tam je a hned je to lepší. Dalo by se říci, že ro autor napsal tak jak mu narostla huba, hlavní postava nadává, říká hlášky atd.. takže relativně věrohodně vystihuje situaci v níž se HP (HP - Henrik Pettersson, HP - Hlavní postava.... jak chcete) objevuje. Pokud mohu poradit dočtěte knihu už jen kvůli konci, kde se dozvíte pár překvapivých zjištění :-) Uvidíme jak dopadnou další dvě díla tohoto autora :-) BB yours LB :-P

08.05.2013 4 z 5


Apokalypsa Apokalypsa Mario Giordano

Poprvé jsem o této knize slyšel jako o digirománu, což mě zrovna nenadchlo, ale námět byl dobrý a říkal si, že pokud by to byla kniha, tak bych do toho šel...... no a co nevidět se tak stalo.
Jako fanoušek tohoto žánru a hlavně tajných sekt na okraji církve, jsem si přišel na své :-) Akční od začátku až do konce, smrti požehnaně, to je pravda, ale popisy nejrůznějších technik mučení nebyly zas tak hrozné. Zápletka zajímavá, rozuzlení takové slabší a příliš rychlé, ale já bych to lépe nenapsal :-) Trochu složitější na pochopení a pokud jste zárověn fanoušci kriminálek jako já, a dobře si pamatujete průběh knihy, tak budete "nadšení" z konce, kdy vám poslední díl skládanky na poslední stránce poslední kapitoly vyrazí dech, protože je to neočekávané a dá vám to ještě víc otázek. :-) Epilog Vám řekl a zároven neřekl vůbec nic, ale tajuplnost provází celý tento román, tak proč ho tak i neukončit.

Mě se to líbilo :-) a vám ostatním hodně štěstí při čtení.

11.04.2013 5 z 5


Heatová a vlna žáru Heatová a vlna žáru Richard Castle

No čekal jsem víc, ale už jsem možná rozmazlený od Nesba...... Příběh nijak složitý, ale zase, což už se jen tak nevidí, je zde popsána klasická policejní práce a sestavení střípečků děje, může se to zdát nudné, ale také nemusí. Jinak se mi líbil konec, kdy skoro včechny postavy v knize až na Rooka vědeli kdo je vrah a vy jste mohli společně s Rokem už jen hádat.

03.04.2013 4 z 5


Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Tak další část Harryho života za mnou, chápu tu ostatní nemilé komentáře, protože jakmile si nevytvoříte během minulých knih vztah, nemůže Vás tato kniha bavit. Ale jelikož já Harryho "zbožnuju" :) můžu říct, že to byla, zvláště konec, naprostá pecka, u které se mi nervozitou klepaly kolena jak to jen dopadne. :-) Víc už neřeknu, ale kniha od knihy je lepší :-)

30.03.2013 5 z 5


Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Asi jsem se unáhlil, když jsem dal Netopýrovi 5*......... Kolik mám dát Nemesis??? 6 hvězd? 7 hvězd? :-) No pokud to tak pujde dál, tak budu jako čtenář šťastný, ale jako hodnotitel ne :-)

25.03.2013 5 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Napíšu to stručně: Děkuji bohu a Knize Zlín, že mi umožnila si přečíst začátek Harryho Holea.

20.03.2013 5 z 5


Konec světa & Hard-boiled Wonderland Konec světa & Hard-boiled Wonderland Haruki Murakami

Jedniná kniha od Murakamiho, ze všech co jsem četl, která skončila jinak než ostatní. Sice se jako vždy nic nedozvíte od plic, ale bude to dostatečně naznačeno (pro ty co neznají Murakamiho). Až po týdnu a jedné další přečtené knize si dovolím něco k této knize napsat, jelikož jsem po přečtení byl více méně neschopen vůbec něco říct na adresu této knihy. Dvě linie, které jdou soběžně s sebou v knize, vám dá hned nazáčátku několik verzí, jak to asi může být. Jsem moc rád, když můžu během knihy řešit nějakou tu záhadu. Záhada skončí asi někde k třetí čtvrtině, ale stále doufáte, že nějaká další přijde, co Vám zase zamotá hlavu. Bohužel nepřijde....... namísto toho se dostaví skoro deprimující, ale přesto optimistická část, která nutí čtenáře nepřestat číst. Víc nebudu psát jinak vše prozradím........ Prostě po Murakamiho knihám mám vždy chuť si o nich s někým promluvit..... :-)

16.03.2013 5 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Knihu jsem si koupil zcela náhodou, když jsem šel pro skoro vyprodaného Netopýra. Kniha mě zaujala "zvláštními" a hodně rozpolcenými recenzemi na film. A jelikož jsem film neviděl a věděl jsem, že má za chvíli vyjít, tak jsem se skoro ihned po zakoupení s libostí do knihy pustil.
Kniha sama o sobě, asi jako každá jiná má lepší, ale i hosrší části. Každá povídka měla zajímavý děj, až na jednu a to s Luisou Reyovou. Tato povídka byla pouze jednoduchou a nudnou kriminálkou (a možná ani to ne). Jinak pointa knihy? No na to jsem celou dobu nemohl přijít až jsem si domyslel, že skoro žádná není, až na místy zajímavou provázanost mezi jednotlivími ději.
Jinak skvělá četba. Jinak jak píše Disease, to hold je v tomto světě, jak s hudbou (např. Open your eyes od Guano apes, dokud nebyla píseň ve S.W.A.T, nikdo si jí nevšiml, a když ano, tak byla strašná, po filmu..... nejlepší :-X), tak s knihami.

16.03.2013 5 z 5


Tajná zbraň Tajná zbraň Nicola Marni (p)

No co si budu namlouvat, číst se to dá úplně lehce, ale že by to bylo něco zázračného, to říct nemůžu. Taková klasická kriminálka, kdy se dá předpovědět skoro každý krok, který se stane. Osobně jsem podle názvu TAJNÁ ZBRAŇ doufal v nějakou záhadu do poslední chvíle, ale zbraň je nám odtajněna hned na první stránce, což mě uzemnilo a neměl jsem skoro chuť číst dál. Nakonec jsem dočetl a nejsem naštvaný, ale taky se vůbec neoplývám. No nebudeme si nic namlouvat, TALLINSKÉ SPIKNUTÍ jsem nečetl, ale z této knihy bestseller nebude. :-) Dám jí ale 80%, hlavně za nápad s radikálními stranami, opěvující Hittlera.

01.03.2013 3 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Popisů děje knihy a vytahování jejích předností tu už bylo dost. Tak bych zkusil svůj příspěvěk ke knize pojmout trochu jinak.Nejlépe bych jí přirovnal k žene, k lásce a vášni k ní.Když se na knihu podívám vidím útlou prostou knížečku, ale jelikož znám jejího autora vím, že to bude "divoká" četba. Když jí člověk otevře a začte se do prvních stran, jako by prožíval chtíč, jakmile jí odložíte, začne se vám skoro až stýskat a hned jak je znovu před vašima očima, začne takové to proslulé šimrání v podbřišku. Jakmile se blížíte ke konci, ani si to neuvědomujete, ale pak zničehonic, i když zbývá ještě několik stran knihy díky doslovu, je konec.Asi stejně jako hlavní hrdina knihy Tóru několikrát četl Velkého Gatsbyho, tak já si 100% přečtu ještě v budoucnu tuhle knihu.

22.02.2013 5 z 5


Cesta sněžných ptáků Cesta sněžných ptáků Robert Lyndon

Kniha, o které nevím co si mám myslet...... Když jsem začal číst byl jsem uchvácen, jak může i obyčejný popis a skoro žádná akce zabavit, v průběhu jsem vystřízlivěl a byly pasáže, do kterých se ne a ne zabrat. A pak se překlenula kapitola a zničehonic to zase bylo záživné, po většinu času, až do konce. V celkovém množství můžu říct, že silná většina knihy opravdu zabaví. Ohledně zbytku - nápad..... skvělý. Popis historické krajiny a pomíjivých vzahů.... reálný, u krajiny trochu složitý. Zápletky.... méně časté, ale když tak dobré. Postavy.... vývoj v průběhu, za což jsem byl rád. Celkově sečteno podtrženo, těch 5 let se vyplatilo.

17.02.2013 5 z 5