Odplata

Odplata https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/149894/bmid_ewert-grens-odplata-cJ8-149894.jpg 4 139 45

Ewert Grens série

< 3. díl >

Johna Schwarze zadrželi poté, co na trajektu plujícím z Finska kopl zničehonic přímo do obličeje jiného muže. Něco tu ale nehraje. Co je vlastně člověk, který si říká John Schwarz, zač? V USA mezitím proklíná Edward Finnigan svůj osud. Nenalezne klid, dokud nebude potrestán vrah jeho dcery. Pachatele měli popravit na elektrickém křesle, ale zvláštní shodou náhod k tomu nedošlo. Policejní komisař Ewert Grens ve Švédsku vyslýchá Johna a zprvu vůbec nechápe, co se před jeho očima odehrává. Zdá se, že ve hře je vysoká politika a zároveň spiknutí. A – stejně jako v Boxu 21, předchozím thrilleru autorské dvojice Roslund & Hellström – i sžíravá, zoufalá touha po pomstě.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Edward Finnigans upprättelse , 2006


více info...

Přidat komentář

vera4669
01.07.2023 5 z 5

Tohle nebylo lehké čtení.. Málo kdy se mi stane, že při čtení cítím takovou úzkost, a stále obracíte stránky a doufáte, že se stane nějaký zázrak, ale život má málokdy happy end.
Autor nutí k zamyšlení a je nekompromisní. Proto ho mám tak ráda, konec byl i překvapením, celá kniha mě od začátku vtáhla a nepustila, tak rovnou začnu další díl :)

alca-212
21.04.2023 4 z 5

Na rozdíl od Boxu 21 mě kniha bavila hned od začátku, nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Pak se do toho začala míchat politika a to už tak skvělé nebylo. Konec to ale napravil :-).


kalache
27.03.2023 5 z 5

...netrdiční způsob odporu vůči trestu smrti,což?

oleg
18.03.2023 5 z 5

Začátkem jsem se musela prokousat, byl takový chaotický ale pak to stálo za to,téma hodně tvrdé a konec nečekaný...

Danago
09.09.2022 5 z 5

Příběh otevírá palčivou otázku trestu smrti. I když se příběh odehrává ve Švédsku, tak nás zápletka zavádí i do USA.

Autoři dokáží čtenáře donutit k zamyšlení nad nejrůznějšími postoji k vině a trestu, naději a beznaději. Příběh ukazuje postoj k danému problému z nejrůznějších úhlů pohledu, a to nejen ze strany člověka jako takového, ale i politiků a vlád jednotlivých států. A nejeden z těchto postojů čtenáře šokuje.
Za mě se tato série dokonale rozjíždí a jsem moc ráda, že mě neminula.
Tento díl je naprosto strhující jízda od začátku do konce.
Já jsem po celou dobu čtení nemohla napětím ani dýchat. A konec, dokonalý.

ZuzanaZ83
14.02.2022 4 z 5

John napadne na lodi opilce a je poslán do vězení ve Švédsku, kde žije s manželkou a pětiletým synem. Policisté ale zjistí, že zadržený je 6 let mrtvý americký občan, který měl zemřít v cele smrti. A rozjíždí se politická hra.
Edward, odvěký zastánce trestu smrti, je otcem zavražděné sedmnáctileté Elizabeth, kterou měl John před osmnácti lety zabít. Když John v cele "zemřel", Edward ztratil smysl života, protože neviděl vraha zemřít, nemohl se tak ve své hlavě se smrtí dcery vyrovnat. A svou nenávistí ničil i vlastní manželství.
Vychází najevo, jak se mohl John dostat do Švédska. A také je čtenář nucen přemýšlet o rozdílných pohledech na trest smrti.

Prvních 100 stran bylo hodně zmatených. V ději a postavách jsem se ztrácela. Ale pak přišel zlom a četlo se to samo. A ve chvíli, kdy jsem věděla, jak to dopadne, přišlo posledních pár stránek a další megaotočka.

Tahle kniha není lehká ke čtení. Tématem ani zpracováním. Ale určitě stojí za to.

knihomoli
10.11.2021 4 z 5

Jestli tady někdo píše o nudě tak jsme zřejmě četla jinou knihu

knihomolka525
09.06.2021 1 z 5

knihu mám doma několik let a už po několikáté jsem ji s nezájmem o příběh odložila.Celkový dojem = nuda.Tak dlouho si spisovatel se mnou pohrával :je to on ,není to on a kdo to teda je..ústřední motiv.Zdlouhavé popisování pití kávy a poprav atd.Mě to prostě nebavilo.Nezaujalo

Vlaďkaa4
21.03.2019 5 z 5

Tak to byl mazec. Chvili mi trvalo se do knizky zacist. Porad jsem doufala ve stastny konec????. Ovsem tenhle konec by me nenapadl ani ve snu. O teto knize budu urcite jeste chvili premyslet.

broskev28
18.01.2019 5 z 5

Obvykle se do dobré knihy začtu ani nevím jak, prostě to jde samo. Tady jsem se prvních 100 stran trápila a vůbec jsem nechápala, o co vlastně jde. A když jsem konečně zabrala, zapomínala jsem dýchat.
Souhlasím, že prostřední část byla trochu zdlouhavá, že komisař Grens a jeho Siw asi někomu brnkali na nervy - mně ne, protože jsem Box 21 nečetla. Ale všechny tyhle drobnosti před sebou jako nějaký obrovský bagr valilo hlavní téma. Místy jsem viděla rozmazaně, přes slzy. Nejvíc mě dostal rozhovor jednoho z vyšetřovatelů, Svena, s adoptivním synem, sedmiletým Jonasem - podle síly a logiky jeho argumentů bych si dovolila hádat, že tenhle chytrý chlapec se jednoho dne stane soudcem.
A naprosto vyždímaná jsem se cítila po návratu vyšetřovatelů z Ruska:
"Nikdy dřív nebyl svědkem ponížení, které bylo tak zatraceně těžké pochopit, nepoznal pachatele, který měl tak nejasné kontury. Stát. Instituce. Tentokrát se to nedalo vysvětlit ojedinělými psychicky narušenými jedinci; šlo tu o dohodu mezi voliči, lidmi a státem."

konicekbily
17.04.2018 4 z 5

Přečetl jsem to podruhé. Dobrý rozjezd, pomalá mezihra a rychlé finále s nečekaným koncem. V knize je mnoho vyslovených problémů/námětů/otázek - některé jsou zodpovězeny, nad zbylými si popřemýšlím. Prostředek je zbytečně natahovaný, asi se autoři se nadchli vlastní tvorbou a nedokázali to "prořezat" - zkrátit.

Jarka 55
01.06.2017 4 z 5

Zajímavé trest smrti ,politika prostě od každého trochu ,ale Box 21 se mně líbil víc.
Možná ,že kvůli politice ,kterou ja moc nemusím.

maličkán
28.03.2017 4 z 5

Opravdu zajímavé téma, z větší části byla napínavá,konec mě dostal, vůbec jsem takový nečekala. Ale hvězdičku ubírám za tu nasazenou politiku, dalo by se obejít bez ní. To byly nudné pasáže.

Beky
17.03.2017 2 z 5

Nelíbilo se. Příliš zamotané, mnoho postav, zmatečné přeskakování v ději od jednoho k druhému, ztrácela jsem se tam, a to dost. Zpočátku se to dalo, ale kousek za polovinou už mě to přestalo bavit se vším prokousávat ...

Renyem88
09.02.2017 3 z 5

Začátek a konec knihy dobrý, to co bylo mezi tím - nuda. Tenhle styl vyprávění mi asi nějak moc nesedl, příběh se vlekl a některé pasáže bych vynechala a zkrátila knihu tak na 300 stran. Jako výrazné plus a to co zachránilo v mých oči celou knihu, byl konec...

Schamila
29.01.2017 5 z 5

Uf - tak to byla teda jízda, nevím, zda správně vystihnu své pocity, ale nic podobného jsem nikdy nečetla, a to jsem už toho přečetla docela dost, celý děj se vztahoval ke zločinu, kterým byl za několika dveřmi. Ale ta síla toho příběhu - tím chci vyjádřit, že autoři se neuchýlili k drastickému popisování scén, nepotřebovali několik vražd, aby dosáhli pocitu čtenáře, že se třesete nad všemi řádky, překvapí vás nečekané zvraty a o konci knihy už ani nemluvím, jak jste nažhaveni a čtete a čtete, abyste se dočkali rozuzlení. Tak to se opravdu povedlo, thriller jak má být. Víc nenapíšu, nechci tady prozrazovat děj, ale fakt to stojí za přečtení, pokud máte rádi napětí..... asi si teď budu muset přečíst nějakou oddechovku....

sipkulka
03.11.2016 5 z 5

Tak tahle knížka mě okamžitě vtáhla do děje a nemohla jsem se odtrhnou. Když sem jí dočetla tak sem akorát valila oči a ,,čuměla do blba´´ a celkem dlouho vše vstřebávala...

fis.rena
19.09.2016 4 z 5

Po přečtení prvního dílu Box 21 jsem si nebyla úplně jistá,jestli tuto knihu dotáhnu do konce,nicméně jsem mile překvapena a líbila se mi. Líbila se mi hlavně díky velice diskutabilnímu tématu trestu smrti. Kdyby to byl další díl,zápletkou jako Box 21,nedočetla bych to,to vím bezpečně. Jinak teda co mi lezlo hodně na nervy už u prvního dílu,byl a je Ewert Greans a jeho Siw Malkvistová. Další knihy už vyhledávat nebudu,je to dostačující.

rabor
25.06.2016 2 z 5

Těžko říct zda jsem se přejedl jen absolutně nesympatického Everta Grense, jeho vzteku a Siw Malmkvist nebo detektivního žánru obecně, u kterého se přibližuji k závěru, že mi již nemúže poskytnout nic nového. Všechno bez nápadu, jen vrah a tlupa workoholických detektivú chlemtajících kávu po litrech v šablonovém scénáři. Tahle kniha si, ale moji kritiku tak úplně nezaslouží. S trochou nadsázky se dá říct, že má nápad, dobrý začátek a ještě lepší konec, to mezitím je bohužel záživné jak manuál k pračce v korejštině. Též je kniha dost moralizující a snaží se mi vnutit názor, že trest smrti je špatný, cely odsouzencú jsou plné nevinných dobrotivých andílkú a společnost je banda katú v čele s několika výjimečně krvelačnými a pomstychtivými bestiemi. Ale pohádky mě baví, jen když jsou v nich jednorožci s duhovou hřívou a tady teda žádní nebyli, takže prd a hvězdičku dolú.

šipek
21.03.2016 4 z 5

Dost zajímavý a dobře napsaný thriller. Téma pojednávající o trestu smrti nutí člověka k zamyšlení. Čtenář do poslední chvíle netuší jak vše může skončit.