gryffindorgirl gryffindorgirl komentáře u knih

☰ menu

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Příběh protkaný osudem osamocené dívky a krás bažin. Poměrně dlouho mi trvalo, než jsem se do knihy začetla. V prvních chvílích jsem měla dokonce chuť knihu odložit a už se k ní nevrátit, ale byla mi doporučena a tak jsem jí dala ještě šanci. První polovina je hodně pomalá. Pomocí retrospektivy se dozvídáme více o životě hlavní hrdinky a zároveň přicházíme na kloub vraždě, která se stala o několik let později a zamávala celým okolím. Zato druhá polovina! To už je rychlá jízda, při které nedáte knihu z ruky.
Nejvíce mě bavila pasáž soudu a samozřejmě jsem z celého srdce držela palce Kye a Tateovi.

12.08.2023


Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Ach, Daisy Jones... tys mi ale zamotala hlavu. I přes to, že je kniha psaná formou rozhovorů a ne typickou formou vyprávění, neubírá jí to ani maličko na autenticitě a poctivosti.
Jde z rozhovorů krásně vycítit charisma každé postavy a jak kniha slibuje: Všichni tam byli, každý si to pamatuje jinak. To je myslím kouzlo té knihy. Pravda je subjektivní a vy můžete věřit čemu chcete.
Musím zmínit i seriál, který jsem si pustila až po přečtení knihy. Zpětně jsem ráda, že jsem nejdřív četla knihu, poněvadž mi seriál přišel dost odlišný. Chování postav (především Billyho a Camilly) bylo jiné a to vám zkreslí pohled na ně. Po vizuální stránce se mi však velmi líbil a soundtrack je naprosto skvělý.
Příběh o rockenrollové kapele 70. let, topící se v drogách, alkoholu a lásce rozhodně stojí za to!

10.08.2023 4 z 5


Poznáš to z polibků Poznáš to z polibků Julia Quinn

Na dlouhou dobu jsem si od Bridgertonů dala oddech. A vyplatilo se.
Hyacinthin díl mě bavil moc. Konečně se do dílů s lady Danburyovou vrátil i pichlavý humor a kniha se četla snad sama. Mám jen dvě poznámky. Zaprvé - v knize se, na mě možná až moc často, objevovaly lechtivé scény, které mi tam až vadily a do kontextu vůbec neseděly. A zadruhé mě mrzelo, že se nám na scénu nevrátilo více sourozenců. Ale to jsou jen mouchy.
Knihu hodnotím, po pro mě ne tak úspěšné Francesce, velmi kladně. Pokud jste dočetli pátý díl a zvažujete šestý, jenom doporučuji. Spravíte si chuť.

29.01.2023


Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Tak trochu jiná Colleen. Líbil se mi motiv střední školy, teenagerů a všech pubertálních problémů, které jsem u autorky do té doby neviděla. Oceňuji hlavní téma, které si k vám pomalu nachází cestu celou knihou a není tak jednoduše identifikovatelné.
Hlavní hrdinka mi byla sympatická mnohem víc, než hlavní hrdinky jiných knih od autorky. Celý příběh se četl velmi rychle a i přes to, že ze začátku příběh vypadá jako klasická teen romance na vás autorka ke konci knihy chystá zajímavý plottwist.

30.09.2022 5 z 5


Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Knihu jsem přečetla na jeden nádech. Jelikož teď momentálně není k sehnání v češtině a já potřebovala další dávku Colleen, koupila jsem v angličtině. Rozhodně nelituji, angličtina vůbec není těžká a přinejhorším se naučíte pár nových slovíček. :))
Přiznám se, že jsem ze začátku měla trochu strach, jelikož na mě zrovna tato kniha vyskakovala všude na sociálních sítích. A já přece nejsem ovce, abych následovala stádo, že jo. Nakonec jsem ale i já podlehla a pustila se do čtení.
Autorka jako obvykle nezklamala. Příběh byl plný emocí a zvratů a já jako vždy držela hlavním hrdinům palce a prožívala celý příběh s nimi. Velice se mi líbilo, že hlavní mužská postava nebyla vykreslena černobíle jako negativní ale že se autorka snažila o jeho zlidštění. Zároveň me velice chytl za srdce autorčin dovětek, který celý příběh krásně uzavřel.
Samozřejmě, mohlo být víc Atlase, ale toho se snad dočkáme v připravovaném pokračování.

30.09.2022 3 z 5


Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky Colleen Hoover

Moje již pátá kniha od Colleen. Fanoušci mi prominou, pro mě ale zatím nejhorší. Příběh nebyl vůbec špatný, ale mně hned od začátku chybělo několik věcí. Nedokázala jsem se do knihy začíst, což bylo dost divné, protože knihy autorky mě vždycky pohltí od první stránky. Zároveň mi příběh přišel tuctový. Nevím proč. Možná je to tím, že jsem za týden zvládla přečíst tolik knih od Colleen, že už mi to začalo lézt na mozek.
Věřím ale, že pokud nejste takový blázen jako já a netrpíte kocovinou z knih autorky, tak se vám příběh bude líbit. Jako vždy vás chytne za srdce a budete doufat, že to celé skončí dobře.

30.09.2022 1 z 5


To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

Knihu jsem kupovala úplně bez očekávání a přece mě dokázala prohnat pořádnou emoční jízdou. Knihám od Colleen jsem se dlouho vyhýbala. Byl jich plný internet a mně se zdálo, že její tituly na mě vyskakují všude. A pak jsem si jednoho dne jen tak procházela knihkupectví a měla moře času. To a moje emoční rozpoložení mě donutilo si náhodou knihu od "té Colleen" koupit. A nelituji.
Příběh vás chytne za srdce. Doufáte, že to celé dopadne dobře a chvilkami nechápete, jak se z nádherného tehdy mohlo stát takové teď.
Kniha je psána svižně a lehce a vám budou stránky mizet pod prsty tak rychle, že než se nadechnete, budete u konce.

08.09.2022 5 z 5


Nečekaná láska Nečekaná láska Julia Quinn

Franceska je prostě chudák postava. Nejenom že ji opomíjí v seriálu ale i v knihách je občas zmíněná a to je vše. Nedostane se nám žádného setkání s ní a s ostatními sourozenci Bridgertonovými, takže nám ani pořádně neukáže míru sarkasmu a humoru, se kterou by s ledovým klidem odpalovala připomínky a pošťuchování sourozenců. A že by v tom byla sakra dobrá.
Pokud jste četli předchozí díly (jakože byste určitě měli) nepřekvapí vás, že zápletka a její následné rozuzlení jsou vám jasné jako facka od první strany. Což například mně, jako nenáročné čtenářce nevadilo. Co mi ovšem vadilo byla hlavní postava - Francesca. Občas jsem ji chtěla proplesknout, protože některá její rozhodnutí a myšlenkové pochody... prostě nedávaly smysl. Michael je samozřejmě zatracený fešák, což si člověk dokáže bez problému představit a hned se mu kniha čte o něco lépe.
Mám-li být upřímná, čekala jsem od knihy (a Francescy) víc. Nicméně to bylo příjemné a nenáročné čtení.

21.06.2022 2 z 5


S láskou, Eloise S láskou, Eloise Julia Quinn

Moc hezký příběh. Quinnová jako obvykle nezklamala. Pokud čtete už několikátý díl Brigertonových v řadě, víte co od knihy čekat. Většinou už vás moc nepřekvapí ne úplně náročná zápletka či náměty, které se v knihách neustále opakují. Což by ovšem některé náročnější čtenáře odradilo už u druhého dílu.
S láskou, Eloise se ale přeci jen maličko liší od ostatních dílů. Nedokážu přesně říct čím, ale po dočtení knihy jsem z ní měla úplně jiný pocit než u předchozích dílů.
Phillip není prvoplánový alfasamec, což se mi na něm líbí a i když mi jeho tvrdohlavost občas vadila a přišla mi u něj možná až moc na sílu vytvořená, jeho postavu nakonec hodnotím docela kladně.
Eloise je prostě postava, kterou si musíte zamilovat. Obzvlášť poskládáte-li si i všechny její zásluhy v minulých dílech.
Kdybych knihu měla hodnotit jako celek, dala bych jí tři hvězdy. Protože je to Quinnová a protože hořím zvědavostí, jak dopadnou další sourozenci Bridgertonovi.

21.06.2022 2 z 5


Čekanka Čekanka Julia Quinn

To byla jízda! Musím se přiznat, že seriálové postavy Penelope a Colina moc v lásce nemám, ale ty knižní...! Od knihy jsem toho moc neočekávala. Po třetím, pro mě nejslabším díle, jsem se do knihy pustila tak trochu z nutnosti. Bála jsem se, že bude autorka omílat některá témata neustále dokola, ale musím se Quinn omluvit a sklonit se před ní.
Věřím, že kdybych první neviděla seriálové provedení, zřejmě by mě odhalení paní Whistledownové opravdu překvapilo. Téma dlouholeté neopětované lásky a náhlého prozření se mi moc líbilo. Penelope je velmi sympatická postava a Colin se k ní skvěle hodí. Možná mi u něj chyběl humor, kterým v předcházejících 3 knihách tak rád disponoval.
Tak či tak, za mě jeden z nejlepších dílů Bridgertonových! Rozhodně stojí za přečtení.

16.06.2022 5 z 5


Nevhodný návrh Nevhodný návrh Julia Quinn

(SPOILER) Budu upřímná. Za mě nejslabší díl z prvních třech. Nějak mi nesedla inspirace popelčiným příběhem a zatajování Sophiiny totožnosti - upřímně, kdyby Sophie Benedictovi řekla kdo je už při jejich druhém setkání, ušetřili bychom se dalších asi 200 stran Sophiinina vnitřního rozporu. Tenhle motiv autorka využila v prvním díle u Simona a tam mi to přišlo ještě docela přijatelné.
Ani samotný Benedict mi nebyl sympatický. Neustálé omílání toho, jak nechce být jen hejsek jsem věřila Anthonymu, kterému to “hejskovství” čišelo z očí ale u Benedicta jsem tomu prostě nějak nevěřila.
Podtrženo sečteno, díl se četl moc hezky, jako předchozí dva, ale zápletka za mě nic moc. Neurazí, nenadchne.

29.05.2022 2 z 5


Vikomt, který mě miloval Vikomt, který mě miloval Julia Quinn

Na tenhle díl jsem se neskutečně těšila! Po zhlédnutí druhé série seriálu jsem okamžitě objednávala knihy. Trochu jsem se bála, že bude kniha jiná a že budu zklamaná. Opak je však pravdou. Kniha řeší onu zápletku trošičku jinak a k mému překvapení možná i lépe. Naprosto zamilovaná do Antonyho jsem knihu přečetla za jedno odpoledne. Tahle série je jako droga. I přes to, že od první stránky víte, jak to celé dopadne prostě potřebujete další a další díly.
Obzvlášť bych vyzdvihla vtipné dialogy a onu chemii mezi Kate a Anthonym.

29.05.2022 5 z 5


Vévoda a já Vévoda a já Julia Quinn

Přiznám se, i já patřím k většině, kterou ke knížce přivedl až seriál. Konkrétně až druhá série. Když jsem knihy začala číst, byla jsem v pokušení začít od Antonyho, tedy druhou knihou, jelikož seriálové zpracování druhé série se mi líbilo víc než té první. Ozval se ve mně ovšem můj hlas svědomí a já prostě musela začít od Daphne. Velice mě překvapila lehkost knihy (doslova). Kniha se čte lehce, není dlouhá a i přes to, že víte od první stránky, jak to celé dopadne, nějak se nemůžete odtrhnout. Bavily mě hlavně scény se sourozenci Bridgertonovými, jejich dohady a pošťuchování. Zároveň mi přirostla k srdci i Daphne (narozdíl od seriálu) a celé to končí sentimentálním závěrem alias "o pár let později."
Takže pro citlivky jako jsem já naprostá třešnička na dortu.
Ale pozor, je to velice návykové. Doporučuju koupit hned box prvních třech knih. Později mi poděkujete.

13.05.2022 5 z 5


Normální lidi Normální lidi Sally Rooney

Normální lidi u mě v srdci mají zvláštní místo. Možná je to tím, že jsem nejdřív viděla seriál, a ten mi pomohl knihu pochopit a zároveň i uchopit. Možná je to i tím, že když v knize něco hledáte, najdete to. A já zřejmě hledala. Hledala jsem postavy, které jsou zranitelné, realistické a svým způsobem normální. Hledala jsem příběh, který mi v srdci zůstane ještě hodně dlouho. A to vše jsem v Normálních lidech našla.
Musím souhlasit s většinou, kniha není pro každého. Je napsána velice zvláštním stylem - bez uvozovek. Na což si člověk ale po pár stránkách zvykne. Obsahuje spoustu časových mezer, které vás najednou přenáší o pár měsíců dopředu a vy se až takzvaně za pochodu dozvídáte, co že se to vlastně dělo. A i na tohle si člověk zvykne a vlastně už s nějakým vysvětlením dané situace, před kterou vás autorka postaví, počítá.
Postavy samotné jsem si moc zamilovala. Hlavně Connella, který není typickým alfasamcem, pro kterého není nic problém, ale zranitelným člověkem, který je velice citlivý. Marianne mi někdy až neskutečně připomínala mě samotnou, což mi ve spojení se vším ostatním do sebe prostě tak nějak zapadlo.

15.01.2022 5 z 5


Nikdynoc Nikdynoc Jay Kristoff

S Nikdynocí mám takový komplikovaný vztah. Jako s kamarádem, se kterým se třeba čtvrt roku nevidíte, ale jakmile se potkáte, máte si co říct. Není mezi vámi takové to trapné ticho. Knihu jsem četla dohromady asi dva roky, s přestávkami. Ne proto, že by byla náročná, ale proto, že mi nedala takový ten hype, který mám třeba u Maasové. Takové to nutkání knihu dočíst za každou cenu a vědět, jak to celé dopadne. To mi u Kristoffa prostě chybělo. I přes to, že jsem knihu četla s několikaměsíčními přestávkami jsem se do příběhu vždycky zpátky dokázala bez problému začíst. Takže sumasumárum, kniha nebyla špatná, četla se celkem dobře a autorův styl psaní mi sedl, ale chyběl mi takový ten "wau" efekt.

01.01.2022 3 z 5