Vévoda a já

Julia Quinn

Bridgertonovi série

1. díl >

Simon Basset, vévoda z Hastingsu, vymyslel plán jak se zbavit všech dohazovačů a vdavekchtivých dívek ze společnosti. Předstírá náklonnost k půvabné Daphne Bridgertonové, mladší sestře svého přítele, s níž uzavře dohodu, že se jí bude naoko dvořit. Přestože nemá v úmyslu se oženit, na té dívce je něco, co mu zrychluje srdeční tep. Daphne brzy zapomene, že jejich námluvy jsou pouhá přetvářka. Snad za to může okouzlující pohled jeho pronikavých očí nebo to, co cítí v jeho objetí, ale postupem času se do temperamentního vévody doopravdy zamiluje. Musí však chtě nechtě zabránit tomu, aby jí pohledný vévoda, který se zapřisáhl, že zůstane navždy svobodný, nezlomil srdce.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , Ikar (CZ)
Originální název: The Duke and I, 2000

Komentáře knihy Vévoda a já

VendulaB
09.10.2025

Velmi příjemné překvapení. Jednoduchý, romantický příběh, ale napsaný s úžasnou lehkostí a vtipem. Atmosférou připomíná Pýchua a předsudek. Skvěle jsem se bavila. Když už romantika, tak takováto.

sabi_z_knihy
05.10.2025

(čteno v aj + poslech audio v čj)
Bylo to neuvěřitelně poutavé a jen těžko se dalo odtrhnout. To, že jsem si lehce pamatovala příběh ze seriálu, vlastně ve výsledku vůbec nevadilo. Bála jsem se, že mi to bude vadit, ale buď jsem si seriál už moc nepamatovala nebo se knížka od seriálu lišila víc, než jsem si myslela.
Oba hlavní hrdiny miluju už z výše zmíněného seriálu, ale i tak bylo moc hezké moci poznat i jejich knižní verze. Daphne byla moc fajn hlavní hrdinka, která si mě jednoznačně získala svým odhodláním a svou duší. A Simon byl láska. Jakože jo, neříkám, že jsem ho párkrát nechtěla něčím přetáhnout po hlavě... ale dalo se to přežít.
Ale pardon, nejtěžší úkol za celou knihy jednoznačně bylo si Simona představovat jako modrookého světlovlasého borce... pardon, to fakt nešlo. V tomto mi seriál hodně uškodil. (V mém případě ani obálka nepomáhala)

Já doporučuju! Jakože má to pár much, ale i tak je to moc fajn.

4,2/5

instagram: @sabi_z_knihy

zuzkami39
28.07.2025

První jsem viděla seriál, tudíž se nemůžu ubránit menšímu srovnání. Kniha mě bavila, líbila se mi chemie mezi hlavními hrdiny, jejich dialogy fungovaly skvěle. Přišlo mi však, že kniha byla jeden velký dialog a upřímně mi tam chybělo trochu víc děje kolem a taky větší zasazení do historického kontextu. Co se mi třeba na seriálu líbilo více, byla možnost poznat více postav, ale chápu, že kniha tolik prostoru pro další postavy nemá. Byla to za mě každopádně dobrá oddechovka. Jsem zvědavá na další díly.

Petras_ka
27.07.2025

Historické romance nepatria medzi moje najobľúbenejšie žánre, ale Vojvoda a ja bola príjemná čtivá oddychovka. Určite sa pustím do ďalších dielov.

Annasicte
10.07.2025

Takový jednoduchý příběh, ale velmi čtivě napsaný. Jenom mě trochu mrzelo, že jsme se víc nedozvěděli o době, kdy se příběh odehrává. Bylo by fajn mít tam větší "historickou" kulisu
Určitě si přečtu i další díly.

svecovael
06.07.2025

Kniha, ve které nejsou žádné velké myšlenky či nečekané zvraty, ale je to oddychové čtení, které jsem v tuto chvíli potřebovala. Bylo to naprosto nádherné čtení od kterého se těžko odtrhávalo, protože naprosto propadám tomu prostředí, ve kterém se to odehrává. Bály, starší smýšlení, uvažování a láska, která dobře dopadne. Navíc už od toho seriálu naprosto miluju ty postavy, se kterými se dokážu i ztotožnit. Miluju ten seriál a tu knihu teď možná ještě víc. Docela se dějově od seriálu liší, hlavně tam nejsou takové ty kontroverzní záležitosti a tím to na mě působí mileji. Miluju!

anej
05.07.2025

Audiokniha - čte Lucie Pernetová
Moje první audiokniha vůbec a jsem ráda, že jsem si zvolila zrovna tuhle. Jako první jsem tedy viděla seriál a i když jsem mu musela přijít postupně na chuť, tak mě nakonec moc bavil. U knížky to bylo zrovna tak. Lehký, oddechový příběh, který mi vyplňuje procházky s kočárkem, uspávání a občas i domácí práce.

mignon
23.06.2025

Mně se to líbilo. Seriál.jsem neviděla a knizka mi přišla fajn. Občas mi v některých momentech připomínala knihy se série Rebelky z Oxfordu.

Scorpiona
27.05.2025

(SPOILER) Knih tohoto typu už jsem přečetla více, a protože jsou to moje guilty pleasure, Bridgertonovi nesmí chybět. Kniha byla čtivá, milá, vtipná a celkově fajn. Do momentu, kdy se vzali, to mělo i spád, pak se to trochu táhlo. Co mi trochu dělalo problém byl moment, kdy Daphne zneužila Simona, to mi od ní přišlo absolutně nefér. Simon je zlatíčko a líbí se mi téma ,,nepochopení a špatný vztah s otcem”, protože je poměrně stále aktuální. Rozhodně jdu na další díly a těším se na Anthonyho.

drakamena
27.05.2025

Začátek byl skvělý, humor a svižné dialogy. Pak se ale Daphne a Simon vzali a šlo to z kopce. A navíc, to, co Daphne Simonovi provedla, bylo čiré a neomluvitelné znásilnění. Kdyby něco takového udělal muž ženě, všechny by to přinejmenším pohoršilo. Daphne se mi tím znechutila do té míry, že jsem měla problém knihu vůbec dočíst. Nemohla jsem si vzpomenout, proč jsem ji četla jenom jednou, před dvaceti lety, když vyšla, a pak už znovu ne. No, teď už to vím.

tereza3242
22.05.2025

Souhlasím se všemi předchozími, kteří tvrdí, že seriál je daleko lepší, protože tomu tak bezpochyby je. První série seriálu není jen o Daphne, ale představuje i ostatní členy rodiny a jejich strasti, což dělá příběh zajímavější. Nicméně mám pocit, že autoři seriálu se snažili knižní příběh nejen doplnit ale také jej upravili. Stejné mi přišly jen hrubá kostra a některé momenty, ale detaily jsou naprosto jiné. Většinou mi vadí, když se filmová adaptace neshoduje s knihou, ale tady je to ku prospěchu. Až tedy na herce tmavé pleti, kteří dobově nezapadají, ale tak to je specialita Netflixu.
Ale ať nemluvím jen o seriálu...knihu jsem přečetla rychle, je velmi čtivá a upřímně miluji knihy z tohoto období a oceňuji, že jsou tam i lechtivější scény, o kterých by si slečna Austenová nechala leda zdát.
Několikrát jsem musela přestat číst, abych se vysmála dosyta, takže humor se knize také upřít nedá.
Určitě se pustím i do dalších dílů

katerina3633
16.05.2025

Po knize jsem sáhla kvůli čtenářské výzvě, protože jsem první viděla seriál a musím říct, že naprosto souhlasím s komentáři níže, seriál je mnohem lepší. Nejen proto, že postavy i příběh jsou kupodivu mnohem lépe propracovány v seriálu. Nemůžu říct, že by byla kniha špatná, čtivá rozhodně je. Ale sakra Daphne? Ta je v knize fakt spíš záporná postava a ne ta okouzlující milá naivka ze seriálu. Asi jen díky seriálu jsem chování chápala, v knize je to vypočítavá mršule. Zato Simona jsem měla radši v knize, fakt zlatíčko.

Margherita_N
11.05.2025

(SPOILER) Mám takový blbý pocit, že už jsem to jednou četla, když mi bylo asi 16. Fakt jsem si nemyslela, že se k tak prostoduchému příběhu budu vracet, ale mezitím přišel seriál Bridgertonovi a po jeho zkouknutí jsem nějak neodolala a vrátila se ke knížce. A ten seriál je lepší.
Z knihy vychází Daphne jako holka, která kvůli své nezajímavosti točí ve společnosti už několikátou sezonu na trhu potenciálních nevěst, zatímco ostatní se vdávají. Úplně nepochopitelně ale okouzlí bohatého vévodu navrátivšího se do Londýna, kterej si nemůže pomoct a políbí ji ve křoví, kde sama vůbec neměla být, a protože to samozřejmě náhodou uvidí její starší bratr, Daphne si dupne a řekne vévodovi, že teď si ji musí vzít, protože co když je viděl ještě někdo, no to už by se se zkaženou pověsti nevdala. Jo, trochu využila příležitosti. A pak jí není blbé na sňatku trvat, přestože vévoda kličkuje a chce se raději nechat jejím bratrem zabít v souboji. Daphne mu radši skočí pod koně a řekne stop, svatba bude a neštvěte mě. Tohle asi chápu, že naštvanej ženich je lepší než mrtvej ženich a k tomu špatný svědomí. Jinak je její chování velmi na hraně, jak je celou dobu přesvědčená, že ví líp než Simon, co on vlastně chce, nicméně jí to vyjde a Simon nakonec řekne, měla jsi pravdu ženo a já jsem byl hlupák, manželství a děti jsou to nejlepší na světě.
Je ale těžký Daphne jednoznačně odsoudit, když Simon od začátku naznačoval, že by něco chtěl, a ona byla mladá a myslela si, že ho změní. To obvykle bývá zásadně špatná úvaha, ale tohle je románek Julie Quinn, no.

D.-e.-e.-
01.05.2025

(SPOILER) Může mít Daphne jako postavu někdo rád? Prakticky Simona nalákala do křoví s jasným úmyslem nechat se zdiskreditovat, protože viděla, jak úzkostlivě se snaží nepodlehnout chtíči, a bylo jí tedy jasné, že zřejmě nakonec neodolá. Tak ho tam prostě nějak dostrkala a bylo. Poté, co svatbu odmítl a raději by se nechal v souboji zabít, ho citově vydírala ala "Co si já chudinka s pošramocenou pověstí v budoucnu počnu? Prostě si mě vzít musíte, jestli mě nechcete mít na svědomí." Korunu tomu pak nasadila podrazem jako Brno, kdy, přes manželův dlouhodobý nesouhlas s dítětem, zneužila jeho snížené míry obezřetnosti, aby dosáhla svého. Následně jí Simon oprávneně vyčetl, že to nebylo fér a ona se ani na vteřinu nechytla za nos a jen se modlila, aby otěhotněla, protože příště už ji to asi tak snadno neprojde, že? No dle mého soudu nechutná ženská, kterou jsem chtěla většinu knihy uškrtit a zakopat hluboko pod zem.

anothergoodbook
17.04.2025

Ufff. Musím se přiznat, že knihu jsem četla z jednoho jediného prostého důvodu a to, že opravdu hodně miluju ten seriál. A nemyslela jsem si, že to někdy řeknu, ale tady je seriál opravdu lepší než kniha.
Máme zde historickou romantiku, která je ale do dobového prostředí zasazena pouze z pohledu šatů, plesů a domluvených sňatků.
Celá kniha se pak točí okolo romantické linky, která je na rozdíl od seriálu přímá a jednoduchá. Nějaké to jiskření tam sice bylo, ale já to postavám úplně nevěřila.
A co se týče těch postav, nějakou hloubku měli sotva hlavní hrdinové, ale vedlejší postavy zde fungují spíš jako křoví, víc než cokoli jiného.
Suma sumárum, pokud hledáte oddechovku, od které nebudete mít žádná očekávání, asi po této knize sáhnout můžete. Pokud však hledáte dobře vymyšlené postavy a skutečné emoce, tato kniha asi nebude nic pro vás.

elfinkaa97
05.04.2025

Kniha se mi líbila, příběh pěkně plynul a postava Daphne byla tady velice sympatická. Ale seriál se mi zkrátka líbil víc. V knize mi chyběla seriálová královna se svým skvělým humorem a taky mi tam chybělo víc paní Danburryové.

Kiwisska
30.03.2025

Lehčí víkendové čtení... Viděla jsem nejdříve seriál a proto ubírám hvězdu. Seriál je dle mého velmi povedený a kniha není tak detailní. Kdo má rád romantiku, Anglii, hledá něco nekomplikovaného, ten zklamaný nebude.

moudivlacek
25.03.2025

Tohle jsem potřebovala na odreagování. První setkání s autorkou a za mě plná spokojenost.
Velká rodina Bridgertonových oproti samotnému vévodovi. Nejstarší dcera rodiny Daphne je už téměř považována za starou pannu a matka jí neustále někoho předhazuje. Vévoda Simon zas se snaží uniknout vdavek chtivých dcerám a jejich matkám. A tak vznikne bláznivý plán.
A protože je to plán a realita bývá jiná, dojde k předpokládané situaci.
Jenže Simon opravdu nechce mít ženu ani děti a snaží se zatajit něco z minulosti. Ale co by to bylo za lásku, kdyby bylo vždy jen růžové.
Nikdy mě nepřestane udivovat, jak člověk překoná mnohé překážky a co vše zvládne. A na druhou stranu jak někdo z nejbližších, kteří jej mají milovat a chránit, dokážou ublížit nejvíce, a jen málokdo to zvládne sám. Ale když se objeví ta mocná čarodějka láska, pak je šance i pro ty, kteří dávno své štěstí zatratili...
Vtipné, veselé a někdy i vážné a smutné. Prostě život sám. Moc se těším na další díl.

Terka_K
04.03.2025

Po knize jsem hrábla v knihovně ... Seriál jsem viděla dřív než jsem četla tuto první knížku a mám smíšené pocity. Kdybych asi četla první knížku, dala bych 5 hvězdiček, ale protože jsem to měla naopak a v knížce mi prostě chyběly některé postavy, dávám 4,5 :-D ale knížka je čtivá a za 4 dny jsem ji měla přečtenou. A v knihovně už na mne čeká další díl ... :-) Pokud jste ještě neviděli seriál, začněte knížkou. Pokud jste seriál už viděli, i tak vás knížka nadchne :-)

kuky921
27.02.2025

Byla jsem zvědavá, co je to za ten hit .... červená knihovna jak Brno. Myslím si, že autorka byla lehce inspirovaná Jane Austinovou.... Přečetla jsem tento kousek a do dalšího se určitě hrnout nebudu.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: