Normální lidi
přehled
Hlavní hrdinové románu Marianne a Connell vyrůstají na malém městě, ale tím jejich podobnost končí: na střední škole patří Connell ke hvězdám a Marianne je outsider. Když se spolu jednou dají do řeči, změní to jejich život. O rok později už oba studují na vysoké škole v Dublinu. Z Marianny se mezitím stala královna večírků, zatímco nejistý Connell jen velmi těžko nachází své místo ve společnosti. Ačkoliv se oba pohybují v rozdílných kruzích, přitahují se k sobě jako dva magnety. Marianne čím dál víc propadá sebedestrukci a Connell hledá svůj smysl života jinde, oba jsou však konfrontování tím, jak daleko dokáží zajít, aby druhého zachránili.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Normální lidé" se zabývá složitými vztahy mezi dvěma mladými lidmi, Connell a Marianne. Jejich příběh je plný emocí, nejistot a bolestivých momentů. Autorka Sally Rooney mistrně zachycuje psychologii postav a jejich vnitřní konflikty. Čtenáři se často ztotožňují s jejich prožitky, i když příběh sám o sobě nemusí být dramatický. Kniha vyvolává silné pocity a nutí k zamyšlení o lásce a mezilidských vztazích, což může některé čtenáře oslovit, zatímco jiní ji mohou považovat za příliš plytkou nebo nezajímavou.
Styl psaní je neobvyklý, absence uvozovek u přímé řeči může být pro některé čtenáře rušivá. Přesto mnoho čtenářů oceňuje Rooneyin um zachytit každodenní realitu a nuance lidských emocí. Kniha se stává jakýmsi zrcadlem pro mladou generaci, která se potýká s podobnými problémy a hledá své místo ve světě. Je to dílo, které si zaslouží pozornost, i když ne každému sedne. Více v komentářích.
Komu by se kniha Normální lidi mohla líbit?
- Čtenáři hledající psychologické romány
- Milovníci příběhů o mezilidských vztazích
- Ti, kteří se zajímají o mladou generaci a její problémy
- Fanoušci autorky Sally Rooney
- Čtenáři, kteří ocení neobvyklý styl vyprávění
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Normální lidi. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 200 komentářůSouvisející novinky - Normální lidi (2)
Knižní novinky (42. týden)
11.10.2020
Knižní novinky (11. týden)
08.03.2020
„Marianne měla pocit, jako by se její život odehrával kdesi daleko, bez ní, a ona neví, jestli někdy zjistí kde a stane se jeho součástí. Tenhle pocit dostávala ve škole často a nebyl spojený s nějakými konkrétními představami, jak ten reálný život vypadá nebo jaký je. Věděla jen, že až začne, nebude si ho muset představovat.“
„Connell byl nádherný. Mariannu napadlo, že by ho strašně ráda viděla při sexu - s kýmkoliv, nemusí to být ona. Bylo by krásné ho jen vidět.“
všech 38 citátů najdete u autoraOcenění knihy (2)
2019 -
British Book Awards
(Fiction Book of the Year)
2018 -
Costa Book Awards
(Novel Award)
Kniha Normální lidi v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 26x |
| v Přečtených | 1 518x |
| ve Čtenářské výzvě | 186x |
| v Doporučených | 89x |
| v Mé knihovně | 330x |
| v Chystám se číst | 522x |
| v Chci si koupit | 124x |
| v dalších seznamech | 10x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
přátelství, kamarádství láska irská literatura Dublin střední školy prostředí školy, studentské prostředí zfilmováno – TV seriálSally Rooney také napsal(a)
| 2020 | Normální lidi |
| 2019 | Rozhovory s přáteli |
| 2022 | Kdepak jsi, krásný světe |
| 2024 | Intermezzo |
| 2019 | Mr Salary |

77 %
83 %
Normální lidi
Fascinující kniha, těžká k hodnocení.
Styl i témata jsou mi blízká, ta obyčejnosti popsaná malými gesty ke mně promlouvala. Hlavní hrdinové zažívali věci, které jsem zažívala i já, a zároveň mi byli úplně cizí, docházeli k závěrům, které by mě ani nenapadly, prožívali události, ke kterým jsem se ani nepřiblížila.
Kniha, o které budu ještě přemýšlet a diskutovat, protože pro mě nekončí poslední stránkou. A to přesto, že mě navzdory očekávání příliš nevtáhla a postavy mě spíše frustrovaly.