fruitbueno Online fruitbueno komentáře u knih

Alžběta a Nina Alžběta a Nina Jana Poncarová

Trochu mi nesedl styl vyprávění, časté střídání časových rovin a předlouhé panické pasáže, které byly u hlavních hrdinek i dost nelogické...

23.06.2025 3.5 z 5

Na vlásku Na vlásku Lucy Score

Nemůžu autorce upřít čtivost a někdo by měl uctít a velebit překladatelku. Tak živý a šťavnatý (v kontextu obsahu knihy snad dost nevhodné slovo, ale jiné mě nenapadá) překlad jsem nezažila. Popelka 21. století, jejíž příběh koření fakt záživná jazyková stránka.

20.06.2025 3 z 5

Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Napínavé, čtivé, dobré.

20.06.2025 3.5 z 5

Zamrzlé duše Zamrzlé duše Renata Kalenská

Náročné a bolestné čtení, které mi ale v mnoha ohledech otevřelo oči. Přiznávám, že jsem musela velice často přestat číst a jednoduše od příběhů zlomených duší na chvíli odejít. Sledovat tu bolest bylo skoro až fyzicky nemožné. Přesto je ale kniha protknuta nadějí v to, že je možné se léčit (vyléčit). Těžké čtení, ale tak naléhavě nutné...

15.06.2025 5 z 5

Zmizení Sáry Lindertové Zmizení Sáry Lindertové Kateřina Šardická

Vynikající námět. Celý ten nápad autorka skvěle propracovala, dotáhla a čtenářům naservírovala na podnose.

07.06.2025 4 z 5

Podezřelý ticho Podezřelý ticho Zuzana Bergrová

Za odvahu, otevřenost, ironií, sarkasmus a hlavně nehynoucí lásku k rybám pět hvězd. Byla jsem dojatá, pobavená, inspirovaná. Vše naráz a hodně. Děkuji.

07.06.2025 5 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Mám tradičně zpocené dlaně, ale tentokrát mi finále přišlo trochu uspěchané, což je k objemu (i obsahu) knihy vlastně trochu očekávané. Skvělé téma, dokonale vystavěná zápletka, přehršel postav i trochu čtenářská výzva v četných pasážích z internetu. Všechno, na co jsme u autorky zvyklí, v balení, které mě zaměstnalo čtyři dny. Díky!

01.06.2025 5 z 5

Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Jerome Klapka Jerome

Totální překvapení v tom nejlepším slova smyslu. Smála jsem se nahlas. Nadhled, ironie, historky, suchý britský humor. Boží.

29.05.2025

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Strašné. Víc slov netřeba.

25.05.2025 5 z 5

Skleněná zahrada Skleněná zahrada Tatiana Țîbuleac

Od Skleněné zahrady jsem se nedokázala odtrhnout a přiznávám, že se slovy jen špatně formuluje proč...

24.05.2025 5 z 5

Poslední léto, kdy jsme byli kluci Poslední léto, kdy jsme byli kluci Bill Rivers

Nádherný lidský příběh o rodině, dospívání a vlastně i svým způsobem velmi moudrý text. Jediné, co mi trochu vadilo, byl lehce manipulativní, vyděračský podtón nacionalismu. Ale jiný kraj, jiný mrav a kdo jsem já, abych soudila.

24.05.2025 4 z 5

Sedm věží Sedm věží Sara Baume

Sedm věží vám nenabídne doslova žádný děj. Důležitější je nálada, atmosféra, popis detailů nebo smyslových vjemů. Kniha nebude pro každého a svědčí o tom i zdejší hodnocení. Pokud ale přistoupíte na autorčinu poetickou vlnu, necháte se unášet syrovostí nehostinné irské krajiny a pozoruhodným tempem, které vám autorka diktuje členěním textu, užijete si doopravdy nevšední a výjimečný zážitek.

22.05.2025 4 z 5

Chmurdálie Chmurdálie Joanna Bator

Podobně jako Pískový vrch zajímavá kniha. Bavilo mě prolínání času, prostoru i osudů postav, vykreslování charakterů i něco, co se dá označit jako smyslový zážitek. Autorka dokáže přiblížit vůně, barvy, hluk... Dojemné i veselé pasáže v rovnováze, vřele doporučuji ke čtení.

18.05.2025 4.5 z 5

Když psi pláčou Když psi pláčou Markus Zusak

Už dlouho se mi nestalo, abych při čtení cítila k některé z postav tak šílenou lítost a zároveň pochopení. Cameron ale vyrostl. Díky své rodině, svým slovům i sám sobě ze sebe jako had shodil kůži, kterou mu přisoudili druzí, a stal se někým jiným. Díky za ten konec. Kéž by to tak bylo pro všechny i v reálném životě.

10.05.2025 3.5 z 5

Sudičky Sudičky Markéta Harasimová

Půjdu asi dost proti proudu, ale na můj vkus až moc přitažené za vlasy. Nesedl mi ani styl vyprávění a celkově poselství knihy se taky minulo.

04.05.2025 2.5 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Napínavé jak kšandy a zběsilé tempo. Moc se mi líbilo!

30.04.2025 4.5 z 5

Ta věc s Rachel Ta věc s Rachel Caroline O'Donoghue

Navzdory prvnímu dojmu hodnotím velice pozitivně. I když už nejspíš věkem nebudu cílová skupina, autorka mě dokázala přesvědčit o vnitřním světě dvacátníků, jejich strachu, bolestem i názorům, že jsou střed světa, jsem vlastně hned porozuměla. Zajímavé téma i vypointovaný příběh stojí za přečtení.

26.04.2025 4.5 z 5

Lincolnova dálnice Lincolnova dálnice Amor Towles

Achjo, Wooly...
Laskavá kniha. V každém slova smyslu tohoto pojmu.

21.04.2025 4.5 z 5

Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Vina, trest, pohraničí. Ta etapa dějin, o které už toho bylo napsáno bezpočet. Autor píše jasně, krátce, bez hlubší psychologie postav, přesto působivě. Přečetla jsem jedním dechem za dva dny.

18.04.2025 4 z 5

Feťáci Feťáci Eva Dolejšová

Kdybych nemusela jít spát, přečtu Feťáky na jeden zátah. Krátké epizody vyprávěné různými vypravěči zaručeně do děje vtáhnou kohokoli. Faktickou stránku věci nejsem schopna hodnotit, jsem v životě závislá jen na procházkách a černém čaji s citronem, ale atmosféra, to pomalé a plíživé zlo a rozklad osobností je zachycen nesmírně přesvědčivě. Díky autorce za konec, je velkou nadějí všem, kteří se podobně jako postavy "topí".

27.03.2025 4.5 z 5