Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355873/bmid_uz-nikdy-pesky-po-armenii-a-gruzii-3IQ-355873.jpg 4 1617 375

Po dvojici bestsellerů přichází princ Ládík s další knihou – tentokrát o cestě do Arménie, Gruzie a Náhorního Karabachu. Ladislav Zibura se vydává do těch nejzapadlejších vesnic, aby mohl poslouchat příběhy místních a načerpat něco z jejich moudrosti. Alkohol teče proudem a mladý dobrodruh důvěrně poznává kulturu plnou pohostinnosti, rozhodných slov a sovětské nostalgie. Své zážitky z kavkazského putování Zibura líčí s tradičním humorem a sebeironií, pro které ho čtenáři nenávidí a milují.... celý text

Ivka82
Ivka82
10.03.2024 5 z 5

Ziburovy knihy mám moc ráda, stejně jako se pokaždé ráda zasměju na jeho přednáškách. Je úžasné číst o tom, jak se lidé vždy dohodnou a domluví, postarají se o sebe navzájem v nouzi a jsou prostě obyčejnými lidmi, ať už je politická situace jakákoli.

lukas5373
lukas5373
03.03.2024 4 z 5

Princ Ládík je fajn a roztomilý. Jeho vyprávění jsou čtivá (hlavně vypichuji, že se nezabývá zbytečnostmi a nezamotává se do vyprávění), vtipná a mají nadhled. A také oceňuji, že čas od času přidá pozn., kde nějaký výraz nebo reálie stručně vysvětluje. A samozřejmě nelze zapomenout na krásnou grafiku. Jediné, co bych mu vytkl je trochu nedostatek pokory.


heczek
heczek
27.02.2024 4 z 5

Knihy Ládi Zibury se čtou jedna radost, po práci je to přesně to, co potřebuji. Na chvíli opustit všechny běžné starosti a vydat se na cesty, poznávat svět a příšerně se u toho bavit.
Mínus dávám za alkoholovou první část knihy, přišlo mi to až příliš.. a plus dávám za to, že jsme toho byli v druhé části knihy ušetřeni! ;-)

jaja4
jaja4
27.02.2024 2 z 5

Ani 2. cestopis od Ziburu mi nesadol. Srší bonmotmi a "hlbokými myšlienkami", ale nie je to ono. Nesnaží sa krajinu či ľudí opísať ani trochu všeobecne, ide cestou osobných zážitkov. To vôbec nemusí znamenať, že tie texty nie sú dobré. Akurát nie sú pre mňa.

petruse162
petruse162
24.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Kniha vypráví příběhy o cestovateli Láďovi, které prožil při své cestě na Kavkaz. Setkává se tu s různými lidmi a jejich jinou kulturou. Cestovatel Láďa při svých výpravách do hor poznává pohostinnost domorodců i náročný terén. Po delším cestováním si pořídí kolo, aby mu to rychleji utíkalo. Jednoho dne narazí na stádo ovcí, které hlídají psi. Jeden z nejdůležitějších úkolů ovčáckých psů je zahánět vlky a to se málem stalo osudným i Láďovi, kterého psi obklíčili a zaujali bojovou pozici. Naštěstí ho zachránil pastevec, kterému bylo teprve 10 let. Láďa postupně projížděl území Arménie, Gruzie a Náhorního Karabachu. Na této cestě ho čekalo mnoho dobrodružství a příběhů. Na konec se stalo něco co si Láďa přál.

fruitbueno
fruitbueno
09.02.2024 5 z 5

Zážitek opět slovy těžko popsatelný. Velký respekt autorovi za dar, jímž disponuje, dokáže se pohybovat mezi vážností a vtipem s ronií tak mistrně, že mi nezbývá nic jiného, než smeknout pomyslný klobouk, sebrat bradu z prachu na zemi a těšit se na další z knih.

KubaHanzelin
KubaHanzelin
06.02.2024 4 z 5

Uvažoval jsem proč to je vlastně "Už nikdy pěšky..", ale s postupným čtením mi to došlo:)
Každopádně další super oddechovka s momentálně nejznámějším českým cestovatelem, která mě ve spoustě věch bavila víc než jeho předchozí pouť v Asii:)
Asi protože jsou nám země jako Gruzie a Arménie bližší, i přes bohužel špatnou historickou zkušenost
Skoro mě mrzí, že už mi zbývají ke čtení už "jen" dvě knihy od Ládi, ale doufám, že se ponesou ve velmi podobném duchu!

666Jitka
666Jitka
28.01.2024 4 z 5

Další zajímavou cestu, tentokráte po Arménii a Gruzii, s Ladislavem Ziburou mám úspěšně za sebou. V mém hektickém životě mě toto čtení dokáže uvolnit, pomáhá mi aspoň na chvíli vypnout a přenese mě na vlnách lehkého humoru do dalekých a krásných krajin, kde se díky autorovi setkávám s mně neznámými kulturami, zvyky a zajímavými lidmi. Velmi mě těší také stati o historii navštívených míst, které jsou často velmi smutné, až bolí u srdce.

ivoiro
ivoiro
14.01.2024 5 z 5

Geniální vyprávění mě opět dostalo. Místy mě smích přímo drtil.

barbora5058
barbora5058
10.01.2024 5 z 5

Tak a mám přečteny všechny (kromě nejnovějšího Santiaga). Knížku řadím spolu s Evropou úplně nejvýš. Líbí se mi navštívená místa včetně Karabachu, smysl pro humor a jiná forma cestování. Autorovy knihy mě vždy pobaví, na čtení se moc těším a rozšířím si s ní obzory.

martini.ce
martini.ce
23.11.2023 5 z 5

Trochu mi v knížce chyběla mapa, tak jsem občas Ladislavovy výlety a přesuny googlila. O vztahu k alkoholu na Kavkazu jsem tak něco tušila, ale že je to až taková součást života, mě zaskočilo. Historky, setkání a popis lidí se mi moc líbil. Někdy jsem se smála, až mi tekly slzy, a někdy jsem jen překvapeně zírala na to, co čtu. Hlavně okénka do historie byly dechberoucí.

LucyA7
LucyA7
19.11.2023 5 z 5

Moje první kniha od tohoto autora. Četla se mi dobře, předávání informací o zemi prostřednictvím setkání s místními lidmi je určitě zajímavější než souhrny informací. Knížka má svůj styl humoru a v něm schované perličky moudrosti. Líbila se mi, určitě si přečtu i další.

kajka.w
kajka.w
13.11.2023 5 z 5

Můj první a nejoblíbenější Zibura. Baví mě jeho specifický smysl pro humor a schopnost se s každým rychle spřátelit. Dělal mi společnost na nočních a díky němu jsem se tam necítila sama a možná právě proto, je to pro mě nejlepší díl.

DuncanIdaho
DuncanIdaho
29.10.2023 5 z 5

Uf, konečně přečtené. Trvalo mi to ale dost dlouho. Nějak nebyl čas, což mne dost mrzí, protože to je opět pěkná kniha. Jen trochu nechápu ten název. Nepřišlo mi, že by byla tato cesta pro Mašinu Ládíka nějak nepříjemná nebo dokonce hrůzostrašná.

BabaJaga11
BabaJaga11
27.10.2023 4 z 5

Dlouho jsem si chtěla od Ladislava Zibury něco přečíst, a tak jsem nezaváhala, když se mi naskytla koupě bazarového výtisku této knihy za velmi výhodnou cenu. Neodradilo mě ani přiznání prodejce, že cena je tak nízká jen proto, že stránky byly polité a po uschnutí mírně zvlněné (nenapadlo mě zeptat se, jakou kapalinou byla kniha polita, ale o černý čaj, který ohrožuje moje knihy, dle fotek nešlo). Pak, když už byla kniha "ulovena", nějakou dobu čekala "ve frontě". Přiznám se, že když jsem si ji zanášela do DK mezi knihy, které se chystám číst, a zahlédla zmínky o "princi Ládíkovi", řekla jsem si "ajajaj, tak to jsem možná šlápla vedle" a myslela na rozmazlené a namyšlené mladíky, kteří napíší knihu v podstatě o ničem, jen aby byli zajímaví...

Nakonec jsem si Ziburu vybrala jako večerní čtení pro ty případy, kdy mám rozečtenou nějakou náročnější literaturu a nechci, aby se mi o jejím námětu i zdálo. Takže kniha "Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii" mi vydržela docela dlouho. Zastávky na autorově cestě jsem samozřejmě velmi rychle zapomínala, ale celkovou atmosféru toho putování nikoli. Ano, cesta byla notně prokládána alkoholem, jenže je třeba to brát tak, že v některých končinách světa – Kavkaz nevyjímaje – odmítnutí přípitku = odmítnutí pohostinství = nepřátelství. Kdo abstinuje, ať už dobrovolně, anebo vynuceně, rozhodně by se do těchto končin neměl vydávat. Cestovatelství není jen o tom, že jedu poznat cizí kraje, jejich obyvatele, památky a přírodu, ale i o tom, že něco ze své země vezu s sebou. A tak jako leckdy podle jednoho nebo několika málo příslušníků nějakého národa, s nimiž se potkáme, soudíme o celku, je tomu i naopak. Cizinec je pod drobnohledem a když místní mají tu čest s někým, kdo je zapšklý, nerozumí vtipu a ani se s nimi nechce napít, vztáhnou to často na celý národ. Navíc, ono je těžké odmítnout, když vám někdo přinese doslova srdce na dlani, nechá vás u sebe přespat a dá vám najíst. Takže ano, v té knize se pilo hodně, ale je potřeba to pití vnímat v kontextu dané situace. S něčím podobným se lze setkat i na Balkáně nebo ve Středomoří – družnost, dobré jídlo a pití, které nesmíte odmítnout, nechcete-li hostitele urazit.

I mně se hodně líbila část o Náhorním Karabachu, kam se cizinec prakticky nedostane. Ale nejen to. Autor se na cestě setkává s mnoha domorodci, ať už těmi, jimž se stýká po dobách Sovětského svazu, anebo těmi, kteří se snaží přizpůsobit nové době a podnikají např. v turistickém ruchu. Potkává také jiné turisty ze zahraničí, i když těch není mnoho. Fascinovala mě Ladislavova zvídavost a lehkost, s jakou dokázal konverzovat i o závažných tématech navzdory jazykové bariéře i tomu, že někdy šlo o situace, v nichž šlo doslova "o hubu". A i když nás stále provází jeho typický humor, kdy si nepřetržitě střílí zejména sám ze sebe, občas i ze svého okolí, je vidět, že k cizí kultuře a k často bolestným dějinám jiných národů má respekt. Proto si ráda přečtu i další autorovy knihy.

huhuhu
huhuhu
11.09.2023 4 z 5

Cesta do Jeruzaléma i Nepál s Čínou se mi moc líbily, ale Gruzie mě trochu zklamala. Vlastně to bylo jen o tom, kde s kým LZ pil, což bylo po chvíli už docela otravné. Naštěstí se to s přesunem do Arménie a Náhorního Karabachu zlepšilo, takže zbytek cesty už jsem si užívala všechno to, na co jsem u cestopisů LZ zvyklá.

bajulda
bajulda
26.08.2023 4 z 5

Byla to první kniha, kterou jsem od autora četla a mírně mě zklamala. Dlouho jsem uvažovala, jestli si vůbec zaslouží 4 hvězdy. Velice kladně hodnotí náznaky historie, které jsem si díky knize dohledala. Většina dnů však byla nezajímavě plná alkoholu. O to víc mě mrzelo, že dny kdy se jen nepilo, nebyly popsány podrobněji.

nula87
nula87
23.08.2023 4 z 5

První část, tedy putování po Gruzii, nebylo tak zajímavé - Ladislav se vlastně jen propíjel od jednoho dne k druhému. Po přesunu do Arménie a Náhorního Karabachu se to ovšem výrazně změnilo - dozvíme se spoustu informací o zemi, o historii, o zajímavých místech i lidech.

vlaju
vlaju
16.08.2023 4 z 5

Těžko hledat lepší důkaz blahobytu než skutečnost, že vedeme životy tak nesnesitelně snadné, až do nich potřebujeme přidávat dobrodružství. Citát z knihy, který mě nadchnul, stejně tak jako vtip a lehkost, se kterou Ladislav Zibura podává své historky. Ideální kniha před návštěvou Gruzie.

Sarka1987
Sarka1987
08.08.2023 4 z 5

Miluji !! Jeho styl psaní, cestování, jeho vyprávění. Za mě top knížky, které nikdy nezklamou a vždy pohladí po duši a inspirují k další cestě.

Štítky knihy

Arménie humor cestopisné příběhy cestopisy Gruzie pěší turistika Zakavkazsko

Autorovy další knížky

Ladislav Zibura
česká, 1992
2016  85%Pěšky mezi buddhisty a komunisty
2019  87%Prázdniny v Evropě
2017  83%Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii
2021  88%Prázdniny v Česku
2020  87%40 dní pěšky do Jeruzaléma

Kniha Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii je v

Právě čtených55x
Přečtených2 397x
Čtenářské výzvě661x
Doporučených80x
Knihotéce655x
Chystám se číst461x
Chci si koupit125x
dalších seznamech11x