Kvítek karmínový a bílý přehled
Michel Faber
Kvítek karmínový a bílý série
1. díl >
Historický román slavného anglického spisovatele bývá označován za velký román devatenáctého století, napsaný ovšem ve století jednadvacátém, neboť zavádí čtenáře do viktoriánského Londýna, ale v příběhu prostitutky Sugar se nevyhýbá ani spodnímu proudu tejdejšího života, který tehdy tak naturalisticky až pornograficky zpodobován být nemohl. První vydání.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2014 , ArgoOriginální název:
The Crimson Petal and the White, 2002
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kvítek karmínový a bílý. Přihlašte se a napište ho.
"Jak zvláštní je vidět řadu mužů - vlastně celý orchestr mužů - soustředěných na činnost, která je nevinná, ale i... vznešená. Tihle chlapi nemyslí na nic jiného, než na muzicírování. Je to vůbec možné? Tolik mužů pohromadě a žádné zlo?"
Poctivý, tlustý, historický román přímo ze srdce Londýna, to miluju. Výborná práce s jazykem a neméně vydařený překlad do češtiny. Kniha, která je natolik popisná, že vše před sebou vidíte jako barevný film a ještě k tomu vnímáte i všechny (Rackhamovy) vůně (a taky hodně pachů).
Podle mého i s feministickým přesahem, zatímco většina mužů jsou zde slaboši, chlípníci nebo sobci nebo vše dohromady, ženy se snaží dělat věci jinak než se od jejich postavení a doby očekává. Fascinující kontrast mezi viktoriánskými boháči sešněrovanými pravidly, které ale odhazují za dveřmi prvního bordelu (případně se s nimi, jsou-li to ženy, vypořádávají v tajných denících) a pouliční chudinou, kterou po mrzkém životě čeká většinou jen stejně bídná smrt - pokud se jim nepodaří uniknout do lepších sfér jako vzdělané prostitutce Sugar. Za mě naprosto spanilá jízda!
Kniha Kvítek karmínový a bílý v seznamech
v Přečtených | 1 094x |
v Mé knihovně | 437x |
Anglie Londýn 19. století zfilmováno anglická literatura prostituce viktoriánská doba historické rományAutorovy další knížky
2014 | Kvítek karmínový a bílý |
2016 | Kniha zvláštních nových věcí |
2002 | Pod kůží |
2015 | Jablko |
2008 | Fahrenheitova dvojčata |
Pochmurný příběh, pochmurné prostředí, pochmurný vývoj, ale jaksi to člověka poutá číst dál a dál - až k pochmurnému (ne)rozuzlení :) Překlad považuji za skvělý, ale nemohla jsem se zbavit dojmu, že občas je slovo "pí**" použito "z ničeho nic" a to mi nějak pocitově prostě nesedělo... Určitě také existují názory, že "by se to dalo napsat o x set stran kratší" - asi ano, ale mně délka románu nevadila. Až na ten konec, ten mě naštval :D