Zóna zájmu přehled

Zóna zájmu https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271706/bmid_zona-zajmu-amF-271706.jpg 4 43 43

Tři pohledy na místo, kde mizí miliony, kde číslo znamená víc než člověk, kde se v počtech ztrácejí lidské osudy, kde není místo na city. Nebo snad ano? Martin Amis s příznačnou stylistickou bravurou rozehrává trojí part v podání toho, kdo dal soukolí Osvětimi do pohybu, toho, kdo v něm přišel i o možnost podívat se komukoliv do očí, a toho, kdo se ho pozdě, ale přece pokusí malinko rozklížit. Romantického komandanta „nepřestává udivovat, do jaké propasti mravního úpadku se jistá individua neštítí sestoupit“, služebně nejstarší zvláštní, ten „nejsmutnější ze všech nejsmutnějších a nejodpornějších“, dál „pošetile setrvává v pekle bláznů“, aby mohl vydat svědectví, a tajemníkova donchuánského chráněnce přiměje „něco jako láska“ ptát se, kde se vzala „potřeba tak metodicky, tak pedantsky, tak prozaicky prozkoumat bestialitu“. A ačkoliv Amisovým „oddělením nálezů a ztrát na konečné naší planety“ defilují známé historické události, které bychom si měli čas od času připomenout, Zónu zájmu určuje, kdo kým skutečně je.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

The Zone of Interest , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zóna zájmu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

fruitbueno
11.03.2024 4 z 5

Číst Zónu zájmu je jako pomalu strhávat náplast z kůže. Bolí to, ale tak nějak víte, že když jste začali, musíte s tím i skončit. Jde o důležitý text, nabízí tři pohledy na zrůdný zlořád, ve kterém je za normu bráno zcela nenormální. Oceňuji formální stranu románu, všichni tři mluvčí byli autorem podáni neskutečně. Ta netečnost nad denními problémy velitelů tábora, naprostá od osobněnost a všudypřítomná hrůznost mě dostávala. Nebylo to lehké čtení, bylo nutné ho dávkovat. Ale číst bychom podobné texty měli všichni.

monushka
14.01.2024 4 z 5

Na můj vkus hrozně depresivní kniha. Sice mám z tohoto období přečteno hodně příběhů, ale v Zóně zájmu na mě tři střídající se vypravěči působili celkem chaoticky a nepřehledně.


jaryn
03.06.2023 3 z 5

Myslím, že kniha obsahově ani formálně nikterak nevybočuje ze standardu. Máme tu tři vypravěče: hodného a zlého (poněkud zjednodušeně) nacistu, a pak nešťastného velitele sonderkommanda (pochopitelně Žida). Tři vypravěči možná taky kompenzují vcelku chabý děj.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zóna zájmu v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených53x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených4x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech2x