Pět ročních období

Pět ročních období https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419448/bmid_pet-rocnich-obdobi-mfI-419448.jpg 4 67 31

Někdy musíme něco ztratit, abychom nalezli, co jsme nehledali... Protagonista Pěti ročních období, Filip Trezner nikdy neměl vlastní fantazii. Možná proto tak snadno přilnul k Sylvii, která měla představivosti, víry i naděje na rozdávání. Když Sylvie umírá, ví, že aby se Filip úspěšně prokousal všemi fázemi smutku, bude si tyto schopnosti muset osvojit sám. Ve chvíli, kdy se svět vytvořený, snový, pohádkový prolíná s tím skutečným, ani Filipovi nezbyde, než začít přetvářet nicotu k obrazu svému. Jinak by totiž mohl ztratit nejen svou ženu, ale i dceru. Pět ročních období nabízí možnost vyrovnat se se ztrátou skrze vyprávění samotné, ba ho dokonce oslavuje, a podobně pracuje i s pojetím nicoty.... celý text

Přidat komentář

lulucinax
13.02.2024 3 z 5

Další kniha z Edice Tvář a u této jsem si nepřečetla anotaci a byla jsem dost překvapená. Začátek knihy byl hodně silný, až jsem z něj pocítila úzkost a nechtělo se mi číst dál. Ale protože čas všechno zahojí, muselo to být už jen lepší. A taky, že bylo. Kniha se mi četla dobře a byla čtivá. Co mi ale trochu vadilo, a je to jen můj problém, tak to byly “sny hlavního hrdiny. No zkrátka fantasy, kterému se spíš vyhýbám.
Také na mě působilo poněkud nevěrohodně, že si hlavní hrdina s dalším krokem buď přesně věděl rady, i když to nedávalo smysl a nebo naopak vůbec nevěděl, když to bylo evidentní. Navíc jsem si k němu nevytvořila vztah.
Celkově mi tento příběh úplně nesedl, ale na další knihy autora se těším.

fruitbueno
05.02.2024 4 z 5

Mám velice smíšené pocity, které udává poměrně nešťastná formální stránka románu. Dějová linka z přítomnosti, chcete-li ta reálná, je dle mého názoru necitlivě narušována snovou rovinou. Ta text tříští, rozbíjí, a mě osobně velmi zklamala. Je to velká škoda, protože námět jako takový má obrovský potenciál. I proto hvězda navíc, za poselství o tom, že je třeba vyrovnat se s odchodem či odchazením blízkých.


hzd
26.10.2022 3 z 5

Tak nevím. Nejdříve se mi knížka moc líbila, ke konci už mě ale nebavila, hlavně říše fantazie. Mám takové rozporuplné pocity.

tamara1351
17.07.2022 3 z 5

Knihu jsem přečetla poměrně rychle,je čtivá,graficky velmi hezky zpracovaná.Téma vyrovnání se s úmrtím blízké osoby je citlivě zpracováno.Střídání dvou rovin,snové a reálné dodává knize kouzlo,ale někdy je tam všeho až příliš, příliš zbytečných postav, příliš opakujících se motivů, točení se v kruhu a náhlé prozření,že je třeba věřit,ale možná jsem jen taky dokonale nepochopila pointu.

petrarka72
05.04.2022 4 z 5

O vyrovnávání se se ztrátou, hvězdách, dalekých cestách, fantazii a hledání, vyprávění a síle příběhů... Ta knížka mě dlouho velmi těšila, přistoupila jsem i na průnik do jiných světů a metaforickou rovinu vyprávění, vždyť smutek nezná hranic a některé věci se vyjadřují lépe a přesněji obrazem, opisem, příměrem... Problém je, zdá se mi, v tom, že autor chtěl příliš mnoho a nedokázal se ve druhé části oprostit od pocitu, že musí říct, doslovně dovysvětlit a dokončit všechny větve příběhu, věnovat všem postavám stejnou a vyčerpávající pozornost a k tomu použít ve fantazijním světě všechny nápady, které k němu přišly (některé jsou skvostné, bez některých by se obešel příběh i já). Prostě by to chtělo ostrou škrtací tužku a neoblomně kritického redaktora... Přesto děkuji, ta cesta byla dlouho dobrodružně pozoruhodá. p.s. Knížku jsem měla staženou ve čtečce - a začínám přemýšlet, nakolik by se čtení a vnímání tohoto konkrétního dílka lišilo, kdybych držela v ruce papírovou verzi. p.p.s. Je milostný příběh Filipa a Sylvie nešťastný, přestože smrtí nekončí?

tulipi
29.01.2022

Zajímavě psaná knížka pracující s tématem ztráty blízké osoby a vyrovnání se s touto situací v průběhu děje pro mne trochu nepochopitelně sklouzla do žánru fantasy, což mne docela mrzelo... Začátek super, ke konci jsem se v příběhu poněkud ztrácela a musím přiznat, že ve finále jsem se nemohla zbavit pocitu určitého zklamání či rozčarování.

vera5841
24.06.2021 3 z 5

Čekala jsem psychologický román na těžké téma a zpočátku to tak opravdu vypadalo. Jenomže poté se do toho začalo zamotávat fantastično a já čekala, že se nějak vysvětlí (já nevím třeba, nějak psychologicky?) Ale bohužel zůstalo u nadpřirozena a já to možná jen úplně nepochopila.

sgjoli
12.06.2021

Knihu nakonec nehodnotím hvězdami - odkládám ji jako nedočtenou.
Nemohu přitom říct, že by to bylo špatné čtení. Ta část, kterou jsem zvládla přečíst, se mi vlastně vcelku líbila. Krásný poetický jazyk, autor má velmi rozvinutý smysl pro fantazii a s tím tématem smutku se vypořádává v knize vlastně dobře a zajímavě.
Je to kniha, která se čte spíše pomaleji - hodně staví na emocích, myšlenkách, atmosféře. Výrazná dějová linka není zas tak důležitá. Je to něco, co mám v knihách ráda, když jsem ve "správné" náladě na tento typ literatury, ale tady jsem se nějak zasekla. Cca v polovině příběhu jsem se přistihla, že se mi ke knize nějak nechce vracet a spíš se do toho najednou musím nutit.
Nerada bych té knize ublížila - mám pocit, že zrovna tento titul si to nezaslouží. Asi nejsem ve formě na tento typ příběhu. Hlavně to téma knihy je docela těžké a já asi nejsem na to mentálně správně nastavená. Odkládám tedy, a až budu mít chuť si přečíst něco s tématem vyrovnávání se se smrtí, určitě po této knize znovu sáhnu a dočtu ji. :-)

mfajmanova
29.01.2021 3 z 5

Tento román z se mi hrozně špatně hodnotí, mám z něj rozpačité pocity. Četla jsem ho hodně dlouho. Čím víc přibývalo snových pasáží, tím pro mne bylo čtení obtížnější. Zhruba ve dvou třetinách jsem ho dokonce chtěla odložit, ale nakonec zvítězila touha po poznání, jak to dopadne.

gbrgbr
13.09.2020 2 z 5

Hodně slabé. Připomínalo mi to slohovku ve škole. Od literatury očekávám více.

Kočičáci
17.08.2020 5 z 5

Pět ročních období je pro mě bezesporu tou nejzamotanější a nejrozporuplnější knihou, kterou jsem tento rok četla.
Nejzamotanější proto, že se celým dějem prolíná svět skutečný se světem snovým a zároveň současnost s minulostí.
Nejrozporuplnější proto, že jsem jí propadla, byla jí okouzlena a zároveň bych chtěla víc. Víc odpovědí, víc vysvětlení, větší dotaženost některých událostí a myšlenek.
Filipovi jsem ze srdce přála, aby se dokázal smířit se Sylviinou smrtí a prošel svým truchlením bez úhony.
Kuliočku jsem si jednoduše zamilovala a od Ježíška si přeji všechny jeho knižní příběhy!
Kniha je určená čtenářům, kteří dokáží pracovat se svou fantazií a dokáží v jedné knize proplout různými světy i různými žánry.
Ráda bych se potkala s autorem a podrobila ho křížovému výslechu :-D

"Pokud chcete vědět, kde je vaše srdce, podívejte se, kam jde vaše mysl, když se toulá."

mone
26.04.2020 odpad!

Nadšení z nové knihy mi vydrželo přesně 15 minut – tak dlouho trvalo, než jsem přečetla první dvě kapitoly, a uvědomila si, že mi nakladatelství prodalo román ve stavu nečtené první verze rukopisu. Držela jsem v ruce text plný překlepů a pravopisných i stylistických chyb. Kde mělo být mě, bylo mně, místo „ze zásuvky“ se telefon vyndával „se zásuvky“, do toho překlepy jako prskaskance barvy a podobně. Chybějící čárky byly v porovnání s dalšími prohřešky proti českému jazyku i zásadám redakční práce vlastně jen zanedbatelná maličkost.

Ve čtení odfláknuté knihy se mi z pochopitelných důvodů nechtělo pokračovat. Vlastně mi vadilo, že si někdo dovolil nám, čtenářům, takovou nekvalitu prodat. Nechat v románu spoustu chyb není o tom, že se někdo jednou špatně vyspal nebo zrovna neměl svůj den. Znamená to, že se během několika měsíců, kdy kniha vznikala, na svou práci vykašlalo hned několik osob/subjektů – zastupující literární agentura, korektor, redaktor a možná i sám autor, který měl prostě text číst tolikrát, kolikrát bylo potřeba. I když… primárně to není autorův úkol. Je tu totiž předpoklad, že máte za zády silný tým, na který je spolehnutí.

Také nevím, co říká o stavu české kultury informace v tiráži, že kniha vyšla s přispěním Ministerstva kultury ČR. Za nás, čtenáře, bych možná příště možná doporučila angažovat Ústav pro jazyk český Akademie věd. Nebo jen požádat kohokoliv, kdo umí číst, klidně i žáka ZŠ, ať podtrhá překlepy, než taková kniha odjede do tiskárny.

Autora, kterému takto zpackali debut, je mi líto. Hodně líto. Do budoucna bych možná zvážila, komu nabídnout další rukopis… :(

popeluška
03.02.2020 5 z 5

Kniha je krásná, je hodně zajímavě napsaná....chytí za srdce a nepustí. Autorovi se moc povedla....a ta obálka knihy a grafika uvnitř umocňuje velmi vzácný zážitek.

lilienn
27.01.2020 4 z 5

Zajímavé čtení. Někdy mi to připomínalo Kinga. Čte se to dobře, někdy máte strach, ale kdybyste měli reprodukovat o čem to je, moc to nejde :)
Alespoň ten snový svět.
Ale nelituju... Zase něco jiného, nového.

jasnenka
27.01.2020 4 z 5

Tuto knihu jsem si koupila, aniž bych četla hodnocení, což většinou nedělám, ale moc se mi líbila na první pohled - jak rozměrem, tak obálkou.
Jednu hvězdu odebírám za Horu a kocoura Bojovníka - v tu chvíli jsem měla chuť knihu odhodit, prostě se mi to tam nelíbilo a docela mě to rozhodilo. Bylo to tam opravdu zbytečné.
Jinak by to byl super zážitek a rozhodně si ji ráda přečtu znovu, obsahuje spoustu zajímavých myšlenek.
"Obrazy jsou ukryté všude. Vystupují na pozadí našeho života, aniž by někdo vysvětlil, co znamenají. Co když je ale pravděpodobnost pouze něco , co jsme se tak rozhodli nazývat ze strachu , že jde o něco víc? Co když je pravděpodobnost neviditelná spojnice, kterou někdo dopředu načrtl?
Každý hod kostkou by pak byl daný. Každá hvězda na nebi by se rozsvítila z určitého důvodu".

Obyčejnáholka
15.01.2020 5 z 5

Pokud hledáte knihu, která vás překvapí, je to tahle. Už obálkou, rozměrem a grafickým pojetím uvnitř. Ale pro mě to nejvíc bylo cestování mezi snovým a reálným světem. Nic jsem vlastně nečekala. Nevěděla jsem totiž, do čeho při její koupi jdu. A možná o to větší bylo překvapení, jakým způsobem mě její stránky pohltily. Probouzely ve mně zvědavost. A ta umí hnát dopředu. Když najednou zjistíte, že jste na konci, dojde vám (s úlevou), že tenhle snový svět, který na papírových stránkách končí, můžete tvořit dál vy sami.
Odnáším si dost krásných myšlenek, které jsem si musela napsat. Věřím, že si každý najde ty své na míru.

Katrin
06.01.2020 5 z 5

Sáhla jsem po knize spíše náhodou a neměla jsem žádná velká očekávání, ale dostalo se mi takového čtenářského zážitku jako už dlouho ne. Příběh sám o sobě je jednoduchý, ozvláštněný fantasy prvky, ale spolu s autorovým poetickým stylem tvoří něco výjimečného. Spousta hlubokých myšlenek, nádherné popisy, výborně vykreslené postavy, melancholie prostupující celou knihou, emotivní závěr.. Uznávám, postava Hory byla trochu navíc, ale celkový dojem mi neporušila. A navíc je krásná i fyzicky! Prostě mi opravdu sedla a vřele doporučuji.

rad.ka
13.12.2019 4 z 5

Moje prvni setkani s prvky fantasy v knize. Velmi ctive a zejmena "snove" casti ve me vzbudily velkou predstavivost. Moc se mi libi zpracovani a napad barevne oddelenych stran, ktere vyvolava ocekavani co prijde. Nejsem si akorat moc jista zda jsem uplne pochopila pointu. Kniha ve me vyvolala urcity "pocit" ktery se mi pak vracel a nad dejem jsem uvazovala i po docteni. Rozhodne doporucuju.

EmiClare
12.12.2019 4 z 5

Milá kniha, u které jsem v půlce měla pocit, že se mi konec těžce nebude líbit, ale byla jsem příjemně překvapená.

zupri
13.11.2019 4 z 5

Krásná prvotina v krásném zpracování, opravdu nádherná knížka. Panu Klečkovi moc gratuluji.
Hodně mi připomínala mou oblíbenou "Babička pozdravuje a omlouvá se".

Štítky knihy

deprese milostné romány česká literatura česká fantasy romantika dobrodružství rodičovství ztráta blízkých

Autorovy další knížky

Jiří Klečka
česká, 1983
2022  78%Papírové domky
2019  76%Pět ročních období
2023  83%Zapomenutá

Kniha Pět ročních období je v

Právě čtených3x
Přečtených91x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených8x
Knihotéce73x
Chystám se číst81x
Chci si koupit10x