fromywindows fromywindows komentáře u knih

☰ menu

Felix až navěky Felix až navěky Kacen Callender

(SPOILER) Bomba! bylo v ní snad všechno - LGBT, rasismus, rodinné problémy, milostný trojúhelník, láska, přátelství, obvyklé problémy dospívajících apod..
Hlavní postavy úžasné, postupem knihy jde vidět rozvoj Felixovy osobnosti.
Ale celkem zklamaní z toho s kým nakonec Felix skončil, čekala jsem že bude chodit s Declanem a ne s Ezrou, když byli vždy nejlepší kamarádi, bylo mi Declana líto. Taky tu byly mnoho krásných myšlenek a frázi, zkráceně všechno v knize bylo skvělé.
Tuhle knihu by si měl přečíst každý dospívající či dospělý, myslím že by se tam našel každý. Prosím víc takových knih :-)

12.03.2024 5 z 5


Půlnoční slunce Půlnoční slunce Stephenie Meyer

Skvělá kniha pro všechny fanoušky Twilight ságy, bavilo mě číst Edwardovy myšlenky, vidět to celé z jeho pohledu, víc se dozvědět o něm a jeho rodině.. love it.
Jednu hvězdičku odebiram za gramaticke chyby ve knize

27.05.2022 4 z 5


Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Na tuhle knihu jsem si dávala s recenzí trochu na čas. Jak jsem ji dočetla, tak jsem si tak sedla a přemýšlela jsem. Přemýšlela jsem, jaké by to bylo kdybych jsem se tak cítila já, přemýšlela jsem o těch "paralelních životech" které všichni nevědomky máme a máme jich spustou,jeden zastrčený pod tím dalším nebo hned vedle něj. Přemýšlela jsem o autorovi ‐ André Acimanovi, věřím že on něco takového také prožíval. Také píšu, a vím že když se píše kniha nebo příběh, tak ten autor tam pokaždé dá kousíček sebe, třeba aniž by si to uvědomoval.

Do knihy jsem šla minulý rok s tím že to bude nějaký "obyčejný", obvyklý Young Adult LGBT příběh. Teď jsem přečetla knihu po druhé. Není to kniha zaměřená jen o tom lgbt, to vůbec ne, myslím že autor nám tím vlastně ukazuje, jak žijeme, jak se díváme na čas a na smrt, na přátelství a lásku, touhu a to všechno. A to proč právě ty lidi, na kterých mám nejvíce záleží, necháme z našeho života odejít.
100% empatie vůči hlavnímu hrdinovi Eliovi.

Kniha vlastně nemá žádný děj, je plná zajímavých myšlenek, pocitu, emocí., Stále jsem si tam musela něco zvýrazňovat :D
A ještě k tomu to prostředí tam ! Připadalo mi jako kdyby jsem tam byla s nima, někde uprostřed severní Itálie, teplé neklidné večery, plavání v řece, broskeve, apod. Skvělé. Obdivuju jak to André tak ohromně všechno vylíčil.

Kniha ale určitě nesedne každému, kdo četl tak ví..
Film taky moc doporučuji, první si ale přečtěte knihu, aby jste tomu lépe porozuměli :‐) Herci úžasní ! Těším se na druhý díl toho filmu, jestli vůbec vyjde.

"Nebo proto, že pokud už nějaké podezření má ‐ a každý, kdo má podezření, musí být nevyhnutelně na stejné vlně ‐ , mohl by být v pokušení podle toho jednat ? Chtěl jsem, aby jednal ? Nebo bych raději celý život jen toužil, za předpokladu, že oba nadále budeme hrát tuhle přehazovanou: neví; neví, že neví; neví, že neví, že neví ? Prostě jen mlčet, nic neříkat, a když nemůžeš říct "ano", neřekneš "ne", nýbrž "zatím ne". To proto lidé říkají "možná ", když vlastně myslí "ano" ? Doufají, že si to ten druhý vyloží jako "ne", i když doopravdy tím myslí: ,,Prosím, zeptej se mě ještě jednou a potom znovu ?"

13.08.2021 5 z 5


Rudá jako rubín Rudá jako rubín Kerstin Gier

Přečteno jedním dechem ! Zítra si jdu do knihovny pro další díly :‐)
Velmi originální děj o cestování časem. Mí oblíbenci jsou samozřejmě Gideon s Gwendolyn
A ty obálky jsou úžasné ! :‐)
Určitě moc doporučuji !! Tahle série vypadá napínavě :)

17.05.2021 5 z 5


Navždy s láskou, Lara Jean Navždy s láskou, Lara Jean Jenny Han

Na zakončení téhle série jsem dlouho čekala, ale docela mě zklamala. Tohle byl nejslabší díl. Na stránkách se nic moc nedělo, žádné překvapení, pořád to samé. Předchozí dva díly byly mnohem lepší, to asi proto že to mezi Larou Jean a Peterem teprve všechno začínalo, a ve druhém díle bylo zajímavé, že se mezi nima připletl někdo třetí.
Aspoň byl ten šťastný konec :‐)

23.04.2021 3 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

(SPOILER)
Prostě Neal Shusterman, co dalšího říct : ) Četla jsem od spisovatele Smrtku, Sucho a na ostatní díly Smrtky se teprve chystám. Neumím se rozhodnout jestli u mě vede víc Smrtka nebo Bez šance, ale spíš Bez šance.
Všechno tam bylo tak dobře vyličené, všechno do sebe postupem zapadalo. Pan Shusterman píše strašně čtivé, nemohla jsem se od knížky vůbec odtrhnout ! Přečetla jsem to na moje docela pomalé tempo, poměrně rychle.
Z postav mi nejvíc sedl Connor s Risou, Leva jsem si oblíbila někdy až na konci. Connor s Risou byli mooc roztomilý pár, romantická linka tam byla jak říkám roztomilá, i když se tam často neobjevovala.
A ten konec ? Mrzí mě že Risa ochrnula od pasu dolu a Connor měl taky velké zranění : ( doufám že budou i další díly a tam se všechno dá zpátky ""dohromady"" : D
Už teď se moc těším :‐)
Takže jestli jste fanoušci Neala Shustermana stejně jako já, tak tahle kniha vám určitě nesmí ujít !
Jen a jen doporučuju

16.04.2021 5 z 5


Vypálená nenávist Vypálená nenávist Angie Thomas

To teda bylo něco ! Myslím že tenhle příběh je vážně důležitý, tuhle knihu by si měl přečíst každý.
Starr a její rodinu si určitě zamilujete, stejně jako já !
Styl psaní hned sedl a do knihy jsem se poměrně rychle zorientovala, už od první stránky jsem věděla že to bude stát za to. Přečetla jsem to za krátkou dobu, stránky mi utíkaly pod rukama. Kniha byla také plná zajímavých myšlenek :)
S hlavní hrdinkou Starr jsem se dokázala ztotožnit.
Tuto knihu klidně vidím jako povinnou četbu ve škole.
Takže dávám 5 hvězdiček a určitě doporučuji, stojí za přečtení !! :)
Už se těším až mrknu na film ;)

10.04.2021 5 z 5


Polibek Polibek Anna Todd

Je toho tak hodně, že ani nevím kde a jak
začít :D Předem upozorňuju že budu kapku vulgární.
Tahle kniha je jedno velké klišé. Jednoduše mapuje milostný život Tessy která je na koleji. Je to o tom jednom a samém hádka, sex, láska..
Nechápu že se Anna Todd ani trochu nestydí psát o takových věcech tak otevřeně, ještě k tomu že to má být kniha pro děti a mládež. Tahle kniha by se měla vyřadit z Young Adult. Při pomyšlení že tuhle knihu čtou jedenáctileté nebo dvanáctileté holky se mi dělá špatně. Bylo tam tolik sexuálních, intimních a hlavně nechutných scén, že jsem si někdy myslela že čtu Padesát odstínů šedi.
Při čtení těch scén jsem nevěděla jestli se mám smát nebo brečet, ( ovšem že jsem se smála ), protože ty scény byly někdy ne že jen ohavně nechutné, ale taky TRAPNÉ. Ale musím nechat, že kniha byla moc čtivá, stránky mi utikaly pod rukama :)
Autorka Anna Todd učí dnešní děti s prominutím jak někomu vykouřit, vyprstit nebo jak někomu nasadit kondom. Ale aspoň tam je i morální ponaučení nikdy se nechávat jak naivní Tessa.
Jestli takhle vážně nějak vypadá život vysokoškolačky v Americe, tak já potom nevím.


K postavám Tessa mi nesedla už od začátku. Jak už jsem jednou zmínila, chovala se strašně naivně, všechno zbytečně hrotila, byla zbytečně majetnická a žarlivá. Na těch prvních strankách kdy se s Hardinem první vyspali a potom pohádali, se Tessa zase cpala na Noahem. To není jediná věc kterou jsem na ni nesnášela.
Hardin byl nedostupný, naladový a perverzní. Vážně frajer když ukázal svým kamarádům zakrvacenou deku a použity kondom na důkaz toho spal s pannou. Nechápu. Ty ostatní postavy byli v pohodě. Nejvíc jsem si oblíbila asi Zeda, ani nevím proč:)

Jako první jsem viděla film a zamilovala jsem si ho, to o knize nemůžu říct, to je poprvé co se líbil víc film než kniha. Nedivím se proč je film úplně odlišný od knihy, kdo četl tak ví. Na film jsem se dívala několikrát, ale někdy jsem měla pocit že se na to dívám jen kvůli Hardinovi/Hero. Takže první filmový díl byl super :) ale ty další dva díly mi připadají že už nemají žádný děj a jsou jen o sexu tak jako v knize.

Přemýšlím o tom jestli si přečtu ještě další díly. Vzhledem k tomu že jednička skončila docela napinavě, tak možná ano. Ale viděla jsem film, takže vím o čem to bude.

Knihu doporučuju někomu staršímu kdo by chtěl zavzpomínat na staré divoké časy:D nebo jestli máte v oblibě tyhle tipy knížek. I když já jsem sama v tom teen věku.
Knihy čtu víckrát za sebou, ale už vím že After polibek číst víckrát vážně nebudu:D
Na film se určitě podívejte, třeba klidně jen kvůli Herovi :D
Takže asi tak

24.03.2021 2 z 5


Sucho Sucho Neal Shusterman

Tahle kniha mě mile překvapila. První stránky byly pomalý rozjezd, docela trvalo než se tam orientuju, ale řekla jsem si že ji dočtu. Po 150 stránkách se to opravdu rozjelo!:‐) bylo to plné nečekaných zvratů, nových postav, krásných myšlenek, apod..
Nejvíc mi přirostli k srdci Alyssa a Kelton a taky Jacqui, i když ne zas tak moc. Henry mi nesedl hned už od té první kapitoly která byla psaná z jeho pohledu. Líbilo se mi jak se na sebe všechny malé podrobnosti navazovaly a že byla napsána z více postav. Ale ty momentky co tam někdy byly napsané mě nebavily. Vadilo mi to tam, kazilo to celé čtení a jen mě to odnašelo od aktuálního děje. Musela jsem je číst rychle a nepozorně, aby už byly stránky za mnou :D aspoň jich tam nebylo zas tak moc, třeba kdyby byly po konci každé kapitoly. Jinak knize asi nemám co vytknout :)
Myslím že tuhle knihu by teď v tehle koronavirové situaci měl přečíst každý. O proti tomu co se dělo tam ‐ tedy Bezvodí, je Koronavirus dá se říct skoro úplný nic. Taky vás tahle kniha určitě přiměje víc si vážit vody.
Takže vřele doporučuju a vážně stojí za přečtení :) k téhle knize se ještě s radostí vrátím ! :‐)

"Jako dítě si člověk rodiče idealizuje. Myslí si, že jsou dokonalí, protože jsou standardem, kterým poměřuje zbytek světa i sebe sama. Pak v pubertě ho jenom štvou, protože si uvědomí, že nejenom nejsou dokonalí, ale možná jsou dokonce ještě o trochu větší zoufalci než on. Ale potom přijde chvíle, kdy si uvědomí že nejsou superhrdinové ani padouši. Jsou trýznivě, neodpustitelně lidští. Otázkou je, jestli jim vůbec dokážete odpustit, že takoví jsou ‐ lidé."

18.03.2021 4 z 5


Odložený Vesmír Odložený Vesmír Michal Čagánek

Super kniha ! K téhle knize se ještě určitě vrátím:‐) kniha byla plná emocí a krásných myšlenek..
U pasáže v Maroku jsem si představovala že jsem tam, všechno bylo dobře barvitě vyličené. Takže určitě tuhle knihu doporučuji všem :‐)
Pan Čagánek opět nezklamal.

17.03.2021 5 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

První jsem se podívala na film a až potom jsem si přečetla knihu, vy si ale určitě první knihu přečtěte a potom se podívejte na film:D
Kniha byla plná krásných myšlenek, pocitu apod.. Kniha je dobrá v tom, že je napsána ve formě dopisu, a ty dopisy jsou určené přímo pro čtenáře :‐) s Charliem jsem si byla v některých věcech strašně podobná, někdy jsem se až vážně divila že má takové myšlenky jako já :)
Vztah mezi Charliem a jeho učitelem Billem byl strašně krásný. Tahle kniha byla myslím taky hlavně o tom přátelství. Doporučuju přečíst všem kdo je na střední a něčím takovým si prochází, nebo i někomu už dospělému kdo by si chtěl zavzpomínat na staré mladé časy:‐)
Z knihy mám tím dobrým způsobem smíšené pocity. Takže určitě stojí za přečtení :‐)
Hodnotím 4,5 z 5

13.03.2021 5 z 5


Jeden z nás lže Jeden z nás lže Karen M. McManus

Tuhle knihu řadím mezi mé nejoblíbenější !
Musím říct že to bylo ÚŽASNÝ, ještě se z toho budu dlouho vzpamatovávat, nemám slov :‐) Ten konec jsem vážně nečekala a to jsem si myslela že to rozlousknu:D ale nebudu vám tady spolerovat kdo Simona opravdu zabil.
Takže kniha byla plná nečekaných zvratů, záhad, tajemství, přátelství, lásky, atd, ..
Ale myslím že to hlavně bylo o tom přátelství, o tom že v nouzi poznáš pravého Přítele. Už od první stránky jsem věděla že to bude stát za to. Taky v knize pozorujete jak se hlavní postavy postupem mění
( samozřejmě k lepšímu)
Když jsem knihu četla, bylo to jako kdybych se dívala na něco na Netfilxu :D někde jsem četla že prý má vyjít na Netfilxu seriál podle knižní předlohy :O tak doufám že to bude dobré, ale silně pochybuju že by to bylo lepší než knihy :‐)
Je možné se zamilovat to knižní postavy? V mém případě ano. Hádejte do koho ‐
DO NATEA.
I když se na posledních stránkách, jak ho pustili z toho vězení nechoval zrovna k Brownyn hezky. Ale autorka mu asi prostě chtěla dát takovou povahu :)
Epilog byl nejvíc ‐ jak měla Brownyn to klavírní vystoupení, a byli tam Addy s Cooperem a ostatních jejich kamarádi ❤ A potom jak za ní přišel Nate, byla jsem neskutečně ráda že spolu nakonec zase byli ❤
No takže knize dávám plný počet bodů, a vřele doporučuju. Určitě stojí za přečtení, k téhle knize se ještě ráda vrátím:‐)

08.03.2021 5 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Dočteno! Kniha byla velmi dobře napsaná, stránky mi utíkaly pod rukama! Je to moje první fantasy knížka. Už se těším na druhý díl, tedy - Nimbus. Ale zárověn se i bojím, že spolu Rowan s Citrou nebudou, bojím se dalších zvratu, apod.. To určitě v tehle skvělé sérii bude ještě hodně :-)
Obdiv k autorovi Nealu Shustermanovi - jak dobře dokázal vylíčit povahy postav, nejvíc jsem si oblíbila smrtku Faradaye. Citra, Rowan, Smrtka Curieová, Volta atd, patří taky mezi ty nejlepší.
Strašně shipuju vztah mezi Rowanem a Citrou, ale škoda že se tam neobjevili víc romantických scén, myslím že tím by to bylo o něco zajímavější :-)
"Miluju tě." Řekl
"Nápodobně," odpověděla. "A ted zmiz."
- žeru je :-)
Ještě co se týče postav, určitě každý čtenář si nějak v hlavě představuje jak postavy mají vypadat ( určitě nejsem jediná :D ) No, Rowana jsem měla za Cola Sprouse z filmu Pět kroků od sebe, a Citru jako Stellu ( nevím jak se ta herečka jmenuje :D ) Prostě se mi k nim hodili.
Obdivuhodný námět ke knize. Jaké by to asi bylo kdyby to bylo ve skutečném životě, přemýšlím jestli by tohle bylo lepší než obvyklá smrt.
No, klobouk dolů :-)

27.02.2021 5 z 5


P.S. Stále Tě miluju P.S. Stále Tě miluju Jenny Han

Druhý díl Všem klukum které jsem milovala opět nezklamal ! Neumím se rozhodnout jestli se mi líbil víc první díl nebo druhý :p Strašně jsem si oblíbila Johnyho, některé chvíle jsem si přála aby skončili spolu. Je mi líto, že se v knize často neobjevuje Josh:/
Film byl úplně odlišný od knihy, například Johny v knize byl bledý, modrooký blonďák ‐ ve filmu dali úplně jiného herce. Nebo v knize Lara Jean byla napůl zamilovaná do Johnyho, a ve filmu ne.
Takže dávám plný počet bodů:‐)
A už se těším až si přečtu třetí díl !!

22.02.2021 5 z 5


Všem klukům, které jsem milovala Všem klukům, které jsem milovala Jenny Han

Jedna z mých oblíbených knižních sériích ! :‐) řekla bych, že to je taková sladká, půvabná romantika pro dívky. Určitě stojí za přečtení:) Čte se to strašně rychle, přečetla jsem to asi za tři dny, kapitoly jsou krátké, a dočtete jednu a hned chcete vědět co bude dál :D❤
Bylo mi líto Joshe, jak se na něj potom Lara Jean vykašlala, a byla furt s Peterem. Přece kvůli vztahů (v jejím případě falešného vztahů) nebudete zanedbávát své nejlepší přátele, to mi na ní docela vadilo.
Peter Kavinsky byl skvělý, co si budem.. věřím že polovina čtenářek co četly tuhle sérii, si zamilovaly Petera :-)
Filmové zpracování bylo tak velmi povedené, ale ještě se mi nestalo že by byl film lepší než kniha:)

22.02.2021 5 z 5


Muffin a čaj Muffin a čaj Theo Addair (p)

Takže, kde začít? Vzhledem k tomu, že to napsal český spisovatel, jsem od knihy moc nečekala.
První jsem se nevyznala kdo je Daniel a kdo je Kit :D ale potom to bylo v pohodě. Nechápu jak všichni říkají že kniha byla velice čtivá, apod.. Mně přišla nudná, jen konec byl docela napínavý. Takže jestli se chystáte číst, nečekejte žádný složitý děj nebo něco.
Na to že byl Daniel už ve čtvrtém ročníku se choval tak straně dětinsky, nebo jak to říct, strašně stydlivě a uzavřeně. Naopak jsem si oblíbila Kitta, ten se choval rozumně a je moc roztomilá knižní postava:-)
,,V mojí slabosti je moje síla."
,,Myslíš že si v bezpečí, ale ve skutečnosti nežiješ."

21.02.2021 3 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Tuhle knihu jsem měla docela dlouho doma. Neměla jsem co číst, knihovny byly zavřené, takže jsme sáhla po knize Na větrné hůrce a vůbec toho nelituju. Líbil se mi styl psaní a vůbec všechno. Přiznám se, že jsem u čtení brečela, konkrétně u toho jak Kateřina umírala, jak byli s Heatcliffem před její smrti spolu a všechno si upřímně řekli. Stoprocentní empatie vůči Heatcliffovi, strašně jsem se do něj dokázala vcítit a představit si jak mu tehdy bylo a proč potom dělal všechny ty věci. Nechápu, proč ho všichni viděli jako ďábla, já osobně ho spíš vidím jako někoho kdo tak moc miloval dívku, kterou nemohl mít a právě dělal všechno kvůli ní. Ale kdyby byli na konci spolu a žili by šťastně až do smrti, jako v ostatních románech, stálo by to vůbec za to? Podle mě, je právě tímhle kniha od jiných tak odlišná, výjimečná :-) Uklidňuje mě to, že doufám že Kateřina s Heatcliffem byli aspoň po smrti spolu a stále žili na větrné hůrce :-)
Heatcliff jeden z mých oblíbených knižních postav i když se někdy nechoval zrovna pěkně, ale pochopila jsem ho. Ale stejně na Pana Darcyho z Pýchy a předsudků nemá :D Chování Kateřiny mě někdy vážně štvalo???? Filmové zpracování z roku 1992 mě taky dostalo, postavy jsem si představovala trochu jinak, ale potom jsem si zvykla :-) Takže kniha určitě stojí za přečtení, stejně jako film.


Nejlepší citát, který jsem měla neustále v hlavě: ,,Žiju v něm daleko víc, než sama v sobě. Naše duše těžko říct, co v nich je, ale jsou z jednoho kusu."

21.02.2021 5 z 5