Dej mi své jméno

Dej mi své jméno série

1. díl >

André Aciman

přehled

Příběh nečekané a silné lásky mezi dospívajícím Eliem a o pár let starším Oliverem, odehrávající se ve vile na jednom útesu italské Riviéry. Ani jeden z nich není na následky vzájemné přitažlivosti připraven, oba proto nejdřív předstírají lhostejnost. Jenže v průběhu následujících neklidných letních dnů jejich vášeň nesená neúprosnými proudy posedlosti, strachu, fascinace a touhy vzrůstá a oba mladíci začínají opatrně prozkoumávat své pocity. V hloubi jejich duší se zrodí láska trvající šest týdnů a přinese jim zkušenost, která je poznamená na zbytek života. Ti dva totiž na Riviéře a během jednoho dusného večera v Římě objeví něco, co možná už nikdy znovu nenajdou: naprostou důvěrnost. André Aciman zachycuje ve své upřímné, nesentimentální a srdcervoucí elegii na lidskou vášeň psychologické manévry doprovázející přitažlivost tak bravurně jako málokdo. Román Dej mi své jméno se čtenářem nezachází v rukavičkách, nedělá si žádné iluze a je zcela nezapomenutelný.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2018 , #booklab
Originální název: Call Me by Your Name, 2007

Co říkají o knize uživatelé?

Tato kniha je emotivním a poetickým vyprávěním o lásce a touze. Příběh sleduje mladého chlapce Elia, který prožívá intenzivní letní románek s Oliverem. Atmosféra italského léta a introspektivní myšlenky dodávají příběhu hloubku. I když se děj soustředí na vnitřní prožitky postav, čtenář se snadno ztotožní s jejich emocemi a touhami. Kniha je náročná na čtení, ale odměňuje čtenáře krásnými popisy a silnými momenty. Více v komentářích.

Komu by se kniha Dej mi své jméno mohla líbit?

• Milovníci romantických příběhů
  • Čtenáři, kteří hledají hloubku emocí
  • Fanoušci italské kultury a atmosféry
  • Ti, kdo ocení introspektivní vyprávění

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dej mi své jméno. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

ZuzkaSmi
07.02.2026

Líbilo se mi nosné téma knížky, jak se hlavní hrdinové vyrovnávají se svým vztahem a svojí orientací, jak vnímají společenský tlak. Celkový dojem z knížky je spíš pozitivní, některé erotické pasáže na mě byly příliš explicitní, jiné scénky příliš dlouhé a nudné. Postava Elia mi přišla těžko uvěřitelná, byl na svůj věk až moc vyspělý a vzdělaný.

všech 271 komentářů

Související novinky - Dej mi své jméno (2)

Z knih na obrazovky II.: Co si pustit (nejen) o víkendu na Netflixu

21.03.2025

Čtení, které vás navnadí na léto

15.07.2024

Pokaždé, když si začneme s někým novým, tak tomu člověku můžeme nabídnout stále méně a méně.

Ocenění knihy (1)

2007 - Lambda Literary Award (Gay Fiction)

Zfilmováno

Dej mi své jméno (2017)

Kniha Dej mi své jméno v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených1 469x
v Mé knihovně473x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi