Dej mi své jméno

Dej mi své jméno https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374388/bmid_dej-mi-sve-jmeno-QHc-374388.jpg 4 977 251

Dej mi své jméno série

1. díl >

Příběh nečekané a silné lásky mezi dospívajícím Eliem a o pár let starším Oliverem, odehrávající se ve vile na jednom útesu italské Riviéry. Ani jeden z nich není na následky vzájemné přitažlivosti připraven, oba proto nejdřív předstírají lhostejnost. Jenže v průběhu následujících neklidných letních dnů jejich vášeň nesená neúprosnými proudy posedlosti, strachu, fascinace a touhy vzrůstá a oba mladíci začínají opatrně prozkoumávat své pocity. V hloubi jejich duší se zrodí láska trvající šest týdnů a přinese jim zkušenost, která je poznamená na zbytek života. Ti dva totiž na Riviéře a během jednoho dusného večera v Římě objeví něco, co možná už nikdy znovu nenajdou: naprostou důvěrnost. André Aciman zachycuje ve své upřímné, nesentimentální a srdcervoucí elegii na lidskou vášeň psychologické manévry doprovázející přitažlivost tak bravurně jako málokdo. Román Dej mi své jméno se čtenářem nezachází v rukavičkách, nedělá si žádné iluze a je zcela nezapomenutelný.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , #booklab
Originální název:

Call Me by Your Name , 2007


více info...

pethan
pethan
05.03.2024 5 z 5

Kniha je báseň v próze. Poezie letních prázdnin italského venkova za starých dobrých časů je perfektně podanou kulisou pro příběh vzplanutí lásky dvou mladých lidí. Příběh starý jako svět, příběh, který vždy znovu a nově udivuje silou své vášně. Autor mistrně vykreslil prostředí i postavy. Nicméně ještě lepší je podle mě film - hlavně díky hereckým výkonům Timothée Chalameta, Armie Hammera a také Michaela Stuhlbarga co by otce.

Tori.U
Tori.U
31.01.2024 5 z 5

Z knihy je cítit léto a protkává ji mladá láska. Elio cítí obsesivní lásku a cloumají s ním hormony a přitom zažívá nejlepší léto svého života. Skvělé oddechové čtení.


abrečš
abrečš
18.01.2024 4 z 5

Upřímně film krásný: stará Itálie, teplo a léto, mládí milenci, zakázaná láska...
a knížka, až tam poznáte jak silné byly Eliotovy pocity, jak velkou měl touhu...
Cítíš málo odvahy, přečti začátek
Cítíš samotu, přečti knihu
Nic necítíš, přečti konec

ozzak
ozzak
21.12.2023 4 z 5

Přijmemny příběh nevšední lásky i prez složitý jazykový projev autora zajímavá kniha.

AlexandraBane
AlexandraBane
19.11.2023 4 z 5

Krásný příběh, některé věci mi teda přišli až moc. Na autorův styl si musíte zvyknout, ale celkově nemám co vytknout

Rainbowdreamer
Rainbowdreamer
16.11.2023 5 z 5

Neuvěřitelně krásný příběh. Musel jsem si k němu ale hledat cestu. Pár stránek mi trvalo, než jsem se přizpůsobil pomalejšímu vyprávění, není to akční kniha, nemohu ji proto doporučit milovníkům rychle ubíhajících akčních příběhů s dramatickými zvraty. Poměrně myšlenkově i jazykově náročný text, nutící ke pomalení četby, a k promýšlení právě přečtených myšlenek, k vracení se k už přečteným větám a jejich opětovnému čtení z jiné perspektivy. Když jsem se ale naladil na stejnou notu a ponořil se do příběhu, zažíval jsem nádherné časy a chtěl jsem, aby stránky ubývaly jen pomalu, úmyslně jsme zpomaloval rytmus své četby. Úžasný příběh o lásce, dospívání, mladickém chtíči, radostném očekávání budoucnosti, a to vše v kouzelné atmosféře italské Riviéry s báječnými lidmi kolem obou hlavních hrdinů, Elia a Olivera. Mě osobně příběh dostal i tím, že se odehrává v polovině 80. let, blízko doby mého dospívání, což mi umožnilo vybavit si různé vzpomínky a atmosféru té doby. Doba, kdy tady byl ještě starý svět, se svým uspořádáním lidských vztahů, doba, kdy mladí lidé v 17 už byli téměř dospělí a měli vybranou svou životní cestu, doba, kdy vztahy mezi muži nebyly běžné, a většinou byly žity ve skrytosti, doba, kdy lidé s menšinovou orientací vstupovali do manželství, aby splnili očekávání rodiny i tehdejší společenskou konvenci. Ale zároveň doba, kdy se tato "zakázaná láska" žila neméně intenzívně, kdy lidé prožívali prudká vzplanutí svých srdcí, kdy lidé hledali své štěstí a svoje místo v životě, všechno stejně jako dnes. Snad jen - tehdy jsme měli velká očekávání, co nás v životě všechno čeká, dnes je víra v lepší budoucnost pro současné mladé lidi asi mnohem obtížnější. Kniha je psána velmi imaginativním jazykem, který do všech podrobností úžasně vykresluje atmosféru místa i doby a nejniternější pocity a pochybnosti Elia jako vypravěče. Těším se na pokračování příběhu v knize Najdi mě, stejně jako na film, který bych rád shlédnul, protože mi unikl, když běžel před pár lety, jsem moc zvědav, jak byl tento příběh filmově uchopen a zpracován.

Ibišekk
Ibišekk
10.11.2023 4 z 5

Koupila jsem knihu až po filmu a musím říct, že se mi líbilo oboje. Pokud ale uvažujete o koupi knížky v angličtině, doporučuji spíš v češtině. Autor píše poměrně složitou angličtinou. Sama se považuji za vcelku dobrého angličtináře, ale tohle bylo nad můj level.
Bylo to ale hezky napsaný, konec se mi líbil asi nejvíc. Celkově mohu doporučit jak film tak i knihu. Dobré rychlé počteníčko.

Irikihawa
Irikihawa
31.10.2023 5 z 5

Před lety jsem viděl film, který mě naprosto uchvátil. Nyní jsem se dostal konečně i ke knize. Nevím, zda je to filmem, ale cítil jsem z ní naprosto totožnou atmosféru - pohodové parné léto u moře bez času. Kniha je opravdu fascinující čtení, jelikož dokáže čtenáře do příběhu tak moc zatáhnout, že má dojem, jakoby tam byl také. je to krásné čtení o ostýchavé, ale velmi silné lásce. Kromě pasáží, kdy člověka příběh doslova vzrušuje, se vyskytují naopak velmi smutné okamžiky, kdy jsem se neubránil slzám. Rozhodně doporučuji jak knihu, tak film. Dle mého je úplně jedno, co bude první, protože je obojí zpracováno fantasticky. Už se těším, až si přečtu pokračování!

Lenka2533
Lenka2533
28.07.2023 2 z 5

Dost jsem se na knížku těšila, ale bohužel... Nedopadlo to tak, jak jsem předpokládala. Celkově jsem dost zklamaná. Podle recenzí a ohlasů jsem čekala něco víc a možná i něco trochu jiného.
Styl psaní byl docela zvláštní. Někdy jsem vůbec nechápala, jestli si daný odstavec hlavní hrdina jen myslí, nebo to říká nahlas. Místy to pro mě bylo docela zmatené. Ale na druhou stranu se mi to četlo vcelku rychle.
Některé pasáže byly zvláštní, až divný. Párkrát jsem byla překvapená, jaké věci se tam děly. A z některých jsem byla i mírně znechucená.
Z konce jsem doteď malinko rozladěná a zmatená. Takhle jsem to nečekala, očekávala jsem, že to skončí úplně jinak. Asi bych ocenila i pohled Olivera. Pomohlo by mi to pochopit nějaké věci.
Prostředí ale bylo popisované nádherně, cítila jsem z toho tu pohodu a letní atmosféru.
Jinak to pro mě bylo zvláštní čtení, které nenaplnilo má očekávání. Druhý díl ani číst nehodlám.
Dvě hvězdičky dávám za čtivost a pěknou atmosféru.

Aneleh
Aneleh
28.07.2023 3 z 5

Ještě nikdy jsem nečetla knihu, která by tak syrovým způsobem vykreslovala intimitu a lásku mezi dvěma lidmi. Elio prožíval vztah skutečně naplno, ale jelikož se chtěl zachovat správně, čekalo jej spousta utrpení. Ráda bych znala, jak už se v komentářích také někdo zmínil, Oliverovo verzi, protože mě přišlo, že Elia spíše zneužil. Nebyla to rovnocenná láska, Oliver byl bohém, který si šel za svým a Elia zasáhl v plné síle cit, který jej bude ovlivňovat až do konce života.
Kniha se mi nečetla snadno, bylo tam spousta filozofických odboček a cizích slov, které mě rušily. Přesto mě zasáhla a zanechala ve mně velký emotivní zážitek. A rozhodně mě zajímá druhý díl s názvem Najdi mě.

Lexie321
Lexie321
05.05.2023 5 z 5

Nádherná kniha plná mladej lasky, nehy, túžby aj sklamania. Tempo je síce pomalšie ale práve vďaka tomu naplno prežijete cely príbeh. Úžasne hlboké a živé postavy a naozaj emotívny zážitok. Maximálne odporúčam!

ElessaRiverbow
ElessaRiverbow
05.05.2023 2 z 5

Z této knihy jsem bohužel velmi zklamaná. Film naprosto zbožňuju a rozhodně patří mezi mé nejoblíbenější, proto jsem měla vysoká očekávání. Vůbec mi nesedl styl psaní autora a tak mi trvalo týden, než jsem tuto krátkou knížku přelouskala. I přesto se mi ale líbilo prostředí a postavy. Elio a Oliver jsou skvělí. Možná si knihu někdy v budoucnu přečtu znova a třeba se mi bude líbit víc, ale teď je to bohužel jen velké zklamání.

Andrea81
Andrea81
01.04.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, ale asi jsem čekala trošku víc.

SilvaK
SilvaK
13.03.2023 3 z 5

Knihu mi odporučilo niekoľko ľudí, má aj dosť vysoké hodnotenie. Ale sklamala ma. Možno keby som ju čítala ako YA, tak by ma oslovila.

Han-nah
Han-nah
07.02.2023 4 z 5

Kniha je psaná formou Eliova vyprávění. Vzájemná přitažlivost a LGBT tématika. Láska a touha má různé podoby. Tady se mladý Elien setká se starším Oliverem. Krátká, vzrušující vášeň vzniká pozvolna zkoumáním, oťukáváním a čekáním něčeho..... Tajemství, intimita, ale i výčitky. Je to jen výstřelek nebo něco víc? Kniha zanechá ve čtenáři plno myšlenkových pochodů , ale i otázek. Velmi se mi líbil a potěšil rozhovor otce s Elienem a jeho slova . "To, jak žiješ svůj život, je jenom tvoje věc." Kéž by všichni rodiče stáli za svými dětmi a žít svůj život by měl každý sám za sebe.

barča990
barča990
11.01.2023 4 z 5

Moře, vila, meruňky a broskve, červené plavky, dva zamilovaní muži... Miluji tu atmosféru Italské riviéry. Zpočátku jsem si myslela, že mi styl autorova psaní nebude sedět, ale když jsem se do ní pořádně začetla, zjistila jsem, že kniha bude skvělá stejně jako film natočen podle ní. Doporučuji. :)

Klára92
Klára92
10.01.2023 odpad!

Zklamání. Autorovo styl psaní mi ani trochu nesedl.
Musela jsem se přemáhat, abych knihu dočetla.
Marně jsem se snažila najít nějaký děj.

NikolaSkop
NikolaSkop
26.12.2022 1 z 5

Za me teda ne, knihu jsem ani nedocetla. Nemam proste rada takovyto styl psani. :-/

_Tess_
_Tess_
01.12.2022 4 z 5

Tento příběh jsem si neskutečně užila. A to je knížka tak jiná od těch, které normálně čtu.
Hlavní hrdina Elio je ve spoustě věcech naivní, nerozhodný a pere se svými emocemi. A přesně takový je celý příběh. Je tu hodně přemítání, přemýšlení nad různými věcmi, lidmi nebo situacemi a mě to neskutečně bavilo. Je to poetické a až neskutečně reálné. Styl psaní autora mi v tomto velmi sedl, i když jsem místy měla problém s angličtinou. Vše to skvěle doplňuje i místo, kde se kniha odehrává a to jih Itálie během léta. Děj je uvolnění a nikam nespěchá, takže celkové budování vztahů mezi Eliem a Oliverem postupuje pomaleji a klidněji a k nějakému většímu rozhovoru mezi nimi se dostaneme až skoro v půlce knihy. Mě to takto, ale perfektně vyhovovalo a užívala jsme si toto pomalejší tempo. Konec vás zničí. I mě zničil. Jak jsem již zmiňovala, knížka působí velmi reálně a to i tím nehezkým hořkým způsobem, který vás dostihne na konci.

SBH
SBH
16.11.2022 2 z 5

(SPOILER) Po celou dobu mi hlavou běžely dvě otázky: Propána, jak mohl někdo podle této knihy natočit film? A druhá: Jak je možné, že se tato kniha stala tak populární?
Hlavní hrdina, rozervaný mladinký intelektuál mi byl od prvního řádku sympatický, košaté filosofické rozbory mě bavily. Tak nějak do půlky. Pak už jsem si četbu musela dávkovat a zachránilo ji pouze stoupající žhavé erotično. Na druhou stranu mi věčné rozbory „ach, tak moc ho miluji, ach, ale vlastně je mi lhostejný a miluji Marzii“, takové to typické „vím, že ví, že vím“ už začaly připadat úmorné. Z Elia se stal rozmazlený manipulativní fracek, z filmové hvězdy Olivera, působícího zprvu jako světák s nadhledem, se vyklubal stydlivý, bázlivý gay.
Bolestně mi scházel děj, zápletka, sebeslabší napětí. Polovinu knihy se čtenář zmítal v nejistotě, zda vůbec k něčemu dojde. Když už tedy tato otázka byla zodpovězena, vlastně se ukázalo, že se jedná jen o letní románek bez úmyslu hlubšího a delšího přesahu.
V důsledku mi byl osud hrdinů dočista ukradený, protože si ho nechali ukrást úmyslně a cíleně. Jediné překážky, které překonávali, si do cesty nastavěli oni sami, a to je pro mě prostě málo. Nedokážu se dost dobře vcítit do postavy, která hazarduje se svými city (Oliver a jeho svatba), životem, potažmo jeho smyslem, s láskou, která podle všeho oba zasáhla.
Spousta moudrých postřehů, hlubokých citů, realistických situací, stejně tak spousta jalového žvanění, neupřímnosti (včetně k sobě samému), bezohlednosti (Elio a Marzia). V takové zašmodrchané falši bych nedokázala žít.