Erinien Erinien komentáře u knih

☰ menu

Hledání vytouženého dne Hledání vytouženého dne Jennifer Probst

Rereading knihy, jestli si ji chci nechat v knihovničce a chci! To kouzlo funguje i po letech.

25.04.2024 4 z 5


Ty nejsi můj Romeo Ty nejsi můj Romeo Ilsa Madden-Mills

Tak, tohle bylo vážně naposledy co jsem vstoupila do řeky Ilsa Madden-Mills. Prostě mi v tom něco nesedí, snad ta americká jižanská natura? Ještě pořád jsem na to nepřišla. Jinak pěkná průměrná romantická oddechovka.

25.02.2024 3 z 5


Láska po španělsku Láska po španělsku Elena Armas

Skoro jsem myslela, že knížka dostane pět hvězd. V rámci žánru je totiž geniální až skoro dokonalá. To napětí mezi hlavními hrdiny, pohledy letmé doteky. Na konci to na můj vkus moc zesládlo a najednou to byla samá erotika. V průběhu čtení jsem si říkala, že kniha zůstane v knihovničce ale teď bych řekla že půjde někam dál.

25.02.2024 4 z 5


Wonder Woman: Válkonoška Wonder Woman: Válkonoška Leigh Bardugo

Všichni už to napsali předemnou.
- Nebylo to špatné.
- Na L. Bardugo slabší
- Nemohla jsem se začíst - což vysvětluje to, že jsem knihu četla tři měsíce, možná déle a občas prostě zapomněla, že ji mám rozečtenou.

27.12.2023 3 z 5


Metráček Metráček Stanislav Rudolf

Čtenářská výzva, můj poslední kus, jinak bych po Stanislavovi Rudolfovi (RIP) určitě nesáhla. Vždycky mi přišlo zvláštní, že muž píše knihy pro dospívající dívky. Ale vlastně jsem dost překvapená s jakým porozuměním a vtipem to zvládal.

01.12.2023 4 z 5


Zkrocení zlé ženy Zkrocení zlé ženy William Shakespeare

Člověk těžko dostává z hlavy tu televizní verzi s L. Taylorovou, proto jsem do výzvy sáhla právě po téhle Shakespearovské klasice. Film má v sobě vic právě tou mimikou herců, která se ve čtené verzi ztrácí. Kateřiny mi bylo víc líto, zatímco ve filmu to působilo víc rovnostářsky, v knize Kateřina sebe ztrácí a podvoluje se.
Jak tu čtu diskusi, rozhodně nečtěte tu volnou verzi z knihovny a najděte si knihu v překladu M. Hilskeho. Odvedl výbornou práci a jeho verze je rozhodně srozumitelnější.

27.11.2023 4 z 5


Želvou proti zdi Želvou proti zdi Daniela Fischerová

Překvapivě výborné povídky. Knihu jsem dostala jako dárek a nic jsem od ní nečekala a nechávám si jí, protože byla opravdu skvělá. K některým povídkám se občas v myslí vrátím, třeba dnes k té o Frídě. Ačkoliv už je to třeba půl roku, co jsem. Knihu četla, rozhodně vám zvládnu vyjmenovat příběh minimálně deseti povídek. Můžu jen doporučit.

12.11.2023 4 z 5


Ty nejsi moje spřízněná duše Ty nejsi moje spřízněná duše Ilsa Madden-Mills

Má třetí kniha od autorky a vlastně se mi asi líbila nejvíce. Pořád platí, že to není má srdcovka, obdivuji snahu o stavbu charakterů a práci s klišé - v místě kde se většina autorů rozjede po zajetých kolejích najednou přehodí výhybku a hrdinové se zachovají rozumně a ne podle nerozumného romantického zvyku. Hlavní hrdinové mi byly asi nejsympatičtější ze všech knih, co jsem zatím četla. Možná dám tedy šanci i dalším. Ale ne hned, protože je to trochu "na jedno brdo" a trochu víc ukecané než bych potřebovala.

12.11.2023 4 z 5


Útěk na venkov Útěk na venkov Julie Caplin

Za mě jedna z nejslabších knih od autorky, asi proto, že hlavní hrdinka mi byla ze začátku dost nesympatická a ty její trapasy ve stylu Bridget Jonesové my neseděly. V téhle knize se nepeče ani nevaří, to mě mrzí, protože to na knihách Caplinové miluju. Není tu ani poznávání nějaké nové kultury, života, jen prostě obyčejná agitka jak je život v komunitě na vsi lepší než ve městě. Omlouvám se, jestli to v Anglii takhle opravdu chodí, na mě to bylo trochu moc idylické. Jo a taky možná má někdo po přečtení chuť pořídit si psa, toho už mám, takže já tu chuť nemám.

18.10.2023 3 z 5


Kráska a hráč Kráska a hráč Ilsa Madden-Mills

Kráska a hráč je za mě lepší než Princezna a hráč. Autorce jsem pořád nepropadla a asi nikdy nepropadnu ale oceňuji její příběhy, snahu o hloubku postav a hlavně osobitý humor, který se projevuje hlavně v dialozích. Největší zádrhel je pro mě asi to, že se s postavami nesžiju a nepropadnu hlavnímu hrdinovy. Pořád nějak nemůžu dojít k tomu co mi vlastně nesedí, možná se někdy vrátím komentář dopsat až na to přijdu. I tak dávám čtvrtou hvězdu za pěknou žánrovku.

08.10.2023 4 z 5


Princezna a hráč Princezna a hráč Ilsa Madden-Mills

Knížka mi nepřišla špatná ale ani nijak skvělá. Nějak jsem se pořádně nemohla vcítit do hrdinů, občas mi něco přišlo nelogické i když se mi líbily charaktery a snaha o jejich vykreslení. Ze začátku mě kniha tolik nebavila ale pak si mě autorka získala vtipnými dialogy, konec už byl takový moc rozvláčný.

03.10.2023 3 z 5


Jak ulovit boháče Jak ulovit boháče Evie Dunmore

Myslela jsem si, že knížku koupím a po přečtení obratem prodám ale ne. Wau, tahle zůstane doma. Lucien je úžasný . Za dva dny přečteno a ani jsem se pořádně nevyspala, protože jsem šla spát až ve dvě, jak kniha nešla na odložit. Konec už byl na můj vkus moc překombinovaný ale budiž.

02.10.2023 5 z 5


A přece jest štěstí A přece jest štěstí Hedwig Courths-Mahler

Máte rádi černobílé filmy? Tahle kniha je svým jazykem připomíná, vždyť ji už za chvíli bude sto let. Snad z úcty k tomu stáří jsem přidala třetí hvězdu. Děj je předvídatelný, jak už u červené knihovny očekáváte. Plyne spíš pomaleji, dnešní knihy jsou prostě svižnější. Víc vás chytí a nepustí. Tady je spousta slov, pokojných popisů postav a jejich charakterů. Oceňuji zvlášť snahu autorky o proniknutí i do záporné postavy a její realistické vykreslení. Vše je samozřejmě krásně najivní až na touhu lorda Tarvína, vlastně jsem tam ani nic odvážného nečekala, tak jsem byla překvapená.

30.09.2023 3 z 5


Jak zkrotit svůdníka Jak zkrotit svůdníka Evie Dunmore

Tak tady jsem se zamilovala do Evie Dunmore. Líbí se mi, že její kniha má určitý přesah, četla jsem ji od autorky jako první a možná mi přijde o fous lepší než Vévoda. Hned po přečtení jsem měla chuť dozvědět se kdo se zamiloval dál. Libilo se mi, jak byla hlavní hrdinka "ostrá" a protivná. Tohle regacy období mám prostě ráda a tady bylo moc pěkné vykreslené. Souhlasím s Paja.92 že oproti těmhle knihám působí Bridgertonovi plytce.

12.09.2023 4 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Lehce zklamaná, protože jsem o Kavárně četla tolik skvělých výkřiků a recenzí. Tipla bych že je to tím, že ji spousta lidí četla jako první a autorka umí okouzlit svým stylem. Já jako první četla Pekárnu a tak pro mě bude první asi navždycky ona. Samozřejmě po přečtení Kavárny hygguju dům, protože jsem zase nadšená z náhledu na další kulturu a její pojetí života. Kávu nemám chuť si uvařit. Co se romantické linky týká, je dobrá až nadprůměrná ale tolik mě za srdce nechytla.

02.09.2023 4 z 5


Rytířský úsvit Rytířský úsvit Piers Anthony

Nemám ráda trilogie, přesně proto, že už je to vlastně trochu dlouhé, pořád se zvyšuje laťka a občas mi opravdu přišlo, že Stile je už skoro superman, protože exceluje v každé hře a soutěži. Děj valil neuvěřitelnou rychlostí vpřed s měli jste pocit, že nestíháte dýchat stejně jako hlavní hrdina nestihal přeskakovat mezi rámci aby vše vyřešil. Konec se krásně uzavřel a stačilo. Pořád musím obdivovat představivost a nápady autora.

02.09.2023 4 z 5


Dvojí nekonečno Dvojí nekonečno Piers Anthony

Super, takhle se pozná kvalita. Roboti, jednorožci, sport, kouzla. Zní to jako pěkný guláš ale Pierce ho míchá s rozmyslem a humorným úšklebkem. Opravdu mě nadchnul a hned jsem musela shánět další díly.

02.09.2023 5 z 5


Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Julie Caplinová mě prostě umí nadchnout přesahem, který do svých knih vkládá. Asi po pěti letech jsem si uvařila zelený čaj a mám chuť pěstovat bonsaie a fotit.

02.09.2023 4 z 5


Drahý Aarone Drahý Aarone Mariana Zapata

Zase Zapata. Jo je to dlouhé jako týden, dlouho to čtete. Ale zase na druhou stranu, ten konec.
Ze začátku mě naštvalo že Drahý Aarone vlastně předchází S láskou Lukov. Jestli jste to ještě nečetli tak rozhodně doporučuji nejdřív Aarona, pak Lukova. V originále to tak vyšlo, u nás asi nakladatelství "dovydava" knihy úspěšné autorky a tak vyšly v opačném pořadí.
Dopisovací část je hodně dlouhá, až rozvleklá. Ale zase se buduje ten vztah. V prvních e-mailech jsem měla pocit, že je Ruby tak 16. Od půlky spolu už začnou žertovat a je to zábavnější i když jsem nechápala, čím Aarona Ruby pořád tak rozesmívá a pak přišla ta poslední část, osobní setkání a tam se srdce jen tetelilo. Do Aarona, který mi po e-mailech nebyl nijak sympatický jsem se "zamilovala". Chemie a vtipy mezi hlavními hrdiny krásně fungovali, bomba. Taky proto tu máme tu čtvrtou hvězdu, jinak bych dala jen tři.

02.09.2023 4 z 5


Přání! Přání! Leandra Sold (p)

Tak to byla jízda. Ruka mi cuká k páté hvězdě, možná ji po čase dám. Asi nejlepší věc od českého autora, jakou jsem v poslední době četla. Hlavní hrdinka byla občas neuvěřitelně splašená a děj valil a valil. Pořád jsem si říkala, vždyť knížka pomalu už končí, jak to bude pokračovat, jak se to všechno vyřeší? Vždyť se to pořád jen komplikuje a pořád se dozvídáme nové věci. No a ta finální desetiletá "hadka"?
Ale hlavně Mráz. Knížky dělím na ty co už si nepřečtu znovu a ty co jo. A tahle zůstává v knihovničce. Protože do Mráze jsem se zamilovala a to i přes to, že ty jejich hádky neměli občas úplně hlavu a patu.

19.07.2023 4 z 5