Drahý Aarone

Drahý Aarone https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511549/bmid_drahy-aarone-65f86e61e6954.png 4 486 121

Román americké autorky je zčásti psaný formou e-mailů a krátkých textových zpráv. „Drahý Aarone, jmenuju se Ruby Santosová a přidělili mi tě přes nadaci Pomoc vojákům.“ Ruby přesně ví, do čeho jde, když se přihlásí jako dobrovolnice pro dopisování s vojákem v zámoří. Pokyny jsou jednoduché: jeden dopis nebo e-mail týdně po dobu jeho nasazení. Jasné jako facka. Není to poprvé, co si takhle s nějakým vojákem píše. Co by ji tak asi mohlo překvapit? Jedna drobnost by tu možná byla: to, že se do něj zamiluje až po uši.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Dear Aaron , 2017


více info...

Přidat komentář

nofreeusernames
19.04.2024 3 z 5

(SPOILER) Hele, není to moje nejoblíbenější Zapata (pořád vede Lingus, který u nás ale kdovíkdy vyjde, protože si myslím, že se všichni bojí toho, jak je hlavní hrdina pornoherec a bude to děsně cringe, což teda jako je, ale strašně dobrým způsobem) a česká obálka mi taky úplně nesedne do vkusu, ale co, pořád je to od Mariany a číst to můžete ve čtečce.

Tohle má top ten začátek, jak si Ruby (BTW sestra Jasmine z Lukova) dopisuje s vojákem na misi Aaronem. Dopisy, maily, chaty, postupně se do sebe zamilujou, a pak se potkají a je ruka v rukávě. A ten formát od zpráv ke klasickému vyprávění je fakt dost v pohodě. Strašně příjemná od přátelství k lásce linka (co si budem, pauzu od hate to love to prostě občas chce), zase mega slow burn a Ruby bude sedět holkám, co jsou stejně jako ona takové spíš nesmělé. Aaron je total dokonalej, z Marianiných chlapů nejmíň grumpy týpek, obecně tu autorka dost vystupuje ze své zažité formulky #grumpysunshine

Hele, asi z toho nebudete padat ze židle a uctívat tu knížku jako tu nej z celého roku, ale pár fajn večerů se s ní strávit dá. I když třeba pak přeskočíte ty intimní scény (což já od teď, když mi NĚKDO, ehm Maky, připomněl nafialovělý a pomrkávající … v Kultim, už budu dělat pokaždé).

moma08
04.04.2024 4 z 5

Příběh ve kterém není velká zápletka, takže na oddech ideální.
Hlavní hrdinové sympatičtí.
Osobně mě mrzí, že konec byl velmi uspěchaný a i když kniha měla tolik stran, tak bych uvítala ještě nějaké navíc...


*-*Kleny*-*
29.03.2024 2 z 5

I já se přidávám k těm, kterým kniha nesedla, ale bude z jiného důvodu, než jak většina píše, že je to kvůli nekonečným chatům a emailům. Mně tohle kupodivu ani tak nevadilo.
Vadily mi jiné věci, hlavně to, že hlavní hrdinové si byli schopni tři kapitoly psát o tom, jakou měli stolici a další celkem nevhodná témata, maximálně bych je zmínila, někdy ani to ne a další věc byla hlavní hrdinka. Kdyby nemluvila a nepřemýšlela, byla by ta kniha hned o hvězdu lepší.
OCEŇUJI skvěle napsanou mužskou postavu. To se mi často v knihách nestává, že byl opravdu uvěřitelný a podobný reálu jak v jednání, tak i vedl vcelku normální dialogy. Ale když už jsem chvilku četla a říkala jsem si, že tahle část konečně bude trochu dobrá, tak přišla Ruby a řekla nebo udělala něco totálně divného a celé to poslala někam. Těch WTF PROČ momentů tam bylo moc.
Navíc je hrozně vtipný, když si spisovatelka vybere téma voják jakože to bude hodně atraktivní, ale nezjistí si o tom vůbec nic, takže z Aaronovy práce zjistíte tak maximálně, že má nějakou misi a základnu. :´D
Opravdu jsou jiné její knihy tak dobré?

Karolína18
29.03.2024 2 z 5

No, dočetla jsem to a většinou takovým knihám dám alespoň tři hvězdy, ale toto bylo opravdu chabé. Totálně nesympatická hlavní hrdinka, neuvěřitelné ohrané dialogy a hlášky, samá klišé, vše předvídatelné. První polovina mě málem unudila k smrti, opravdu mě šíleně nebavilo to číst, ale říkala jsem si, že až se změní forma vyprávění, tak se to snad zlepší. Tak se opravdu stalo, ale už to nemohlo zvrátit moje mínění o celé knize. Ani nápad nebyl originální. Kniha končí v momentě, kdy to mohlo začít být zajímavé. Hrdinové mi bohužel nebyli sympatičtí, ale Aarona jsem si oblíbila o poznání víc, než Ruby. To, jak se pasovala do role utlačované chudinky, mi prostě vadilo.

PetraBery
26.03.2024 3 z 5

Ruby si jako dobrovolnice dopisuje s přiděleným vojákem na misi Aaronem. První polovina knihy je psaná formou e-mailů a chatů, druhá je už reálný život hrdinů. Jak kniha skončí asi nikoho nepřekvapí, od autorky je to spíše průměr.

Hethera
26.03.2024 2 z 5

Knihy Mariany Zapaty mám moc ráda, ale tahle je zatím asi nejméně zajímavá. Podle zmínek, které se o příběhu Ruby a Aarona objevily v knize "S láskou Lukov" jsem čekala něco mnohem poutavějšího.

Marthas
18.03.2024 1 z 5

1,4/5 Slabé, fakt slabé. Od bestselleru bych čekala více než podprůměrný sloh, který nepředpokládám, že by byl vinou překladatelky. Vím, že každý nějak začínal, ale tohle přece není autorčina prvotina, ne? Zbytečně natažené, opakující se informace, spousta vaty. Chaty a emaily mě bavily nejméně, když skončily, nebyla to žádná sláva, ale ušlo to. Ale ten konec to zase zahrabal sto sáhů pod zem, pootevřený a napsaný tak, že jsem si nebyla jistá, zda jsem to pochopila správně. Jinak námět zajímavý, ale v rukách začínající autorky docela zabitý. K postavám nemám co říct. PS Nesnáším autorčin smysl pro humor. Naštěstí většinu knih od autorky v knihovně nemáme, takže do pokráčka nepůjdu, obzvlášť když bych si ho musela kupovat.

adela2230
09.03.2024 4 z 5

První část psaná e-maily a chaty pro mě úplně není, ale pak se kniha přehoupla a už to bylo mnohem lepší. Autorka umí psát a knihy upoutají.

Andrejka91
26.02.2024 4 z 5

Ze začátku jsem si říkala jak mě nebaví knihy, kde si píšou maily nebo chatují. Tady první polovinu knihy nebylo nic jiného.
Ale jak Ruby, tak Aarona jsem si kvůli jejich povahám oblíbila natolik, že mi to vůbec nevadilo.
Čtení jsem si užila, moc mě bavilo číst jejich sbližování.
Taky se mi moc líbí jak jsou knihy Zapaty vždy nějak propojené postavami navzájem, proto doporučuji číst podle data, kdy vychází ať vám neunikají souvislosti.

avalonek
25.02.2024 5 z 5

Tohle bylo moc krásné čtení.Příběh jsem hltala úplně šílenou rychlostí.Nechápu tak slabé hodnocení,ale každému sedne něco jiného.Já si to naprosto užila a Ruby a Aaron budou mít navždy místo v mé knihovně a ráda se k nim budu vracet..

jana1874
16.02.2024 3 z 5

3,5
„Drahý Aarone, jmenuju se Ruby Santosová a přidělili mi tě přes nadaci Pomoc vojákům.“

Jak se píše v anotaci, Ruby dostane z nadace na dopisování Aarona, vojáka, který je na misi. Během měsíců se z cizinců stanou blízcí přátelé, kteří se svěřují tomu druhému se vším možným, i s takovými věcmi, které nevědí ani lidé, co je znají celý život. Když Aaron po dlouhé době dostane volno a může jet domů, má s přáteli domluvené výlety. Zeptá se Ruby, zda by se k jednomu jejich programu nechtěla přidat. Ta, po chvíli váhání nakonec souhlasí, i když neví, zda dělá dobře. Přeci jen se nikdy neviděli, ani fotku si neposlali, neví, zda si budou rozumět i osobně. A taky je tu problém v tom, že zatímco Ruby se do Aarona zamilovala, tak má za to, že Aaron ji bere jako mladší sestru. Doufá, že ji na tomto výletu zamilovanost přejde a bude ho brát jen jako kamaráda. A jak se jí to podaří? Co se bude dít?....

Na tuhle knihu jsem slyšela hodně rozporuplných názorů, ale měla jsem ji na seznamu už dlouho a chtěla jsem si ji přečíst. Pro ty, kdo od Zapaty nějaké knihy už četli, tak Ruby je sestrou Jasmine – hlavní hrdinky knihy S láskou, Lukov (která patří k mým oblíbeným od autorky).

Kniha je z poloviny psaná formou e-mailů a krátkých zpráv, kdy si Ruby a Aaron dopisují. To jsem věděla a čekala jsem to a přestože se mi e-maily líbily, tak pak mi to přišlo už trochu dlouhé a těšila jsem se na jejich osobní setkání (které bylo kouzelné) a na to, jak se to mezi nimi bude vyvíjet dál. Celkově se mi příběh líbil, až na pár drobností. A pak ten konec? Ten mi přišel takový zrychlený, useknutý, klidně mohl mít ještě pár stránek navíc a trochu víc ho rozepsat.

„Všechno chce svůj čas. Všechno, co je důležité a dobré a co za to stojí, vyžaduje čas.“

kikikrat
18.01.2024 5 z 5

Mariana Zapata píše prostě skvěle. Každá její kniha má kolem 500 stránek ale vy je přelétnete ani nevíte jak. U této knihy to bylo ještě rychleji díky emailům a chatům ale neznamená to, že nějak příjdete o děj. Já si to moc užila. Okamžitě jsem si zamilovala Ruby i Aarona a těšila jsem se na každou další stránku. Chápu, že někomu tahle forma nemusí sednout ale já tuhle knihu řadím hned po Kultim, který je stále moje srdcovka, jako druhou mou nejoblíbenější od autorky.

terryaknihy
12.01.2024 3 z 5

Zapaty předností je opravdu velmi promyšlený příběh, kde nás slimákovou rychlostí seznamuje s životy našich postav. Tentokrát tu máme Ruby, která dostane Aarona, vojáka, na psaní skrze nadaci Pomoci vojákům. Část knihy je tedy psaná formou emailové komunikace, takže stránky pod rukou velmi rychle mizí a čtivost je tedy rychlá a poměrně dost jednoduchá (což u Zapaty je dobré plus, protože její knihy jsou pěkní cvalíci). Já si při čtení přišla jako návratem k mým seznamkovým dnům, kde se člověk vždycky oťukával. Jen musím přiznat, že Ruby mi nebyla vůbec sympatická a ta romantika mě vůbec nechytila. Autorka je pro mě prostě jako loterie, někdy je to pecka a někdy hořké zklamání :(.

Lidska_ctecka
09.01.2024 5 z 5

Čtivé, krásné, zábavné. Přečetla jsem všechny knihy od autorky a tahle fakt nezklamala. Slyšela jsem, že není tak oblíbená, jako jiná autorčina díla, ale u mě naplila očekávání. Utíkalo to rychle a za mě začátek v podobě mailů a zpráv byla super změna od klasického vyprávění. Hlavně u slow-burn romantiky, kdy se skoro všechno zajímavé děje až v druhé půlce a první je pro seznámení s "pozadím". Vlastně mě bavilo, nebo tady u toho sedlo, že je to většinou o nich dvou. Ale poznáváme je jiným způsobem a jejich okolí vlastně taky.

Navíc jsem o postavách věděla už z knihy S láskou, Lukov a těšila jsem se na jejich příběh. Bála jsem se že hlavní hrdinka bude ta "křehká dívenka," ale není to tak. Obě postavy jsem si oblíbila, podobně jako Lukovovi.

Anniee
29.12.2023 3 z 5

Na to, jak miluju Zapatu, tak tohle nebylo dobrý. Kvůli mailům a textovkám se mi první půlka knihy četla docela špatně a trope friends to lovers taky moc nemusím. A vlastně celý to za mě bylo takový dost podivný (speciálně povaha Ruby a Aarona - Ruby se chovala tak na 15 a o Aaronovi víme v podstatě jen to, že je hodnej a svalnatej).

whiolet
29.12.2023 4 z 5

Ačkoliv to byla pomalá romance,nebylo to vůbec špatné. Oba hlavní hrdinové byli velcí sympaťáci a první polovina knihy ve formě emailů utíkala fakt rychle.
Tohle byla moje první kniha od autorky, takže nemám s čím srovnávat,ale i přesto to bylo fajn čtení.

Hypatia1010
06.12.2023 2 z 5

Tentokrát jsem malinko zklamaná. Obvykle jsem z knih této autorky spíše nadšená, ale tahle kniha mě příliš neoslovila. Na můj vkus byla opravdu hodně slow-slow-slow burn a za mě rozhodně zatím nejslabší autorčino dílo. Začátek knihy výhradně ve formě e-mailové korespondence mi připadal příliš nudný. Chybělo mi tam to jiskření a interakce mezi hlavními postavami, na které jsem zvyklá z jiných knih Mariany Zapaty. Navíc mi nesedla ani Ruby ani Aaron. Ruby se na svůj věk chovala velice nevyzrále. Nejen, že jí chybělo sebevědomí, ale občas se chovala prostě jako puberťačka a ne jako dospělá osoba. V jejím charakteru jsem nenašla žádnou hloubku. Žádný výrazný rys jsem ovšem nezaznamenala ani u Aarona. Děj jen tak lehce plynul po povrchu bez velkých zvratů a akce.

HankaHail
26.11.2023 2 z 5

Má čtvrtá a zatím jednoznačně nejslabší kniha od Zapaty. Miluju její slowburn styl a postavy. Tady mi ale vyloženě nesedl jak formát tak postavy. Přes půlku knihy byly emaily/chat a nějak jsem necítila to hluboké propojení o kterém hlavní postavy furt mluví. Pokud jde o Ruby a Aaron tak mi ani jeden nepřirostl k srdci. Ruby byla chvílemi neuvěřitelně naivní a otravná. Aaron mi nepřipadal nic za tak extra.
Celkově kniha byla fajn, ale jiným knihám autorky nesahá ani po kotníky. Dlouho jsem se rozhodovala zda dál 2* nebo 3*. Na konci jsem si uvědomila, že kdyby byla kniha od jiného autora, tak už jí v půlce odložím. Takže hvězdy dávám 2.

sabi_z_knihy
19.11.2023 5 z 5

Mi-lu-juuuu! Já Zapatě propadla už knížkou Malychin a od té doby zbožňuju každou její knížku. A teď, když vydala knížku s vojenskou tematikou? Když vám řeknu, že mám slabost pro muže v uniformě, je vám asi jasné, že jsem této knížce propadla dá se říct hned.
Ruby byla skvělá. Drzá tak, přesně jak mám ráda, se správnou dávkou sarkasmu. A Aaron... damn, love him! Vážně, kluk snů! Tu jejich vzájemnou chemii jsem cítila snad ještě dřív, než jsem knížku vůbec otevřela.
Co jsem tak pročítala nějaké recenze, všimla jsem si, že pár lidem vadily dopisy na začátku. Ano, přiznávám, že jich tam bylo dost, ale k překvapení mě samotné mi vůbec nevadily. Zrovna mi to celkově sedlo do nálady a já si je užívala. Přišlo mi to čtivé a doteď obdivuju, jak zcela přirozeně se jen skrz ty dopisy poznali.
Přiznávám, že Zapata má místy potřebu to až moc natahovat, takže pro milovníky akce to nic není, ale pokud vám nevadí si počkat, máte se na co těšit.
Hodně mi to opět připomínalo Purple hearts, které miluju úplně nejvíc, jak si možná někteří pamatujete z minulého léta, takže i tady jsem se rozhodně našla. No ale i tak se mi víc líbilo srdcem proti zdi.

Zapata je spolu s Kasie prostě královna romantiky. Takže pokud jste milovníky romantiky, rozhodně vás nesmí minout.

4,5/5

instagram: sabi_z_knihy

houdkic
10.11.2023 5 z 5

Abych pravdu řekla, že jsem měla z této knihy trochu strach, protože Srdcem proti zdi (ačkoliv je to autorčina největší hitovka) mě extrémně nudilo a zklamalo. A nepomohlo ani to, že jsem na Drahý Aarone neviděla zrovna velké množství kladných recenzí. Takže jsem se do tohohle dílka pouštěla s velkými předsudky.

A totálně jsem se zmýlila. Protože Drahý Aarone se dostává do mé top 3 Zapata a to spolu s Kultim a S láskou, Lukov. Mně osobně se totiž vztah mezi Ruby a Aaronem strašně líbil, a to jak se k ní choval, si moje srdíčko získalo nejvíc. Krásný příběh, po tom jednom zklamání, jsem opět nadšená a těším se na novinku, která zrovna vyšla :)