Cress Cress komentáře u knih

☰ menu

Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

4,5⭐️

Tohle bylo tak dokonalé. Jakože tahle kniha vážně nemá žádnou chybu. Půl hvězdičky jsem ubrala za některá rozhodnutí postav, ale ty se tam vlastně hodila, jinak by se ty postavy chovat nemohly, jen mi to bylo občas trochu prosti srsti. A ten konec?! I love it.

18.08.2021 4 z 5


Bez duše Bez duše Lusy Adams (p)

Už v Odstínech života autorka dokázala, že umí psát vtipně a čtivě a tady se to jen potvrdilo. Jakmile se začtete, neodtrhnete se. Už první kapitola končí velmi dobře a naláká vás na zbytek knihy. Hlavní hrdinka Mackenzie je moc sympatická, má přesně můj smysl pro humor, je to tak trochu chodící pohroma a měří jen asi 155 cm, takže schytá hodně komentářů na svoji výšku. A s tímhle se já a mých 160 cm velmi ztotožňujeme.
Kromě Mackenzie se tady objevuje Derek, který není špatný, ale místy ho chcete zavraždit a prostě mu říct, aby vypadl. Poté Julien, který je od začátku do konce dokonalý, nemůžu to říct jinak. Byl vtipný, milý, hezký… A nakonec Kane, nedostal zas tolik prostoru, ale hned si mě získal svým humorem a přezdívkami, které rád všem dává. Zhruba v jedné třetině, možná spíš polovině se objeví i někdo z Odstínů života, nebudu spoilerovat, ale je to moje oblíbená postava, takže jsem z toho byla unešená. A nakonec to nejlepší mořské panny. Ano, slyšeli jste dobře. V téhle knížce jsou mořské panny. Kolik knih jste s nimi četli? Dvě? Já jsem si je tady opravdu užila. V tomhle díle nebylo moc romantiky, ale akce spoustu. Někdy od 18. kapitoly už nemůžete přestat číst, protože se toho najednou děje spoustu a vy prostě potřebujete vědět, co se stane. Za mě si tohle prostě potřebujete přečíst. 4,5⭐️

15.08.2021 4 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

První třetina byla přesně to, co jsem od knihy chtěla. Vtipné, milá romantika, dobře se to četlo, nemusela jsem nad tím přemýšlet, ale zbytek...
Nebylo to napsané vůbec špatně a strašně se mi líbí ten námět. Jenže to bylo napsané na jednu stranu strašně rychle a na druhou pomalu. Ten vztah se vyvíjel v průběhu cca jednoho roku, ale já jsem si k těm postavám nevytvořila žádný vztah a nemělo to na mě žádný vliv. Aby pro mě romantika fungovala potřebuju jim fandit. Tohle zní blbě, ale nevím, jak nějak normálně přeložit rooting for... Místy mi to přišlo všechno až moc naivní, sluníčkové, ale to zase tolik nevadilo. A ten konec mě vůbec nebavil. Poslední kapitola bylo prostě plýtvání mým časem, protože bylo jasné, co se stane a ta cesta k tomu mi nic nedala. Asi nepochopím ten hype okolo.

30.05.2021 2 z 5


Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

2,5*
Prvních a posledních pár kapitol bylo vážně skvělých, ale jinak se vlastně nic nedělo. Nejlepší část knížky byl Nikolai a David, ale ten se zase tolik neobjevoval. Taky mi chyběla Genya, která byla po prvním díle moje nejoblíbenější postava. Prostě to bylo celé takové meh.

12.05.2021 2 z 5


Polibek Polibek Anna Todd

Asi začnu s hlavní hrdinkou Tessou. No jak to říct nějak slušně? Byla to prostě kráva. Všechny soudila, pořád fňukala a taky její chování k Noahovi?! O tom radši ani nemluvím. V jeden moment komentovala, s kolika kluky jedna holka spala. Možná se mýlím, ale podle mě není Tesse nic do toho, s kým ta holka spala. A je jedno, jestli to byl jeden kluk nebo i celá škola. Na druhou stranu to chápu, protože ta její matka je hrozná a nemůžete se divit, že se z Tessy nakonec stalo tohle.
Druhá hlavní postava byl Hardin. Ten byl na začátku fajn. Nebo... bavit bych se s ním úplně nechtěla, byl to hajzl, ale nikdy se netvářil, že není. Měl dobré hlášky a bavil mě. To se bohužel po asi 20% knihy změnilo. Potom už to nebyl ten zábavnej hajzlík, ale jenom debil.
Občas se v knize autorka pokoušela i o vtipy. No a moc se jí to nedařilo. Nezasmála jsem se ani jednou. Teda ne u vtipů. Naopak co mě rozesmálo hodně byly spicy scény, které nebyly už vůbec dobré. Bylo jich hodně, což mi nevadilo, já si to ráda přečtu. Ale buď se cítíte jako úchyl nebo máte záchvat smíchu. Tyhle reakce by u vás spicy scény vyvolávat neměly. A ta omáčka okolo taky nic moc. Abych knize jen nekřivdila, tak musím přiznat, že se občas objevil i nějaký cute moment, který jsem si i trochu užila.
Stejně nepochopím, proč si někdo myslel, že kniha o tom, jak se dva lidi neustále hádají, usmiřují, pak dělají nějaké techtle mechtle a tohle se opakuje každých 20 stran, je dobrý nápad. A 600 stran je už fakt moc. Co už vůbec nepochopím, proč jsou další díly? Po tom konci by Tessa a Hardin měli mít společnou maximálně přednášku ve škole a možná i to je moc. Každopádně by rozhodně neměli mít nějakej vztah, protože ten jejich je to, co najdete, když si vyhledáte toxic relationship.
A jedna dobrá věc nakonec, četlo se to rychle.

29.04.2021 1 z 5


Jsem zlomená Jsem zlomená Tahereh Mafi

4,5
Lepší než první díl. Aarona jsem si opět zamilovala a Adam mě štval. Příběh byl rozhodně lepší než v prvním díle, hlavně ten konec?! Jdu číst další díl.

13.04.2021 4 z 5


Jsem rozohněná Jsem rozohněná Tahereh Mafi

4,5*
Tohle mě bavilo, hlavně po vztahové stránce. Tahle série si získala moje srdce. Čte se rychle a angličtina není těžká, postavy jsou skvělé (hlavně Aaron). A ten konec, asi jsem něco podobného čekala, ale i tak jsem si ho užila.

13.04.2021 4 z 5


Howlův putující zámek Howlův putující zámek Diana Wynne Jones

3,75*
Dřív než jsem vůbec věděla o knize, viděla jsem film, který je jeden z mých nejoblíbenějších, proto jsem se rozhodla pustit i do knihy. A asi se řadí mezi těch pár výjimek, kdy se mi líbil více film. Ale i tak knihu velmi doporučuju, v mnoha ohledech byla jiná. Knižní Howl je trochu více arogantní, ale i tak jsem si ho zamilovala. Celkově je to taková kouzelná pohádka a určitě stojí za vaši pozornost. Jen si nejsem jistá jestli budu číst i další díly, jelikož ten první se dá číst i jako stand alone.

13.04.2021 3 z 5


Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Don Miguel Ruiz (p)

3,5*
Seberozvojové knihy moc nečtu a k této jsem se dostala díky book clubu. Sama bych po ní nesáhla, ale jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. I když je velmi krátká, není to čtení na jeden večer. Spíš si každý den přečtete pár stran a pak nad ní ještě dlouho přemýšlíte. Moc doporučuju.

13.04.2021 3 z 5


Cítit znovu Cítit znovu Mona Kasten

Tenhle díl mě zatím bavil nejvíce. I když Sawyer není moje nejoblíbenější z hlavních hrdinek, hned jsem si ji zamilovala a stejně tak i Isaaca. Z love interestů v této sérii jsem si ho rozhodně oblíbila nejvíce. I příběh v této knize mi byl nejsympatičtější. Celá tahle série je jedno velké doporučení.

13.04.2021 5 z 5


Říše bouří Říše bouří Sarah J. Maas

4,5*
tahle kniha byla jedna velká emocionální jízda. Sledujete tu více hlavních postav, moji favoriti jsou Manon a Aelin, ale zamilovala jsem si všechny. Pořád se něco dělo, budování vztahů vás taky dostane. Maasová prostě umí mezi postavami vytvořit skvělou chemii. A ten konec?! Na tohle jsem nebyla připravená, okamžitě potřebuju další díl, tyhle konce by se měly zakázat.

13.04.2021 4 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Miluju. Jane Eyre má kouzlo a je nádherně napsaná. Pro mě to bude vždy jedna z nejlepších klasik. Je to jedna z těch knih, kdy při každém rereadingu (i rewatchingu filmu) objevíte něco jiného.

13.04.2021 5 z 5


Můj oxfordský rok Můj oxfordský rok Julia Whelan

Tahle knížka ve mně zanechal velmi smíšené pocity. Podle anotace zněla jako něco, co bylo stvořeno pro mě. Prvních pár stran se tak i tvářila, ale netrvalo dlouho a začalo se objevovat spoustu problémů.
Stejně jako u většiny romantik vám hned u představení love interesta dojde, kdo bude. A tady to autorka zvládla dobře. Bylo to vtipné a hned jsem chtěla o vztahu hlavních hrdinů vědět něco víc. V knize bylo taky hodně narážek na klasickou literatura a většinu z nich jsem si užila.
Začíná to nadějně, ale jak postavy více poznáváte, vidíte, že všechny jsou zajeté stereotypy. Příběh je jedno klišé za druhým. Celá kniha se odehrává na vysoké škole, kdy má být hlavní hrdince asi 24 let (nejsem si jistá, jestli si ten věk pamatuju správně). Ale s jejím chováním je to těžko uvěřitelné, protože vám přijde spíš jako patnáctiletá holka, kterou hází puberta. Stejně tak se mi nelíbilo ani budování vztahů, ať už milostných či přátelských. Hlavní hrdinka poznala pár lidí a už po jednom dni za sebe byli skoro ochotni položit život. Vztah mezi hlavních hrdinů mohl být opravdu dobrý, ale celý začátek jejich vztahu byl popisován stylem; Představte si, že.... a celkem mi to kazilo požitek z knihy. Naštěstí tak byla pouze jedna kapitola.
Jamie byl skvělý a hned jsem si ho zamilovala, zatímco Ella... No jak se k ní vyjádřit. Ta holka byla příšerná. Opravdu byste ji nechtěli znát v realitě.
Šlo vidět, že autorka umí psát, četlo se to velmi dobře. Bylo vidět, že smysl pro humor ji nechybí, bohužel byl často dávkován nesprávně.
Druhá polovina knihy byla o něco lepší, konečně mě jejich vztah zaujal, ale knihu to nezachránilo. A poslední věc, která se moc nepovedla je překlad. Věřím, že v originále to je o něco lepší. Často jsem musela číst některé části dvakrát, abych jim porozuměla.
Tahle knížka měla opravdu spoustu potencionálu, chtělo by to ještě trochu editovat a mohla by z toho být dobrá romantika, ale takhle nedoporučuju.

01.03.2021 2 z 5


Jsem roztříštěná Jsem roztříštěná Tahereh Mafi

4,5*
Tohle byla nádhera. Četlo se to samo a do autorčina stylu jsem se zamilovala. Angličtina je celkem jednoduchá, takže se toho nemusíte bát. A taky jsem si zamilovala Warnera a potřebuju o něm více informací. Protože rozhodně není tak zlý, jak se zdá.

17.02.2021 4 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Kniha nezklamala. Velmi silný příběh, který jsem přečetla za jedno odpoledne, ale přemýšlet o něm budu ještě dlouho. Jen by podle mě zasáhl ještě více, kdyby měl o pár stran víc.

02.02.2021 4 z 5


Pouta Pouta Delphine de Vigan

3,5*
Ačkoli mi tahle kniha přišla jako nejslabší od Delphine de Vigan, opět mě velice zasáhla. Četla se sama, postavy byly velice reálné a autorka to s obtížnými tématy umí.

02.02.2021 3 z 5


Královna stínů Královna stínů Sarah J. Maas

Nemám slov... To bylo prostě boží. Všechny ty zvraty, asi třikrát jsem si byla jistá, že mám infarkt. Jo a taky ta romantika, která se v tomhle díle vyvíjela. Ano, ano, ano. Sarah J. Maas prostě umí psát postavy tak, aby mezi sebou měly neskutečnou chemii a zvraty, které vás překvapí. A já to všechno žeru.

02.02.2021 5 z 5


Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

4,5*
Stejně jako u předchozích dílů mi chvilku trvalo než jsem se začetla, ale po cca 50 stranách to šlo samo. Konečně se tady objevil Rowan (pojďme ignorovat ten otřesnej překlad na Jeřáb). Toho jsem si zamilovala hned. A stejně tak i do Aediona a Manon. Asi jediná věc, co mi vadila je, že jsem si moc nepamatovala děj prvního a druhého dílu, ale to je moje chyba, jelikož jsem mezi jednotlivými díly měla půlroční přestávku.

02.02.2021


Srdcerváči. Kniha 3 Srdcerváči. Kniha 3 Alice Oseman

Zatím nejslabší díl, ale i tak jsem si ho užila. Opět jsem měla přečteno během hodiny a zahřál mě u srdce. Ke konci autorka naznačila téma, které se bude probírat v dalším díle a jsem opravdu zvědavá jak se toho chopí.

02.02.2021 3 z 5


Srdcerváči. Kniha 2 Srdcerváči. Kniha 2 Alice Oseman

Tohle bylo asi o trošku lepší než první díl. Opět jsem měla přečteno asi za 30 minut. Komiks byl velmi sladký a zahřál u srdce.

02.02.2021 3 z 5