Bez duše

Bez duše https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477932/bmid_bez-duse-nJH-477932.jpg 4 38 18

Mackenzie Sinclair série

1. díl >

Mladá čarodějka Mackenzie Sinclairová před sebou měla mít zářivou budoucnost. Nedostatek moci a pověst potížistky ji však odsoudily k nudné práci v METLE, magické společnosti, která se stará o utajení nadpřirozeného světa. Poté, co Mac zpacká další úkol, je poslána do vyhnanství v Evropě, kde by neměla být schopna nic pokazit. Jenže problémy ji nepřestávají pronásledovat ani tam a Mac se ocitá uprostřed dávného spiknutí, které musí stůj co stůj odhalit. Cena za selhání je totiž její život.... celý text

Přidat komentář

adela.hol
včera 3 z 5

Mackenzie je mladá čarodějka. Ač pochází z vlivné rodiny a o své postavení by se nemusela bát, opak je pravdou. Svou moc nedokáže dobře používat, a tak si vysloužila titul věčné smolařky. Zaujímá nudnou práci v Metle, což je organizace, která má za úkol chránit magický svět před lidmi bez nadpřirozených schopností. Po poslední chybě je převelena do Evropy, kde by snad neměla nic pokazit. Jenže před problémy se utéct nikdy nedá.

Kniha je vyprávěna v ich formě z pohledu Mackenzie. Mac mi svou povahou připomínala hlavní hrdinku ze seriálu Sabrina, mladá čarodějnice, na nějž byla v knize i samotná narážka. Jenže zatímco Sabrina mi byla vždy sympatická, s Mac jsem většinu knihy bojovala. Nějak jsem se na ni nedokázala napojit, abych s ní soucítila, rozuměla jí nebo jí fandila.

Nechyběla romantická linka, ale i u ní mi něco chybělo. Mužských protějšků se tu objevilo více, a tak jsem si ze začátku nebyla jistá, kdo má být pro Mac ten pravý. Všichni něco skrývali, ať už vědomě nebo o nějakém zlu neměli potuchy, a podle toho také první díl skončil. Mac měla právo se zlobit, ale to vlastně tak nějak všichni, protože mezi postavami chyběla komunikace. Snad ve druhém díle přijdou k rozumu a vše si vysvětlí.

Bylo tu také pár dramatických scén, které příběh vygradovaly, ačkoliv i u nich jsem čekala trochu větší zápletku. Odhalení, kdo za tím stál, se dalo čekat a i jejich vyřešení za mě proběhlo příliš snadno.

Ve druhém díle jsem nejvíc zvědavá na postavu Dereka. Ten má pro mě největší potenciál a myslím, že skrývá ještě mnohem víc, než bylo doposud ukázané.

3,5*

Dela90
16.03.2024 4 z 5

Skvělá fantasy oddechovka od české autorky.

Mac je mladá čarodějka, která nemůže najít své ohnisko magie, tudíž ji nemůže ovládat. Ačkoliv v ní někde dřímá. Taky se na ni neustále lepí trable. Až jednou se dostane do takového maléru, že ji METLA tj. magická společnost přeřadí do Evropy.

A právě tady se začnou dít podivné věci, někdo jí jde po krku, moře ji k sobě začne lákat. Intriky na každém rohu, zkrátka je toho hodně.

Rozhodne se jedná o krásný magický příběh s kapkou nebezpečí. Hlavní hrdinka si mě docela získala. Knížka Vás vtáhne do světa čarodějek, mořských pannen, upírů a dalších nadpřirozených nestvůr. Kane mě dosti překvapil, snad se v dalším díle ještě objeví.

Líbila se mi i jemná romantická linka, doufám, že v dalším díle bude více rozvinutá.

Těším se na pokračování, protože to nahlédnutí, jak to bude dál bylo skvělý. Snad se Mac pořádně skamarádí se svou magií. Očistí své jméno a bude nakonec šťastná.

Hodnocení: 4*


Bryel
19.07.2023 4 z 5

"Proč jsi tady?"
"Tvůj večírek jsem přece nemohl zmeškat."
"Nesnášíš večírky."
"Zbožňuju je."
"Nesnášíš lidi. Na večírcích je jich obvykle spousta, tím pádem nesnášíš i je."
Té logice se nedokázal vzpírat. "Přišel jsem se rozloučit."
"Loučení taky nesnášíš." Mohla bych pokračovat celý den. Nesnášel skoro všechno.

Svižné fantasy z moderní doby s dobře promyšlenou zápletkou.
Hlavní hrdinka Mac - zdánlivě největší smolařka široko daleko, copak lze tuto (ne)čarodějku nemilovat? Její sarkastické myšlenkové pochody jsou pomyslnou třešničkou.
Krom nic netušících normálů nám tu běhá všelijaká havěť a potvory na každém kroku.
Hořký konec mě překvapil a potřebuju vědět, co bude dál.. :)
Do plného hodnocení mi maličko něco scházelo. 4,5*

"Neciť se zle, že jsi mi propadl. Mojí schopnosti přitahovat potíže nejde odolat."

Ennie
06.02.2023 5 z 5

Podobných knih už bylo pár napsáno, ale i tak to v sobě má špetku originality. Základ je hodně podobný, ale je to i osvěžující. Mac jsem si oblíbila, jen mě mrzí, že ty vztahové linky klouzaly po okraji a doufám, že alespoň jeden (ten kamarádsko-kolegialní) půjde v dalším díle víc do hloubky.
Příběh je svižný a čtivý. Ráda bych se ponořila hned do dalšího dílu.

PS: I můj přítel včera přečetl první dvě kapitoly a to vůbec knihy nečte . A hodnotil to pozitivně...

nela3812
01.11.2022 3 z 5

Na tuto knihu jsem se (stejně jako mnoho jiných čtenářů) opravdu těšila. Zaujal mě námět knihy a těšila jsem se na napínavý příběh z magického světa, napsaného českou autorkou. Zpětně ale vidím, že ve mě příběh nezanechal žádnou stopu a sotva si vybavuji o čem kniha byla. Nyní bych asi hodnotila ještě méně hvězdičkami, než po samotném dočtení.

Ale abych nebyla jen negativní, z příběhu si přeci jen něco odnáším a jsou to zajímavé postavy. Tedy kromě naší hlavní hrdinky, které mě od samého začátku poctivě vytáčela a nenechala si ujít jedinou příležitost, aby mě vytočila znovu. Bavil mě zde velký rozsah magických bytostí a jejich propojení s reálným světem.

Postrádala jsem však napětí a plynulejší dějovou linku, která by nebyla tolik předvídatelná. Také jsem postrádala více dialogů. Ale trochu to vyvážila promyšlená zápletka, ta by byla jediným důvodem, proč se případně pustit do pokračování příběhu. Ovšem nejsem tolik nadšená, abych po pokračování v nejbližší době sáhla.

Hodnotím 2-3/5

broskev28
23.08.2022

Někde tady na webu jsem našla zmínku o tom, že knížka stojí za přečtení, takže když jsem ji objevila v knihovně jako e-knihu, neváhala jsem. A přestože příběh jako takový mě až tolik neuchvátil, tak rozhodně nemohu říci totéž o způsobu, jakým byl napsán.
Příběh plyne neuvěřitelně svižně a vtipně, glosovaný postřehy hlavní hrdinky Mac (děkuju za "národnostní" upozornění woody99!). Rozhodně to není nudné a suchopárné čtení, najdete v něm spoustu zajímavých příměrů a několik neobvyklých kočičích jmen. Právě s těmi posledně jmenovanými mazlíčky zřejmě souvisí nadměrný výskyt slova zablešený, ve všech možných i nemožných souvislostech a ve všech rodech.
Ale jinak jsem byla spokojená, dokonce natolik, že možná vyzkouším i prvotinu této autorky. A určitě doporučím, skvělá letní oddychovka!

„Moje matka sice pocházela z Filipín a byla to typická ostrovní krasavice s permanentním opálením, plnými křivkami a vlasy až po pás, ale na mém vzhledu se to moc neodrazilo. Jediné, co jsem od ní dostala do vínku, byla drobná postava se sklony k zaoblování, snědší kůži a poněkud šikmější oči, než bylo u bělochů obvyklé. Jo, a taky magickou neschopnost, na tu jsem nesměla zapomenout. Ta rozhodně pocházela z její strany. Na kouzlení byla tak levá, že se před pár lety své moci radši dobrovolně vzdala.“

voody99
23.07.2022 5 z 5

Proč jsme to tak dlouho odkládat??
Protože jsem se trochu bála, protože prostě miluji Alex..... Ale Mac je úžasná a skvěle se to četlo. Parádní svět který si nejde zamilovat.
Lusy prostě umí a umí to parádně. Těším se dál na vše co nám dá. Díky

evineckY
13.07.2022 5 z 5

Tato je za lepší, než 4,5 hvězdy !
Svět mořských víl, čarodějek, upírů a jiné nadpřirozené havěti :-)
Čarodějka Mackenzie, která neumí čarovat a přesto zvítězí nad obludami - samozřejmě..
No a ten konec..... Na co se máme těšit ?

Katie46
10.04.2022 5 z 5

Za mě opět skvělá kniha z pera této autorky. Líbí se mi ten svět, příběh a hlavní hrdinka se mi zamlouvá trochu víc, jak to v Odstínech života. Bylo to napínavé, překvapivé, vtipné a magické.

TheMelorry
25.02.2022 4 z 5

Do knihy jsem se pouštěla bez velkých očekávání, a o to víc jsem byla překvapená.
Snad od první strany jsem se ponořila do příběhu, který měl spád, byl zajímavý, plný napětí, nečekaných zvratů, originálního nadpřirozena... navíc hlavní hrdinka mi byla velmi sympatická. Stejně tak většina dalších postav.
Závěr, mě překvapil. Čekala jsem lecos, ale tohle opravdu ne. Možná je škoda, že závěrečné scény nebyly trošku více rozepsány. Konec je v zásadě uzavřený, ale přesto se jasně nabízí pokračování, na které se neskutečně těším a rozhodně si ho nenechám ujít.
(4,5)

jitka_dankova
30.11.2021 5 z 5

První díl zajímavé urban fantasy jsem se nějakou dobu odhodlávala číst. Nerada čtu o smolařkách, které všechno pokazí a nic jim nejde a proto jsem hodně váhala, jestli vůbec číst. Naštěstí, tahle hrdinka je sice zatraceně zamindrákovaná, ale nakonec se jí daří zajímavé kousky. Kniha je prvním dílem, takže vlastně nastolí hodně otázek a podezření a na většinu z toho neodpoví. Co se týká romantiky, blýsknou se tam hned tři zajímaví muži a je celkem jasné, že pokud o nějakou romantiku půjde, tak spíš v dalším dílu, tady prostě pořádně ne. Ale nevadilo mi to. Jsem zvědavá, co všechno si autorka pro hlavní hrdinku připraví dále a čím si projde její sebevědomí a jak se změní a těším se na to. První díl mne akcemi (které se holt koncentrují spíš ke konci knihy) navnadil, že to možná bude zajímavá jízda.

lucie5636
08.11.2021 4 z 5

Na příběh Mackenzie jsem se těšila. Musím přiznat, že jsem ze začátku nemohla knize přijít na chuť i když je plná napětí téměř od první stránky. Pak jsem se ale do knihy začetla a byla jsem ráda, že jsem jí neodložila. Některé pasáže mohla možná autorka vynechat a zapracovat více na závěru, který mi přišel trochu osekaný. I tak se nemůžu dočkat pokračování, které doufám, bude co nejdříve.

Kikina182
18.10.2021 5 z 5

Bez duše je první díl nové série od Lusy Adams, ale zároveň souvisí s její první sérií Odstíny života, i když ne nijak těsně. Odehrává se ve stejném universu, ale představuje úplně nové postavy a nový příběh. Kvalitou je s nimi ale naprosto srovnatelný. Jedná se o krásný a neskutečně promyšlený příběh, který zkrátka není možné předvídat. Možná také proto mě chytl a už nepustil. Je plný akce, ale zároveň je neskutečně roztomilý. Nechybí nebezpečí, spousta magických bytostí ani problémy s rodinou a láskou. Za mě je to úžasná kniha, kterou doporučuji všemi deseti, ať už jste autorčinu první sérii četli či nikoli.

Dani3
24.09.2021 3 z 5

Na další knihu od této autorky jsem se velmi těšila, protože její předchozí dvě knížky ze série Odstíny života se mi moc líbily.
Bohužel příběh Mackenzie Sinclairové mě moc nezaujal. Strašně dlouho se tu nic neděje, jen samé večírky a oslavy a pak rychlý konec. Ani postavy nejsou nijak zvlášť propracované, jediný kdo byl zajímavý, byl Kane.

Turante
23.08.2021 4 z 5

Musím říct, že na to, že jsem na autorku narazila omylem, je příběh s Mac fakt super. Úžasný příběh o čarodějce smolařce, který je plný akce a chytne za srdce. Knihu jsem přečetla během dvou dnů a klidně bych pokračovala dál. Jo, stálo to za to a rozhodně půjdu do dalšího dílu a mezitím si přečtu prvotinu autorky Odstíny života a Hodnota krve :-)

zaandulee
20.08.2021 5 z 5

Od autorky jsem četla již její dvě knihy ze série Odstíny života a úplně jsem si je zamilovala! Neměla jsem velká očekávání, protože mě knihy českých autorů, kteří píší fantasy, nikdy moc nechytly. Lusy Adams to ale úplně změnila, její knihy teď patří mezi mé oblíbené.

Myslela jsem si, že s knihou Bez duše budu spokojená, ale ona mě dostala. Nemohla jsem prostě přestat číst! I když jsem měla plno jiných povinností, nemohla jsem přestat myslet na to, jak to bude pokračovat, takže jsem to nakonec slupla, nedočkavě, během chvilky.

Postavy jsem si zamilovala téměř ihned a skoro všechny. :D Jasně mám své oblíbence (Kane, Mac, Kassandra,...), ale autorčiny postavy jsou napsány tak ? návykově ? a skvěle, že i ty, co nenávidím, současně miluju. (možná to nedává smysl, ale já to tak cítím) :D

Příběh je také úžasný, postupné odhalování tajemného celku v průběhu knihy, postavy z Odstínů života = krásný bonus , romantické/milostné vztahy a úžasná hlavní hrdinka byly třešničkou na dortu.

Jestli to ještě nebylo jasné, tak knihu určitě DOPORUČUJI, nešlápnete vedle! Stejně tak u Odstínů života, které zbožňuju ještě o trošku více. Možná je to tím, že vyšel i ten 2. díl, takže jsem zvědavá na pokračování Mackenzie Sinclair.

BookEater
15.08.2021 5 z 5

Skvělý příběh! Stejně jako s Alex se s Mac nebudete nudit, naopak, kolikrát se ani nestihnete nadechnout a už je tu další průšvih a jízda pokračuje... Doufala jsem ve více Daxe, snad v dalším příběhu, stejně tak setkání s podvodní komunitou, tam se možnosti určitě ještě nevyčerpaly. A vzhledem k účasti Laney a Aimee se možná častěji prolnou i příběhy Mac a Alex, což slibuje velkou dávku akce a zábavy, dva chodící magnety na nemrtvé problémy jsou víc než jedna!

Cress
15.08.2021 4 z 5

Už v Odstínech života autorka dokázala, že umí psát vtipně a čtivě a tady se to jen potvrdilo. Jakmile se začtete, neodtrhnete se. Už první kapitola končí velmi dobře a naláká vás na zbytek knihy. Hlavní hrdinka Mackenzie je moc sympatická, má přesně můj smysl pro humor, je to tak trochu chodící pohroma a měří jen asi 155 cm, takže schytá hodně komentářů na svoji výšku. A s tímhle se já a mých 160 cm velmi ztotožňujeme.
Kromě Mackenzie se tady objevuje Derek, který není špatný, ale místy ho chcete zavraždit a prostě mu říct, aby vypadl. Poté Julien, který je od začátku do konce dokonalý, nemůžu to říct jinak. Byl vtipný, milý, hezký… A nakonec Kane, nedostal zas tolik prostoru, ale hned si mě získal svým humorem a přezdívkami, které rád všem dává. Zhruba v jedné třetině, možná spíš polovině se objeví i někdo z Odstínů života, nebudu spoilerovat, ale je to moje oblíbená postava, takže jsem z toho byla unešená. A nakonec to nejlepší mořské panny. Ano, slyšeli jste dobře. V téhle knížce jsou mořské panny. Kolik knih jste s nimi četli? Dvě? Já jsem si je tady opravdu užila. V tomhle díle nebylo moc romantiky, ale akce spoustu. Někdy od 18. kapitoly už nemůžete přestat číst, protože se toho najednou děje spoustu a vy prostě potřebujete vědět, co se stane. Za mě si tohle prostě potřebujete přečíst. 4,5⭐️