Daisy Jones & The Six

Daisy Jones & The Six https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446870/bmid_daisy-jones-a-the-six-RP1-446870.jpg 4 857 233

Fascinujúci román o sláve, láske, hudbe a o tom, čo sa stane, keď sa šťastie pominie a zhasnú reflektory. Daisy Jones & The Six je príbeh raketového vzostupu rockovej kapely, ktorej hudba charakterizovala jednu éru a ktorej náhly rozpad vyvolal množstvo nezodpovedaných otázok. Pripravte sa na bláznivý, nezabudnuteľný výlet do Los Angeles 70. rokov, sex, drogy a rock and roll! Len čo sa úspešná rocková kapela The Six spojila so začínajúcou speváčkou Daisy Jonesovou, vypuklo hotové šialenstvo. Ich piesne ovládli hitparády, ich albumy zneli z každého gramofónu, ich koncerty po celej krajine boli beznádejne vypredané. A potom, 12. júla 1979, sa z ničoho nič rozpadli. Nikto netušil prečo. Až doteraz. Ich vzťahy boli divoké rovnako ako ich hudba – boli priateľmi, milencami, bratmi aj rivalmi. Sami neverili tomu, aké mali šťastie, kým oň neprišli. Táto kniha zachytáva príbeh ich začiatkov i búrlivých nocí, ale každý z nich si pravdu pamätá trochu inak. Jediné, čo všetci vedia s istotou, je fakt, že od chvíle, keď Daisy Jones bosá vystúpila na pódium v klube Whisky, kapela sa navždy zmenila. Pri tvorbe hudby totiž nikdy nejde iba o hudbu. A niekedy môže byť veľmi ťažké určiť, kde sa končí melódia a začínajú sa city.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Daisy Jones and The Six , 2019


více info...

Přidat komentář

Tereza0107
22.04.2024 3 z 5

Knížku jsem si koupila na základě hodnocení zde a podle doporučení na Reessesbookclub, kde se na ní pěly úplné ódy. Bohužel to nebyl můj šálek čaje.
Hned ze začátku mě zaskočilo, že knížka je psaná formou rozhovorů. Na to jsem si ale po pár kapitolách zvykla a už mi to ani nepřišlo. Asi mi nesedlo to prostředí hudebního průmyslu, drog a alkoholu, které mě až tolik netáhne a nezachránily to ani postavy, ke kterým jsem si kvůli formě vyprávění nezvládla vytvořit téměř žádný vztah.
Jelikož mě knížka moc nebavila, prokousávala jsem se jí celkem dlouho. Jsem zvědavá, jestli se mi nebude více líbit seriálová podoba, na kterou se v blízké době, pro porovnání, chystám.

"Člověk musí druhým věřit ještě předtím, než si to zaslouží. To by jinak nebyla žádná víra, nemyslíte?" (Camilla)

"Láska a pýcha nejdou dohromady." (Camilla)

"Někteří lidé se nikdy nezmění. Máte pocit, že se z nich zblázníte, ale později, když z vašeho života zmizí, právě proto si na ně vzpomenete." (Billy)

"Vášeň je...jako oheň. A oheň je fajn, to ano. Ale člověk je spíš z vody. Vodu potřebujeme k životu. Nepřežijeme bez ní. Rodina byla moje voda. Proto jsem dal přednost vodě. Vždycky bych to udělal. A přál jsem Daisy, aby našla svoji vodu. Protože ode mě ji nemohla dostat." (Billy)

Markéta:)
21.04.2024 3 z 5

Bohužel, tohle nebyl příběh pro mě. Nerozumím tomu nadšení, které se kolem knihy točí.
Dvě hlavní postavy - Daisy a Billy - jsem si za celou dobu nebyla schopná oblíbit, aby mi vlastně záleželo na tom, jak to s nimi dopadne. Tady tohle předbíhání, kdo je lepším skladatelem atd.. absolutně mě to nebavilo.
A chemii, kterou autorka chtěla vybudovat, jsem necítila ani z rychlíku.
Víc mě zajímaly příběhy “vedlejších postav..
Kniha se mi četla velmi pomalu, asi to bylo i tou formou rozhovoru.
Hodnotím necelými 3*. Nad 2 to právě vynesla jedna vedlejší dějová linka, která mi naopak přišla velmi uvěřitelná.


Vanocni_skritek
08.04.2024 5 z 5

Daisy Jones... Co k tobě říct? Asi takhle, poprvé v životě u mě vyhrála verze seriálová oproti knize. Ta forma rozhovorů mě někdy v polovině čtení nějak přestala bavit a dál jsem četla hlavně ze zvědavosti. Pro mě v tomhle případě kniha a seriál patří k sobě do jednoho balíčku, knihu mám jako takovou biografii mé oblíbené kapely, jejíž příběh na plátně mě uhranul a album Aurora na Spotify patří k mým nejposlouchanějším.

patricia8137
23.03.2024 5 z 5

V prvom rade som bola prekvapená z formy rozprávania, autorka napísala príbeh vo forme rozhovorov. Vďaka tomu mala každá postava priestor na prerozprávanie svojho príbehu, pohľadu na situácie, odhalili svoje emócie, myšlienky. Zo začiatku príbeh pekne odsýpal, ale musím sa priznať, že niektoré časti boli pre mňa nezáživné a v druhej polovici som sa pristihla, že sa musím do čítania nútiť.
Aj v tomto prípade som autorke už od prvých strán uverila, že čítam o skutočnej speváčke a skupine. Páčilo sa mi, ako ma autorka preniesla do obdobia 70.rokov a autenticky mi priblížila hudobný svet a jeho temné stránky.
Kladne hodnotím originálnu formu rozprávania, tému, prostredie, postavy a celkovú atmosféru príbehu. Bohužiaľ, po obsahovej stránke ma príbeh sklamal, chýbalo mi tam niečo viac, čo by vo mne vyvolalo emócie.
Na záver by som chcela vyzdvihnúť texty piesní z albumu Aurora (slovenský preklad aj anglický prepis).
@bibliophile_patricia

Nicoletta1681
17.03.2024 5 z 5

Upřímně jsem se ze začátku bála formy vyprávění,ale postupem času jsem byla za něj víc a víc ráda, protože nejlépe ukázal celý obraz děje z více pohledů.
Celý příběh je popsán tak uvěřitelně, že je vám až líto, že to není pravda. Postavy jsou uvěřitelné svým charakterem i rozhodnutími a svým vývojem. A prostředí? To nemohlo být lepší! Svou krásou 70. let v LA, ale i temnou stránku drog, které byly na každém rohu.
Opravdu jsem si příběh užila a žila s ním a s postavami ještě dlouho po přečtení.

Mortisha
08.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Drogy, ztracenost, láska, zlomená srdce, rozpad. Příběh si vypráví každá zúčastněná osoba sama, každý má na situace jiný pohled a vidíme jak dochazí k nedorozumením. Všechny postavy v podstatě kladné ale se svými hříchy a zavislosti, nakonec všichni dojdou ke svému happpyendu, moc optimistické a nereálné, ale samozřejme jim to přejete. Naštestí (pro mne) romantická linka nakonec nesměřovala tam, kam byla směřována. spoiler byl bohužel už na obalce knihy a od začátku víte, kam to povede. Jako milovnice hippies a rockové hudby jsem to musela zkusit, je to příjemné čtení, milé, neurazí ale ani nenadchne. Je to čtivé, děj plyne ale také se po čtení rozplyne a nic moc nezanechá. Příjemná rocková odpočinkovka.

Hanys_
06.02.2024 3 z 5

Tuhle knížku jsem sháněl víc než dva roky. Mezitím vznikl seriál, kterému jsem se vyhnul (napřed knihu), přečetl jsem Evelyn Hugo, která to moje natěšení na Daisy Jones ještě zvýšila, a nakonec....jsem vlastně zklamaný, že mě to neodrovnalo a že Evelyn Hugo měla menší hype, ale je o tolik lepší.

kate9326
29.01.2024 5 z 5

Pohled do oldies rockové kapely- fiktivní. :-))
Pro ty později narozené pěkné sci-fi.

Forma rozhovorů, čte se snadno.
Seriál jsem zatím neviděla, ale mám v plánu.

Janamed
25.01.2024 3 z 5

3,5*

Abych byla hned na začátku upřímná, po obsahové, té příběhové, stránce mi zřejmě více sedla Evelyn. V případě Daisy a spol. se ji však musí nechat, že forma, kterou k vyprávění příběhu o vzniku a příčinách rozpadu slavné fiktivní kapely formou rozhovorů s jejími členy (i nečleny), působila přirozeně realisticky! Jako kdybych místo četby sledovala dokumentární film, a jeho jednotlivé aktéry viděla rovnou gestikulovat. Tak to bylo výborný. Ba co víc, troufla bych si na ni i v originálním jazyce. Oproti výše zmíněnému mne však nezaujalo prostředí (ale do toho jsem s tím už šla), kterého se rozhovory týkají. Ladění, riffy, nahrávání, zpívání (koks jako droga celebrit mi tolik asi ani nevadila), tohle není nic pro mne. Rozhovory osobnější povahy byly poutavější. Velké překvapení pro mne bylo, že songy této fiktivní kapely existují! Nakonec se z příběhu z muzikantského světa vyklubala svižná jednohubka, kterou ráda pošlu dál. K autorce se však do budoucna určitě ještě vrátím. Nevnímám ji tedy jako úplně wau, ale pozornost si zaslouží.

roman9276
25.01.2024 4 z 5

Nechal jsem se nalákat hezkými recenzemi, kdy kniha hypovala před nějakou dobou na českém bookstagramu, ale v knihovně jsem jí měl tak dlouho až jsem zapomněl, o čem je. Kniha je psána formou rozhovorů a moc mě bavila a až v poslední třetině jsem si snažil vyhledat kapelu, abych si přiřadil obličeje ke jménům z knihy a jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že to není skutečná kapela, ale fiktivní. Tak moc dobře autorka píše, že mě přesvědčila, že postavy jsou skutečné. A doufám, že seriál bude tak dobrý jako kniha.

Tess.96
18.01.2024 5 z 5

Kniha mě od začátku vtáhla. Nevadilo mi, že je to psané formou rozhovoru, naopak mi to přišlo lepší. Nezacházelo se nikam do zbytečných popisů a vypravování. Vše se řeklo na rovinu a příběh se tak krásně posouval a gradoval. Jednotlivé postavy jsou krásně popsané slovy jiných postav, takže představu si o každém uděláte. Nemohla jsem vůbec knihu dát z ruky a pořád chtěla jen číst. Navíc podle knihy vznikl i stejnojmenný seriál, který jsem viděla před knihou a i tak mi to dojem z příběhu nezkazilo. Seriál se v jistých detailech liší, ale ne o moc. A je navíc fajn si poslechnout přezpívané a nahrané písně z knihy.

Téra
10.01.2024 4 z 5

Skvělé čtení. Originálně napsáno, moc mě bavilo sledovat příběh z tolika pohledů a každá postava ten pohled měla jiný, nebo si danou situaci pamatovala jinak. A vy se můžete přiklonit k variantě, která je vám nejbližší, kterou byste si přáli.

alsae
09.01.2024 5 z 5

Tak to byla pecka, až mě mrzí, že už mám přečteno. Na knihu jsem narazila náhodně a bylo to velké překvapení. Netradiční forma napsání, která je ve výsledku super. Příběh vás vtáhne do děje, se všemi ty emoce prožíváte.
Teď se ještě podívat na seriál.

Sixtinka144
03.01.2024 2 z 5

Tyjo, tahle kniha pro mě osobně byla hrozně velkým zklamáním. Možná je to tím, že jsem ji četla hned po knize Sedm manželů Evelyn Hugo, nebo protože jsem měla velkou čtecí krizi (přesně po téhle knize), ale vůbec mě příběh nebavil a nemohla jsem se do něj začíst. Přišlo mi ze začátku hrozně originální a nápadité, jak je celá kniha pojatá a formy rozhovorů se mi jako nápad moc líbil. Bohužel mi tento styl nakonec vůbec nesedl a přišlo mi, že tu stejnou věc slyším poněkolikáté, přesně kvůli tomu jsem se nemohla dokopat k dalšímu čtení, protože jsem nechtěla to stejné slyšet třeba po páté. Co musím ale naopak ocenit je téma knihy a její atmosféra, kterou nám nám autorka krásně vybuduje, což mě jediné drželo, abych knihu dočetla. Nebylo to nejhorší, co jsem kdy četla, ale čekala jsem něco lepšího, bohužel. Za mě tato kniha ne.

iceVS
09.10.2023 3 z 5

Částečně sympatický počin - příběh formou rozhovorů... Jenže pokud stále dokola čtu pohled pěti až šesti lidí na tutéž banalitu, přestane mě to fakt bavit. Kafemlejnek. Nějak to nemělo koule.
A miluju rock a metal. A ženský do nich patří jen jako fanynky a múzy :-)

TessieB
08.10.2023 4 z 5

Neměla jsem od knihy žádné očekávání a mile mě překvapila. Děj měl spád od začátku do konce, nebyly snad žádné pasáže, které by byly nudné nebo zdlouhavé. Bavilo mě, jak na stejnou situaci jednotliví členové kapely nahlíželi odlišně. Eddie mě tedy docela štval, ke konci mě štval trošku i Billy, ale jinak mě kniha opravdu bavila. Úplně jsem měla chuť si všechny písničky poslechnout :)

zandu
07.10.2023 4 z 5

To bylo skvělé. Naprosto uvěřitelné.

adela.hol
14.09.2023 4 z 5

The Six s frontmanem Billym Dunnem byla v 70. letech slavnou rockovou kapelou. Poté, co se k nim po společném duetu přidala zpěvačka a písničkářka Daisy Jones, jejich sláva ještě stoupla. Tvorba nového alba ovšem nebyla snadná. Billy a Daisy byli velmi silné a talentované osobnosti sami o sobě, a proto přesvědčit toho druhého, že jeho nápad je ten lepší, byl doslova nadlidský úkol. Jenže psaní písní byla jedna stránka problémové spolupráce. Tou druhou byla přílišná sympatie a následná antipatie. Proč? Daisy a Billy měli nějakou minulost a ta ovlivnila jejich budoucnost. Jich dvou i celé kapely.

Autorka opět dokázala, že jsem od první stránky věřila, že čtu o skutečných lidech. Originalitou knihy je forma vyprávění. Při čtení máte pocit, že se díváte na televizi, na dokument, kdy se ve vyprávění, jak to kdysi bylo, střídají jednotliví členové kapely a jejich nejbližší. Postav je tu mnoho, přesto se neztrácíte. Ale myslím, že víc bych si příběh užila v klasickém vyprávění.

Knize vlastně nemám, co vytknout. Autorka postavy a jejich charaktery vykreslila na výbornou. Plný počet hvězd ale tentokrát dát nemůžu, protože na Evelyn Hugo kniha neměla a mým osobním problémem, který jsem při čtení měla, bylo prostředí. Obě hlavní postavy byly závislé na drogách a alkoholu a evidentně to k tomu období patřilo. Já ale asi nikdy nepochopím, že je ta sláva pro hvězdy showbyznysu tak těžko stravitelná, že ji někteří nemohou vyřešit jiným způsobem.

gryffindorgirl
10.08.2023 4 z 5

Ach, Daisy Jones... tys mi ale zamotala hlavu. I přes to, že je kniha psaná formou rozhovorů a ne typickou formou vyprávění, neubírá jí to ani maličko na autenticitě a poctivosti.
Jde z rozhovorů krásně vycítit charisma každé postavy a jak kniha slibuje: Všichni tam byli, každý si to pamatuje jinak. To je myslím kouzlo té knihy. Pravda je subjektivní a vy můžete věřit čemu chcete.
Musím zmínit i seriál, který jsem si pustila až po přečtení knihy. Zpětně jsem ráda, že jsem nejdřív četla knihu, poněvadž mi seriál přišel dost odlišný. Chování postav (především Billyho a Camilly) bylo jiné a to vám zkreslí pohled na ně. Po vizuální stránce se mi však velmi líbil a soundtrack je naprosto skvělý.
Příběh o rockenrollové kapele 70. let, topící se v drogách, alkoholu a lásce rozhodně stojí za to!

crazyslunicko
31.07.2023 4 z 5

Od knihy jsem popravdě očekávala úplně něco jiného. Nikdy jsem nic podobného nečetla, ale asi je tam všechno, co se v té době dělo. Prostě SEX, DROGY A ROCKENROLL. Musela to být fakt jízda.