Bekynóza Bekynóza komentáře u knih

☰ menu

Sucho Sucho Neal Shusterman

(SPOILER) Musím říct, že jsem se docela dlouho knize na poličce vyhýbala. Zpětně si myslím, že to bylo ze strachu, že mne tato kniha zklame. A ona mne nezklamala. Byla to po dlouhé době kniha, jejíž čtení jsem si opravdu užila.
Myšlenka celé knihy je založena na něčem, co by nemuselo být v blízké budoucnosti až tak nereálné a v některých částech může člověk skoro vidět analogii k současnosti před tím, než všechno „šlo do kopru“. Kniha ve mne místy opravdu probouzela úzkost a bylo zajímavé sledovat, jak si běžní občané snaží poradit s nedostatkem vody.

Kniha za mne krásně, ač ale s jistou grácií, ukazuje, jak se při takové situaci žebříčky hodnot naprosto promíchají. Voda se stane tím nejdůležitějším a lidé pro ni udělají cokoli. Velmi dobře se také střídají pohledy jednotlivých účastníků, a člověk je tím schopen knihu uchopit komplexněji. Navíc se během času potkáváme s dalšími postavami, které byly ale stejně dobře napsané jako ty hlavní. Příběh tak neztrácí na dynamice a člověk jen čeká, co se stane dalšího.

Samozřejmě, že někdy měli naši hrdinové opravdu až moc velké štěstí, ale osobně mi to nevadilo. Vlastně se mi líbilo, jak se jejich partička nakonec rozrostla a jak se společně, i přes rozdíly a různé jiné nedostatky (např. lhaní, že Henry? :D), dostali každý k tomu správnému cíli.

Nejlépe napsaná postava byl za mne rozhodně Kelton, jeho vývoj byl za celou knihu nejlepší. Otázku, jestli by tato parta v reálném životě takovou katastrofu přežila, nechávám stranou. Pro můj vlastní klid doufám, že ano, i když by některé situace určitě nešly vyřešit tak snadno. Na druhou stranu všichni členové skupiny měli nějakou vlastnost, která později dopomohla k tomu, aby přežili. V určité chvíli jste si tedy nemohli pomoc a prostě si oblíbili všechny a nezbývalo než pochopit, že zoufalé situace si žádají zoufalé činy a to nemluvě o situacích, kdy jste několik dní bez vody. Líbí se mi, že kniha může vyvolat zamyšlení a to například v mladých čtenářích, pro které je ostatně také tato kniha určená.

Trošku mě mrzí, že byl konec tak rychlý a nedozvěděli jsme se, jak se situace vyřešila, což osobně moc v knihách nemusím. Už když vidím, že se tenčí stránky a my jsme pořád uprostřed nějakého bordelu, tak si říkám, ajaj, to bude až moc rychlé a tady tomu tak bylo. Musím říct, že mě kniha tak bavila, že bych možná ocenila i druhý díl, aby nemusel být konec tak rychle utnutý. Jsem ráda, že vše skončilo tak, jak to skončilo, ale nemohu říct, že jsem nezatlačila slzu, když si Kelton s Alyssou vlastně jen podali ruku a domluvili se na tom, že někdy možná se zase uvidí. Až moc se mi líbilo, jak se jejich osudy svázaly, ale asi je to tak dobře, už jen kvůli jejich věku. Jak říkají, možná někdy za třicet let...

Po přečtení této knihy už se vám na odtékající vodu v umyvadle nebude koukat tak nenuceně jako dříve a možná i zvážíte, že přivýdělek ve formě prodávání speciální vody vám může jednou zachránit krk. Takže, nic nepodceňujte a hlavně, pozor na dálnici!

06.03.2024 5 z 5


Snílek Neznámý Snílek Neznámý Laini Taylor

Tato kniha pro mne byla překvapením, jelikož jsem se ji skoro bála začít číst, a tak dlouho ležela netknutá v mé knihovně a já zapomněla, o čem by měla být.
Mé oči k ní nicméně často sklouzávaly a mé myšlenky se stáčely k tomu, jak krásná je a jestli mám už tu odvahu ji otevřít a nechat se jí pohltit.
A že mě pohltila. Příběh je fantastický, tolik dobrodružství a tajemství, která toužíte odhalit (jste-li tedy podobní čtenáři jako já) vás nenechá knihu odložit. Kniha ve vás vyvolá nádherné pocity a zároveň děsivé, když si dáte dvě a dvě dohromady a dojde vám, co se blíží a vy čtete a jen doufáte, že to dopadne jinak.
Kniha je plná akce, tajemství, mystiky a magie a také lásky. Lásky, která je tak nevinná, že byste ji chtěli ochránit před všemi problémy vlastním tělem. Knihu velice doporučuji a více prozrazovat nebudu, ta nevědomost při čtení pro mě bylo to nejkrásnější.

*SPOILERS*
Musím přidat i část pro ty, kteří již četli a chtějí se mnou zabědovat nad koncem, ach, však to bylo jasné od začátku knihy, ale člověk to vytěsní a až později mu dojde, že se to nenávratně blíží a že vám to rozdrásá srdce tak jako tak.
Miluji tu magii v celé této knize a kdo je Lazlo zač jsem popravdě vůbec netušila, byl to zajímavý zvrat, který mi dával smysl. Líbí se mi jeho povaha, ta soucitná povaha, která chce nezištně to dobré, kdyby tak bylo lidí jako je on více.
Sarai je naprosto úžasná a ostatní tři také. Těším se, jak se více projeví v dalším díle. Minya mi pila krev docela dlouho, ten úplný opak její moci, kdy drží někoho v poutech a nutí ho dělat věci, které chce ona, je strašlivý. Tolikrát jsem chtěla, aby se jí všichni postavili a konec mě dostal. To opravdu jo. Druhý díl jdu sehnat teď hned.

24.10.2022 5 z 5


Třetí stříbrná kniha snů Třetí stříbrná kniha snů Kerstin Gier

Ve třetím díle se příběh Liv ještě více zamotá, nebezpečí dosahuje ještě mnohem vyšší míry a člověk prostě musí hlavním postavám držet palce.

Třetí díl byl neskutečně napínavý stejně jako předchozí díly. Nemohla jsem knížku odložit, dokud jsem ji nedočetla. Na druhou stranu konec mi nějak nevyhovoval, měla jsem trošku jiné očekávání, čekala jsem možná něco více dramatického. Osobně si myslím, že první díl má mnohem zajímavější a strašidelnější konec, než tento díl, který je finální. Přišlo mi to až moc jednoduché (SPOILER) přeci jen Arthur byl takový skoro génius a že by si nechal ujít takovou šanci? To samé náhlý obrat Anabel byl takový jako lusknutím prstu, nějak mi to nesedělo (KONEC SPOILERU). Na druhou stranu si myslím, že téma snového světa je docela náročné a při představě všech možností, jak by to mohlo skončit, je těžké se zavděčit všem čtenářům.
Abych ale jen nekritizovala, musím říct, že celou knihu jsem byla jak na trních, jak to vlastně dopadne. Snová říše je prostě úžasná, celý koncept je skvělý a je mi líto, že už to tímto dílem končí. Hrozně se mi líbila pravidla ve snovém světě a všechny nové možnosti, které hlavní postavy objevily. Nad některým chováním Liv jsem sice musela kroutit hlavou, nicméně v jejím věku bych na to nahlížela stejným způsobem. Ve finále ale zvítězila loajalita a společná pomoc a to se mi na těchto YA knihách moc líbí. I když mne osobně konec třetího dílu tak nenadchl, jako konce předchozích knih, musím říct, že vůbec nelituji toho, že jsem sérii začala číst. Je to naprosto úžasná série a pokud máte rádi YA knihy, magii a hlavně sny, je to určitě četba pro vás. Kniha nepozbývá humoru, lásky, kamarádství ani tajemnem a já tuto sérii opravdu mohu jen doporučit.

Jo, a až odhalíte své snové dveře, nezapomeňte, že na temné chodbě pravděpodobně nejste sami ;).

06.04.2022 4 z 5


První stříbrná kniha snů První stříbrná kniha snů Kerstin Gier

Mně kniha totálně pohltila. Téma snů je pro mě strašně atraktivní a v knize se s ním pracuje skvěle. Bylo úžasné sledovat, jak se Liv snaží dostat věcem na kloub...a že toho zjistí opravdu dost! Konec byl úžasný, četla jsem ho bez dechu a nemohla odložit knížku, dokud jsem neotočila na poslední stránku. Určitě po této knize sáhněte, pokud milujete young adult literaturu, magii a hlavně sny!
A nezapomeňte, že na temné chodbě pravděpodobně nejste sami ;)!

05.04.2022 5 z 5


Zúčtování Zúčtování Kathy Reichs

(SPOILER) Upřímně, pro mne byl tento poslední díl naprostá pecka! Dostala jsem se do fáze, kdy jsem knihu dočíst chtěla, ale zároveň nechtěla, protože jsem o ni nechtěla přijít. Tak teď tedy smutním nad tím, že už je po konci této série. I když jsem objevila, že je i šestý díl! Takže ho půjdu hned sehnat.

Zaprvé celá série je naprosto dokonalá, musím ještě shrnout, jak moc se mi líbila. Děje jsou pokaždé velmi originální a líbí se mi, že je to vždy něco nového. Před Tory a její smečkou se prostě nikdo neschová!

Poslední díl jsem četla bez dechu. Noví rudoocí byli zajímaví a první půlku knihy mne vyloženě štvali tím, co vymýšleli. Navíc se tam přidalo ještě jiné nebezpečí, pro smečku a jejich existenci mnohem větší, než dříve. Akce byla tím pádem skoro všude a konec byl opravdu napínavý, jak to dopadne. Konečně se taky pořádně rozjela romantická linka, i když jsem čekala, že po tom, jak skončil minulý díl to bude trochu dříve.

SPOILER - NEČTĚTE POKUD JSTE KNIHU NEČETLI!
Po pravdě, to že třetí členkou bude Ella mi došlo už od předchozího dílu, což sice zní divně, ale od začátku mi to bylo divné jak je skvělá a perfektní. Takže jsem si říkala, že se něco bude muset stát a potom na roli třetí členky i seděla.
Trošku mne mrzel milostný trojúhelník, protože jsem docela dost začala shippovat Tory s Chancem...takže teď mne dost mrzí, že spolu neskončili. I přes to, že si myslím, že se Tory k Benovi hodí mnohem více, zdál se mi jejich vztah tak zvláštně vystavený, že jsem z jejich vztahu necítila zas tak velké charisma, jako z jejího vztahu s Chancem. Ale zase s Benem má mnohem větší šanci vydržet, takže je to asi dobře.
Konec mne dostal, stopka superschopnostem? Lék? Myslela jsem, že budu brečet, když lék vypili. Prostě konec superschopnostem? Konec příběhů? Po těch pěti knížkách mě to opravdu mrzí.
To, že se nakonec dostali z područí tajných agentů je trošku zvláštní, ale byla jsem za to samozřejmě ráda.
A konec byl docela zajímavý cliff hanger. Sice to mělo být ukončení celé série, ale co to mělo znamenat s modrým ohněm v jejích očích? To budu muset zjistit v 6. díle.
KONEC SPOILERŮ.

09.09.2021 5 z 5


Únos Únos Kathy Reichs

Naprosto perfektní. Já už nemám slov. Jsem prostě člověk, co miluje sci-fi ve spojení s nadpřirozenými schopnostmi a je tedy tím pro mě kniha naprostým trhákem. Každý díl se mi líbí více a více. Postavy se více rozvíjí, vše se proplétá a objevuje se mnohem více nebezpečí, než dříve.
A konec, i když jsem si ho bohužel vyspoilerovala přečtením obálky dalšího dílu, byl naprosto perfektní a za mě dost nečekaný. Teď se teprve budou dít věci!

09.09.2021 5 z 5


Šifra Šifra Kathy Reichs

Za mě ještě napínavější příběh než Poklad. Třetí díl mě nezklamal, i když mi částmi přišel trochu naplněný vatovými scénami, co nijak nepřispívaly k ději.
Na druhou stranu se mi děj opravdu velmi líbil, bylo to opravdu tajemné, člověk vůbec nevěděl, jak to skončí a všechny moje odhady byly nakonec úplně vedle. Příběh se mi opravdu velmi líbil, hra byla napínavá a dokonce jsem se i bála, jak to nakonec bude.
Za minus považuji to, že se stále nerozvedla romantická linka, nehledě na to, že už to mezi Benem a Tory vypadalo zvláštně už v druhém díle. Konec trojky mne v tomto případě tedy vůbec neuspokojil. Je to takový cliff hanger. Tak snad se to už ve čtvrté knize nějak vysvětlí.
Ale jinak moc doporučuji!

29.06.2021 4 z 5


Tajemný anděl Tajemný anděl Lisa Jane Smith

Pro mě jako milovníka fantasy a nadpřirozených bytostí velmi příjemná oddechovka. Knihu jsem přečetla za chvilku, ale má to na konec krásnou myšlenku. Pokud vás zajímají nadpřirozené bytosti, bude se vám tato kniha líbit.

SPOILER!!
Bylo mi jasné, že anděl nebude nakonec anděl, na to byl čím dál divnější, ale konečné odhalení toho , kdo doopravdy byl, bylo skvělé. To se opravdu povedlo. A to, že se nakonec povedla i romantická linka, i když mi to přišlo lehce uspěchané, bylo super.
KONEC SPOILERU!!

22.06.2021 4 z 5


Poklad Poklad Kathy Reichs

Na 2. díl jsem se těšila jako malé dítě a když jsem ho začala číst, byla jsem nadšená. Zjistila jsem, že děj se točí kolem Anne Bonny, pirátce, o které ráda poslouchám písně. Děj byl tedy pro mě naprosto úžasný.
Opět jedinou věc, kterou mohu vytknout je to, že se partě prostě všechno daří až moc lehce. (SPOILER!!) Jakože vlézt do léčebny, kde mají na vrátnici "děsivé zbraně" a pak propašovat Chance ven. No, někdy to bylo až moc o štěstí. Ale třeba se Tory prostě narodila pod šťastnou hvězdou. (KONEC SPOILERU!!)
V určitých částech jsem opravdu nemohla dýchat, jak napínavé to bylo. A konec byl úžasný. Hned jsem si rezervovala další díl. 2. díl vůbec nezklamal, byl stejně skvělý jako první. Opravdu doporučuji dále číst!

(SPOILER!!) A cítila jsem náznaky romantické linky, tak doufám, že se to ve třetím díle nějak ukáže a že to nejsou jen mé výmysly. (KONEC SPOILERU!!)

22.06.2021 4 z 5


Virus Virus Kathy Reichs

(SPOILER) Patra chytrých mladých teenagerů a jedna záhadná vražda? Pro viráty žádný problém. Já osobně miluju knihy, kde se řeší záhady, v této knize nebyla jen jedna a tajila jsem dech celou dobu, než jsem ji dočetla. Konec pro mne byl docela překvapení, i přes to, že se to dalo čekat.

SPOILER!
Dostala mne změna Hannah, což jsem opravdu nečekala. Také jsem byla moc ráda, že došlo k pravému "šťastnému konci" a vražda se odhalila. Katherine Heatonové mi bylo celý příběh líto a po odhalení na majáku jsem opravdu doufala, že potrestají jejího vraha.
KONEC SPOILERU!

Co mi asi jediné vadilo bylo jakési "Mary Sueovství" celé party. Opravdu mi přišlo, že se vše dařilo až moc lehce, všichni vždycky řekli něco úžasného, co je dostalo z maléru. Hlavně Tory. Když už byl nějaký problém, nakonec to vlastně problém nebyl a brzy se vyřešil. Podařilo se jim vloupání do několika docela zabezpečených a důležitých budov (které často neměly ani pořádný alarm). Takže to asi jediné bych vytkla, ale je to young adult kniha a myslím, že to k nim tak nějak patří. Protože jsou tak trochu o tom, co všechno bychom mohli dokázat.
Líbilo se mi stadium infekce, celá věc s Coopem a vlčáky a nakonec opravdu celé vyvrbení situace.
Knihu doporučuji jakémukoli teenagerovi, který má rád sci fi a fantasy a který má rád vlky či záhadné vraždy.

12.06.2021 4 z 5


A proto skáču A proto skáču Naoki Higašida

Myslím, že tuto knihu by si měl přečíst každý, koho zajímá autismus. Nebo možná každý, protože na jednu stranu ničí mýty o autismu.
Člověk se v knize dozví spoustu zajímavých věcí o životě autisty. Autor odpovídá na otázky, na které se jej ostatní ptají. Odpovídal velmi dobře a líbily se mi moc jeho povídky, poslední mne rozbrečela. Pro mě samotnou neskutečně oči-otevírající kniha. Opravdu doporučuji.

06.06.2021 5 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Já jsem netradičně začala první seriálem a až potom knihou, ale kniha byla opravdu luxusní. Miluju příběhy, které mají dostatek detailů a nejsou v příběhu nakonec opomenuté. To mě dokáže zamrzet, ale tady se vše prolínalo, což se mi moc líbilo. Postavy jsem znala ze seriálu, takže pro mě nebyl problém se v nich vyznat. Líbilo se mi, jak byly kapitoly rozdělené podle různých postav a zdálo se mi, že autor neopomněl je dostatečně často střídat.
Kapitoly byly psány skvěle, děj mne vždy pohltil, autor je prostě skvělý spisovatel. Postavy vykreslil naprosto skvěle. Opravdu doporučuji každičkému čtenáři fantasy.

SPOILER!
Konec byl dokonalý. Dostala mne samozřejmě smrt Neda jako i v seriálu, ale opravdu konečná kapitola Daenerys byla opravdu dokonalá.
KONEC SPOILERU!

Těším se na další díl!

06.06.2021 5 z 5


Egypt. Říše faraonů Egypt. Říše faraonů Robert Hamilton

Nádherná kniha, kde se dozvíte celou historii Egypta od počátku až do konce, je velmi čtivě napsaná a neskutečně mě bavila. Kniha je plná nádherných obrázků artefaktů a nalezených skvostů. Moc se mi líbily detailní informace ke všem z nich. Mnoho jsem se naučila o Egyptských dějinách a zvycích a jsem velmi ráda, že jsem si vybrala zrovna tuto knihu. Všem, kdo se chtějí dozvědět více o Egyptě, ji doporučuji.

09.10.2020 5 z 5


Anihilace Anihilace Jeff VanderMeer

Anihilace je kniha, která je prostoupena atmosférou záhady a já se nemohla od knihy odtrhnout. Je tak strašně dobře napsaná, až je člověk sám znepokojen nad tím, co se tam vlastně děje. Všechny postavy byly velmi zajímavé a nejvíce mne zaujala postava psycholožky, která toho věděla mnohem víc, než nakonec vyzradila.
Přiznám se, že asi 15 stránek před koncem jsem uvažovala nad tím, že knihu nedočtu, ne kvůli tomu, že by byla špatně napsaná nebo že by mě to nebavilo, ale události, které se v knize staly a jejich velmi dobrý popis, mne dost znepokojovaly a cítila jsem, jako bych ani nechtěla vědět, jak to dopadne.
Na druhou stranu ale, když jsem se ke konci opravdu dokopala, protože jsem musela vědět, jak to skončí, tak mi zrovna ten konec, kterého jsem se tolik obávala, přišel jako skoro nejslabší část knihy. Za to jsem ubrala jednu hvězdičku, protože konec je jedna z důležitých věcí v knize.

Oblast X mě velmi zaujala a čtení této knihy beru jako neskutečný zážitek, autor skvěle vybarvil atmosféru a vůbec i ta celá výprava, jež je vlastně nakonec lží, je téma, které mě velmi bavilo, ale hlavně mě donutilo přemýšlet, jestli by se něco podobného nemohlo stát v našem světě a jestli se to už vlastně nestává.
Celá krajina oblasti X je znepokojující a člověk to cítí po celou dobu, kdy knihu čte.
SPOILER!!
Neskutečně se mi líbila černá krabička, ze které se nakonec vyklubala jen krabička k ničemu fungující jako psychické obalamucení účastníků výpravy, aby si mysleli, že je vše v pořádku. Nemohu říct, že bych si bioložku nějak oblíbila, ale neřekla bych, že o to tu v této knize šlo. Věž mne děsila už od začátku, od jejich první výpravy a bylo zajímavé sledovat, jak ji poznávají.
KONEC SPOILERŮ!!

Opravdu byla tato kniha jedním z nejlepších knih, které jsem kdy četla a pokud jste fanoušci sci-fi a možná i hororů (což já nejsem, proto jsem se bála knihu dočíst), určitě se vám bude líbit.

10.09.2020 4 z 5


Princezna popela Princezna popela Laura Sebastian

Kniha má velmi pěkný příběh a potenciál, ale ne vše mi na příběhu sedělo a ne vše mi přišlo logické. V dnešní době je tento typ příběhu lehce klišé, mírumilovný rod byl nahrazen rodem krvelačným, jehož lidé jsou marnotratní a malicherní, neváží si ničeho hezkého a intriky jsou jejich druhým jménem.
Tento fakt jsem ale dokázala odpustit, jelikož příběh zase nebyl tak špatný a osobně si tento typ klišé i možná lehce užívám.
Co mi vadilo bylo to, že hlavní hrdince a jejím přátelům vše procházelo až moc lehce a v podstatě jediné škobrtnutí (vysvětlím dále v části se spoilery) v podstatě nic nezměnilo a i když se mohlo tvářit hrozivě, vůbec takové nebylo.
Nelíbilo se mi, jak se Theodosia snažila sama sobě vsugerovat určité myšlenky, neznělo to vůbec přirozeně a vůbec její počínání mi někdy připadalo hrozně nestálé. Jednou byla velmi dobrá lhářka, podruhé skvěle pletla intriky a podobně. Zkrátka lehce jako Mary Sue.

Na druhou stranu jsem si knihu i tak užila, byli mi příjemní Theodosini spojenci, císařovna a také Sorén. Tyto postavy se mi velmi líbily a byly moc dobře popsány.
Kniha je plná dobrodružství a intrik, dochází tam k psychologickému boji v nitru hlavní hrdinky, který vás donutí přemýšlet, jak to sakra dopadne. Moc se mi líbilo dodání jazyka Astrey a doly plné magie.

SPOILERY!!
Líbilo se mi, že Theodosie litovala Cress. Ať už byla jakákoli, nezasloužila by si zemřít jen proto, že se narodila jako Kalovaxianka. Na druhou stranu to, že odhalila Theodosiino počínání bylo škobrtnutí v ději, které nakonec ale nic moc nezměnilo. Na konci se to samozřejmě provalilo, ale Cress se nechala ukecat až moc rychle. Přišlo mi to na intriky splétající dívku až příliš mírné. Její změna na konci knížky mne ale potěšila. Ještě to bude zajímavé.
Císař byl jasně negativní charakter, ale právě proto jsem si užila císařovnu, která byla dle mého pocitu velmi zajímavým zpestřením knihy.
Na druhou stranu mi ale opravdu přišlo, že jim vše procházelo až moc v pořádku, od zabití stínu po ukradení šperků z Cressiny šperkovnice. Na dvůr plný intrik a klepů mi to přišlo až moc lehké.
KONEC SPOILERŮ!!

Knihu jsem si i přes některé malé chybičky velmi užila a moc se těším na další díl a jak to vše dopadne. Doporučuji těm, kteří mají rádi tento styl knih.

07.09.2020 3 z 5


Co když zemřu, než se probudím Co když zemřu, než se probudím Emily Koch

Kniha je psaná z velmi originálního pohledu. Alexovo utrpení je opravdu hmatatelné, člověk s ním prostě musí soucítit. Příběh mne velmi překvapil, líbilo se mi, jak je čtenář nucený tápat spolu s Alexem. Tato kniha je důkaz, že i děj odehrávající se v podstatě na jednom místě, na jedné posteli, dokáže být opravdu zajímavý, když se umí napsat.

SPOILER!!
Konec mne zdrtil, Alexovi jsem držela palce a do poslední chvíle si myslela, že to skončí dobře. Na druhou stranu ale není přesně psáno, kam vlastně Alex na konci ,,vyšplhal". Tak trochu jsem doufala, že se třeba vlastně vyšplhal z toho kóma, nicméně promluva jeho matky, ať už se nesnaží, dosvědčuje, že Alex svůj boj dobojoval.

KONEC SPOILERU!!
Příběh je to opravdu velmi zajímavý, krimi mne ne vždy baví, ale tohle bylo opravdu něco, co mne chytilo. Sledovat dění kolem bylo něco neskutečného + myšlenky Alexe a kontroverze ohledně jeho kóma bylo něco zajímavého navíc.
Dále jsme se seznámili s locked-in syndromem, který je tedy extrémně děsivý, ale jsem knize vděčná, že mě seznámila s touto nemocí.
Opravdu doporučuji.

04.09.2020 5 z 5


Casper, kocour cestující autobusem Casper, kocour cestující autobusem Susan Finden

Nádherný příběh, který doporučuji každému, kdo má rád kočky a zvířata. Doporučuji jak čtenářům mladšího věku, tak čtenářům dospělým, protože se v knize skrývá spoustu ukrytého moudra. Majitelka Caspera je člověk, který mne velmi inspiruje, strašně se mi líbí, jak krásně příběh napsala a jak dokázala vykreslit každou kočku jako živé bytosti s osobnostními rysy, přáními a svými cíli.
Oddechová kniha, která vás pobaví, ale také trochu rozesmutní.
Je to příběh, který mne opravdu chytl za srdce a vřele ho doporučuji.

25.08.2020 5 z 5


Tygrova stezka Tygrova stezka Colleen Houck

Druhý díl ve mne zanechal lehce rozpolcené pocity, ale za neskutečné dobrodružství plné magie, kouzel a proroctví si kniha zaslouží 5 bodů.
Je vidět, že styl psaní se od minulého dílu zlepšil, naštěstí už tam nebylo tolik rozplývání se nad vzhledem princů, což jsem velmi ocenila.
Ze začátku jsem se nemohla začíst, změna prostředí na Americké mne trochu nudila a byla jsem ráda, když se pak už začalo něco dít. Kniha umí vtáhnout do děje a moc dobře se čte.

Doslova jsem hltala polovinu knihy, kdy už se řešilo proroctví a hledaly se další indicie. Taktéž později, když se Kels vydala na cestu do hor byla moc dobře napsaná.

Vytkla bych možná to, že jsem měla pocit, že se jim někdy daří až moc rychle, popíši v části se spoilery.

Co se ale týče magie a dobrodružství, i druhý díl má co nabídnout a rozhodně mne velmi zajímá, jak skončí díl třetí. Je to příjemná oddechovka, která vás ale nenechá spát a budete muset číst dál a dál.

SPOILERY!
Nemusím klišé ohledně dvou bratrů zamilovaných do jedné dívky, ale tady mi to alespoň trochu dávalo smysl, nicméně mi vadilo, že jsem to očekávala už ve chvíli, kdy se s Kišanem Kels setkala úplně poprvé a vypadalo to tak, jakoby Ren byl odvlečen pryč vlastně z toho důvodu, aby ten vztah mezi nimi mohl začít (nemluvě pak o Renově amnézii).
Strašně se mi líbila Šangri-la, tuhle část knížky jsem opravdu hltala a moc mě bavila. Taktéž útok na Lokeše byl úžasný, líbila se mi propracovanost.
Jak jsem již zmínila, občas se mi zdálo, že jim něco jde nějak moc snadně (ne vše, ale něco ano). Například Kelsyino metání blesků, zdálo se mi, že se v tom zdokonalila neskutečně rychle nebo občas mi přišlo, že na většinu odpovědí přichází zrovna ona, přitom jen lehkým podstrčením, např. otočením stránky v knížce či práce o himalájích. Nicméně to, že je trochu Mary Sue dokážu autorce odpustit, nicméně pořád je to její knižní prvotina a proto si myslím, že jí za takové dílo, které mne dost informativně i vnitřně obohatilo, jí tleskám.

22.08.2020 5 z 5


Diabolik Diabolik S. J. Kincaid

Knize jsem nejdříve plánovala dát hvězdičky čtyři, a to z toho důvodu, že ze začátku pro mě bylo trochu náročné se zorientovat v prostředí knihy a také proto, že mi déle trvalo se začíst, ale od poloviny knihy to nabralo takové grády, že si zaslouží hvězdiček pět.
Stalo se tam něco, co jsem absolutně nečekala a co bylo dle mého názoru velmi originální.
Moc se mi líbil vývoj postav, bylo to vše uvěřitelné a dávalo to smysl. Hlavní postavy jsem si velmi oblíbila, charaktery postav byly neměnné a jejich chování tomu odpovídalo, což je pro dobrou knihu důležité.
Moc se mi líbil svět a prostředí, ve kterém se děj odehrával, zdálo se mi velmi originální.
Myšlenka humanoidů se mi moc líbí a jsem velmi ráda, že jsem si tuto knihu mohla přečíst.

Spoilery!!
Smrt Sidonie (myšleno ta první) mne opravdu zaskočila, ale v dobrém slova smyslu. Jakožto obrat děje mi to přišlo velmi originální a líbilo se mi to. Když se Sidonie našla živá, trošku mne to zamrzelo, protože to bylo trošku klišé, ale na konci její postava zahrála důležitou roli k tomu, co se stalo na konci, proto jsem to dokázala pochopit. Kdyby si Nemesis nemyslela, že Sidonia zemřela, nedošlo by k důležitému vývoji její postavy, takže nakonec je jasné, proč tomu tak muselo být.
Velmi se mi líbila postava Tyruse jakožto vychytralého člověka hrajícího šílenství. Nějak jsem to čekala, ale jen tak lehce, měla jsem pocit, že v něm něco bude a to se mi nakonec potvrdilo. Uvidíme, jak se další díl bude vyvíjet, na konci mi to trochu přišlo jako předzvěst něčeho, co možná Tyruse změní. Těžko říct, co o něm stále víme a nevíme. Není ale pochyb, že jsem si jeho postavu velmi užila a asi by mne mrzelo, pokud bych zjistila, že vše není tak, jak se zdá (i když se trochu bojím, že to tak bude), ale to je zase opět známkou dobře napsané postavy. Myslím, že autorka v tomto opravdu velmi uspěla.
Na závěr mne velmi zamrzela smrt Deadlyho. To bylo opravdu smutné.

Konec spoilerů!!
Dalším plusem ještě na závěr je to, že ne vše se v knize povede. Knihy, kde jde všechno podle plánu nejsou uvěřitelné, ale v tomto ohledu vás kniha opravdu nezklame.

Velmi se těším (s malými myšlenkami obav z toho, co se stane) na druhý díl!

26.07.2020 5 z 5


Tygrovo prokletí Tygrovo prokletí Colleen Houck

Krásná atmosféra celé této knihy mi velmi uchvátila. Kniha je dobře napsaná, sice je trochu znát, že je to začátečnické dílo, ale možná o to více se mi to líbilo. Děj je celkem originální, i když je tento styl ,,vztahu'' hlavních postav už celkem klišé. Na druhou stranu je tam ale příběh, který mě vtáhl a já chtěla číst víc a víc.

Výtku bych měla pro trochu na začátku předvídatelný děj a když to tak řeknu, věčné povzdechování nad vzhledem Rena nebo dokonce i Kišana. To mi bylo už po několikáté velmi nepříjemné, je to takové to typické: pan božský a slečna, co si nevěří. To vedlo k problémům na konci knížky, které mezi sebou Ren a Kelsey měli, nicméně se to dalo zvládnout, pro ten příběh to člověk rád překousne.

Celý děj je moc hezky protnut kulturou Indie, knize to dodalo moc pěknou atmosféru. Objevují se tam sice malé nesmyslnosti, ale ty má čas od času skoro každá kniha, zvláště ta první.

Plný počet hvězdiček si tato knižní prvotina určitě zaslouží a těším se na druhý díl!

21.07.2020 5 z 5