První stříbrná kniha snů

První stříbrná kniha snů https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202397/bmid_prvni-stribrna-kniha-snu-202397.jpg 4 1445 318

První díl nové trilogie od Kerstin Gierové, autorky oblíbených Drahokamů! Tajuplné dveře s klikou ve tvaru ještěrky, mluvící sochy a zdivočelá chůva se sekerou… sny Liv Silberové jsou poslední dobou docela strašidelné. Obzvlášť jeden ji neustále pronásleduje. V tomhle snu je v noci na hřbitově a pozoruje čtyři kluky během jakéhosi podivného magického rituálu. Ti kluci jsou jí ale povědomí a není to náhoda, skutečně existují, chodí totiž s Liv do školy a vlastně jsou docela fajn. A někteří teda obzvlášť ;) Opravdu strašidelné – ještě strašidelnější než jakýkoli hřbitov v noci – je to, že tihle kluci o ní vědí věci, které by ve dne nikdy nahlas neřekla, leda ve snu. Jak je tohle možné? Je to pořádně zamotaná hádanka, ale hádankám nemohla Liv nikdy odolat…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Silber: Das erste Buch der Träume , 2013


více info...

sangreseth
sangreseth
01.02.2024 5 z 5

Pro svou cílovku naprostro nepřekonatelná kniha s originálním námětem a dokonalým stylem psaní, který je hravý, s dobře bizarními prvky, příjemně romantický, vtipný a svižný. Hlavní postavy jsou jako vždy u Kerstin super, ale hlavně oceňuji snový svět, který je tak akorát smysluplný a fantasy a zkrátka naplňuje všechny moje představy. Je snadné knihu kritizovat a vidět na ní chybky a nesrovnalosti, když není psaná pro vás, ale když jsem ji v jedenácti četla poprvé, nemohla jsem z toho celé dny spát. Tenhle pocit si dobře pamatuji dodnes a přesto jsem překvapená, jak se i po tolika letech do příběhu zamilovávám nanovo. Dobrá kniha se zkrátka pozná, ať už je určena komukoliv.

Brambora_Šeby
Brambora_Šeby
08.01.2024 4 z 5

Už jsem četla i lepší knihy, ale tím nechci říct, že by šlo o nějak špatný příběh. Nápad byl rozhodně zajímavý, jen ten začátek byl tak nějak zdlouhavý a trvalo dost dlouho než se něco stalo. Ten vztah Livi a Henryho byl boží! Ta pravá chemie zkrátka zapůsobila.
Bavily mě též různé hádanky skryté v příběhu, z nichž zdaleka všechny nebyly zodpovězené a na jejich odpověď si budeme muset počkat do dalších dílů nebo se je možná jen domyslet.


Mojemaličkost
Mojemaličkost
04.01.2024 3 z 5

Kniha mě popravdě překvapila. Má očekávání byla dost nízká. Chtěla jsem zkrátka nějakou oddechovku, a to se mi splnilo. Styl psaní je čtivý a humor autorky mi také sedl. Děj měl spád a kniha se obecně velmi dobře četla. Nápad na zápletku je rozhodně originální, měla jsem však pocit, že autorka nevyužila jeho potenciál, což mě zklamalo.
Ačkoliv se mi kniha líbila, druhý díl číst neplánuji. Postavy mi k srdci nijak zvlášť nepřirostly a obávám se, že by se mé zklamání s dalšími díly jen prohlubovalo.

CarolineAn
CarolineAn
05.11.2023 3 z 5

U týhle knihy mám rozporuplný pocit. Má opravdu krásnou obálku, příběh vypadal na anotaci zajímavě a dobře (a rychle) se kniha čte. Teď to ALE....na začátku se to hrozně táhlo než jsem se dostala k nějakému zajímavějšímu ději, a když to už konečně přišlo, tak jsem se cítila jako bych četla o nějakém nejvíce klišé hororovém filmu (vyvolávání démonů o Halloweenu, rituály na hřbitově s krví a pentagramem atd.) Až ke konci knihy se to zlepšilo a bylo to i celkem zajímavý. Jelikož další dva díly mám už roky, tak si je asi přečtu, abych zjistila jestli se autorka s příběhem někam posunula.

M.C.SMITH
M.C.SMITH
03.11.2023 4 z 5

Do knihy jsem se pouštěla bez očekávání a byla jsem mile překvapena.
Kniha je čtivá, napsaná vtipně a dobře.
Pro mne opravdu příjemná oddechovka, u které jsem se zasmála.
Mohu jen doporučit.

Kerriova
Kerriova
11.05.2023 4 z 5

Tuhle knížku bych si za normálních okolností nejspíš nikdy nepřečetla, přece jen je dost mimo moje běžné okruhy, ale náhodou jsem na ni narazila, když jsem do knižní výzvy hledala autora o 22 let staršího, než jsem já. Předpokládala jsem, že se budu děsivě nudit, očekávala jsem nějakou plytkou blbůstku pro dorost. Opak byl pravdou nejen že jsem Knihu snů spolkla za dva dny, ale měla hlavu a patu a vážně mě bavila. Svět snů se autorce podařil zpracovat velice pěkně, mojí bujné fantazii skvěle vyhovoval. Kupodivu mi nevadila ani romantická linka, která se v ději objevuje. Děj si drží svižnější tempo, nenudí, nemá hluchá místa. Hlavní hrdinka má navíc příjemný decentně načernalý ironický smysl pro humor. Pokud se mi naskytne dostatek času, možná si přečtu i zbylé dva díly, ráda bych věděla, co se bude s hrdiny dít dál. Závěr prvního dílu byl celkem napínavý a nějak mi nedá spát. Není to žádný hlubokomyslný kousek, ale jako zábavná a nápaditá jednohubka na odlehčení po něčem hůře stravitelném nebo tip pro teenagery poslouží dobře.

MollyCornelia
MollyCornelia
29.01.2023 4 z 5

Hodnocení celé série.
(Bez spoilerů, hlavně pro lidi, co váhají, zda se do trilogie pustit.)
První díl: Otevření série, seznámení s postavami a zápletkou. Objevují se nadpřirozeno, tak trochu detektivní problémy, pečení, vztahové problémy a začínající romantická linka.
Druhý díl: Lehce vycpávkový, řeší se hlavně romantika a vztahy. Komplikace ústřední záležitosti děje, nové postavy a řešení reálných rodinných věcí.
Třetí díl: Trilogie vrcholí a na konci se nám pěkně uzavírá. Některé dějové linky jsou otevřené, ale hlavní záležitosti mají vysvětlení.
(Za mě První 4*/5*, Druhá 3*/5* a Třetí stříbrná kniha snů 4*/5*. )
Doporučuji trilogii pro začínající čtenáře fantasy, milovníky romantiky spojené s nadpřirozenem, holky a kluky od cca 13 let a dospělým jako oddechovku :).

mnohoknih
mnohoknih
24.12.2022 4 z 5

To bylo rychlé počteníčko. Nápad s dveřmi super, sestry super, rozkošná čtyřka plná překvapenī.

zirafinec
zirafinec
04.11.2022 5 z 5

Kniha mě bavila od začátku do konce, miluju snové prostředí a Secrecy.

majavcelicka
majavcelicka
07.10.2022 3 z 5

Musím říct, že po dlouhé době kniha, kterou jsem bleskurychle přečetla, jak mě bavila. Ale pořád jsem čekala něco víc. Něco víc zákeřného. Hlavně, když tam bylo zmíněno, že se každý může za někoho "převtělit", čekala jsem, kdo se z koho vyklube a jak bude intrikovat a nic takového se nedělo. Přiznám se, že kdybych doma už další díl neměla, tak asi už bych ho ani nečetla. Ale uvidíme, třeba se to teprve pořádně rozjede. ️

Emcqq
Emcqq
15.09.2022 5 z 5

Kniha mě velmi mile překvapila. Zrovna jsem měla takové to období, kdy se Vám vůbec, ale vůbec do ničeho nechce, jenže to se po přečtení prvních dvou stran změnilo. Každá věta, skrývající se za záhadným obalem této knihy, mě zahřála u srdce. Už se nemohu dočkat, až se pustím do pokračování. Jednalo se o směs dvou žánrů, které naprosto miluji a těmi jsou fantasy a romantika. V jednu chvíli jste spolu s hlavními hrdiny pozorovali skvostný západ Slunce, ale hned na to jste s nimi utíkali ze spárů nočních můr. Ano, hlavním tématem jsou totiž sny. ,,Sny dokáží ulevit i tomu nejsmutnějšímu člověku na světě. Můžete díky nim snadno utéct od reality, jen se v nich nesmíte ztratit a hlavně musíte umět rozeznat, co je pravé a co ne." Tak nějak se to říká? Nebo ne? Nevím kdo s touto myšlenkou přišel, avšak musím mu dát za pravdu a myslím, že autorka této knihy Kerstin Gier by tak udělala také. Hlavní hrdinkou je mladá Liv Silberová, která mi svým sněním dosti připomíná mě samotnou. Má rozvedené rodiče, mladší sestru Miu, psa Bettynku a milovanou chůvu Lottie. Lottie byla odmalička něco jako Livina a Miina druhá máma. Upřímně, někdy mi připadalo, jakoby se o ně starala stokrát lépe, jak jejich vlastní matka. (vsadím se, že mezi čtenáři nebudu jediná, co to takto vidí) Na začátku knihy, se Liv s rodinou přestěhují do Londýna. Jiní by dali cokoliv za to, aby zde mohli strávit alespoň týden, avšak naše mladá slečna a její sestra Mia to vidí úplně jinak. Místo klidného života na venkově, který jim jejich matka slibovala, se ocitnou ve středu velkoměsta. Musejí na novou školu, kde to až na pár otravných holek z vyšších ročníků... (vůbec teď nemám na mysli Persephonu ehm ehm) vypadá docela klidně. Tedy dokud se Liv blíže neseznámí s partou oblíbených (samozřejmě i hodně hezkých) kluků. Potom, co se tak stane, se v jejím životě začíná objevovat jedno tajemství za druhým. Většinu z nich odhalí docela rychle, ale na některá z nich neexistují žádná logická vysvětlení. Navíc se jí začíná až podezřele moc líbit úsměv Henryho Harpera, roztomilého kluka z té záhadné partičky. Stane se z ní také jedna z těch zamilovaných holek, co tak často vídáme ve filmech? Jaké záhady na ní ještě čekají? Odpověď si přečtěte sami! Pokud si myslíte, že jste na knihu už moc staří, tak nenene zklamu Vás! Z mého pohledu je toto čtení vhodné pro jakoukoli věkovou kategorii. Nejvíc se bude zamlouvat asi dospívajícím, co toužebně hledají svou pravou lásku. (Nebojte se chápu Vás) Já sama jsem si při knížce uvědomila, jak moc si přeji mít někoho, kdo mě bude mít rád stejně, jako já jeho. Každý z nás potřebuje nebo chce být milován. Doufám, že si jednou také najdu svého ,,Henryho" a Vám všem samozřejmě taky držím palečky. Hodně štěstí při vaší cestě za láskou, ale nezapomínejte, cesta nemusí být vždy krátká.

Yuuki24
Yuuki24
16.06.2022 5 z 5

Již jsem od autorky četla ságu drahokamů a byla naprosto úžasná. Moje první myšlenka se týkala toho, že tato sága nebude rozhodně dobrá jako ta první, občas to bývá běžné u některých autorů tohoto typu žánru, ale autorka mě opravdu mile překvapila ne-li úplně oslnila originálním námětem ze světa snů a snad i trochu toho okultismu. Perfektní hlavní hrdinka. Sympatická, odvážná, ale tak nějak přesto obyčejná i neobyčejná. Napínavé a neočekávané zvraty vůbec nechyběly. Rozhodně hodlám číst další pokračování, která jsou již nyní součástí mé nemalé knihovny️

Bekynóza
Bekynóza
05.04.2022 5 z 5

Mně kniha totálně pohltila. Téma snů je pro mě strašně atraktivní a v knize se s ním pracuje skvěle. Bylo úžasné sledovat, jak se Liv snaží dostat věcem na kloub...a že toho zjistí opravdu dost! Konec byl úžasný, četla jsem ho bez dechu a nemohla odložit knížku, dokud jsem neotočila na poslední stránku. Určitě po této knize sáhněte, pokud milujete young adult literaturu, magii a hlavně sny!
A nezapomeňte, že na temné chodbě pravděpodobně nejste sami ;)!

SilviLovesDogs
SilviLovesDogs
02.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Knížka začíná tím, že se hlavní hrdinka Liv Silberová s její mamkou, sestrou Miou a chůvou Lottie přestěhují do Londýna, protože se mamka Liv zamilovala do jistého Ernesta Spencera, a tak se k němu a jeho rodině nakonec přestěhují. Liv se seznámí s dětmi Ernesta - Graysonem a Florence a zjistí, že má Grayson nějaké tajemství. Liv naprosto miluje tajemství, a proto si usmyslí, že se pokusí toto tajemství rozluštit. Nakonec se však zamotá do něčeho, do čeho vůbec nečekala. Také se seznámí s kamarády Graysona - Henrym, Jasperem a Arthurem, kteří jsou do daného tajemství také zapleteni.

Tato knížka mě naprosto nadchla - poslední dobou jsem vůbec neměla chuť číst, ale v momentě, kdy jsem se pustila do této knihy, jsem ji přečetla skoro bez dechu. Hlavní postava Liv mi byla velice sympatická a Henry taktéž. Vůbec jsem nečekala, že se do této knihy tak ponořím, přečetla jsem jednu kapitolu a hned jsem musela číst další! Knížka mě opravdu velice překvapila, neustále tam bylo nějaké napětí, nějaká akce. Bylo to prostě úžasné. Doporučila bych to snad všem, ale nejvíce asi těm, co milují tajemno!

AniDi
AniDi
24.03.2022 4 z 5

Hezké jednoduché čtení. Většinou mi nevadí, když je kniha určena pro mladší čtenáře ale tato už byla příliš naivní. Určitě jsem zvědavá jak série dopadne.

karolina_kop
karolina_kop
13.03.2022 5 z 5

Já tuhle autorku prostě žeru. Sérii drahokamů miluju a po znovu přečtení prvního dílu stříbrné knihy snů jsem si zamilovala i tuhle sérii. Liv je mi strašně sympatická a celkově všechny postavy až na pár výjimek jsou bezvadný. Už asi nejsem úplně cílová skupina, ale i přes to jsem knihu přečetla jedním dechem a tentokrát snad už dočtu i poslední dva díly.

amejzlík
amejzlík
22.01.2022 3 z 5

Kdybych knížku četla ve třinácti letech bavila by mě daleko víc. Dostala jsem se k ní příliš pozdě. Chtěla jsem něco oddechového. Tohle kniha přesně splňovala. Zápletka je jednoduchá, milostná linka taky. Možná to bylo až příliš plytké. Tolik mě to nebavilo. Mám doma všechny díly. Až zase budu potřebovat oddech od klasiky nebo náročnějších románů, tak se k sérii možná vrátím.

knihomolka27
knihomolka27
15.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Drahokamy je knižní série, která mě v podstatě přivedla ke čtení...vracím se k ní pořád dokola a už jí znám nazpamět. A proto když jsem zjistila, že autorka napsala i jiné knihy, tak jsem do nich prostě musela jít....Stříbrnou knihu snů jsem už jednou, asi před rokem četla...a dala jsem jí jednu hvězdičku a uštědřila několik nadávek...a ted jsem se ke knížce podruhé vrátila, a opět stejně jako u novějších SElekcí zjistila, že vlastně kniha není vůbec tak špatná, jak jsem se zprvu domnívala....neptejte se mě jak jsem svůj názor mohla tak radikálně změnit, jelikož to sama nevím...

.Každopádně je kniha vlastně fajn, je čtivá, oddechová.....postava Liv je vtipná a sympatická a našly by se tam i jiné sympatické postavy jako je Grayson, Mia, Lottie, Betynka atd. Nápad se sny je skvělý, neotřelý a velmi poutavě zpracovaný, líbila se mi ta propojenost se sny a reálnými životy hrdinů...mnoho snů bylo mrazivých, jiné zase vtipné viz. třeba sen o Hamletovi, sen o hokeji...v této knize tedy nejvíce ocenuji kreativitu, popisu snů a dveří, malé dílčí detaily, které dopomáhají k velmi podmanivé atmosféře....nápady, tohle všechno série má, a naštěstí je i velmi vtipná, obzvlášt zpočátku. Jenomže co tady podle mě moc nefunguje je uspěchaný a nijaký vztah mezi Liv a Henrym, jako reálně mě prostě Henry jako postava přijde ze všech těch kluků nejmín zajímavá...Secrecy je fajn, i když nejsem úplně natrní kdo to je...víc mě zajímá lady Whistledownová....milovníci jisté lechtivé série s jistým vévodou, budou vědět...konec už byl určitě slabší, byl docela pochopitelný, ale už zdaleka nebyl tak zábavný jako začátek knihy....nejvíc mě tam, ale štve prostě ten vtah Liv a Henryho...takže asi tak....druhá díl? možná


Závěrem: je ovšem pravda, že pokud se počítáte mezi fanoušky Drahokamů stejně jako já...tak vás tahle série určitě zklame, Drahokamy jsou totiž úplně někde jinde...ovšem určité kvality se nedají upřít i této sérii.

jitka_dankova
jitka_dankova
12.12.2021 5 z 5

Sérii Stříbrných knih snů hodnotím celou velmi vysoko, protože ve svém žánru jsou knihy opravdu na vynikající úrovni. I když já sama se k nim vracet už nebudu. Jde o spletitý příběh, ve kterém středoškoláci odhalují jednu velkou záhadu ze svých životů a snaží se rozklíčovat jeden spletitý záhadný svět. Obvykle se těžko věří tomu, že by děti bez pomoci mohly takto něco řešit a vyšetřovat, ale tady je to krásně podané. Prostě v tom podivném snovém světě to dává dokonale smysl. Kdo by tomu taky z dospělých věřil... Samotný způsob psaní z pohledu hlavní hrdinky je takový, no, dost ukecaný. Řekne všechno, co má na jazyku a co ji k tomu napadne. Text dost bobtná, člověk zjistí i to, co nechce, ale je to svým způsobem roztomilé a je to prostě jasný rukopis té postavy a odhaluje se tím její osobnost.
Proč už se ke knize nebudu vracet? Reálně jsem se fakt bála. A to jsem mamka od dětí. Prostě knížka je fakt strašidelná, nenápadně, ale je. A taky mi vůbec nevyhovovala romantická linka v knize - ta nedorozumění, ta nejistota, to jak chtěli budovat ten vztah, její pocity. Prostě toto mne po stránce dívčího románku zrovna neoslovilo.

Lucius30
Lucius30
18.06.2021 5 z 5

Kerstin Gierová umí psát neuvěřitelně poutavě a její knihy se čtou samy. Také bych řekla, že dokážou zaujmout už jen svými obálkami.
Co se týče První stříbrné knihy snů, tak můžu jen doporučit. Nápad je jedinečný, mimoto napínavý, romantický a hlavně má pořádnou dávku tajemna. Ale nebojte, ta tajemnost je vyvážená skvělým Liviným humorem - Liv je mimochodem parádní hlavní hrdinka. I většina ostatních postav mi přirostla k srdci (nejvíce Mia, Livina mladší ségra s jazykem jako ostříž).
Snový svět byl neskutečně zajímavý a nejlepší na něm je, že nemá žádné meze. Opravdu se tam může stát cokoliv, a to dalo autorce volnou ruku v tom, aby napsala i ty největší blázniviny, které by se v našem světě nikdy nemohly odehrát.
Já jsem nadmíru spokojená a, jak už jsem jednou psala, knihu moc doporučuji!!!