Co když zemřu, než se probudím

Co když zemřu, než se probudím https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393580/bmid_co-kdyz-zemru-nez-se-probudim-pJF-393580.jpg 3 100 35

Všichni jsou přesvědčeni, že Alex je v kómatu, ze kterého se pravděpodobně nikdy neprobere. Zatímco jeho rodina diskutuje o odpojení od přístrojů a přesvědčují jeho přítelkyni Beu, aby se s tím smířila, může jen naslouchat. Alex však brzy začne mít podezření, že nehoda, kvůli které skončil upoutaný na lůžko, nebyla ve skutečnosti žádná nehoda. A co je horší – pachatel je stále na svobodě. A Alex není jediný, jehož život je v ohrožení. Zatímco se Alex probírá řadou vodítek ze své minulosti, musí použít všechen svůj zbylý rozum, aby vyřešil záhadu, kdo se ho pokusil zabít, a snaží se ochránit ty, které miluje, dřív, než se rozhodnou ho nechat odejít.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

If I Die Before I Wake , 2018


více info...

Přidat komentář

maličkán
23.08.2023 3 z 5

Zajímavý námět, spíš psychologický román než thriller. Nenudila jsem se, stránky ubíhaly. Na prvotinu docela pěkný, i když smutný příběh.

micha-ella
28.07.2023 4 z 5

Námět přímo pro mne, bavilo mě to. Jen pochybuju, že by návštěvníci u nemocničního lůžka mluvili právě takto, ať už by věřili nebo nevěřii, že je pacient slyší. Akce ke konci mi přišla divná, spíš jen jako povinost děj vyvrcholit, naopak úplný konec byl přirozený.


Lily101
02.07.2023 4 z 5

O něco pomalejší rozjezd, místy drobet kostrbaté a jedna situace vykreslená tak, jako by to byla realita (což čtenáře vytočí, SPOILER: Z ničeho nic vstane hlavní protagonista z postele? KONEC SPOILERU.), ale jinak mohu doporučit.

Annyshga
02.09.2022 3 z 5

Milovníci napětí a dramatu u knihy možná trošku zapláčou...Menší akce na konci děje z knihy podle mě thriller nedělá ‍️.

Když se podívám zpětně tak žasnu, jak autorka celý příběh vystavěla. Přesto, že se celý dej odehrává na nemocničním lůžku, nebyla kniha vůbec špatná. Tímto mi hrozně připomínala film Tísňová linka, kde se vše odehrává pouze z kanceláře call centra.
Knihu provází spousta myšlenkových pochodů Alexe. Upřímně obdivuju, že si dokazal udržet zdravý rozum při své situaci. Já bych zešílela . Vůbec si nedokážu představit tu ohromnou bezmoc co musel cítit. Snažila jsem se vžít i do Bey a přemýšlela, co bych v její situaci dělala já... Čekala bych dlouhé měsíce x roky na přítele, jehož zdravotní stav se nelepší a nejspíš se už nikdy neprobudí? Těžké rozhodnutí jsem ji vůbec nezaviděla.
Na konci příběhu přišla slibovaná (upřímně trošku předvídatelná) akce. Byla jsem vděčná za rozjetí děje a klidně bych to uvítala v průběhu víckrát.
Úplný závěr knihy mě dojal , něco takového jsem nečekala...

Parwana
17.07.2022 4 z 5

Tak tohle byla síla. Nervy drásající příběh plný napětí, kde jsem do poslední chvíle doufala ve šťastný konec. Při čtení mi nepřišlo ani tak důležité a napínavé dozvědět se, kdo to Alexovi udělal, jako spíš zjistit, zda se nakonec probere nebo ne. Po přečtení mám chuť brečet...

Kubajzz
29.11.2021 2 z 5

Tentokrát jsem se nějak moc nemohl začíst. Za mě jen 2*

michaela.22
26.07.2021 5 z 5

Kniha byla fantastická. Začátek se může zdát trochu zmatený a dlouhý ale konec knihy ani nejde okomentovat. Oceňuji vykreslení pocitů, rodinných vztahů a popisy. Jistě se najdou tací, kteří konec obrečí (mě chybělo málo). V každém případě mohu doporučit.

Ticiana
12.07.2021 4 z 5

Námět je hodně zajímavý. Začátek byl trochu zmatený a dlouhý. Od půlky uz to bylo lepsi. Asi půlku knihy jsem si musela připomínat, ze Alex neudělá zadnej zvuk ani pohyb. Konec byl akční ale celkove to dopadlo tak, jak jsem hned po začátku myslela.

kachnat
18.06.2021 3 z 5

Nejdřív mi přišel děj strašně zmatený, nesourodý, nemohla jsme se začíst. Téma - koma, vegetativní stav - velmi zajímavý námět. Zhruba ve třetině knihy mě to vtáhlo do děje a já musela zůstat vzhůru, dokud jsem kniha neskončila. Musím říct, že přes to, že jsme se nemohla začíst a konec je, dle mého názoru, jiný, než bych očekávala, se mi kniha líbila.

stanislav0373
04.06.2021 3 z 5

Se psaním svých dojmů z knihy jsem si dal na čas... Ono to totiž bylo takové...Nejednoznačné. To je to slovo.

Hned na začátku jsme vtrženi do děje, víme, že hlavní hrdina leží ve špitále, je v kómatu, ale i přesto ví o všem, co se děje... No a to je to. Život lidí v kómatu není až takový odvaz, jak by se mohlo zdát...

Chválím za zajímavý námět, ale mě to v celku úplně neoslovilo.

LA_ň_KA
17.02.2021 2 z 5

Vlastně ani nevím, jak mám začít. K této knize jsem se dostala úplnou náhodou, když jsem na ni jednoho dne narazila v knihkupectví. Okamžitě jsem se do ní začetla a se spokojeným úsměvem jsem se pustila do čtení. Kniha si mě získala poměrně nezvyklým tématem a zajímavým stylem vyprávění. Ale děj začal rychle slábnout, vlekl se a i samotné postavy začaly ztrácet moje sympatie. Napětí bohužel trvalo asi jen do první poloviny knihy. Navíc jsem poměrně záhy začala tušit, jakým směrem se bude (asi) příběh odvíjet a nadšení bylo rázem pryč. Od druhé poloviny jsem se nemohla zbavit pocitu, že čtu úplně jinou knihu. Za mě bohužel krok vedle. Škoda...

martina2540
12.11.2020 5 z 5

Pro mě je to nejlepší kniha, kterou jsem za poslední dobu četla, jak originálním tématem, tak dějem. Určitě na ni budu dlouho vzpomínat.

KKK
24.10.2020 3 z 5

Zajímavá, těšila jsem se vždy,až zase začnu číst.

Bekynóza
04.09.2020 5 z 5

Kniha je psaná z velmi originálního pohledu. Alexovo utrpení je opravdu hmatatelné, člověk s ním prostě musí soucítit. Příběh mne velmi překvapil, líbilo se mi, jak je čtenář nucený tápat spolu s Alexem. Tato kniha je důkaz, že i děj odehrávající se v podstatě na jednom místě, na jedné posteli, dokáže být opravdu zajímavý, když se umí napsat.

SPOILER!!
Konec mne zdrtil, Alexovi jsem držela palce a do poslední chvíle si myslela, že to skončí dobře. Na druhou stranu ale není přesně psáno, kam vlastně Alex na konci ,,vyšplhal". Tak trochu jsem doufala, že se třeba vlastně vyšplhal z toho kóma, nicméně promluva jeho matky, ať už se nesnaží, dosvědčuje, že Alex svůj boj dobojoval.

KONEC SPOILERU!!
Příběh je to opravdu velmi zajímavý, krimi mne ne vždy baví, ale tohle bylo opravdu něco, co mne chytilo. Sledovat dění kolem bylo něco neskutečného + myšlenky Alexe a kontroverze ohledně jeho kóma bylo něco zajímavého navíc.
Dále jsme se seznámili s locked-in syndromem, který je tedy extrémně děsivý, ale jsem knize vděčná, že mě seznámila s touto nemocí.
Opravdu doporučuji.

lucia0925
07.08.2020 1 z 5

Myšlenka knihy je zajímavá, těma je neokoukané. Nic pozitivnějšího bohužel napsat nedokážu. Tak rozvláčnou knihu jsem snad ještě nikdy nečetla, ačkoli to nikdy nedělám, u téro knihy jsem byla donucena uchýlit se k přeskakování textu. A v půlce knihy jsem odhalila celé pozadí toho příběhu, takže druhou půlku knihy jsem se už vyloženě nudila. Takže proto hodnotím knihu jako slabé čtení.

katrin510
18.07.2020

Zajímavý námět, kniha se četla celkem dobře. Za mě taková oddechovka, děj nikam nespěchá, rozvíjí se pomalu, někdy možná až moc zdlouhavě. Přiznám se, že konec jsem čekala trošku jiný, ale na prvotinu dobrá kniha.

Katania
29.06.2020 4 z 5

Takové zvláštní, ale monology hlavního hrdiny mě moc bavili!

Polinka92
25.05.2020 5 z 5

Tenhle příběh mě vzal za srdce. Moc pěkný, napínavý a zajímavý.
Sama mám napsanou knížku o tom, co se děje s myslí, když tělo je v kómatu, ale tento příběh je něco úplně jiného. V podstatě je člověk uvězněn v těle, vše vnímá, ale nic nedokáže.

martin9929
10.02.2020 4 z 5

Zajímavě psaná kniha z pohledu oběti. Čekal jsem trochu jiný konec knihy.

Avinea
31.01.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila moc, autorka umí psát a také si dala velkou práci se zjišťováním podkladů pro svůj text, takže si lze představit, že by taková situace mohla nastat. A z toho dost mrazí... Ne jako při čtení hororu, ale jako při čtení příběhu o snadno zranitelném lidském jedinci... Oceňuji neobvyklost pojetí, kdy vypravěčem je pacient, novinář a horolezec Alex, o kterém si ostatní myslí, že je v bezvědomí. Takže bylo určitě náročné \"nahnat\" mu všechny podstatné osoby k posteli s důležitými informacemi, aby to působilo přirozeně. To se povedlo. Konec bych uvítala jiný, ale je pravda, že tento je uvěřitelnější a literárně profesionálnější. Zaujala mě ke konci také drobná poznámka, kdy ošetřující lékař kašle u Alexova lůžka - takže asi on ho nakazil a způsobil mu zápal plic...

Štítky knihy

prvotina

Autorovy knížky

Emily Koch
britská
2019  67%Co když zemřu, než se probudím

Kniha Co když zemřu, než se probudím je v

Právě čtených3x
Přečtených137x
Čtenářské výzvě29x
Doporučených7x
Knihotéce126x
Chystám se číst122x
Chci si koupit39x