Snílek Neznámý

Snílek Neznámý https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365475/bmid_snilek-neznamy-2ly-365475.jpg 4 340 83

Sen si vybírá snílka, nikdy naopak. Sirotek a knihovník Lazlo se celý život bál, že si ho vybere nějaký obyčejný sen. Už odmala je navíc posedlý mytickým ztraceným městem Pláč. Ale na to, aby ho vyrazil hledat přes půl světa, je příliš zbabělý. A tak o městě hledá každou zmínku v knihách, dokud se mu nenaskytne příležitost vyrazit se skupinou legendárních válečníků. S nimi si může konečně splnit svůj sen… nebo o něj navždy přijít.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Strange the Dreamer , 2017


více info...

Přidat komentář

Kiksi007
25.12.2023 5 z 5

Recenze na mou pátou štafetu
Knížka je skvělé napsaná
Příběh mě bavil od začátku až do konce a potřebuju si přečíst i druhý díl
Tak něco málo ke knížce
Knížka vypráví o chlapci Lazlovi Neznámém a dívce Sarai. Lazlo je sirotek a knihovník který rád sní a už od dětství je posedlý, že najde mystické město Pláč zjišťuje si informace v knihách a jednou do jejích města Zosmy přijedou cizinci a hledají matematiky, fyziky, explozionisty a jiné. Lazlo se naučil jejich řeč a v pohodě se s nimi domluvil a poprosil jejich vůdce aby mohl jet s nimi. Lazlovi se splnil sen vidět město Pláč. No a teď něco málo k Sarai. Sarai je jedna z pěti dětí které přežily masakr. Jsou to potomci bohů a lidí. Minya která stačila zachránit jen čtyři nemluvňata má dar, že uvězňuje duchy. Sarai je múza nočních můr, Feral přivolává mraky, Ruby je vatra a Sparow, když má nějaká květina nebo bylinka semena dokáže aby vyklíčila a vyrostla díky Sparow měli co jíst. No a jak se cizinci blížili do města tak měli větší obavy aby je nezabili. Sarai měla za úkol ve snech co se jim honí hlavou a tak se jednou ocitla ve snech Lazla Neznámého. Byla překvapená, že jí jako jediný uviděl. Nikdo nikdy Sarai nespatřil. Sarai a Lazlo alespoň ve snech mohli být spolu. No a pokud vás alespoň trochu zaujal můj popisek doporučuji si knížku přečíst
Děkuji @privrelka._ za zorganizování této štafety a, že jsem mohla být její součástí a prvně jsem štafetu četla první

kamithereader
09.01.2023 2 z 5

Kniha měla zajímavý námět. Bohužel byla hodně zoztáhaná a většinou děj byl až tak poklidný, že jsem se do čtení musela nutit. Neříkám, že mě kniha nebavila, no bohužel se úplně netrefila do mého gusta. Knihu bych ale přesto doporučila lidem, kterým nevadí velká poetičnost jazyka a táhlý děj.


niki-chan
06.11.2022 3 z 5

Příběh i postava Lazla se mi líbily. Škoda byla, že se příběh rozvíjel dost pomalu a místy až otravně, prolog byl dle mého názoru zbytečný a linka v Pláči měla dostat mnohem více prostoru. Naopak se mi líbilo, jaký svět a jeho bohatou historii autorka svedla stvořit. Občas mi přišly skoky do minulosti zmatečné, ale jako celek hodnotím 3 a půl *.

Bekynóza
24.10.2022 5 z 5

Tato kniha pro mne byla překvapením, jelikož jsem se ji skoro bála začít číst, a tak dlouho ležela netknutá v mé knihovně a já zapomněla, o čem by měla být.
Mé oči k ní nicméně často sklouzávaly a mé myšlenky se stáčely k tomu, jak krásná je a jestli mám už tu odvahu ji otevřít a nechat se jí pohltit.
A že mě pohltila. Příběh je fantastický, tolik dobrodružství a tajemství, která toužíte odhalit (jste-li tedy podobní čtenáři jako já) vás nenechá knihu odložit. Kniha ve vás vyvolá nádherné pocity a zároveň děsivé, když si dáte dvě a dvě dohromady a dojde vám, co se blíží a vy čtete a jen doufáte, že to dopadne jinak.
Kniha je plná akce, tajemství, mystiky a magie a také lásky. Lásky, která je tak nevinná, že byste ji chtěli ochránit před všemi problémy vlastním tělem. Knihu velice doporučuji a více prozrazovat nebudu, ta nevědomost při čtení pro mě bylo to nejkrásnější.

*SPOILERS*
Musím přidat i část pro ty, kteří již četli a chtějí se mnou zabědovat nad koncem, ach, však to bylo jasné od začátku knihy, ale člověk to vytěsní a až později mu dojde, že se to nenávratně blíží a že vám to rozdrásá srdce tak jako tak.
Miluji tu magii v celé této knize a kdo je Lazlo zač jsem popravdě vůbec netušila, byl to zajímavý zvrat, který mi dával smysl. Líbí se mi jeho povaha, ta soucitná povaha, která chce nezištně to dobré, kdyby tak bylo lidí jako je on více.
Sarai je naprosto úžasná a ostatní tři také. Těším se, jak se více projeví v dalším díle. Minya mi pila krev docela dlouho, ten úplný opak její moci, kdy drží někoho v poutech a nutí ho dělat věci, které chce ona, je strašlivý. Tolikrát jsem chtěla, aby se jí všichni postavili a konec mě dostal. To opravdu jo. Druhý díl jdu sehnat teď hned.

LillyM.
10.10.2022 4 z 5

Zajímavá kniha, která ve mně zanechala hluboké dojmy. Jediné co bych jí vytkla je poměrně zdlouhavý rozjezd.

Nieroccoon
13.09.2022 4 z 5

Kniha působila pohádkovým dojmem a to jsem si užila.

Nicoletta1681
31.08.2022 4 z 5

Tato knížka je odlišná než ostatní v tomto žánru. A to ji právě dělá tak dobrou.
Celá kniha se mi celkově líbila, až na to, že jsem se nějak nedokázala vžít do knihy. Skoro až do konce knihy mi nešlo naráz přečíst víc než jednu až dvě kapitoly. Zároveň některá odhalení a stěžejní situace v knize mi přišli předvídatelné, ale to bych neviděla jako velkou výtku, protože byla tam i odhalení, která mě překvapila.
Líbí se mi, že hlavní hrdinou je pro tentokrát kluk, který má jiné myšlení, ale nemyslí si, že je něco více než ostatní, i když vlastně nakonec je opak pravdou. A na druhou stranu tady máme hrdinku, která je bohužel pro ni něco více než ostatní, ale nakonec vyjde najevo, že vlastně má stejné pocity a strasti jako každý jiný.
Taky úplně celý vystavěný svět se svými legendami, vírou, ale i odlišnostmi mezi zeměmi a lidmi se mi neskutečně líbil. Popisy tvorů, měst, neobvyklostí jsou napsané tak detailně, ale zároveň tak jednoduše, že vám to ani nepřijde neskutečné. Stejně takový byl i popis snů, až na ten rozdíl, že byl opravdu neskutečný jako krásný sen, že jste si přáli, abyste tak pestrobarevné sny měli také.
Celkově podle mě kniha opravdu stojí za přečtení, pro svou originalitu, nápad, svět, ale i pro ukázku toho, jak různý může být úhel pohledu na věc.

SBH
10.07.2022 3 z 5

(SPOILER) Nádherné a plné příšer. A zároveň tíživá noční můra.
Navzdory sladkému básnickému jazyku, nespoutané fantazii a skvělým postavám se mi kniha nečetla lehce. Autorka stvořila úžasný svět plný mýtů, pohádek, prapodivných tvorů a lidí s dvěma srdci. Na druhou stranu se společnost, v níž Lazlo vyrůstal, až nepříjemně podobala středověce křesťanské, což byla možná škoda.
Živé a bohaté dialogy, dýchající postavy barevné tak, až oči přecházely, něžná a vrcholně uvěřitelná romantická linka, přesto jsem se ke čtení musela nutit. Ano, občas na mě bafla i vtipná pasáž, ovšem to nic nemění na faktu, že hrdinům by slušelo výrazně ubrat na tragickém patosu. Všichni sami sebe brali tak vážně, že mi to prostě tížilo i to čtení.
A potom děj. Neříkám, byl originální, a co opravdu ocením, domyšlený do detailů. Dokonce i otázka, jak se bohovrah dostal z citadely dolů, byla vyřešená, palec nahoru. Ale bohužel hlavním tématem bylo jedno (navíc autorkou zopakované) profláknuté schéma.
Ono začít knihu prologem, kde oznámíme čtenáři smrt hlavní postavy, to je namouduši trapné klišé. Jakkoli se jim autorka vědomě bránila (krásný mladík je padouch, ten s tváří rváče neskonalý dobrák), v podvědomé úrovni jim naopak podlehla. Takže máme už druhou sérii s motivem Romea a Julie, přičemž mně leze na nervy už originál. Dickensovský sirotek, z nějž vyroste třeskutě laskavý charakter – blbost. To Minya byla rozhodně uvěřitelnější, malé děcko nadané mocí ovládat svobodnou vůli a s neléčenou PTP, ovšem sympatizovat s ní nemůžu. Pak taková ta láska až za hrob – budu se milovat i s duchem, tak to jooo, palec nahoru (ani omylem!). Vážně musíme pozabíjet půlku ansámblu, abychom dosáhli patřičných emocí a vzepjetí hrdinské vášně? Věřte mi, fakt ne, je to laciné a obehrané a hodně to ztěžuje možnosti vývoje do budoucna.
Závěrečné odhalení bylo, jak už to u dokonale vystavěných příběhů bývá, vlastně očekávané, i když se mi rozhodně líbilo, minimálně způsob, jakým bylo podáno. Ale zase ten naprostý závěr, aúúúú. Nekromancie a posluhování zvrácené psychopatce? Jako fakt?
Tentokrát musím pochválit nakladatelství za krásnou práci překladatelky a korektora/ky, po jazykové a stylistické stránce se jednalo o vzácnou perlu. I když, no, autorka je hodně ukecaná a – to opravdu vytýkám zřídka, ale tomuto textu by prospělo kapku proškrtat. Ale budiž, v soupisu závad je tato pro mě nejlépe zvládnutelná.
Jdu na druhý díl, protože mě opravdu zajímá, jak autorka zbaští kaši, kterou si vraždou hlavní hrdinky (to není spoiler, dozvíte se to na prvním řádku, klídek, jo?) navařila.

Edita1702
26.06.2022 5 z 5

Velmi pěkně napsané fantasy, doufám že se dočkáme pokračování.

Sirina
31.05.2022 5 z 5

Tahle kniha je darem pro všechny knihomoly, čistá fantazie, nádherná obálka. Krásně se čte a autorka skvěle vykreslila celý svět. Líbí se mi, že průvodcem je obyčejný kluk, který se postupně proměňuje v muže. Je to příjemná změna. A musím říct, že Lazlův Pláč byl nejkrásnější.

clouds
07.04.2022 5 z 5

Dokonalé, krásné, půvabné, dech beroucí. Nádherný poetický jazyk, originální vysněný svět. Za mě - vůbec nedokážu pochopit, proč je tolik lidí, kteří potřebují, aby děj plynul rychle, jako by nestačilo, že hlavní hrdina nám předestře svůj vnitřní svět a my v něm pomalu plujeme a necháváme se jím okouzlit. Možná je kniha určena těm, kdo něco takového prostě dokáží docenit a ne těm, kteří mají rozporuplné pocity a neví, co si o knize myslet. Já jsem byla do knihy vtažena hned od začátku na plné obrátky a vůbec jsem nepociťovala jako nedostatek, že děj plyne pozvolna, dokonce si myslím, že to byl autorčin záměr. Za mě - úžasná kniha.

lvice_elaa
06.04.2022 5 z 5

Dokonalost. Nadhernej jazyk a svet, propracovanost a hloubka, perfektni symbolismus a sympatickej hlavni hrdina... Prosila bych min plytkejch a prvoplanovejch blbin a vic young adultovek jako je tahle!

zsykorova
26.03.2022 4 z 5

(SPOILER) Abych pravdu řekla, mám z toho smíšené pocity. Ze začátku se to docela táhlo a bylo to lehce zmatené, ale jak jsem se dostávala víc a víc do příběhu, pochopila jsem různé souvislosti. Ale zhruba od půlky začal příběh plynout a já hltala každou stánku. Lazlo i Sarai byli fajn, romantická linka se mi moc líbila. Naopak mě hodně štvala Minya. Bylo to příjemné čtení a konec mě opravdu překvapil, zklamal, naštval a zároveň rozesmutněl

Luna7
24.03.2022 5 z 5

Knihu jsem dostala jako dárek a vůbec jsem nevěděla do čeho jdu. Trvalo, než mě to dějově chytlo. Pro mě to začalo být fakt zajímavé, když se Lazlo vydal na cestu do Pláče. To jsem se více těšila na Lazlovy kapitoly a ty od Sarai mě ze začátku moc nebraly. Ale později už jsem neřešila, z čího je to pohledu.
Zaujal mě taky autorčin styl psaní, protože se to moc dobře čte a vážně hezky umí popisovat. To jak je kniha napsaná bylo ze začátku to, co mě udrželo ve čtení. Časem jsem si oblíbila i děj a postavy. Kromě Minyi, tu prostě ráda nemám.
Kniha končí zajímavě a otevřeně. Jsem zvědavá na druhý díl, jak vše skončí a vyřeší se.

AenSL
10.01.2022 5 z 5

Snové, kouzelné, originální dílo, ze kterého doslova prýští neobyčejná míra fantazie. A způsob vyprávění, který je přirozeně poutající je už jen třešinkou na dortu toho všeho.

Akléda_
01.12.2021 2 z 5

O téhle knížce i po dočtení moc nevím co si myslet. Na jednu stranu se mi líbil poetický, pomalý a rozvleklý styl psaní, to jak autorka popisuje třeba intimní chvíle, polibky a doteky mě prostě okouzlilo. Na stranu druhou, celé se to táhlo a akce tu bylo opravdu pomálu. Já nejsem čtenář, který by akce v knížkách potřeboval hodně, ale vykouknutí a náznak zápletky opravdu přišel až po desítkách stran, ne-li skoro v půlce. Ze začátku jsem byla i dost zmatená, ale když jsem knížku četla v kuse, bylo to lepší. Celkově se mi četla dost pomalu, což je ale pochopitelné. Zvraty, o které se autorka snažila na konci jsem nemohla vůbec ocenit, protože jsem všechny kromě jednoho odhadla. Druhý volně navazující díl si přečíst chci, jsem ráda že jsem si knížku přečetla a chápu, co na ní skupina lidí, kteří jí milují vidí. Já zůstávám někde na půli cesty. Knížka se mi líbila, ale unešená z ní nejsem, na druhou stranu mě ani nezklamala, protože jsem moc nevěděla co čekat.

SknihouVrukách
17.10.2021 3 z 5

Na knižku Zasnený neznámy som sa veľmi tešila, keďže som si ju chcela prečítať zhruba od roku 2018, avšak ma sklamala.

Prvých 80 strán ma veľmi bavilo, keďže mi kniha prišla niečím iná, ale postupne ma začal príbeh nudiť. Začiatok začal byť veľmi natiahnutý a 150 strán sa v príbehu nič nestalo. Viem, že kniha mala byť takáto, ale zistila som, že ja na takého knihy nie som. Kniha je založená hlavne na atmosfére, ktorá bola úžasná a na kvetnatom štýle písania, ktorý sa mi veľmi páčil.

Aj keď nie som fanúšička príbehu, kvôli jeho natiahnutosti tak sú tu nejaké veci, ktoré sa mi páčili. Svet a jazyk boli veľmi originálne a veľmi sa mi páčila celá knihomoľská atmosféra príbehu. Veľmi sa mi páčili všetky tie opisy a fantastické prvky boli veľmi originálne a zaujímavo vymyslené. Postavy som si tiež obľúbila. Sarai a Lazlo boli spolu úžasní a páčilo sa mi, že Lazlo bol vlastne taký obyčajný. Takmer všetky postavy som mala rada, akurat Minya bola taká meh.

Akcii tu veľa nie je, ale boli tu aj nejaké zvraty, ktoré ma šokovali. Ako napríklad koniec. To som fakt nečakala a trošku mi to zlomilo srdce a bolo to pomerne dojemné. Ešte by som na záver chcela pochváliť grafickú stránku knihy.

Knihu môžem odporučiť ak máte radi atmosférické knihy. Pokiaľ chcete niečo, kde je veľa akcie, radšej by som do tejto knihy nešla. Myslím si, že kniha nie je zlá, iba mne nesadla. Vlastne ju môžem odporučiť, ale prosím zvážte či tento knih máte radi. 2,5/5

Deia
30.08.2021 3 z 5

Kniha je napísaná naozaj krásne. Autorka sa hrá so slovami, s vetami a vďaka tomu sa kniha číta vážne dobre. Dej síce plynie pomaly, ale to mi u väčšiny kníh nevadí a tu... pri tejto knihe si nie som istá. Niečo mi na nej nesadlo. Čítala sa mi dobre, ale nevyvolala vo mne túžbu sa k čítaniu vracať, do knihy som sa vôbec nedokázala ponoriť. Väčšina postáv je skutočne sympatická, vrátane Lazla, ale ani jeho postava vo mne nevyvolala túžbu poznať jeho príbeh. Aj ostatné postavy sú zaujímavé, či už Thyon (ktorý nie je až tak sympatický), Calixte alebo mladí dospelí zo vznášajúcej sa citadely. Aj príbeh sa mi páčil. Mesto, ktoré potrebuje pomôcť s citadelou, ktorá sa nad ním vznáša a tieni im. Aj príbeh o tom, čo sa mestu stalo, bohovia zneužívajúci ľudí, bol veľmi zaujímavý a navyše aj veľmi znepokojivý – síce tam boli len náznaky, jemné opisy, ale v podstate to bolo dosť desivé a trošku ma mrzí, že tam toho o tom nebolo trochu viac. Kniha teda mala všetky predpoklady k tomu, aby sa mi páčila, ale bohužiaľ, tým, že som sa do príbehu nevedela ponoriť, tak mi v konečnom dôsledku prišla iba priemerná a nezanechala vo mne žiadny hlbší dojem.

TomTomis
17.08.2021 4 z 5

Kniha je prima vystavěný fantasy příběh s hrdinou, co dokáže zaujmout. Sledujeme jeho dospívání, hledání se ve světě a nakonec ho vidíme, jak najde sám sebe. Opouštíme ho v závěru v okamžiku, kdy to nebude mít lehké a kdy to člověka táhne k tomu přečíst si druhý díl. Místy jsem se v knize zasekl 4/5.

lena.o.knihach
12.08.2021 5 z 5

Do Snílka neznámého jsem se zamilovala na první pohled. Ještě jsem ho ani nemusela číst a už mě totálně okouzlila ta obálka. Viděli jste ji naživo? Je nádherná!

Bála jsem se. Upřímně jsem měla vážně z strach z toho, že by se mi příběh o Lazlovi nelíbil. Po pár stranách jsem zjistila, že jsem se obávala zbytečně.

Lazlo je sirotek, nalezenec, knihovník a snílek Neznámý. Věřím, že jeho vášeň pro příběhy chápe každý čtenář a knihomol. Už jen tím měl ke mně blízko. Jeho chování a mluva je neskutečná. I když tohle nebyla má první kniha od Laini Taylorové (četla jsem Dceru kostí a dýmu), smekám před jejím vypravěčským stylem, protože takhle krásně napsaný a vymyšlený příběh jsem už hodně dlouho nečetla.