Anet2106 Anet2106 komentáře u knih

☰ menu

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

I mně chvíli trvalo se do této knihy začíst, ale povedlo se a jsem za to ráda. Autorka to všechno vymyslela moc chytře. Líbil se mi i konec, který sice nebyl úplně šťastný, ale věřím, že šťastný pro Adeline jednou bude!

27.01.2024 4 z 5


Ohnivý sloup Ohnivý sloup Ken Follett

Další skvělé dílo Folletta. Moc se mi líbilo jak autor přiblížil tuto zajímavou etapu historie. Autor popisuje klíčové události doby, ale i běžné životy obyvatel. Líbilo se mi, že ukázal, že i když řádily náboženské konflikty, tak běžní obyvatelé byli často nábožensky tolerantní. A poslední kapitola byla jen třešničkou na dortu, která mě absolutně navnadila na další díl!

30.12.2023 5 z 5


Až najdu klíč Až najdu klíč Alex Ahndoril (p)

Kepler je jedním z mých nejoblíbenějších autorů, takže jsem se na tuhle novinku těšila. Kniha se četla sama, během pár dní jsem ji dočetla. Je to takové odpočinkové čtení, ale jak píšou ostatní...není na ní nic zvláštního, co by mi dalo nějaký velký čtenářský zážitek. Po čase pravděpodobně zapomenu, o čem vlastně byla. Moc originality v ní bohužel nenajdete...

25.11.2023 3 z 5


Každý z mé rodiny někoho zabil Každý z mé rodiny někoho zabil Benjamin Stevenson

Nevěděla jsem, co od této knihy čekat. A musím říct, že jsem ještě podobnou detektivku nečetla. Styl autora je rozhodně velmi unikátní. Rozuzlení celého příběhu mě sice napadlo, ale i tak mě bavilo to číst a nalézat nové souvislosti v zamotaném příběhu celé rodiny. Moc se mi líbil závěr, kdy autor nechal prostor pro každého domyslet si, jak to asi dopadlo a co se stalo. Na 5 hvězd to není, protože až tak moc na mě kniha nezapůsobila (po čase zapomenu o čem byla), ale rozhodně nelituji, že jsem ji přečetla.

10.06.2023 4 z 5


Papírový palác Papírový palác Miranda Cowley Heller

Kniha se dobře četla. Můj největší problém asi spočívá v tom, že se mi zdá hodně zvláštní, že se hlavní hrdinové 20 let stýkají, chovají se jako běžní kamarádi a najednou se to tak změní...impuls, který je v knize popsán mi nepřijde jako věrohodný. Každopádně ale nádherné prostředí, domek u jezera, příroda, klid...to se mi moc krásně četlo :)

01.05.2023 4 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

(SPOILER) Téma knihy je bezpochyby zajímavé. Začátek se mi dobře četl, ale s postupem času se mi zdálo, že se to dost opakuje a nebavilo mě to tolik číst. Závěr jsem očekávala spíše v tom smyslu, že si lidstvo uvědomí, že sešlo z cesty, což se tak úplně nestalo...proto hvězda dolů.

11.04.2023 4 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Osobní cesta Nory za poznáním sebe sama a života. Ano, kniha byla tak trochu předvídatelná, ale na druhou stranu řeší témata, se kterými se čas od času potkává každý a je fajn se nad tím občas zamyslet. Ruku na srdce, kdo si neříká, že se měl před lety rozhodnout jinak...a nejeden člověk by si to klidně i vyzkoušel

19.03.2023 4 z 5


Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Zajímavá a jiná kniha. Moc mě to zaujalo a donutilo k zamyšlení o tom, že rozhodnutí nejde vzít zpátky, ale možnost cestovat do minulosti alespoň dává lidem nějaké rozuzlení, smíření a šanci pohnout se dál do budoucna. Chybí mi tam informace o tom, kdo je záhadná žena v bílých šatech, která vždy blokuje cestovatelskou židli, ale to třeba bude v některém z dalších dílů.

13.02.2023 4 z 5


Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Zajímavá kniha o těžké době, kdy diskriminace byla na každém kroku. Moc dobře se to četlo, postava Elizabeth mi přišla sympatická a fandila jsem jí. Ten závěr jsem tak nějak čekala, takže tam překvapení úplně neproběhlo, ale i tak to byl pěkný konec :)

06.02.2023 5 z 5


Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Tahle kniha mě bavila od první stránky. Zrovna mi sedlo, že jsem potřebovala změnu od žánrů, které čtu běžné. Přenést se do středověku a na stavbu katedrála mi tedy přišlo vhod. Bylo zajímavé na chvíli se přenést do jiného světa. Taky se mi líbilo, jak různorodé postavy v knize vystupovaly. Někdy časem si přečtu další díl

20.01.2023 5 z 5


Osmý život (pro Brilku) Osmý život (pro Brilku) Nino Haratischwili

Navzdory skvělým recenzím mě tahle kniha moc nenadchla. Přišlo mi, že postavy se během času moc nevyvíjejí jako osobnosti. Chvílemi se děj velmi vlekl nudnými pasážemi a pak najednou velký skok. Pokud knihu čte někdo neznalý historií, asi se v tom bude ztrácet a nebude vědět, ve které době se to vlastně zrovna odehrává. Po cca polovině knihy jsem ji odložila nedočtenou. Škoda. Potenciál má, ale autorka by na ní musela více zapracovat.

13.01.2023 2 z 5


Návrat Návrat Anne Jacobs

Připadalo mi, že v tomhle díle se toho vlastně moc nestalo. Bylo to příjemné odpočinkové čtení, ale za čas si asi vůbec nevzpomenu o čem to vlastně bylo. Přišlo mi to trochu odfláknuté, postavy se nikam neposunuly...jsem zvědavá jestli poslední díl bude lepší.

26.11.2022 4 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

Opět skvělý díl této skvělé série. Až mě šokuje, jak moc Jurek ovlivnil Joonu i Sagu. Velmi promyšlený motiv vražd. Mělo to spád, plné akčních scén, brilantní závěr. Ideální kniha do tohoto pošmurného počasí.

13.11.2022 5 z 5


Věř mi Věř mi J. P. Delaney (p)

Kniha co nenadchne ani neurazí. V určitých částech se mi to zdálo nekonečné. Přidanou hodnotu vidím ve vhledu do života herců, jinak je to průměr.

28.09.2022 3 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Zajímavé zpracování zapomenuté/vytěsněné události. Je škoda, že ve školách se o tom ani nezmiňují. Líbilo se mi doplnění vyprávění o autentické fotky a dokumenty. Dodalo to celé knize až mrazivý nádech, když čtenář vidí skutečné, nikoli vymyšlené postavy.

17.09.2022 4 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Nádherná knížka popisující život osamělé duše v absolutním souladu s přírodou a s překvapivým koncem. Líbilo se mi prolnutí detektivky, ale i poezie. Hlavní hrdinky mi bylo dost líto, krásně to ukazuje, jak společnost až dodnes odsuzuje lidí, kteří se něčím odlišují. Byla jsem ráda, když našla svůj happyend

15.09.2022 5 z 5


Její konec Její konec Shari Lapena

(SPOILER) Tohle je podle mě průměrná knížka. Lapena mám ráda, ale za mě je tohle jedná z jeho slabších. Děj se v některých pasážích vlekl a často opakoval, což mě nebavilo. Konec byl podle mě dost uspěchaný. Normální člověk by se asi jen tak během jedné kapitoly nerozhodl vraždit. Nicméně se mi líbil otevřený konec, který dává prostor k diskusím

06.09.2022 4 z 5


Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde Delphine de Vigan

První kniha od autorky, kterou jsem četla, takže nemám s čím porovnávat. Každopádně mi kniha přišla zajímavá ani ne tak dějem, kdy se toho vlastně tolik moc nedělo, ale spíše tím v pozadí - jak funguje svět, jak ovlivňuje životy každého jedince, jak je každý zahleděný jen sám do sebe a nevnímá kontext. Přiznám se, že úplný závěr mě trochu šokoval, přece jen jsem fanda šťastných konců, který se tady ale nekoná. Alespoň to donutí člověka zamyslet se nad tím, že ne vždy všechno vlastně dopadne dobře...

31.08.2022 4 z 5


Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Olga Tokarczuk

Trochu jiný typ literatury než na jaký jsem zvyklá. Nicméně kniha mi ukázala trochu jiný typ uvažování o světě než na jaký jsem zvyklá. Ze začátku jsem měla problém zvyknout si na jazykový styl autorky, ale časem to šlo. Konec mě trochu zklamal. Přišel mi moc zrychlený a až neuvěřitelný.

31.08.2022 4 z 5


Stín ve dveřích Stín ve dveřích Tim Weaver

Super knížka. Asi nejvíce mě překvapil závěr první a poslední povídky. Líbilo se mi, jak jednotlivé povídky navazují na sebe. Rozhodně zajímavá změna od předchozích knih. Kvůli prolínání s minulostí je fajn znát i knihy předešlé. Rozhodně se těším na další díl!

31.08.2022 5 z 5