Lekce chemie

Lekce chemie https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469482/bmid_lekce-chemie-BpS-469482.jpg 4 479 117

Elizabeth Zottová je neobyčejná žena. Jenže je začátek šedesátých let a její výhradně mužský tým v Hastingsově výzkumném ústavu zastává nevědecký názor na rovnoprávnost. Až na jednu výjimku: Calvina Evanse, osamělého, geniálního, na Nobelovu cenu nominovaného záštiplného člověka, který se zamiluje – ze všeho nejvíc – do její mysli. A výsledkem je skutečná chemie. Stejně jako věda je ale i život nepředvídatelný. A proto se o pár let později Elizabeth Zottová ocitá v roli svobodné matky a vedle toho i nedobrovolné hvězdy Večeře v šest, nejoblíbenějšího amerického pořadu o vaření. Elizabethin neobvyklý přístup k vaření se totiž ukazuje jako revoluční. Přestože sledovanost jejího pořadu roste, ne všichni jsou nadšení. Zdá se totiž, že Elizabeth Zottová neučí ženy jen vařit. Vyzývá je, aby změnily status quo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Lessons in Chemistry , 2022


více info...

Přidat komentář

Ivan F
14.04.2024 4 z 5

Vtipné, milé, oddychové čítanie, kde som sympatizoval s miernou asociálkou (asociálkou len preto, lebo múdre ženy sa moc nenosia ani v dnešnej dobe, čo je škoda) Elizabeth v podstate od začiatku, hoci ma občas poriadne iritovala. K tomu sa pridáva pes, s veľmi originálnym menom Šesť tridsať a jeho pohľad na svet (popis, kedy sa zámerne vyhýbal nájdeniu výbušniny, nech ju radšej objaví iný pes, to bolo úplne skvelé) a vnímanie okolia, ľudí, a máme tu základ úspešnej knihy. To zvyšné pozitívne je, že kniha nenásilným spôsobom poukazuje na to, aké bolo postavenie žien pred viac ako pol storočím (vážna téma spracovaná oddychovo) a súčasný čitateľ/ka si môže spraviť vlastné hodnotenie, kam sa svet posunul. Po tonách kníh s nešťastiami, mŕtvolami a vraždami, ktorými sú zaplavené kníhkupectvá a knižnice, je toto takým malým ostrovčekom nádeje aj so všetkými svojimi chybami a nedostatkami, o ktorých sa zmieňujú iní komentujúci.

b.such
12.04.2024 2 z 5

(SPOILER) Bohužel jsem asi měla na základě recenzí přílišná očekávání.
Četlo se to snadno, ale celé to bylo strašně polopatické. Hlavní postava zažívá sexismus a všechno nám neustále vysvětluje. Není tam žádný prostor pro samostatné přemýšlení čtenáře, žádná důvěra v něj, že si dokáže udělat své závěry.
Postavy podle mě nebyly dobře koncipované. Kromě jedné, naprosto vedlejší, nemají žádný vývoj, jsou absolutně černobílé. Hlavní postava sice zažívá neskutečné příkoří, ale nikdy nepochybuje, neuhne, proto mi připadala naprosto statická a nepochopitelná. Všechna její rozhodnutí jsou dobrá rozhodnutí, jen „špatné“ postavy kolem jí hážou klacky pod nohy.
Přišlo mi na škodu, že od začátku se tam mluví o tom, že si nedokáže vytvářet přátelství. Nikdy ale nevidíme žádnou její stránku, proč by tomu tak bylo. Všechny „dobré“ postavy ji mají od začátku rády, „špatné“ postavy ji od začátku nesnáší. Na konci knihy se spřátelila s mnoha lidmi, ale nikdy nevidíme, co se v ní změnilo, nevidíme ani, jak tato přátelství navázala. Vyprávění nám jen řekne, že se stali přáteli. Stejně tak v podstatě nemá problém vyrovnat se s mateřstvím, i když se matkou stát nechtěla. Tady byl taky prostor ukázat nějakou její šedou zónu, ale to se neděje.
Postava dcery byla taky docela zklamáním. Přesně zapadala do stereotypu geniálního dítěte, které svou upřímností dospělým otvírá pravdu. Ale tuhle postavu už člověk viděl a četl tolikrát.
Obecně jsem byla i zklamaná z pojetí chemie a vědy. Tolikrát se tam říká, že láska je chemie, život je chemie, atd., že už to bylo trapné. Hlavní postava se ohání podrobnými poznatky z moha různých vědních oborů, umí všechno vysvětlit, všemu rozumí. To mi přišlo velmi nerealistické, zvlášť na tu dobu. Každý člověk, i geniální člověk, má nějaké limity, co dokáže pojmout. Navíc sama trpí chemofobií, když vyhodí plechovku polévky do koše, protože jsou v ní „chemikálie“. Jako by nám celou knihu nevysvětlovala, že všechno jsou „chemikálie“!
Celkově myšlenka, že „pokud člověk ví, jak něco funguje, umí to“, mi přišla velmi scestná. Přistupuje se tak k vaření, ale navíc tam byla jedna velmi absurdní scéna s veslováním, kdy hlavní postava pochopí vědu, která je potřeba k veslování, a najedou umí veslovat.
Konec byl přeslazený, vlastně ani tolik nedával smysl, aspoň jsem byla ráda, že mám knihu za sebou :-)


Vanocni_skritek
08.04.2024 5 z 5

Pro mě jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Hlavní hrdinka je takový nerd z 60. let, občas mi připomínala moji nejoblíbenější seriálovou postavu Sheldona Coopera. Na rozdíl od něj je ale žena a co si budeme povídat, téma patriarchátu řešíme dnes a denně. Kniha mě chytila za srdce humorem, emocemi, sílou hlavní hrdinky bojovat každý den o své místo ve světě řízeným muži. Navíc, její pouto s pejskem, pro mě jako milovnici psů, bod navíc. Viděla jsem i seriál na Apple TV a ten tedy velké zklamání. Pokud jste viděli, dejte šanci knize, které se ani z poloviny nevyrovnal.

Lenka276
26.03.2024 4 z 5

Mě se kniha moc líbila. Spojení feminismu, vědy, vztahů, moc hezky napsáno. Jak to ženy měly v 60. letech těžké.

KarolinaFifth
22.03.2024 3 z 5

Kniha až příliš tlačí na pilu v otázkách feminismu a chemie mezi postavami moc nefunguje.

adorjas
15.03.2024 3 z 5

Táto kniha mala všetko- vážne témy, komické scény, bizarné záležitosti, atď. Myslím, že autorka to ponímala tak, že síce napísala, že kniha sa odohráva v 50./60.rokoch, ale akoby som videla/počula/čítala o súčasnosti. O to viac ma prekvapujú komentáre podo mnou, ktoré píšu, že chvalabohu, toto sa už ženám vo vede nedeje. Ale deje, vážení!

Pengi
04.03.2024 5 z 5

Velmi čtivé. Hrozná doba, i když byly předtím i horší, jsem rada, ze žijí v te současné, kde mají zeny uz jine postaveni, ac mam bohužel pocit, ze se to proti az moc uz.

Fortuna7
29.02.2024 4 z 5

Velmi čtivá kniha s originálním námětem, která otevírá zajímavá témata. Hlavní hrdinka je naprosto skvělá a po celou dobu čtení ji budete fandit. Vyhovovalo mi to, jak si autorka pohrála a s časovými linkami v knize. Já nejsem zrovna velký fanda chemie, ale tady mi to sedlo. Za mě škoda lehce utahaného konce, kvůli kterému nedávám plný počet hvězd.

Louisareading
25.02.2024 5 z 5

Nejdřív jsem viděla seriál, který moc dobrý nebyl. Vlastně vůbec, ale kniha byla zpracovaná dobře, plná dojemných momentů a hlavně jsem té hrdince opravdu fandila. Je zde akcentován její vnitřní svět, na což v audiovizuální nebylo (pochopitelně) tolik prostoru.

Macope
25.02.2024 4 z 5

Zajímavé téma žena-matka-vědkyně, myslím, že některé předsudky a stereotypy rezonují společností ještě dnes, šedesát let po ději knihy. Některé momenty a hlášky mě rozesmály. Přesto mě příběh nezasáhl tak, jak jsem čekala.

Prokrastinuji
22.02.2024 5 z 5

Je začátek 60. let, a my sledujeme příběh Elizabeth Zottové - chytré, inteligentní a krásné vědkyně, která pracuje v Hastingsově výzkumném ústavu, kde hlavní slovo mají muži, a ona je stejně jako ostatní ženy zpochybňována a upozaďována. Dokud nepotká Calvina Evanse, osamělého, geniálního, na Nobelovu cenu nominovaného vědce. Ti dva se do sebe zamilují, ale osud má pro ně jiné plány, a tak o pár let později je Elizabeth Zottová televizní celebritou, která vaří v pořadu Večeře v šest, radí americkým ženám v domácnosti, a tak trochu způsobuje feministickou revoluci.

Řeknu vám, že poslech téhle audioknihy jsem si užila. Mluvené slovo v podání Dagmar Čárové nemělo chybu. Její hlas je příjemný, a dobře se u něj drží pozornost, i když zrovna děláte něco manuálně.

Barbievitko
21.02.2024 3 z 5

3,5 hvězdičky, kdyby to šlo. Na Goodreads i zde poměrně solidně hodnoceno, proto i vyšší očekávání a zřejmě proto i větší zklamání.

Kexina
16.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Kniha doslova plná zvratů. Prvních pár stránek si člověk říká "wow, to bude něco!" A pak bum a náhle je tu návrat do minulosti a s ním sto stran příšerné nudy naprosto o ničem, jen neustálé omílání dokolečka ukřivděného fňukání. "Dětství jsem neměla žádné, protože moji rodiče jsou parchanti, mládí jsem neměla žádné, protože mi umřel bratr, všichni mi ubližují, protože jsem žena"... bla, bla bla, ufff. No, pokud ovšem člověk přetrpí tuhle bezdůvodnou a prázdnou vsuvku, pak se děj zase vrátí do přítomnosti a opět se bravurně rozjede. Ke konci už mě hlavní postava ale dost štvala, na jednu stranu to byla žena hodna obdivu, na druhou stranu si evidentně myslela, že je celý svět povinen se řídit jejími rozmary.
Konec bohužel opět zbytečně melodramatický a přeslazený.
Nápad úžasný, zpracování podstatně horší.

veruptackova
12.02.2024 5 z 5

Zasaďte příběh do Ameriky 50.-60. let a bude jasné, že si ho budu chtít přečíst. Přidejte množství témat (postavení žen, elitářství, předsudky, mateřství..), pořádné životní karamboly, fascinující hlavní hrdinku a jsem chycena. Dokonce tak moc, že jsem nebyla ochotna příběh opustit a i na procházce musela pokračovat poslechem audioknihy. Tak moc mě příběh Elizabeth Zottové pohltil. Ona je totiž tak odlišná a úplně jiná než ženy, které pravděpodobně znáte. A přesto se s ní dokážete ztotožnit a zamilovat si ji. Kapitoly na sebe navíc perfektně navazují. V knize najdete i několik zvratů a přechodů tam, kam byste to pravděpodobně nečekali. Vše je dokonale propojené a opodstatněné. Oceňuji i absence nudných pasáží. V této knize nenajdete ani odstavec navíc, který by vás nudil. V žádné knize jsem navíc nečetla tak vystihující popis mateřství.

Tohle bylo prostě dokonalé! Jsem zvědavá, jestli se letos najde ještě nějaká kniha, která by tuhle v mých očích trumfla. Osobně o tom dost pochybuji, protože se Lekce chemie zařadila mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec!

ElikaS
07.02.2024 5 z 5

Z této knížky jsem nadšená. Dostala jsem se k ní vlastně celkem náhodou. Obálka ani anotace mě moc nezaujaly, ale zrovna jsem neměla nic jiného po ruce, tak jsem to zkusila a musím říct, že knížka se mi moc líbila.
Elizabeth jsem si oblíbila. Příběh byl emotivní, vtipný i k zamyšlení, co víc si přát? Rozhodně doporučuji

sladkáva
31.01.2024 4 z 5

Svérázná Elizabeth Zottová se svým pohledem na svět a názory si mě naprosto získala. Její postoje a přístup byl často vtipný i když se to dotýkalo závažných témat jako je víra, mateřství a v neposlední řadě postavení žen v mužském světě. Bavilo a pobavilo. (audiokniha)

KKlara
01.01.2024 3 z 5

Nalakala me hezka obalka. Precetla jsem do konce, ale v zaveru uz jsem se musela trochu nutit. Na me prekombinovane, zbytecne zdlouhave, trochu opakovany vtip, co pak uz neni vtipem. No nevim, no..

Michaela91
18.12.2023 4 z 5

Já nevím co víc napsat než doporučuji. Krásná kniha a ještě krásnější obálka.

simona g.
18.12.2023 5 z 5

Skvělá, úžasná, perfektní, bombová, hezká a milá kniha. Četla se sama a četla se moc fajn. Doporučuji na 100%, mít hvězdy navíc, okamžitě jí je dám. DOPORUČUJI, DOPORUČUJI, DOPORUČUJI!

IVANA0123
10.12.2023 5 z 5

Úžasná knížka, řekla bych že letošní TOP z toho co jsem přečetla. Hlavní hrdinka, která si vždy stála za svým, je hodna velkého obdivu - to jak se znovu a znovu prala s nepřátelstvím a překážkami kolem sebe i ztrátami, které jí život připravil. I když je její příběh smyšlený, odkazuje jistě na mnoho jí podobných žen, které se nevzdaly a díky kterým můžeme být dnes, kde jsme. Elizabeth Zottovou si přidávám mezi nejúžasnější literární hrdinky, i když musím přiznat, že jednu postavu jsem si zamilovala ještě víc a tou je Mad. Úžasná, vtipná i smutná.... taková je kniha Lekce chemie a já dávám 98%
(12/23)