Alinka2 Alinka2 komentáře u knih

☰ menu

Na vrcholu vlny Na vrcholu vlny Agatha Christie

Trochu nezvyklé, protože je tu jiný vypravěčský styl, ale stejně parádní detektivka, jako vždy od paní spisovatelky.

25.01.2021 5 z 5


Poslední víkend Poslední víkend Agatha Christie

Jsem zvyklá, že každá detektivka od ACH je výborná. A s takovou myšlenkou jsem se chystala i na tuhle a ani náhodou nezklamala. Na jejích detektivkách se mi líbí hlavně to, že motivy, zápletka a celkově příběhy jsou odlišné, každý další příběh má v sobě něco nového. Ať už jsou to mistrně propracované postavy nebo zápletka. Tohle dílo řadím k jejím nejlepším, doporučuju také i filmové zpracování s Davidem Suchetem. Měl by si ji přečíst povinně každý, kdo má rád ACH. :)))

24.03.2020 5 z 5


Má sestřenka Rachel Má sestřenka Rachel Daphne du Maurier

Autorka zde vyzdvihuje, kritizuje a varuje před ženskou marnivostí a tzv slepou láskou. Rachel je tu popsána jako ,,opravdová" žena - skvěle popsány její cit, emoce, změny nálad, charakter, a tento vzor ženskosti je ještě víc zvýrazněn postavou Filipa, který je stereotypem muže, protikladem k Rachel. Převládá napětí, které je založeno na dialozích mezi Rachel a Filipem.
Zatím moje první kniha od této spisovatelky a v žádném případě ne poslední.

,,Myslil jsem na to, co bych ji ještě dal. Měla už můj majetek, peníze a šperky. Měla mou mysl, mé tělo a srdce. Měl jsem už jen své jméno, ale stejné ona už nosila. Nic mi nezůstalo. Jedině strach."

03.03.2019 5 z 5


Daleko od hlučícího davu Daleko od hlučícího davu Thomas Hardy

Knihu jsem chtěla přečíst už dávno, protože mě zajímalo, co si pod pojmem romantika představí muž. A heledmě, ukázalo se, že to vůbec není špatný. Postavu Gabriela Oaka si zamiluje snad každá žena.
Že by i muži mohli být romantici?

03.03.2019 5 z 5


Vídeň Vídeň kolektiv autorů

Kdokoliv, kdo se chystá na cestu do Vídně, by si měl něco o ní přečíst. Tenhle malý, avšak obsažný průvodce vám řekne všechno, co musíte o Vídni znát, plus ještě užitečné rady a tipy. Rozhodně tenhle.

13.12.2018 5 z 5


Soukromá vichřice Soukromá vichřice Vladimír Páral

Chápu autorův záměr. Líbí se mi nápad, popsat to způsobem, jakým to popsal. Promyslel to do detailů. Až na to, že není dostatečně přesvědčivý.
Co je špatného na usedlosti, zvycích a mravech, dodržování řádů, od zákonů až po denní rozvrh? Čím argumentuje? Je to občas nudné, jak nám to zachytil autor, ale dává to pocit sounáležitosti do společnosti.
Po stránce jazykové a formální je to nicméně kvalitní četba a přináší do čes. lit. svou surrealistickou aurou něco světového a nového, což je ironie, vzhledem k obsahu díla.

02.12.2018 4 z 5


Obsluhoval jsem anglického krále Obsluhoval jsem anglického krále Bohumil Hrabal

Nevím. co si mám o téhle knize myslet. Neoslovila mě, není to nic extra, ale propadák taky není. Celkem jsem se celou dobu nutila do čtení a asi znova ne. Takový lepší průměr.

23.11.2018 4 z 5


Pět malých prasátek Pět malých prasátek Agatha Christie

Nevím jak bych ji jinak ohodnotila, než že skvělá. Jako vždy. Moc se mi líbí nápad s 16 let starou vraždou, ve své době to bylo něco nového v detektivní literatuře. A samozřejmě jako vždy - komplikovaný případ a geniální detektiv, který pomocí šedých buněk a vzpomínek pěti malých prasátek oživí dávno zapomenutou minulost.

11.11.2018 5 z 5


Babička Babička Božena Němcová

Babičku jsem už jednou četla, ale moc mě neuchvátila. Ted se mi ale líbila, protože ta postava babičky mi byla moc milá, oblíbila jsem si ji stejně, jako všechny postavy v knížce. Krásné vylíčení tradic a zvyků v Česku. Vyvolává pocit nostalgie a něhy, klidu a míru, je tu opak k dnešním, daleko jiným knihám.

09.11.2018 5 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Nebylo vůbec lehké ji číst. Děj je sice jednoduchý, ale moc umělecky popsán. Musela jsem některé verše, fráze a části přečíst několikrát, abych je vůbec pochopila, natož vnímala.
Perlou, a zároveň i zhoubou této básně, je jazyk. Sice nám autor dokázal, čeho všeho je čeština schopna, ale právě díky ní je to prakticky nepřeložitelný do jiných jazyků, a tak se nikdy nemůže stát světoznámou.

„Budoucí čas?! – Zítřejší den?! –
Co přes něj dál, pouhý to sen,
či spaní je bez snění?
Snad spaní je i život ten,
jenž žiji ted´; a příští den
jen v jiný sen se změní?
Či po čem toužil jsem,
a co neměla šírá zem,
zítřejší den mi zjeví?
Kdo ví? – Ach žádný neví -“

09.11.2018 5 z 5


Lakomec Lakomec Molière (p)

Kniha je velmi zdařilá, je čtivá, vtipná a má spád, což je u mě velký plus. Kniha bude bezpochyby známá i za dalších 400 let, protože je to prostě vzorový příklad.

09.11.2018 5 z 5


Smrt na Nilu Smrt na Nilu Agatha Christie

Celá Agatha Christie, znovu nezklamala.
Výborný detektivní příběh, který není zcela zaměřen na ten zločin, jako v každé detektivce od ní, což se mi strašně líbí. Egypt, exotické prostředí, rozmanitost postav s vlastními příběhy i napínavá detektivní dějová linie s neuvěřitelným odhalením na konci. Všechno, co by měla klasika obsahovat.

09.11.2018 5 z 5


Kníška Karla Kryla Kníška Karla Kryla Karel Kryl

Knihu jsem musela přečíst v rámci povinné četby a musím říct, že z toho mám smíšené pocity. Některé básně byly kvalitnější, některé méně, celkově asi takový lepší průměr. Nenadchnou a neurazí, četla jsem už lepší. Tím nechci říct, že nestojí za to, jen jsem už držela v ruce lepší.
Ale co u autora neskutečně obdivuji a chválím za to je, že se nebál psát některé básně v tu dobu, ve které byly napsány, za to má rozhodně velký obdiv. I kvůli tomu jsou jeho básně stále čtené a ceněné.

03.11.2018 3 z 5


Jeden den Ivana Děnisoviče Jeden den Ivana Děnisoviče Alexandr Isajevič Solženicyn

Kniha mě nezaujala. Autor volí pochmurné téma, s pro mě omezenou slovní zásobou, takže jsem některá slova musela vyhledávat nebo se někoho zeptat, a fakt, že jsem to četla v ruštině, to ještě víc ztěžoval. Ke konci jsem se musela hodně přemáhat, abych to vůbec přečetla. Po knize podruhé dobrovolně nesáhnu.

03.11.2018 4 z 5


Čekání na Godota Čekání na Godota Samuel Beckett

Celá kniha od začátku do konce mě nudila. Ta nesmyslnost příběhu mi nedávala smysl a já nemám ráda věci, které nechápu. Vnímavějšímu čtenáři všechna ta symbolika díla (a těch symbolik je tam v každé výpovědi několik) určitě přijde skvělá, ale mě nezaujala.

03.11.2018 4 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Zdánlivě obyčejný příběh jednoho Němce žijícího v Čechách před druhou světovou válkou a jenž má českou rodinu, kterou neskutečně miluje a je mu vším. O to víc mě takovýto závěr neskutečně překvapil. Dlouho jsem přemýšlela, jaký smysl ten příběh má? Co nám tím chce autor sdělit? Jaké je pointa? Až jsem si později uvědomila, že ten příběh na mě neskutečně zapůsobil a přemýšlela jsem o něm ještě týden poté.
A to je asi vše. Pouze zapůsobit, zanechat citovou stopu. Je neskutečně ironický, ironie je jediný nástroj, který autor využívá k zobrazení úvah hlavní postavy a vystihl to perfektně, lépe snad ani nemohl.

02.11.2018 5 z 5


Revisor Revisor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Kniha jednoznačně a bezpochyby výborná. Čtivá, úsměvná, krátká a navíc i poučná. Ale myslím si, že od tohoto spisovatele existují i malinko lepší knihy, ale když si ji přečtete, nic tím nepokazíte.

19.08.2016 5 z 5


Vojna a mír I. díl Vojna a mír I. díl Lev Nikolajevič Tolstoj

Nemůžu uvěřit, z jak špatného úhlu jsem se na svět dívala. Změnila úplně moje představy o životě a světě kolem mě. Ty neuvěřitelně propracované postavy, děj, popisy bitev. Takhle to může napsat jenom génius. Bála jsem se ji číst kvůli té tlouštce, ale stálo to tisíckrát za to. Doufám, že se dostanu i k jiné knize od tohoto velkého spisovatele. Rozhodně doporučuji.

17.08.2016 5 z 5


Robinson Crusoe Robinson Crusoe Daniel Defoe

Kniha velmi čtivá. Přečetla jsem ji jedním dechem. Je tu náznak osvícenství, důkaz toho, že člověka jen tak nic nezlomí.

14.04.2016 5 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Je to přesně ten typ knihy, po jejímž 5ti stránkovém přečtení cítíte, jak vám klesá IQ.

19.03.2016 odpad!