Daleko od hlučícího davu

Daleko od hlučícího davu https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14668/bmid_daleko-od-hluciciho-davu-hQD-14668.jpg 4 486 111

Román zpodobňuje venkovský svět ve spleti vášní, lásek a konfliktů. Příběh o citovém zrání statkářky Bathsheby Everdenové byl v šedesátých letech 20. století zfilmován.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Far from the Madding Crowd , 1874


více info...

Tony86
Tony86
09.12.2023 2 z 5

Můj druhý Hardy. Konečně dočteno. Starosta casterbridgeský se mi líbil moc, tohle začne být zajímavé až po vzkříšení Troye, čili ouplně ke konci. Bathsheba nesnese představu vzít si někoho, koho nemiluje - Boldwooda, Oaka si však bere najednou okamžitě, aniž se o něj kdy zajímala (nejspíš z prospěchu?). Autor zapomněl doplnit, že spolu žili šťastně až do smrti. To bych ubral další hvězdu.

Pawlisman
Pawlisman
07.12.2023 4 z 5

Romantické dílo se skvělými dialogy obohacené o pěkné popisy a především autorovi postřehy a vhledy do duší a myslí, které podává formou, která nesnese námitky. Vlastně se toho děje máloa přitom na každých deseti stranách tolik. Jen je to vše trochu málo pravděpodobné, ale to dokresluje silná realističnost a s ohledem na 19. století, ano, nadprůměrné dílo.


lilites
lilites
23.10.2023 3 z 5

Tato kniha je dosti popisná, u mnoha knih mi to nevadí, ba naopak, ale tady to bylo poněkud přespříliš. Když někdo dokáže popsat obyčejnou stodolu na dvě stránky, tak už je to na mě až moc..

Příběh jako takový je velmi dobře napsaný, rozvedený a naprosto ze života..

Také mám po dočtení pocit, že bych se mohla z fleku starat o stádo ovcí.. až tak doslovné jsou popisy v knize.. ;)

A o čem kniha vypráví?
O rozmařilosti jedné mladé dámy, která svými vrtochy proměnila život nejen sobě, ale i dalším lidem (I naopak, jak už to tak bývá..).. bohužel jen jednomu člověku v dobrém, avšak po mnoha a mnoha útrapách. Ostatní však dopadli velmi zle..

Celkově knihu hodnotím kladně, ale nebudu vám lhát, když řeknu, že bych polovinu klidně vypustila. Bavila mě hlavně komunikace mezi postavami a úseky, kde se něco dělo, zbytek se bohužel táhnul a trochu jsem se nudila..

Květ
Květ
22.09.2023 3 z 5

Viktoriánský román prvně vydaný roku 1847. Příběh je pěkný, romantický i dramatický, ale četl se mi teda dost těžko. Složitá slovní spojení a obraty, šroubované věty, těžkopádnost. Představovala jsem si něco ve stylu Austenové, ale ne... ona by, myslím, ze zápletky vytěžila mnohem víc. Je to pěkná kniha, ale za srdce mě nechytla.

Calinda
Calinda
28.04.2023 3 z 5

Film (z roku 2015) jsem viděla několikrát a je opravdu nádherný, z knihy mám však rozporuplné pocity - líbil se mi styl psaní, nádherné popisy krajiny, ale tak nějak se to vše vleklo, chyběl tomu spád, každou chvíli jsem se přistihla, že myslím na něco jiného. To je snad poprvé, kdy film hodnotím lépe než knihu.

Andrea81
Andrea81
29.12.2022 4 z 5

Ach jo, ta krásná mrcha...LÁSKA...nám dává zabrat, jak v dnešní době, tak i kdysi. To se jen tak nezmění, naštěstí.

zaba335
zaba335
13.08.2022 4 z 5

,,On, který v ní věřil a stál na její straně, když celý ostatní svět byl proti ní"

Velmi křehký a silný příběh ženy, která neměla zrovna lehké rozhodování s muži.
Zápletka i vyvrcholení jsou na dobu, kdy kniha byla napsána, velmi nadčasové.
Gabriel čekal a stál po boku Batsheby po celou dobu.
Moc se mi líbilo prostředí a popisy práce s ovcemi a zemědělství.
Hardy věděl :)

Kniha je úžasně napsána v tehdejším reálném světle a já mám zase o cosi bližší představu jak to tehdy chodilo.

kopeceli
kopeceli
06.07.2022 4 z 5

Nesmírně silný a citlivý příběh. Co je schopen udělat a vydržet muž kvůli ženě! A také jaké nedostatky má téměř dokonalá žena. Život běžně přináší velké tragédie, ale to neznamená, že nakonec nemusí dopadnout k něčí spokojenosti.

Kabuky
Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Perfektní čtení.

petgona
petgona
25.04.2022 4 z 5

Je velmi zaujimave, ako sa nase zmyslanie zmenilo. Aj preto som celu knihu krutila hlavou nad konanim vsetkych postav. Ale to jej neubera na care, lebo tieto klasiky z konca 19.storocia su naozaj nadcasove a kuzelne.

Netopyr07
Netopyr07
14.04.2022 5 z 5

Je to skutečně "romantická klasika" a jsem ráda, že jsem ji přečetla. Viděla jsem i dvě filmová zpracování, první z roku 1998 a druhé z 2015. To první je víc jak tři hodiny dlouhé, za to je vskutku podle té knihy, nic tam nechybí, ani nepřebývá. Ale pro mě bylo dobré si přečíst knihu z toho důvodu, že jsou zde popsány myšlenkové pochody účastníků.. a krom toho, je tam nádherně poeticky popsána krajina atd. Takže vřele doporučuji!

Radka1727
Radka1727
03.04.2022 4 z 5

Nebylo jednoduché být ve viktoriánské Anglii nezávislou ženou ...Gabriel Oak si zasloužil snad i svatozář. Viděla jsem filmová zpracování z roku 1998 a 2015 (obě povedená), Matthias Schoenaerts (2015) se mi zkraje nezdál do role Gabriela dobrá volba, ale po shlédnutí celého filmu jsem musela uznat, že byl prostě "bezkonkurenční".......

Helena0405
Helena0405
16.03.2022

Poučné z hľadiska histórie, veterinárnej medicíny (prvá pomoc ovciam, ktoré zdulo) aj vzťahov - ako sa vzájomne chápu či častejšie nechápu muži a ženy. / "Batshebe sa ani nesnívalo, že tmavá a tichá pôda, do ktorej tak bezstarostne hodila semeno, premenila sa na tropické parenisko."/ Kniha plná pravdy. Keby dej nebol tzv. zdĺhavý, ako to chápe dnešný uponáhľaný človek. nemohli by tam byť vsadené také myšlienky, ako napr. že aj najšľachetnejšia ponuka býva motivovaná silnou mierou jednoducho egoizmom - týkalo sa to ponuky sobáša od pána Boldwooda. Alebo postreh: Je známe, že lásku vyvoláva subjektívna potreba... "Môj život bez vás je mi bremenom..." Batsheba nepovedala nič "- a teraz príde suchý anglický humor - "a kobylu, ako sa zdalo, to tak dojalo, že prestala spásať trávu a zdvihla hlavu."
Naopak, aby som knihu rýchlo "nezhltla", dala som si pauzu na str. 202 - po predvádzaní sa seržanta Troya s mečom.
Predvídam úpadok a podľahnutie vášni, ktovie, či druhá polovica knihy nebude úrovňou zaostávať. Ale do tejto chvíle výborná četba a bezchybný preklad Zory Ranostajovej.

makovec201
makovec201
21.02.2022 5 z 5

Krásně napsané, i když vzdálené přemýšlením postav, místem, kde žijí, i dobou. Nicméně to bylo obohacující čtení.

rencovav
rencovav
07.12.2021 4 z 5

Daleko od hlučícího davu jsem si chtěla přečíst už několik let, od doby, kdy jsme na tom byly s mamkou v letním kině. Věděla jsem, že to bude dlouhé a náročné, ale taky krásné a obohacující. A skutečně. Bathsheba mi připadala... hodně blízká. Odmítala někoho, kdo se jí zavazoval nekonečnou, ale tichou oddanností, kterou jí i bez jejího "ano" dokazoval po mnoho let; protivil se jí někdo, kdo jí pořád padal k nohám; a bezhlavě se zamilovala do někoho, o kom věděla, že jí nakonec zlomí srdce, protože je sám zlomený životem... Kniha je také nádherným odrazem toho, jak bylo (ale svým způsobem pořád je) těžké být nezávislou ženou, která má určitou moc a majetek a názory.

LenaWirus
LenaWirus
15.11.2021 4 z 5

Nevadil mi starý styl psaní ani zdlouhavý děj bez akce - to k takovéto knize patří, nicméně hlavní hrdince jsem nepřišla na chuť po celou dobu knihy a byla mi vyloženě protivná. Naopak Gabriel byl takový prototyp dobráka, který nehledí na sebe a jen plní přání, co na očích vidí. Celkově hodnotím kladně.

missbellatrixx
missbellatrixx
26.08.2021 5 z 5

Viktoriánská Anglie a silná a nezávislá hlavní hrdinka to je moje...

Danka555
Danka555
21.07.2021 5 z 5

Kniha patří mezi mé oblíbené, v knihovně ji měli rodiče a já si ji později do své zařadila také. Mám ráda podobné pomalu plynoucí příběhy, atmosféru starých časů, které jsou dávno pryč. Poprvé jsem ji četla jako náctiletá a svéhlavá Batsheba mi byla velmi sympatická, dnes po mnoha letech ji vnímám jinak a její chování mně leckdy lehce irituje :-). Naproti tomu Gabriel Oak je sympaťák od prvního seznámení.

LuiCJ
LuiCJ
13.06.2021 3 z 5

O tomto románe som predtým, ako som si ho začiatkom roka 2021 prečítal, veľmi nepočul. Akosi unikal mojej pozornosti. No Hardy a jeho diela ma na gymnáziu predsa len dobehli.

Čítal som prerozprávanú verziu od britského spisovateľa Johna Escotta. Myslím, že dej zostal v podstate nezmenený, len to bolo podané ľahšie zrozumiteľným jazykom. Musím však povedať, že som sa v pomerne husto poprepletanom príbehu niekedy strácal, vzťahy medzi postavami som nie vždy chápal.

Ono, aj o tom je tá knižka. Zložité témy ako osud a typické Hardyho prvky ako dedinské prostredie, predurčenie/fatalizmus či pasivita postáv dávajú pevnú pôdu na rozprávanie takého príbehu ako je "Far From the Madding Crowd". Asi takých päť hlavných motívov diela sú - osud, láska, dedinský život, ženské sily a nedostatky a pesimizmus. Všetko veci typické pre Hardyho a jeho zmysel pre realizmus v svetovej literatúre.

Thomas Hardy bol však aj obdivovateľom romantizmu a autorov ako William Wordsworth, čo taktiež ovplynilo jeho diela. Jednotlivé prepojenia medzi postavami počnúcom Gabrielom Oakom až po Troya je zaujímavé pozorovať, hlavne sled udalostí, ktorý ženie dej dopredu. Plánujem si pozrieť aj filmovú verziu, väčšinou mi sfilmované adaptácie pomáhajú knižnú predlohu pochopiť viac.

Koniec koncov, "Far From the Madding Crowd" je určite dielo, ktoré by som odporúčil, či už len pre "zažitie" neľahkej dedinskej atmosféry Viktoriánskej éry alebo spoznaniu známych, symbolickych nazvaných postáv. Oplatí sa prečítať.

tamara1351
tamara1351
11.06.2021 4 z 5

Opravdu půvabný romantický příběh.Z počátku jsem se musela sžít s pro mě zdlouhavými větami a někdy až trošku nudnými dialogy,ale postavy svými charaktery si mě získaly na celé čáře.Gabriel Oak, toť ryzí muž, inteligentní,čestný a zásadový.Bathsheba je na počátku citově nevyzrálá dívka bojující o svou nezávislost v mužském světě a jak už to tak bývá ,než se tihle dva sejdou ,uplyne ještě hodně vody .
Jednu hvězdu strhávám za urychlený závěr

Štítky knihy

zfilmováno anglický venkov

Autorovy další knížky

Thomas Hardy
britská, 1840 - 1928
1981  83%Daleko od hlučícího davu
1956  86%Tess z d'Urbervillů
1975  84%Neblahý Juda
1975  87%Starosta casterbridgeský
1975  81%Lesáci

Kniha Daleko od hlučícího davu je v

Právě čtených15x
Přečtených644x
Čtenářské výzvě136x
Doporučených42x
Knihotéce331x
Chystám se číst484x
Chci si koupit65x
dalších seznamech12x