Máj
kniha od: Karel Hynek Mácha
Koupit
Vrcholné dílo průkopníka novodobé poezie K. H. Máchy, lyricko-epická báseň, v níž autor oslavuje krásu přírody a ústy hrdiny pronáší svoje odvážné myšlenky o tajemství smrti a věčnosti.
Doprovozená ilustracemi Jana Zrzavého a portréty K. H. Máchy od dalších autorů.
Komentáře (611)
Kniha Máj

Mé hodnocení ovlivňuje trauma z dětství, na základce jsme se se třídou dívali na zfilmovanou (?) verzi, ze které si pamatuju jenom lámání kolem...
Přesto doporučuji k přečtení, pokud vás zajímají naši nejvýznamnější autoři a díla, nebo pokud si chcete ze seznamu odškrtnout českou klasiku. K tomu doporučuji si pročíst kapitolu z Průvodce literární hysterií 19. století (Karolína Zoe Meixnerová) věnovanou Máchovi. Alespoň se dozvíte něco víc o jeho životě.

Poezii nečtu moc často, ale o to víc si ji pak užívám, tak jako teď už poněkolikáté Máchův Máj. A tak opět díky za krásné verše, Karle Hynku, a zase někdy na shledanou, Hynku, Viléme, Jarmilo!

Májová klasika přečtená znova po pěti letech. Nemusím poezii, tato ujde. Třeba za nějakých dalších pět let mě nadchne více.

Já tedy na tu poezii zrovna moc nejsem, no ale tahle kniha k tomu dnešnímu dni prostě tak nějak patří. Tak jsem si ji přečetl a nebylo to úplně špatný. No ale vracet se k ní hned tak nebudu, možná až za nějaký ten rok :).

Dnešní večer mě přitáhl k této české klasice. Krátká báseň a tolik toho v ní čtenář najde - lásku, vraždu, smrt a citů mnoho. Nečetla jsem poprvé a jistě ne naposledy. Děkuji za možnost e-knihy zdarma.

Konečně jsem se k této básni dokopala, a krása. Lituji jen, že jsem po ní nesáhla dříve.
Část díla
Štítky
láska smrt zfilmováno poema čeští básníci romantika Karel Hynek Mácha klasická literatura česká poezie
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
1954 | ![]() |