Yunnx Yunnx komentáře u knih

☰ menu

Mechanický pomaranč Mechanický pomaranč Anthony Burgess

Jízda, ze které mi bylo špatně. Dokonalé.

28.12.2020 5 z 5


Feministky nenosí růžovou a jiné lži Feministky nenosí růžovou a jiné lži Scarlett Curtis

Nejsem si jistá, zda feminismu spíš neuškodí, než že by mu pomohla. Chápu, co se autorky snažily sdělit světu, a přiznávám, že už nejsem cílovka, ale zcela mi to všechno přišlo stejné, pomalé a bez důrazu.

28.12.2020 3 z 5


Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Nino, Nino... je mi tě líto. Takovej čas promarněnej s takovym blbem.

28.12.2020 4 z 5


Hovory s doktory - 12 pohledů na zdraví, lásku, víru… a život Hovory s doktory - 12 pohledů na zdraví, lásku, víru… a život Barbara Nesvadbová

Velmi povrchní otázky. Jedna druhou vůbec nerozvíjely. Vím o Nesvadbové, že je feministka a velmi tomu fandím, ale některé otázky tohoto typu prostě jen vyčnívaly a rušily. Jsem ale ráda, že jsem si ji přečetla. Nejvíc se mi líbil rozhovor s profesorkou Tesařovou, která na mě svou lidskostí velmi zapůsobila.

28.12.2020 3 z 5


Spratek Spratek Torey L. Hayden (p)

Citlivé, upřímné, plné sebereflexe. Těžko uvěřit, že byla psaná před takovou dobou.

28.12.2020 4 z 5


Najděte si svého marťana Najděte si svého marťana Marek Herman

Samé opakování věcí dokola, podceňování role otce ve vývoji dítěte, opisování od kapacit bez odkazování na jejich díla (což autor otevřeně přiznává hned v úvodu).

28.12.2020 2 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

I přes útlost kniha vyjádřila vše, co vyjádřit měla a dokázala ve mně zanechat spoustu hlubokých pocitů. Nešokovala, spíš provázela životem mnoha dospívajících dětí, ukazovala, že vyrůstat v idylické rodině je opravdu malý zázrak.

28.12.2020 5 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Oddechovka, ale ne nic stupidního a povrchního. Hlavní postava mi sedla, uměla jsem se do něj vcítit. Inteligentní a velmi lidský lékař, který si však prochází životní krizí a dělá ne vždy šťastná rozhodnutí.
Velmi oceňuji pohled do prostřední příhraniční nemocnice, všechny ty záležitosti (profesní, etické) se kterými se lékař musí potýkat, byrokratické vyzobrazení prostředí, které má sloužit k pomoci a záchraně života. Krásný pohled za oponu.

28.12.2020 4 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Kniha mě strašně rozčilovala. Postavy absolutně nesympatické, a to, že spolu nemají být a že se vztah nemůže vyvíjet dobře, bylo od začátku jasné.
Na druhou stranu oceňuji, že celá věc nebyla podána černobíle a jeden z partnerů vyzobrazen jako ten zákonitě špatný.
A poučení na konec? Prosím vás, pokud spolu neumíte komunikovat (což je základ vztahu), nebuďte spolu a hlavně si nepořizujte děti, které kvůli vám budou jen a jen trpět.
Jinak styl Petry Soukupové mi sedí, líbí se mi.
Snažím se neporovnávat s Nejlepší pro všechny. Ta se mi totiž strašně líbila a moc mě bavila.

28.12.2020 2 z 5


Zloději dýmu Zloději dýmu Sally Green

Průměrná fantasy kniha, která mě ničím neoslovila. Nic originálního, postavy průměrné, nikoho jsem si neoblíbila. Děj se strašně vlekl, vlastně se v celé té knize skoro nic nestalo. Hvězdy snad jen za ten nápad s dýmem a démony, za vykreslení Planiny. Absolutně nechápu to marketingové přirovnání ke Hře o trůny.

07.01.2020 2 z 5


Holky to někdy nemaj lehký Holky to někdy nemaj lehký Klára Mandausová

Byla jsem zklamaná. Čekala jsem víc. Absolutně nechápu, proč tam ten krátký rozhovor s panem Honzákem (kterého jinak velice obdivuji) je. Možná aby se kniha dobře prodávala?

Některé příběhy byly fajn, některé mi přišly zase hrozné (cítila jsem pokusy o vyvolání soucitu, snahu o dramatizaci). Nicméně komentáře paní psychiatričky Večeřové Procházkové mě mile překvapily svou laskavostí, něhou.

06.01.2020 3 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Věty, které vás pohladí po duši. Příběh plyne sám, i když se místy zdá, že se nic neděje. Nakonec vše, jak je u Mornštajnové zvykem, zapadne na své místo, dílky se slepí a vy se nestačíte divit.
Jednu hvězdu ubírám, kvůli porovnání s Hanou. Ta ve mně zanechala daleko víc pocitů a vím, že na ni dlouho nezapomenu. To samé o Tichých rocích nejspíš říct nemohu.

06.01.2020 4 z 5


Vířivka Vířivka Lucie Konečná

První polovina velmi pěkná, jednoduše psaná, oceňuji úsporný styl. Ve druhé polovině se to zvrtlo. Najednou to bylo strašně prvoplánové, mainstreamové, přitažené za vlasy. Patrná snaha šokovat. Osobně beru domácí násilí za velmi vážné téma, ale u tohohle jsem si přišla, že je to příběh béčkové kriminálky, nebo další epizoda Ulice.

06.01.2020 2 z 5


Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

Docela pěkná městská fantasy, avšak s naprosto ohraným námětem a otravnou hlavní hrdinkou. Četla se však snadno a některé dialogy mě opravdu bavily, proto to jako odpočinkovou četbu hodnotím kladně.

04.08.2018 3 z 5


Paní Dallowayová Paní Dallowayová Virginia Woolf

Nikdy jsem tak útlou knížku nečetla tak dlouho, ale když jsem konečně začala vnímat všechny detaily, které autorka vykreslovala, pohltilo mě to.

04.08.2018 4 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Knížka je plná milých a úsměvných myšlenek. Nijak mě neobohatila, ale ani nepobouřila. Brala jsem ji jako takovou oddychovku (možná spíš pohádku).

04.08.2018 3 z 5


Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Kniha byla vcelku čtivá, nikoliv však napínavá. Nedokázala jsem se ani sžít s žádnou z postav, postrádala jsem v příběhu někoho, kdo by mi byl sympatický.

04.08.2018 3 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Zaklínači a jeho světu jsem naprosto propadla. Jednotlivé povídky jsem si skvěle užívala. Bavilo mě, jak spolu souvisí a vykreslují Geraltův život.

04.08.2018


Hana Hana Alena Mornštajnová

Opravdu čtivá kniha, která ve vás po dočtení zanechá hluboký dojem. Nemohla jsem se od ní odtrhnout a i po přečtení jsem nebyla schopná od ní odpoutat své myšlenky. Autorka je rozená vypravěčka.

04.08.2018 5 z 5