Chirurg
Petra Dvořáková
Před sebou neutečeš! „Nedokážu být ani rovnej, ani křivej. Můj život se rozlomil vejpůl a já už nečekám žádný pevný lano, který mě bude jistit,“ přemítá MUDr. Hynek Grábl, chirurg v příhraniční nemocnici, který už ani nedoufá, že by se jeho život ještě někdy mohl vyvíjet příznivěji. Kariéra špičkového odborníka na pražské klinice předčasně skončila kvůli jednomu karambolu s alkoholem a následky teď musí nést nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena a dospívající děti. Životní ani finanční účetnictví nevykazují příznivou bilanci a na horizontu zítřka se objevují všechny symptomy krize středního věku. Gráblova snaha nalézt východisko se však podobá spíš jízdě na horské dráze a často končí kocovinou. Pomůže mu milovaná profese, milenka nebo nová šance vrátit se k zajímavé operativě a kariérně růst? Na operačním sále i mimo něj se občas dá jen těžko poznat, kdo jakou hru hraje, kdo je vítěz a kdo poražený a kam povede další cesta. Hynkovi G. často nezbývá než věřit, že se nepotopí na úplné dno.... celý text

Velmi čtivá kniha, nemohla jsem se odtrhnout.
Rozumím knize jako výpovědi o krizi středního věku jednoho muže.
Hlavní hrdina působí jak uboze a hulvátsky, tak politováníhodně. V některých situacích se zvládne zachovat správňácky, ale většinou to prostě jen podělá.
Asi mi kniha připomínala Věci, na které nastal čas od Soukupové, tady oceňuji, že se dobré mísí se špatným, kroky správným směrem následují zavrženíhodné chyby, že i když cítíme, co by se mělo udělat, lze i pochopit, proč právě to udělat nejde.

Knihy z medicínského prostředí mám hodně ráda, takže jsem zmlsaná.
Četla jsem už lepší i horší.

Výborné čtení, skvělá (aspoň jako laik předpokládám :) autentičnost nemocničního / lékařského prostředí. Hlavní hrdina si ovšem pracně budované sympatie vždycky spolehlivě podělá.

Autorka skvěle ovládá způsob, jak pouze myšlenkami hlavní postavy vykreslit děj. Zaujalo mě to už v "Dědině" .

Odposlechnuto.
Az na ten “useknuty “ zaver a vulgarismy se mi moc libila. Hynek mi nebyl nesympaticky, pan Batek namluvil skvele, takze doporucim dal.

Krásně a srozumitelně napsaná kniha, mně jako zdravotníkovi je tohle prostředí chirurgie a nemocnice celkově velmi blízké. Přemýšlíte, jestli byste se svěřili tomuhle lékaři do rukou. Na jedné straně jeho problémy s pitím, na straně druhé lékař, který svému oboru rozumí, je výborný diagnostik a ještě lepší operatér. Krátké kapitoly, ale ani to vám nezabrání v tom, abyste četli a četli a..... dokud nejste na konci a litujete toho, že už jste na poslední stránce.

Výborně napsaná kniha z lékařského prostředí. Tentokrát pohledem lékaře, chirurga sledujeme jeho profesní i soukromý život plný problémů a kotrmelců. I přesto, že měl své chyby, byl skvělý doktor a já jsem mu držela palce, aby vše ustál.

Kniha mě bavila díky prostředí i velmi jednoduchému a sdělnému jazyku. Autorka se nesnaží čtenáře ohromovat, ale jde jí nejspíš o to, aby text dobře plynul, a to se povedlo.

Petra Dvořáková psát umí, baví mě a je důkazem toho, že kniha nemusí mít nějakou brutálně hustou zápletku, ze které se vám srolujou ponožky, aby vás bavila. Chirurg je celkem pohodovka, i přesto, že sledujete příběh jednoho doktora, který kdysi šlápnul vedle, dost možná brzo šlápne vedle znovu a ještě navíc je jeho manželka hysterka. Děj se z velké části odehrává v nemocnici, takže operací si tu užijete až až. Ale není to nic, co by vám zamotalo hlavu nějakými odbornými výrazy, nebo z čeho by se vám dělalo špatně. Přelouskala jsem knížku za dva dny a brzo si dám od autorky další, protože mě ještě nikdy nezklamala.

(SPOILER)
Hlavní postavou je MUDr. HYNEK HRÁBL, který je chirurg v příhraniční nemocnici. Má rád práci se dřevem. Nelíbilo se mi jeho vyjadřování, ktere sklouzávalo do vulgarismů. Má ženu MARKÉTU a 2 děti – JÁCHYMA a ANIČKU.
V románu sledujeme Hynkovu práci v nemocnici na pozici chirurga. Provádí operace a vykonává práci také na ambulanci. Záleží mu na pacientech a svou práci se snaží odvádět nejlépe, jak dokáže, i když se také dopouští neomluvitelných prohřešků.
Hynek si se svou manželkou Markétou příliš nerozumí a rovněž také se synem Jáchymem, který je v pubertě. Najde si milenku ANDREU, takže vede dvojí život. Má problémy s alkoholem. Hynek mi úplně sympatický nebyl, ale z druhé strany měl také kladné vlastnosti, což se mi líbilo. K srdci mi nepřirostla ani Markéta.
V románu se dočteme otřesné události, které se staly pacientům v nemocnici. Doufám, že je to jenom v románu a že to není běžná praxe v nemocnicích, i když kdoví v dnešní době.
Seznámíme se také s dalšími postavami, se kterými Hynek tráví čas v nemocnici. Hynek má rád také svoje rodiče a vzpomíná na své dětství.
Autorčiny knihy mám rád, ale tato kniha se mi líbila asi ze všech nejméně, které jsem prozatím četl. Závěr knihy bych ještě více rozvedl.

Vhled do života obyčejného člověka, ono je asi i jedno, zda se jedná o lékaře nebo tramvajáka. Je fajn se vymanit z okovů nadlidských hrdinů a přečíst si osud jednoho z nás.

Taky normálny život, normálneho lekára...
Dalo by sa povedať, keby nás lekár nebol chirurg a kôli chlastu bol nútený prestúpiť do inej menšej nemocnice a dúfať, že jeho zlyhanie neodhalia.
No živiť sa mu rúca, priznajme si jeho žena je vypočítava krava a jeho zlyhanie mu dáva vyžrať.
Dlhov ma na tri prdele a do toho príde jeho bývalý kolega a jemu stiska riťku či sa to náhodou neprevalí.
Jeden problém za druhým, povýšenie na oko, chlast, podvádzanie, je to proste chudák, čo ide s problému do problému a ja sa mu ani nečudujem.
Toto bol perfektný príbeh a ukážka života, ktorý je v troskách a je len na ňom či sa s toho dostane alebo do toho padne.

Kniha se mi moc líbila. Četla se velmi dobře a rychle . Doporučuji....a těším se na další knihu od této autorky.

Kniha mě bavila. Mohla jsem nahlédnout, jak to chodí v nemocničním prostředí z té druhé strany, z pohledu lékaře, který to mnohdy asi nemá lehké. Řeší problémy doma jako spousta jiných lidí a zároveň průšvihy v práci, kde jde ale o životy.
V knihách nemusím hovorový jazyk, ale tady prostě sednul. Jen ten konec se mi zdál useknutý. Spravilo by to pokračování.

Moje čtvrtá kniha od autorky a nejlepší. Jak jsem začala číst, nemohla jsem odložit, dokud jsem nedočetla. Jen ty konce jsou u všech knih takové... zvláštní.

Jak píše sova15, je to příběh z běžného života jakoby o ničem, ale tak skvěle napsané, že nejde přestat číst. Pro mě další perfektní kniha od této autorky.
Zajímavě pojatá kniha, nevím, jestli byly medicínské záležitosti realistické, ale jako laikovi to na mě tak působilo. Rovněž je zajímavé číst knihu ženy, jejíž hlavní hrdina je muž.