Manželé odvedle

Shari Lapena

Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat. Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč. Nikdy předtím u vás nebyla policie. Teď prohlížejí celý váš dům a kdoví, co tam všechno najdou…... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2017 , Knižní klub
Originální název: The Couple Next Door, 2016

Komentáře knihy Manželé odvedle

Drahuska12
04.12.2025

Knihu jsem četla tři dny a musím říct, že mě vtáhla hned od začátku. Má svižné tempo, kapitoly jsou krátké a děj drží pozornost, takže se stránka za stránkou obrací sama. Hodně jsem soucítila s hlavní hrdinkou – byla mi upřímně líto toho, čím prochází. Zároveň jsem dokázala chápat i jejího manžela, i když jeho chování nebylo vždy ideální. Oba mi přišli lidsky uvěřitelní a jejich strachy a rozhodnutí jsem vnímala jako reálné.

Co mě ale trochu zklamalo, byla předvídatelnost. Už od půlky jsem tušila, jak se situace vyvine, jen pár detailů mě dokázalo překvapit. Přesto je kniha čtivá, napínavá a dobře napsaná – spíš na jedno intenzivní čtení než na knihu, která ve vás zůstane dlouho.

Lejčís
21.11.2025

Pro mě třetí kniha od Shari, která se sice z oné trojice nestává tou nejlepší, ovšem užila jsem si ji neskutečně!
Po tom nižším hodnocení zde na Databázi jsem byla poněkud skeptická, ale jsem moc ráda, že zbytečně. Psychothrillery nečtu nijak závratně často, takže nejsem v žánru natolik zběhlá, i tak si ale troufám tvrdit, že tohle je skutečně skvělá kniha. Asi úplně nevěřím, že by se to reálně mohlo stát, na druhou stranu - lidi jsou fakt šílení, takže vlastně proč ne :D Autorka to minimálně promyslela tak dobře, že by to podle mého názoru fakt mohlo být proveditelné. Miluju to napětí, jaké umí vytvořit. Miluju, jak Vám na jediné straně nedá prostor se nudit, žádná hluchá místa, jen vám dávkuje zvrat za zvratem a vy pomalu nevnímáte, jak rychle otáčíte stránky. Jop, přesně takový příběh, který mě nepustí, jsem teď potřebovala. Dokonce i v práci jsem na knihu myslela a těšila se, až ji budu moct doma zase otevřít!
Skvěle vykreslené jsou kromě děje také postavy, které opravdu nejsou ploché. Jejich tajemství vyplouvají na povrch pomalu a s nimi se hned několikrát mění i vaše dojmy. Odhady na možné vyústění příběhu se mi v průběhu čtení taky neustále měnily, což mě strašně bavilo. Závěr jsem pak sice tušila, přesto mě překvapil a samotné zakončení bylo perfektní - přesně takhle si představuju závěr dobrého psychothrilleru. Prostě pecka, mám hned chuť si dát další podobné podzimní počteníčko :)

jitka8941
20.11.2025

Trošku za vlasy přitažené, ale napínavé od začátku až do konce. Určitě zkusím od autorky ještě něco dalšího..

LadaLil
01.11.2025

Napínavé, spletité, přitažené za vlasy, všichni protagonisté šílení a špatní lidé, prostě oddechovka pro milovníky detektivek jako jsem já. Alespoň nějaký pozitivní prvek či sympatická postava ovšem chyběl i mně, milovnici takových morbidit. Takže pozitivně zakončím - mělo to spád do posledního momentu.

rengers
29.10.2025

Má první knížka od autorky. Příběh je zajímavý a poutavý. Bohužel, jsem si uvědomil, že je tam vše negativní. Únos, chamtivost, nenávist, vraždy, sobectví. Vše je temné, kromě lásky hlavních hrdinů, kteří se podporují v těch nejvyhrocenějších chvílích. Dá se říct, hodně smutný příběh.

kslunicko
23.10.2025

Tak mě to teda naopak vůbec nebavilo ta knížka, nechtěla jsem ji dočíst ani pomalu. Ale konec to trochu vylepšil

Zuzka_Zuu
13.10.2025

Luxusní! Skvěle zamotaný příběh, který nakonec skončí tak, že se směju. Ostatně, jak také jinak? :)
Líbí se mi, že jsem na začátku tápala, minimálně do sté strany jsem s jistotou nevěděla kdo ten zločin udělal. Tchán, Richard se mi nezamlouval od začátku, takový arogantní ču... :) který nutně musí mít nad všemi převahu a jak uděláte něco špatně, do smrti Vám to bude předhazovat při každé příležitosti. Ta toxicita z něj sálala i skrz stránky.
Mladí rodice Anne a Marco, co na to říct. Jako maminka malého chlapečka vím, že ty první měsíce jsou skutečně na hlavu, neustálý řev, člověk už neví co má dělat, aby bylo miminko spokojené. Poporodní deprese ... Je skvělé, že o nich autorka píše, muži před nimi často utíkají se slovy "ale prosim tě, nic takového nemáš, jsi jen unavená matka a která unavená není? Překonej to, nejsi jediná, vzpamatuj se. Všechny to zvládají, tak ty taky, nebudeš výjimka".
Celý příběh mě pohltil, nemohla jsem se odtrhnout a když už jsem musela knihu odložit, přemýšlela jsem o různých možnostech, kdo to tedy udělal?
Závěr? Famózní, jinak to ani nejde.
Je to mé první setkání s autorkou a už teď vím, že nebude poslední. Žádná hluchá místa, krátké kapitoly, neustále se něco děje. Líbí se mi ten pingpong mezi postavami, podezřelý tady, podezřelý tamhle a kde je krucinál to miminko?!!

Aileena
30.09.2025

Tohle bylo fakt divné. Celé mi to přišlo hodně nepravděpodobné, vycucané z prstu. Z ničeho. O postavách skoro nic nevíme, takže v únosu může jet kdokoliv, stejně jako nikdo. Žádný vývoj, nakonec prostě jen bum, bác a je to takhle. Musím souhlasit s Rowanou, že všechny postavy mi byly zcela buřt, jediné co mě zajímalo bylo, co udělali s miminkem.
Je to má druhá kniha od autorky se stejnými dojmy a naprosto totožným výsledkem. Její myšlenkové pochody a styl psaní mě vážně neoslovuje. Jelikož na mě z knihovny kouká ještě "Někdo cizí v domě", nejspíš jí možná časem dám třetí a tuším, že definitivně poslední šanci, ale za mne je tolik moc lepších, než tato bůhví proč tolik opěvovaná autorka, že mi asi zůstane cizí a odvedle natrvalo...

Rowana
10.09.2025 audiokniha

Moje první setkání s autorkou. Bylo to čtivé, napínavé, ale osud všech těch hlavních i vedlejších dospělých mi byl dost ukradený, protože jsem se stále třásla o to, co autorka provedla s dítětem.
Svá podezření ke zvratům jsem měla, některé se mi potvrdily, některé ne. Ten závěrečný mi přišel už fakt krutý výsměch osudu.
Knížka se mi dobře poslouchala, určitě do budoucna sáhnu po další.

CarolineR.
27.08.2025

Čtivé, napínavé a zamotané. Prostě a jednoduše klasická Lapenovka, u které se zaručeně nebudete nudit. Hvězdička dolů za konec, který mi přišel už poněkud překombinovaný.

snimcibdim
17.08.2025

Klasický pinpong podezření a tajemství, který Lapena tak dobře umí. Vzhledem k tomu, jakou umí upříst síť podezřelých indicií, mi její rozuzlení nejednou přišla příliš banální a tak jsem ji tentokrát trochu podcenila. Sice to v jednu chvíli vypadalo, že vybalí pointu tak nějak bum bác bez obalu, ale pak předvedla ještě několik nečekaných veletočů. Takže skutečné rozuzlení pro mě bylo skutečně překvapivé, což se mi u této autorky nestává.

ItalianManiac
09.08.2025

Ve svém TBR seznamu jsem se dostala k další knížce od Shari Lapeny, ale zjistila jsem, že z dříve přečtených dvou knih od autorky si toho moc nepamatuji. Rozhodla jsem se tedy, že si nejdříve dám rereading, takže se připravte na Lapena-maraton!
Manželé odvedle jsou autorčiným thrillerovým debutem. Mladí rodiče Anne a Marco mají vyrazit k sousedům na oslavu, ale na poslední chvíli jim odpadne hlídání. Sousedi nechtějí, aby jim malé dítě rušilo oslavu pláčem, tak Marco navrhne, že dcerku Coru nechají doma, pustí chůvičku a budou ji chodit pravidelně kontrolovat. Po návratu z oslavy je však malá Cora pryč. Následuje vyšetřování, kterého se ujme detektiv Rasbach, ale ukazuje se, že všichni zúčastnění mají co skrývat...
Kniha je čtivě napsaná a je plná zvratů, takže z únosu Cory postupně podezříváte všechny postavy, které v románu vystupují, a nutí vás to číst dál. Často je označována jako thrillerový "megahit", který autorku proslavil nejen u nás, ale při druhém čtení mi nepřišla až natolik převratná. Víceméně všechny postavy jsou nesympatické a moc mi nesedly - jeden z nejsympatičtějších je zde detektiv Rasbach. Vše vyvrcholí nečekaným koncem, který však do celkového vyznění románu úplně nezapadá a působí dojmem, jako by autorka chtěla hlavně prvoplánově šokovat, aby celý děj nevyšuměl do ztracena. Na debut je to však poměrně povedený a dobře zamotaný thriller. V překladu bych vytkla nadužívání slova "mimčo", které mnohdy úplně stylově nezapadalo do mluvy dané osoby.
Doporučuji jako nenáročnou oddechovku pro milovníky psychothrillerů a příběhů plných zvratů, nebo jako první seznámení se Shari Lapenou!
Hodnocení: 3,5*

Tento komentář také najdete na mém bookstagramu @knihy_a_kava :)

Butterfly340
28.07.2025

Kniha, od které se nebudete moci odtrhnout. Krátké kapitoly, neustále se něco děje... Zároveň mi to nepřišlo tolik překombinované jako jiné thrillery, které jsem již měla možnost číst.

Trochu mě zamrzelo, že jsem vlastně uhodla, jak to celé bylo xd Přestože teda musím přiznat, že v průběhu knihy jsem několikrát pohybovala, jestli opravdu podezírám správného člověka.

Cením to, že nás autorka nezatěžovala zbytečně životem vyšetřovatelů. To mě obvykle v thrillerech vytáčí, číst o tragickém osudu nějakého detektiva. Tady to nebylo, za což má kniha ode mě plusové body navíc.

Celkově hodnotím Manžele odvedle pozitivně. Není to žádné velké literární dílo, ale bavilo mě to číst a ráda si od autorky přečtu i něco dalšího.

K.Exnerová
28.07.2025

Tato kniha se mi líbila. Přišla mi tak akorát - hezky se četla, spousta zvratů, žádné nezajímavé pasáže o ničem navíc... Díky krátkým kapitolám člověk neví, kdy přestat. Po delší době jsem četla knihu, která mě vážně bavila od začátku do konce. Určitě zkusím i další knihy od této autorky.

tereza3242
26.06.2025

Na tuto knihu od autorky jsem se těšila hodně, zatím jsem totiž slyšela samou chválu i to, že píše podobně jako B. A. Paris, kterou mám tak ráda. Nicméně nevím jestli je to standard, ale rozhodně jsem nebyla tak nadšená, jak jsem doufala. Ze začátku úplná pecka. Příběh byl plný napětí. Postupně se, byť byl čtivý, dost táhl a jednotlivá fakta nám byla postupně a pečlivě servírována. Neříkám, že je to vyloženě špatně, ale s tím málem postav bylo vcelku jasné, že jedna z nich nejspíš bude pachatel. Úplně mi nevyhovovalo, že já jako čtenář vím vlastně nejméně a každá postava má tolik tajemství a musí je odhalovat postupně, když se to zrovna hodí.
Každopádně kniha byla i tak fajn na trávení volného času, třeba se časem dostanu k jiné knize od autorky a upravím si názor.

bernadeta9876
14.04.2025

Bolo to fajn, chytilo ma to.
Spočiatku veľmi silno, ale čím viac príbeh pokračoval, tým viac mi prišlo, že sa autorka zamotáva do svojho vlastného rozprávania.
Hlavne v tom ako túto udalosť rozprávala z pohľadu viac postáv, ktoré od začiatku vedeli čo sa deje, ale nad niektorými udalosťami sa začali zamýšľať až vtedy, keď to autorke vyhovovalo.
A nebolo to Až Tak nepredvídateľné ako by zrejme sama chcela.
No číta sa to ľahko, ten príbeh aj je pútavý, len ako som spomenula to vystavanie a odhaľovanie je kostrbaté.
Oceňujem koniec a parádne som si pri knihe oddýchla.
Lenže to nie je viac ako priemer.

Ála41
05.04.2025

Jako bestseller se mi kniha nejeví, ale popravdě....které z těch všech knih s označením ,,světový bestseller,, splní tuto ,,nálepku?!?!! Kniha mě sice bavila, ale měla bych i výhrady....všechny postavy byly psychicky narušené, pachatel nakonec vlastně chudáček a nejvíce mi vadí, že byl vlastně pochopen...chtěla bych více prostoru k popisu vyšetřování, více z pohledu inspektora....některé postavy se tak jakoby naivně vlastně ukážou propojené a z mého pohledu úplně zbytečně, akorát pak to působí lacině...a konec? Proč proboha takový?!!! Takže: čte se dobře, nudit se nebudete, ALE....

Clea3112
02.04.2025

AUDIOKNIHA : To byl teda napínák ! Psychothriller štouchající do tradičních rodinných vztahů, které se zdají být na pohled uhlazené a bez poskvrny. Avšak jak se odhalují trhliny ve vztazích, roste i nedůvěra k sobě navzájem, jeden podezírá druhého a utápí se v síti domněnek a nejistot. Ten, co opravdu tahá za špagátky, je odhalen až na závěr. Výborně vystavěný příběh, zvrat střídá zvrat a vše graduje do poslední stránky. Doslova ! Interpretace i hudební podbarvení audioknihy velmi povedené.

Lilliana4567
13.03.2025

Můj úvod do díla Shari Lapeny. Čte se dobře. Rychlé, jednoduché, nenáročné čtení. Je to o pachatelích, ne vyšetřovatelích. A ty pachatele- rodiny, ženy, manžele, tchány, tchyně, milence, sousedy, umí Shari vykreslit bravurně.

Boruvka.cerna
27.02.2025

Měla jsem jako audioknihu. Ze začátku bylo vše jasné, náznaky kdo a co a proč, nicméně na konci překvapení a napětí až do konce.
Nedoporučuji číst těhotným, případně brzy po porodu, únos miminka není to, co v tomto období chcete číst.
Ale jinak opravdu povedené.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi